Сам собі барменАлкогольні напоїВино

Як правильно тримати келих з вином

5 Хв

Щодня ми дізнаємося все більше про вино, про вирощування винограду, про створення цього чудового благородного напою. І всі ми чули такий вислів як «культура вина» та «культура споживання вина». Одним з елементів винної культури є підбір спеціального посуду для вина: декантерів, келихів, бокалів для вина. В цій статті ми поговоримо про келихи для вина і про те, як їх правильно тримати. Ти дізнаєшся, чи справді потрібно тримати келих за ніжку, не торкаючись чаші з вином, а також чи потрібно тримати ігристе або червоне вино особливим способом. 

 

Декілька слів про культуру вина

Для початку розберімося з тим, що входить в поняття «культура вина» та «культура споживання вина». 

Вже багато століть вино є не просто частиною харчування, а цілою культурою, яка доповнює свята та буденне життя. Віддавна розвивалася виноробна традиція, формувалися окремі винні регіони. До речі, деякі виноробні регіони та виноградники є частиною спадщини ЮНЕСКО. 

Тому не дивно, що довкола споживання вина сформувалися свої правила етикету. Тут важливі всі деталі, наприклад, як ти тримаєш бокал, як поводишся під час споживання вина. Люди, які об’єднані певними знаннями етикету звертають увагу на це навіть несвідомо і, повір, коли ти знатимеш ці нехитрі кілька правил, теж будеш звертати увагу на дотримання винного етикету.

 

Маленькі підказки

Певно ти знаєш, що існують різні види бокалів. Ми про це поговоримо в нашій наступній статті, а зараз зупинимося на тому, як тримати бокал для білого вина і як тримати бокал для червоного вина, а також як правильно тримати келих з ігристим. 

Ми п’ємо вино з спеціальних келихів, бо хочемо максимально насолоджуватися ароматом і отримувати візуальну насолоду від напою. Зазвичай кольори вина  естетичні, яскраві або спокійні, глибокі або прозорі, з відблисками сонця. Тому щоб не зіпсувати собі та іншим цю візуальну насолоду, краще використовувати кілька нехитрих прийомів. 

По-перше, жінки часто п’ють вино на імпрезах та в добірному товаристві. І для таких світських раутів (похід в кафе з коліжанками – теж світський раут, правда ж?) леді готуються, в тому числі роблять макіяж та фарбують губи. Якою б не була помада, вона залишить слід на бокалі. Щоб уникнути не дуже естетичного сліду на краю бокала, необхідно всього-на-всього слідкувати за тим, з якого боку келиха ти робиш перший ковток. Надалі ти просто береш бокал і п’єш саме в тому місці, де був попередній ковток. 

До речі, ця порада актуальна для всіх. Якщо вино супроводжується масною, соковитою чи кольоровою їжею, то слід на келиху буде від їжі.

По-друге, і помада, і їжа мають свій  аромат. Щоб не змішувати аромати вина з ароматами, які залишилися завдяки відбитку на келиху, радимо дотримуватися цієї ж маленької хитрості: пий вино з одного і того ж самого боку. А якщо вже забулося про це і слід залишився на келиху, можна непомітно серветкою витерти свої сліди на бокалі, і він знову буде чистим! 

Загалом, келих для вина потрібно час від часу змінювати. Це дозволить зберегти оригінальний аромат вина, не змішаний з запахами їжі та довколишнього середовища. 

 

Як тримати келих з вином

Келих складається з ніжки, підставки і чаші. Щоб не залишати на чаші бокала сліди від пальців (коли ми їмо, в нас не завжди руки чисті), бокал можна тримати за ніжку і підставку. За чашу ж ми радимо бокал не тримати. 

Якщо використовувати цю пораду з попередньою і тримати бокал за ніжку, а пити весь час з одного боку, то келих завжди буде чистим і візуально приємним. 

На думку нашої сомельє, більш важливий ефект від правильного тримання келиха за ніжку чи основу є в тому, що вино в келиху не нагрівається від тепла рук. Нагрівання є основною причиною, чому найкраще тримати бокал за основу або на ніжку. До того ж, це виглядатиме естетично.

