Сам собі барменАлкогольні напоїВино

Підбірка італійських вин: що подарувати поціновувачам вина

8 Хв

Пропонуємо вам ознайомитись з підбіркою вин, які чудово пасуватимуть і для затишної вечері, і для подарунка, і для колекції для справжніх поціновувачів і поціновувачок. Вина Італія виробляє майже в усіх регіонах, але ми пропонуємо починати власний шлях розуміння напою з найбільш визначних регіонів з Італії:

  • північ Італії представляє П’ємонт;
  • центр Тоскана.

Вина з чотирьох виноробних зон цих регіонів ще у 1980-му році першими отримали статус DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Це найвища категорія італійської класифікації вин, що контролюються за походженням та якістю виробництва.
Три з них, а саме Бруннело ді Монтальчино з Тоскани, Барбареско та Бароло, потрапили до сьогоднішньої добірки.

 

Головні візитки П’ємонту

Регіон П'ємонт - Італійське вино від MAUDAU

Виноробний регіон Італії – П’ємонт

Почнемо з півночі. Barolo та Barbaresco були і залишаються головними винами за візитками П’ємонту. Обидва вина виробляються з винограду сорту Неббіоло, назва якого походить від італійського слова nebbia, що означає туман.

Існує дуже вислів, що сорт винограду, подібний до актора, що водночас залишається самим собою і демонструє риси героя, в роль якого він вживається, граючи чи закоханого Ромео, чи розлюченого Отелло, рефлексуючого Гамлета, або короля Лір, що пізнав каяття та осягнув життєву мудрість. Так і виноград завдяки рукам виноробів доносить до нас унікальні властивості теруару, в якому він росте. Слово «теруар» походить від латинського слова «terra», земля, та є сукупністю ґрунтових, кліматичних, факторів, а також традицій виноробства місцевості, що впливають на вино. Сорт Неббіоло чудово проявляє себе у винах Paolo Scavino Bricco Ambrogio Barolo 2016-го та Albino Rocca Barbaresco Angelo 2017-го року.

Бароло називають королем вин та вином королів, що зумовлено і складним та багатим смаком вина, і тим фактом, що до створення Бароло доклав зусиль король Карл Альберт. Водночас італійці кажуть, Барбареско є королевою П’ємонту – адже це вино, жодним чином не поступається Бароло, але має трохи інший, менш потужний, але більш елегантний, тонкий та вишуканий стиль. Albino Rocca Barbaresco Angelo якраз є іконою стилю та одним з найцікавіших вин Барбареско.

Радимо зробити вечерю з дегустацією двох Неббіоло з нашої добірки, аби скласти власне враження та вибрати свого фаворита вина Італії. Правильні бургундські келихи дозволять найповніше відчути гаму ароматів цих вин.

А перед тим чудово розім’яти рецептори допоможе соковите Monti Barbera d’Alba 2016-го року, яке є одним з найбільш цікавих вин сорту Неббіоло завдяки неповторному теруару та виноробною традицією.

 

Головні на сцені Тоскани

Регіон Тоскана - Італійське вино від MAUDAU

Краєвиди італійського виноробного регіону Тоскана

Altesino Brunello di Montalcino та Castello di Radda «Il Corno» Chianti Classico Gran Selezione (обидва вина 2015-го року) дають нам можливість відчути, як сорт Санджовезе проявляє свої чудові акторські здібності у різних виноробних зонах Тоскани, а провідні виробники в цьому випадку виступають чудовими режисерами, що допомогли винограду найкраще розкритися на сценах двох різних і видатних для регіону теруарів.

Tenuta Argentiera «Argentiera» Bolgheri Superiore 2015-го року  – це асамбляж трьох міжнародних сортів винограду (Каберне Совіньйон, Мерло та Каберне Фран), які родом з Франції, та який за попередньою аналогією можна порівняти з акторським ансамблем, що чудово взаємодіє між собою, граючи на величній тосканській сцені у Болгері.
Вино, Італія… Безумовно такий набір стане прикрасою святкової вечері та вразить багатством аромату та смаку. Радимо відкоркувати пляшку трохи заздалегідь та, при можливості, продекантувати перед подачею. Ці італійські вина також чудово підійдуть до будь-якої колекції або на подарунок. Адже елітне вино завжди гарна ідея для подарунка.

Добірка, звісно, є невичерпною, до того ж ми пропонуємо тільки камерні вина, Італія славиться не тільки ними. Тож, якщо вам здалося замало або ви хотіли б просто купити італійське вино, на маркеті міцних штук MAUDAU це дуже легко зробити.

