Хочеш самостійно зварити пиво в домашніх умовах, але не знаєш з чого почати? Ми попереджуємо, що варто тільки спробувати, як відро та мішок, які не займають багато місця, можуть стати цілою пивоварнею. Куштувати пиво і знати, що це гідна справа – те до чого ви прийдете згодом, зваривши свій перший напій. Тож, без зайвих нахвалювань цього древнього алкоголю, перейдемо до головного – процесу виготовлення, бо це найсмачніше і, на жаль, найскладніше у всьому броварстві.
Тому запасаймося терпінням: робитимемо все повільно, дотримуючись рецептури та одвічних традицій.
Щоб почати, тобі знадобляться:
- магазин, де ти зможеш купити обладнання; адже найпростіше – купити пивний комплект, виключно для цього діла, бо в броварській справі точність, стерильність і стабільна температура – це закон;
- сифон – шланг із лещатами, які використовуються для переливання чистого пива з ферментаційного відра в пляшку;
- ємність для бродіння – велике пластикове відро з отворами в кришці для дріжджового замка;
- солод;
- нехлорована вода – дріжджі бояться хлору;
- хміль.
Основа для пива
Зерно, яке було зволожене, пророщене і потім знову висушене, зветься солод. Сучасні броварські принципи практично однакові, незалежно від того, який метод пивоваріння ти використовуєш. Сусло кип’ятять приблизно годину, потім затирають і, залежно від рецептури, додають хміль. Потім основу для пива охолоджують до потрібної для бродіння температури.
Сам процес пивоваріння починається з подрібнення солоду. Робиться це обережно, щоб висівки збереглися максимально цілими. Під час затирання солод змішується з водою при температурі в середньому 65 градусів, щоб крохмаль і білки, що залишилися, розчинялися та розщеплювалися ферментами солоду. Утворюється пюре – сусло. Крім того, витягуються ароматизатори та барвники. Існує кілька різних типів затирання відносно рецепту.
Після затирання рідину обережно відокремлюють від залишків зерна. Залишки зерна використовуються на корм тваринам, а солодка рідина перетворюється на пиво.
Коли затирання закінчиться, проціди солод. Після варіння сусло треба охолодити до температури, зазначеної в рецептурі, перелити в ферментаційну ємність,
додати розведені у теплій воді дріжджі. Суміш солоду, води та дріжджів називається бражкою. Накрий кришкою і струсни ферментер, щоб рідина наситилась киснем. Потім зберігай напій відповідно до інструкцій у рецепті пива.
Охмеління
Під час варіння додають хміль для гіркоти, смаку, аромату та збільшення терміну придатності.
Хміль – це трав’яниста повзуча рослина, що належить до сімейства конопляних і може виростати до 20 см за день. Хміль витривалий і широко розповсюджений в дикому вигляді.
Рослина найбільш відома завдяки використанню в пивоварінні. Він надає пиву гіркоти та аромату, може зробити пиво міцнішим і є найдорожчим інгредієнтом. Поєднання спирту і хмелю створює сильне антибактеріальне середовище. До того ж хміль можна використовувати як приправу до супів.
Після завершення варіння охмелене сусло перекачується в посудину, де доцентрова сила збирає осад і залишки хмелю в центрі резервуара, далі їх треба буде видалити сифоном. Потім сусло охолоджують до потрібної температури для дріжджів, від 15 до 28 °C, залежно від типу дріжджів.
Ферментація
Кажуть, що не людина робить пиво, а дріжджі роблять пиво. Дріжджі, безсумнівно, є найважливішим компонентом. Нема дріжджів – нема пива! Дріжджі поглинають цукор у суслі та перетворюють його на вуглекислий газ та спирт. Чим більше цукрів містить сусло, тим потенційно вищий вміст алкоголю буде в готовому пиві, тому його добре затирають, аби витягти максимум вуглеводів. Це створить потенційно хороші умови для дріжджів, щоб вони виконували свою роботу (бродили). Це в свою чергу означає правильну та відносно стабільну температуру, відсутність протягів і сусло, яке не є ані надто цукристим щодо ємності дріжджів, і не надто об’ємним щодо кількості наявних дріжджових клітин.
У деяких видах пива використовуються дикі дріжджі, які не є дріжджами у класичному значенні.
Дріжджі насправді найважливіше в рецепті пива – це живий грибковий організм, який, серед іншого, харчується цукром та виробляє алкоголь та вуглекислий газ.
Враховуючи безліч різноманітних типів солоду, хмелю та дріжджів, доступних пивоварам, вони можуть робити майже нескінченну кількість різного пива.
Чистота
Є дві речі, які важливі при варінні пива – це контроль температури та гігієна. Все, що контактує з суслом, має бути стерильним, це надзвичайно важливо. Особливо після охолодження. Якщо після охолодження сусло контактує з чимось, що не є стерильним, то ризик інфікування пива дуже великий. Також важливо підтримувати правильну та постійну температуру протягом усього процесу. Тому треба очищати та дезінфікувати все, що ви використовуєте для варіння пива в домашніх умовах, та не в останню чергу те, що має контактувати з суслом. Навряд чи ви знайдете домашнього пивовара, у якого ніколи не було інфекції в партії, пляшці чи навіть домашня консервація бува, вибухає. З цим стикалися навіть великі промислові пивоварні. Кожна родинна кухня з цим стикається, тому будь пильним.
Запиши, при яких температурах робиш пюре-сусло та як довго, записуй кожен крок. Таким чином зможеш спробувати невеликі коригування від партії до партії та побачити, які дії на що впливають.
Домашньому пивовару важко досягти абсолютно однакового результату кілька разів поспіль, але якщо ти добре розберешся з деталями, зможеш отримати майже ідентичне пиво кілька разів поспіль.
Пляшкування пива
Коли пиво закінчить бродити, його необхідно зберігати в пляшках або бочках. Додатковий цукор додається під час розливу, щоб надати пиву природну карбонізацію та газувати його.
Цей цукор буде з’їдено залишками дріжджів, а в процесі утвориться вуглекислий газ. Потрібно приблизно 5-6 грамів цукру на літр пива. Лише через 1-2 тижні після розливу в пляшки можна очікувати, що пиво вигралося. У більшості випадків варто почекати довше, щоб пиво «встигло».
Рецепти домашнього пива
Рецепт пива з солоду та хмелю
Інгредієнти
- 0,5 відра ячмінного солоду
- 6 склянок хмелю;
- пивні дріжджі;
- 30 л чистої джерельної води.
Для приготування тридцяти літрів пива беруть пів відра ячмінного солоду, який змішують з двома відрами чистої води. Суміш залишають на ніч. Через 12 годин переливають в більший посуд, оскільки рідина повинна «вирости», додають чайну ложку солі. Варять 2 години, повільно помішуючи, а потім з 6 склянками хмелю варять ще 20 хвилин. Рідину проціджують, пару годин охолоджують, а потім додають свіжі пивні дріжджі. Пиво добре струшують і залишають ще на 12 годин. Слід врахувати, що маса підніметься чи не вдвічі. Наступного дня проціджують, фільтрують та розливають по пляшках, і вже через 12 годин пиво буде готове до вживання. Проте варто почекати ще два тижні для повного завершення бродіння та вищого градуса.
Рецепт англійського пива
Інгредієнти
- 4 кг ячмінного чи вівсяного солоду;
- 47 л джерельної води;
- 6 кг патоки;
- 200 г хмелю;
- 2 склянки пивних елевих дріжджів.
Для приготування пива необхідно висушити в духовці 4 кг пророслого вівса або ячменю. Пророщувати зерно слід до початку появи зеленого листочка. По завершення просушування зерно потрібно потовкти та висипати в глибоку ємність. Залити 15 літрами попередньо підігрітої 65-ти градусної води. Суміш добре перемішують та залишають на 3 години. Потім воду потрібно злити в якусь ємність, а зерно, що залишилося, залити ще раз 12 літрами гарячої води, температура якої має дорівнювати 75 градусам. Через дві години цю воду зливають, а зерно ще раз заливають водою в тій же кількості, але холодною, яку зливають через 2 години. Опісля цього з’єднують всі водні суміші.
Тепер на черзі патока, яку розводять у пропорції 6 кг на 20 л гарячої води. Розчин додають до попередньої суміші вод. Після того, всипають хмелю в кількості 200 г, доводять склад до кипіння, а потім охолоджують протягом 2 годин. Наступний крок – додавання пивних дріжджів, їх знадобиться 2 склянки.
Майже готове пиво переливають у відкриту бочку. Через три дні бочку закорковують та залишають на 2 тижні. Через 14 діб пиво вважається готовим.
Рецепт хлібного пива в домашніх умовах
Інгредієнти
- 800 г сухої здоби;
- 100 г цукру;
- 400 г житнього солоду;
- 200 г хмелю;
- перець горошком;
- одна склянка пивних дріжджів.
Приготуй суміш з 800 г сухої здоби, 100 г цукру, 400 г житнього солоду та двох літрів води. Отриману суміш кип’ятять, потім додають сухий хміль в кількості 200 г та кілька подрібнених перців горошком. Дріжджі розводять у теплій воді, отриману суміш додають до пива. Глибокий посуд з кашею у відкритому вигляді ставлять у тепле місце та залишають на 24 години. Потім додають 4 л кип’яченої води та 100 г цукру. Все це сильно струшують. Ємність слід щільно закрити кришкою та поставити в гарячу духовку на 48 годин. Потім рідина зливається в окрему ємність. До суміші, що залишилась додається вода температурою 75 градусів у кількості 3 л. Через 1 годину зібрати шум. Отриману кашку перемішують і доводять до кипіння. По завершенню 14-денного бродіння, приготування пива закінчено.
Безумовно, рецепти пива в домашніх умовах є дуже різними і розраховані на різну кількість пива. Але зробити пиво вдома – це неймовірно захопливий процес. Кажуть, що багато маленьких пивоварень починали свою історію з домашніх пивних експериментів власників. А якщо пиво в домашніх умовах варити не хочеться. можна купити готовий напій на MAUDAU: ми пропонуємо великий вибір пива на різний смак: темне, світле, крафтове, безалкогольне, ель, IPA та багато інших!
До речі, якщо прагнеш краще розбиратися у пивній культурі, вмикай другий випуск подкасту “Антискептик” від MAUDAU!