Проте зовсім інший випадок, якщо вино подали занадто охолодженим, і його потрібно трішки зігріти. Завдяки теплу наших рук вино швидко підніме свою температуру на 1-2 градуси. 

Ти можеш сказати, що в багатьох фільмах п’ють коньяк, звабливо тримаючи келих за чашу. То чому так не можна з вином? Є декілька суттєвих відмінностей. По-перше, різна форма бокала. Келих для коньяку навіть не має ніжки для тримання: підставка плавно перетікає в чашу. По-друге, коньяк і вино мають різні властивості, хоча і зроблені з винограду. 

Навіщо ж тоді різна форма бокалів і навіщо тримати їх по-різному? Келих для коньяку спеціально має таку форму, аби коньяк зміг додатково відкритися. Такий келих концентрує аромати, щоб потім подарувати ці аромати тому, хто п’є коньяк. Як ми вже згадували, якщо тримати келих за чашу, руки передають тепло, а коньяк – це напій, який любить дихати і любить контактувати з теплом. При нагріванні він додатково розкриває свої аромати і показує свій потенціал. При нагріванні коньяку вивільняються аромати сухофруктів, ванілі, шоколаду: всього того, що виробник хотів закласти саме в цю пляшку. 

То чому ж ми не можемо те саме зробити з бокалом з вином? Вино має значно менший відсоток алкоголю, ніж коньяк, а головне завдання виноробів створити таке вино, щоб ми мінімально відчували алкоголь і максимально відчували фруктові аромати свіжої вишні, сливи, абрикоса, або ж  більш дорослі аромати чорносливу, кураги, тютюну. Але у вині ми не маємо відчувати аромати алкоголю і власне алкоголь. Тому якщо ми будемо тримати вино в долонях, келих швидко нагріється, температура вина підніметься на  кілька градусів, і ми почнемо відчувати алкоголь. Запах алкоголю переб’є благородний аромат фруктів.  

Тому келих для вина і потрібно тримати за ніжку або ж за основу, і тоді ти зможеш довше насолоджуватися чудовими фруктовими ароматами вина, а не запахом алкоголю.

Ми поговорили про споживання вина відповідно до правил етикету, але задумаймося, чи є таке поняття, як правильне чи неправильне споживання вина. Чи взагалі можна споживати вино за правилами? Звісно, ми говоримо про випадки, коли вино нікому не приносить шкоди і споживається в нормі.

Наша сомельє підкреслює, що межі так званої правильності зараз повністю зникають, навіть у споживанні вина. Кожен сам для себе вирішує, наскільки йому бути правильним, як поводитися з вином, як тримати келих. На перший план виходить задоволення від процесу, від того, що ти п’єш і для чого. Це, мабуть, і є найважливішим результатом культури вина.

Звісно, знати правила і традиції потрібно. Але чи пити вино з «правильного» бокалу, тримати келих за ніжку чи за чашу, – вирішувати тільки тобі.

Найважливіше – це просто насолоджуватися вином, приводом, подією і тими людьми поруч, з якими ти це вино ділиш!

178 записи

Про автора
Привіт, я Наталка – екс-редакторка M Journal. Розбираюся в сучасних трендах, щоб купувати раціонально та жити свідомо. Разом з іншими авторами та авторками пишемо про це статті для журналу MAUDAU. Дякую, що читаєш!
статті
Схожі записи
ВиноАлкогольні напої

Що таке вермут, як та з чим його правильно пити

9 Хв
Розповідаємо про головні особливості білих та червоних вермутів.
КоктейліАлкогольні напої

Коктейлі з горілкою: прості рецепти в домашніх умовах

8 Хв
Розповідаємо, з чим поєднувати горілку, щоб було смачно, п’яно і легко змішувати коктейлі вдома.
РомАлкогольні напої

Як та з чим пити ром?

8 Хв
Ром – це не лише напій моряків та піратів, а й ароматний, приємний міцний алкоголь, який смакує чистим або в поєднанні з іншими напоями
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *