Розповідаємо, що це таке та як варити глінтвейн вдома.
У цій статті:
Що таке глінтвейн та чому він такий популярний в світі
Глінтвейн — це гарячий алкогольний напій, який традиційно готують з червоного вина, фруктів і спецій. На смак він пряний, солодкуватий та має виражену кислинку. Міцність глінтвейну може коливатися від 7% до 12%. Це залежить від інгредієнтів та від того, скільки часу ти його варитимеш, адже при нагріванні частина алкоголю випаровується.
Назва глінтвейну походить з німецької мови та означає «палаюче вино». Вперше гаряче вино зі спеціями приготували в Середньовіччі десь на півночі Європи. З тих часів глінтвейн є традиційним зимовим напоєм у Австрії, Німеччині, Великій Британії та в країнах Скандинавії.
Завдяки своєму унікальному складу, глінтвейн має зігріваючі властивості. Саме тому він дуже популярний в холодну пору року по всьому світу. Цей напій традиційно можна зустріти на вуличних різдвяних заходах, тому для багатьох глінтвейн є символом зимових свят, родинного тепла та затишку.
До того ж, глінтвейн можна легко зробити в домашніх умовах. Обирай будь-який рецепт та нумо готувати.
Рецепт глінтвейну класичного
Порції: 4-6
Час приготування: 20-30 хв.
Склад Класичний глінтвейн
- 2 пляшки червоного вина
- 3 апельсина
- 1 корінь імбиру
- 250 г меду чи цукрової пудри
- 10 бутонів гвоздики
- 2 палички кориці
- 1 стручок ванілі чи пакетик ваніліну
- 3-5 зірочок бадьяну
- 2 щіпки мускатного горіха
- 3 лаврові листи
Рецепт приготування Класичний глінтвейн
- Натри цедру з апельсинів.
- З мʼякоті апельсинів зроби фреш.
- Візьми каструлю та додай у неї мед чи цукрову пудру, імбир, апельсинову цедру та фреш. Розмішай.
- Постав суміш на середній вогонь та нагрівай. Постійно помішуй суміш, поки вона не стане однорідною.
- Додай трохи вина пропорційно до суміші, гвоздику, корицю, ваніль, бадьян, мускатний горіх та лаврові листочки.
- Кипяти суміш 5 хвилин.
- Зніми суміш з вогню, щоб трохи охолола.
- Додай решту вина та розлий напій по келихах.
Глінтвейн з білого вина, рецепт
Порції: 4-6
Час приготування: 20-30 хв.
Склад Глінтвейн з білого вина
- 2 пляшки білого вина
- 2 мандарини
- 1 лимон
- 1 лайм
- 250 г меду чи кленового сиропу
- 8 бутонів гвоздики
- 2 палички кориці
- 1 стручок ванілі чи пакетик ваніліну
- Кардамон на свій смак
- 3 зірочки бадьяну
Рецепт приготування Глінтвейн з білого вина
- Натри з лимону, лайма та мандаринів цедру.
- З мʼякоті цитрусових вичав фреш.
- Візьми каструлю та додай у неї мед чи кленовий сироп, цитрусову цедру та фреш. Змішай.
- Постав каструлю з сумішшю на середній вогонь та помішуй.
- Коли суміш стане однорідною, додай трохи вина — пропорційно суміші.
- Додай у суміш гвоздику, корицю, ваніль, кардамон та бадьян. 5 хвилин кипʼяти суміш.
- Зніми суміш з вогню, щоб вона трохи охолола.
- Додай решту вина та розлий глінтвейн по келихах.
Кавовий глінтвейн: рецепт в домашніх умовах
Порції: 2-4
Час приготування: 15-20 хв.
Склад Кавовий глінтвейн
- 250 мл кави мокко
- 1 пляшка червоного вина
- 1 чарка коньяку
- 150 г цукру
- 3-4 бутони гвоздики
- 1 апельсин
Рецепт приготування Кавовий глінтвейн
- Натри з апельсина цедру.
- Візьми каструлю й додай у неї каву, вино, коньяк, цукор, цедру та гвоздику.
- Розмішай всі інгредієнти та постав на середній вогонь. Підігрій до 70 градусів та знімай каструлю з вогню.
- Розлий глінтвейн по келихах.
Рецепт імбирного глінтвейну
Порції: 3-4
Час приготування: 15-20 хв.
Склад імбирного глінтвейну
- 1 пляшка червоного вина
- ½ апельсина
- ½ лимона
- 3-4 горошини духмяного чорного перцю
- 1 невеличкий корінь імбиру
- 1 паличка кориці
- 3-4 бутони гвоздики
- Мед або цукор за смаком
Рецепт приготування імбирного глінтвейну
- Очисти імбир від шкірки та наріж дрібними шматочками. Апельсин та лимон поріж тоненькими кільцями.
- Налий у каструлю вино та додай до нього корицю, гвоздику, перець, імбир, апельсин, лимон та цукор чи мед.
- Постав каструлю на повільний вогонь. При появі перших бульбашок зніми каструлю з вогню.
- Розлий напій у келихи та подавай.
Французький глінтвейн в домашніх умовах, рецепт
Порції: 3-4
Час приготування: 15-20 хв.
Склад Французький глінтвейн
- 1 пляшка червоного вина
- ½ лимона
- 150 г цукру
- 150 мл коньяку
Рецепт приготування Французький глінтвейн
- Зріж з лимона шкірку, а з мʼякоті вичав фреш.
- Візьми каструлю та налий в неї вино. Підігрій на повільному вогні.
- Додай до вина цукор та лимонний фреш, розмішай до однорідності.
- Додай шкірку лимона в суміш та провари, не доводячи до кипіння.
- Додай коньяк та зніми каструлю з вогню.
- Дай напою настоятися 5 хвилин.
- Розлий глінтвейн у келихи та подавай.
Апельсиновий глінтвейн
Порції: 2-4
Час приготування: 15-20 хв.
Склад Апельсиновий глінтвейн
- 1 пляшка сухого червоного вина
- 400 мл соку червоних апельсинів
- 1 апельсин
- 2 палички кориці
- 125 г коричневого цукру
Рецепт приготування Апельсиновий глінтвейн
- Візьми каструлю та налий в неї вино й сік.
- Натри з апельсину цедру та додай її в каструлю.
- Додай цукор і корицю, розмішай до однорідності.
- Постав суміш на середній вогонь та нагрій до 70 градусів.
- Розлий напій по келихах та подавай.
Фруктовий глінтвейн
Порції: 4-5
Час приготування: 30-35 хв.
Склад Фруктовий глінтвейн
- 500 мл апельсинового фрешу
- 500 мл червоного вина
- 130 мл води
- 1 яблуко
- 4 горошини духмяного чорного перцю
- 3 палички кориці
- 1 щіпка меленого імбиру
- 1 щіпка мускатного горіха
- 1 щіпка кардамону
- 3 ст. л. апельсинової цедри
- 3 ст. л. лимонної цедри
- 3 ст. л. родзинок
Рецепт приготування Фруктовий глінтвейн
- Візьми каструлю та додай в неї фреш, вино та воду.
- Постав суміш на середній вогонь та н нагрій до закипання. Після цього зменш вогонь.
- Наріж яблуко на скибочки та додай у суміш.
- Додай перець, корицю, імбир, мускатний горіх, кардамон цедру цитрусових та родзинки.
- Дай суміші нагрітися, але зніми з вогню з появою перших бульбашок.
- Накрий каструлю кришкою та дай напою настоятися 15 хв.
- Добре проціди та налий глінтвейн у келихи.
За вином для свого найсмачнішого глінтвейну завітай на MAUDAU: