Гайд покупцяПоради та добіркиПродукти

7 порад як вибрати смачний кавун

6 Хв

Розповідаємо як вибрати кавун, про користь і шкоду для організму від кавуна та що таке кавун ягода чи фрукт.

В Україні сезон кавунів починається наприкінці липня – на початку серпня і триває до жовтня. Якщо літо достатньо спекотне або ягоди вирощуються у парниках – рані сорти можна спробувати вже в середині липня, але не раніше. Ті кавуни, що ти бачиш цілий рік в супермаркеті – точно привезені із-за кордону. Це не означає, що вони погані, але наші українські – найкращі, бо дозріли на рідній землі під ласкавим сонцем.

Немає можливості насолодитися улюбленими ласощами? Не біда, на MAUDAU завжди є смачні штуки зі смаком кавуна:

Читай також: «Чим біодинамічні вина відрізняються від інших»

Як вибрати смачний та стиглий кавун

Вибір стиглого кавуна це завжди лотерея, адже точно солодкий чи ні – дізнаєшся, вже коли розріжеш та спробуєш. Купуючи плід на ринку можна попросити вирізати пірамідку, аби оцінити внутрішній світ кавуна, але в супермаркеті такий тест не пройде. Існують декілька візуальних критеріїв, за якими можна розв’язати питання, як вибрати стиглий кавун. 

Як правильно вибрати кавун: 

1. Оціни колір та зовнішній вигляд. 
Забарвлення кавуна має бути насичено зеленого кольору з чіткими жовтими смужками. Чим темніший зелений – тим більша ймовірність, що ти тримаєш стиглий та соковитий кавун. Шкірка має бути гладкою, без пошкоджень та тріщин. 

2. Зверни увагу на земляну пляму на шкірці кавуна. 
Вона має бути одна, достатньо велика, гладка, яскраво-жовтого або помаранчевого кольору. Ця пляма утворюється, коли плід лежить на землі, вона свідчить про ступінь дозрівання. Якщо є нерівності, або це місце при натиску м’яке, а колір білий – плід не достиг та зіпсутий.

3. Оціни хвостик кавуна. 
Кажуть, що якщо він сухий, то плід достиг, але це не завжди так. Кавун могли зірвати раніше і поки транспортували хвостик висох. Тому краще, спробуй відірвати його і подивись на стан “ґудзика” – те, до чого кріпиться хвостик. Якщо він зелений – значить кавун не дозрів і буде не солодким. 

4. Постукай та прислухайся. 
Ще один спосіб як вибрати смачний кавун – постукати по ньому. Поклади плід на одну руку, а іншою постукай по поверхні. Звук стиглого та соковитого кавуна буде дзвінким та резонувати в руку. Якщо звук тупий – скоріше за все кавун перестиг або ще зелений.

5. Не звертай увагу на вагу та розмір. 
Смак і розмір кавуна не пов’язані. Солодким може бути, як маленький до 5 кг кавунчик, так і великий – від 10 кг. Більший плід відрізнятиметься лише відповідно кількістю рідини, а тому він буде соковитіший. 

6. Пошкрябай по шкірці. 
У дозрілого кавуна вона міцна та не піддасться, а якщо ягода неякісна – шкірка м’яка та легко зачепиться нігтем. 

7. Подивись на жилки кавуна. 
Якщо ти купуєш на базарі та продавець погоджується розрізати кавун – подивись на жилки в м’якоті. Вони не повинні бути жовтими або білими. У дозрілого кавуна м’якоть – однорідна та червона. 

Як вибрати кавун “дівчинку” та “хлопчика”

Плоди кавуна розділяють на “дівчинку” та “хлопчика”, що теж допоможе розв’язувати задачу, як вибрати хороший кавун.  Вважається, що “дівчатка” смачніші, оскільки вони солодші та мають менше кісточок. Проте це не правило, є солодкі й “хлопчики”, залежно від сорту.

Розрізнити такі кавуни дуже просто: у “хлопчиків” низ більш опуклий і кружечок невеликий, тоді як у “дівчаток” низ більш плаский, а кружечок ширший.

Нітрати в кавуні: як вибрати добрий кавун 

Нітрати самі по собі не є поганими, головне – щоб їх було в міру. Нітрати – це “вітамін” росту, мінеральне добриво, необхідне для харчування рослин. Фермери підживлюють кавуни нітратами під час їхнього росту. До моменту повного дозрівання в кавуні не повинно залишатися нітратів, бо рослина використає їх усі під час росту. Кавуни з великою кількістю нітратів зазвичай зривають недозрілими, приблизно за тиждень до повного достигання. Так їх легше транспортувати. 

Нітрати самі по собі не становлять загрози для здоров’я. Допустима норма нітратів для людини вагою 60 кг – 300 мг, а на 1 кг кавуна – 60 мг. Щоб дізнатися, чи перевищують нітрати допустиму норму, зверни увагу на зріз. У екологічно чистого кавуна м’якоть має крупинки та нерівності, тоді як у кавуна з нітратами вона гладенька. Якщо піднести тонку скибку до світла і м’якоть світитиметься фіолетовим кольором – це вкаже на перевищення норми нітратів. Такий кавун також матиме жовті прожилки та швидко потоне, якщо його опустити у воду. 

Проте, навіть, якщо кавун був оброблений нітратами над норму – найімовірніше, вони залишаться лише в кірці. Тому краще не догризай кавун до білої частини кірки. А симптоми, які часто приймають за отруєння нітратами: діарея, кишковий розлад, нудота – можуть бути викликані бактеріями з погано вимитої поверхні плода. Тож ретельно мий кавун, бажано з милом.

Користь кавуна

М’якоть кавуна містить каротиноїд лікопен – пігмент, який надає червоний колір ще й помідорам. Це потужний антиоксидант з протизапальними властивостями. Лікопен запобігає тромбоутворенню та знижує ризик захворювань на рак.

Кавун також корисний для здоров’я очей та шкіри. Особливо його рекомендують вживати людям з нестабільним тиском, оскільки щоденне споживання кавуна допомагає його нормалізувати та знизити.

Що ж таке кавун: ягода, овоч чи фрукт?

Кавун часто викликає плутанину, коли мова йде про його класифікацію. Ботаніки говорять, що кавун є ягодою, оскільки він утворюється з одного квіткового яйця і має соковиту м`якоть з насінням, оточену тонкою шкіркою. Такі плоди відомі як “пепониди”, тип ягід, характерний для родини гарбузових.

У кулінарії до кавуна часто ставляться як до фрукта через його солодкий смак і можливість використовувати в десертах, салатах та напоях. Але за походженням він належить до овочевої родини гарбузових, так само як огірки, дині та гарбузи.

Виходить, що кавун як не назвеш – ягода, фрукт чи овоч – не помилишся. Це універсальна рослина, яка підлаштовується під обставини. 

Цікаві факти про кавун

Як вибрати кавун вже розповіли, тримай 10 цікавих фактів: 

  1. Кавун походить з Південної Африки, де він досі росте в дикому вигляді.
  2. Кавун на 92% складається з води, що робить його ідеальним для втамування спраги в спекотні дні.
  3. У світі проводяться численні фестивалі, присвячені кавуну. Наприклад, в Хоупі, штат Арканзас, США, щорічно відбувається фестиваль кавунів, де фермери змагаються з вирощування найбільшої ягоди.
  4. Найбільший кавун у світі важив 159 кг і був вирощений у США. Він потрапив до Книги рекордів Гіннеса у 2013 році.
  5. Існує понад 1200 сортів кавунів, які різняться за розміром, формою, кольором м’якоті та шкірки.
  6. У багатьох країнах майстри створюють витончені скульптури з кавунів, використовуючи їх як основу для художніх композицій.
  7. Кавун містить більше лікопену, ніж помідори. Лікопен – потужний антиоксидант, який надає кавуну червоного кольору і має безліч корисних властивостей для здоров’я.
  8. У кавуна їстівні всі частини, включаючи насіння та шкірку. У деяких країнах кавунову шкірку маринують або використовують у кулінарії.
  9. Існують сорти кавунів без кісточок. Селекціонери вивели їх, щоб було зручніше їсти.  
  10. Кавун був вирощений у космосі на борту Міжнародної космічної станції, щоб дослідити чи можливо вирощувати рослини в умовах невагомості.

Отже, тепер ти знаєш, як вибрати солодкий кавун і на які штуки варто звертати увагу.  Не забувай, що кавун – це не лише свіжість і смак, але і джерело вітамінів, антиоксидантів та води, а тому це ідеальна ягода на літо. 

Трендовий рецепт куштування кавуна – полити скибку свіжим лимонним соком. Смак ягоди розкривається зовсім інакше і стає більш свіжим. А особливо якщо кавун з холодильника – це саме те що треба в спеку. Смачного!

Дар'я Шовгеня, авторка M Journal
45 записи

Про автора
Журналістка, копірайтерка, на порозі в SMM та майбутня психологиня. Люблю читати, писати та бути в курсі новин. Улюблені теми — ментальне здоров'я, дитяча психологія, саморозвиток, їжа, вино та подорожі. Встаю лише після третього дзвінка будильника, бо весь світ — театр.
статті
Схожі записи
ПродуктиПоради та добірки

Хурма: користь продукту та три рецепти салатів з нею

8 Хв
Розповідаємо про особливості різних сортів хурми та ділимось смачними ідеями салатів з нею.
ПродуктиПоради та добірки

Як позбутися похмілля в домашніх умовах: ТОП-5 способів

8 Хв
Розповідаємо, як швидко зняти похмілля і повернутися до нормального стану.
ПродуктиПоради та добірки

Смачні страви для святкового столу: ТОП-12 рецептів 

14 Хв
Розмірковуєш, що приготувати на святковий стіл 2025? Ця стаття саме для тебе.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Гайд покупцяНапоїПродукти

Що таке матча та як її правильно заварювати