 

Рекомендовані італійські вина

 

Altesino Brunello di Montalcino (2015)

Вино Altesino Brunello di Montalcino DOCG - Італійське вино від MAUDAU

Сорт винограду: Санджовезе.

Червоне сухе вино, має глибокий рубіновий колір з гранатовими відтінками. Багатий та комплексний аромат переплітається нотами диких лісових ягід, підліску, з натяками фіалки та камфори. Розкішний смак шовковистих танінів зі свіжою кислотністю доповнюється спокусливими нотами темної дикої вишні у довготривалому посмаку.

Гастрономічні рекомендації: Брунелло складе чудову пару соковитому стейку рібаю, чи флорентійскому стейку зі спажею, на грилі, витриманим сирам.

Вино проходить витримку понад 24 місяці у двох бочках, після чого ще мінімум 4 місяці відпочиває у пляшці, у підвалах винного сховища виноробні.

Рейтинги та оцінки Altesino Brunello di Montalcino (2015): Wine Enthusiast – 93, Robert Parker – 95, Wines Critic – 95.

 

Castello di Radda Il Corno Chianti Classico Gran Selezione (2015)

Castello di Radda Il Corno Chianti Classico Gran Selezione - Італійське вино від MAUDAU
Сорт винограду: Санджовезе
Червоне сухе вино, має рубіновий колір, з гранатовими відблисками. Букет ароматів розкривається нотами стиглих червоних та чорних ягід, прянощів, ванілі, лісових квітів. Збалансований та комлесний смак, забезпечується елегантною кистотністю та оксамитовими, добре інегрованими танінами продовжується нотами ірису, сушеної вишні, лакриці та приємним пікатним фініш.

Гастрономічні рекомендації: подавати до смаженої на грилі  або мангалі яловичини, з фруктовими та ягідними соусами, тушкованої баранини, зрілих, витриманих сирів з інжирним конфітюром.

Свіжозібрані ягоди винограду подрібнюються перед ферментацією, що проходить при контрольованих температурах у танках з нержавіючої сталі. Чотири тижні проходить мацерація на кожиці. Після цього вино проходить малолактичну ферментацію у великих дубових бочках та проводить у них біля п’яти місяців на тонкому дріжджовому осаді. Витримка триває понад 20 місяців у дубі, після чого вино ще мінімум рік проводить у пляшці, перед продажем.

Рейтинги та оцінки Castello di Radda Il Corno Chianti Classico Gran Selezione (2015): Decanter – 95, Wines Critic – 94.

 

Tenuta Argentiera Argentiera Bolgheri Superiore (2015)

Tenuta Argentiera Argentiera Bolgheri Superiore - Італійське вино від MAUDAU
Сорт винограду: каберне совіньйон 50%, мерло 40%, каберне фран 10%

Червоне сухе вино, має глибокий рубіновий колір з гранатовими відтінками. Цікавий, складний та багатогранний букет, в якому аромати стиглих ягід лохини та чорної смородини переплітаються нотами сливового варення та доповнюється тонкими нюансами свіже меленого перцю та прянощів. Багатий насичений смак приносить насолоду від гармонії збалансованої кислотності з насиченими, але водночас ніжними та шовковистими танінами. Ноти лакриці, смородинового джему та кави у стійкому та тривалому посмаку.

Гастрономічні рекомендації: вино складе чудове доповнення до стейку рібай, ті-боун та до флорентійських стейків, тушкованої баранини, особуко, витриманих сирів.

Виніфікація різних сортів винограду проходила окремо. Ферментація та мацерація в чанах з нержавіючої сталі відбувалася за контрольованих температур, протягом 30-и днів. Після цього вино було перелито до дубових бочок, де було завершено малолактичну ферментацію.

Витримка проводилась окремо для кожного сорту, у французьких барріках, протягом 14-и місяців, 50 відсотків з яких було новими для надання вину більшої потужності та структури. Після асамбляжу (змішування) та підготовки до бутелювання вино ще 12 місяців провело у пляшці, на виноробні.

Рейтинги та оцінки Tenuta Argentiera Argentiera Bolgheri Superiore (2015): Wines Critic – 98, Wie Spectator – 95.

 

Paolo Scavino Bricco Ambrogio Barolo (2016)

Paolo Scavino Barolo DOCG 2016 - Італійське вино від MAUDAU
Сорти винограду: неббіоло

Червоне сухе, вино темно-рубінового кольору. Багатогранний аромат лісових ягід та фруктового пирога, переплітається з нотами чорноплідної горобини, дубової кори, осіннього листя, пелюсток блакитних та синіх квітів. На смак повнотіле та насичене вино, з гарним балансом кислотності та добре структурованих танінів, нотами в’яленого чорносливу, темного шоколаду у тривалому посмаку, та тонким відчуттям солонуватої мінеральності наприкінці.

Гастрономічні рекомендації: вино чудово пасуватиме до смаженого червоного м’яса на грилі, особливо дичини, пасти з трюфелем та витриманих сирів.
Витримка вина триває понад 24 місяці у великих дубових бочках та класичних бордоських барріках, після чого відпочиває не менше 10- и місяців у пляшці, у підвалах виноробні.

Рейтинги та оцінки Paolo Scavino Bricco Ambrogio Barolo (2016): Wine Enthusiast – 94, James Suckling – 97, Vinous – 94

 

Albino Rocca Barbaresco Angelo

Albino Rocca Barbaresco Angelo - Італійське вино від MAUDAU
Сорти винограду: неббіоло.

Червоне сухе, глибокого гранатового кольору. Має інтенсивний, багатий та комплексний аромат з нотами стиглої вишні, чорниці та лохини доповнюється відтінками ірису, лакриці та ялівцю, бальзаміку, пелюсток троянд та фіалки. На смак вино водночас елегантне та повнотіле, з чудово інтегрованими оксамитовими танінами, з приємною кислотністю та стійким, тривалим посмаком, з ягідними та лакричними нотами на фініші.

Гастрономічні рекомендації: вино чудово пасуватиме до смаженого червоного м’яса на грилі, особливо дичини, пасти з трюфелем та витриманих сирів.

Виніфікація відбувається у конічному дубовому бродильному чані з тривалою мацерацією шкірки, протягом 45-55 днів. Цей процес сприяє формуванню багатого, повнотілого та насиченого смаку. Витримка проходить понад 20 місяців у великих дубових бочках з Австрії та Німеччини.

Рейтинги та оцінки Albino Rocca Barbaresco Angelo: Wine Enthusiast – 94, Vinous – 95.

Виробляється лише близько двох тисяч пляшок цього вина щороку, тому це вино точне є ексклюзивним.

 

Monti Barbera d’Alba DOC (2016)

Monti Barbera d'Alba DOC 2016 - Італійське вино від MAUDAU
Сорти винограду: барбера.

Червоне сухе вино, з глибоким фіолетовим кольором, з пурпурними відтінками. У смаку ноти вишні та лакриці, малини та ванілі, компоту з червоних фруктів та варення з журавлини. Аромат яскравий та соковитий, з легкою кислотністю та ніжними, шовковистими танінами.

Гастрономічні рекомендації: вино гарно смакуватиме із карпаччо з телятини, та сиром парміджано реджано, холодних м’ясних закусок, чудово до доповнить смажені свинячі реберця, та перець, смажений на грилі, чи мангалі.

Виніфікація проходить за допомогою горизонтальних роторних мацераторів, протягом чотирьох діб, при контрольованій температурі.

Витримка проводилась у нових французьких барріках, протягом п’ятнадцяти місяців та додатково два місяці у нержавіючих ємностях, перед бутелюванням.

Проте наші рекомендації не обмежуються цими винами. На сайті MAUDAU кожен точно знайде улюблене італійське вино!

178 записи

Про автора
Привіт, я Наталка – екс-редакторка M Journal. Розбираюся в сучасних трендах, щоб купувати раціонально та жити свідомо. Разом з іншими авторами та авторками пишемо про це статті для журналу MAUDAU. Дякую, що читаєш!
статті
Схожі записи
ВиноАлкогольні напої

Що таке вермут, як та з чим його правильно пити

9 Хв
Розповідаємо про головні особливості білих та червоних вермутів.
КоктейліАлкогольні напої

Коктейлі з горілкою: прості рецепти в домашніх умовах

8 Хв
Розповідаємо, з чим поєднувати горілку, щоб було смачно, п’яно і легко змішувати коктейлі вдома.
РомАлкогольні напої

Як та з чим пити ром?

8 Хв
Ром – це не лише напій моряків та піратів, а й ароматний, приємний міцний алкоголь, який смакує чистим або в поєднанні з іншими напоями
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *