Багато з нас зосереджується на виборі вина: ми шукаємо улюблений сорт винограду чи країну, рік врожаю, виробника, регіон або навіть виноробню. І вже на етапі купівлі вина в багатьох з нас виникає питання: а як правильно зберігати вино так, щоб його смак і букет розкрився? Чи однакової температури та вологості потребує червоне та біле вино? А якщо це дорогі, елітні вина? Як якнайдовше зберегти свіжість вина після відкорковування пляшки? Відповіді на ці та інші запитання – у статті MAUDAU.
Вино в холодильнику – хороша чи погана ідея?
Одразу і відповідь: це погана ідея. Сомельє та виробники вин не рекомендують класти вино в холодильник. Виняток – відкорковані вина, які вип’ються найближчим часом..
Причини прості: кожне відкриття холодильника – це порушення температурного та світлового режиму зберігання вина. Через постійні зміни температури корок у пляшці стискається або розширюється, тому в тару може потрапити повітря. Звісно, повітря повинно дозовано проникати в пляшку через пори в корку, але при зміні структури корку повітря стає забагато. До того ж, в холодильнику ми зберігаємо готову їжу, фрукти, мʼясні вироби. Всі ці продукти мають свої запахи, часом дуже сильні. Вино в холодильнику може набратися цих ароматів через рух повітря. Вино з мʼясом в часниковому соусі – це смачно, якщо все в різних посудинах, але не дуже приємно пити вино з таким ароматом.
І останній, але не найменший мінус зберігання вина в холодильнику – вібрації, які створює холодильна техніка. Постійне трясіння точно змінить смак вина.
Тож тримати вино в холодильнику не можна, особливо якщо мова йде про колекційні екземпляри, елітні або камерні.
В холодильник вино можна помістити тільки задля охолодження перед вживанням – на 30-60 хвилин. Але найкраще пляшку поставити в посудину з льодом, якщо вино потрібно охолодити.
Як зберігати вино вдома правильно?
Винороби та колекціонери тримають пляшки з білим, червоним, рожевим у спеціальних винних погребах. В винних погребах вина можна зберігати роками. Там завжди ідеальна температура (приблизно 13°C) та вологість повітря (60-68%), у такі приміщення майже не потрапляє сонячне світло. В льохах пляшки ложать на бік, щоб рідина трішки переливалася в шийку пляшки, змочувала корок, і він не пересихав. Тому ми теж радимо покласти пляшки горизонтально.
Не в кожного вдома є винний льох, але фактично в кожному помешканні можна знайти хороше місце для зберігання вина.
- Для тих, хто живе в приватному будинку й має підвал, проблема майже вирішена. Підвал буде підходящим місцем. Єдине, що там не повинно бути дуже холодно й дуже волого, бо надмірна вологість і холод призведуть до появи плісняви на корку та проникнення грибка в пляшку. Крім цього, в підвалі не має бути інших речей з сильними запахами, наприклад, мастил, фарб тощо. Ну і пліснява в підвалі теж є не дуже хорошим сусідом для улюбленого вина.
- В квартирі зберігати вино можна в темній прохолодній шафі, яка не часто відчиняється. Бажано, щоб шафа стояла не на кухні й не в ванній кімнаті, адже, знову ж – температура і вологість. А ще в цих кімнатах є техніка – посудомийна, пральна машини, які створюють небажані вібрації. До слова, висувна полиця для вин за холодильником, досить популярний варіант, теж є поганим рішенням: холодильник вібрує, а зовні ще й нагрівається.
- Ідеальний варіант – це винна шафа, спеціальний холодильник для вина. Він зовсім не такий, як кухонний. На різних поличках винної шафи різна температура для різних видів вин. Червоне зазвичай потребує для зберігання температури 15-19°C; біле сухе та рожеве – 8 до 14°C; шампанське та ігристе – 6 до 9°C). Насправді винна шафа не охолоджує вино, а просто створює постійну температуру для якісного зберігання, це такий собі клімат-контроль. А це холодильник для вина не трясеться.
До зберігання вин варто підійти серйозніше, якщо є бажання колекціонувати чи зберігати камерні, елітні вина. Умов зберігання дорогих вин треба суворо дотримуватися, тому колекціонери зазвичай облаштовують вдома власний винний льох. Мінімальними умовами для камерних та елітних вин є температура в межах 5-10°C, вологість – від 50% до 75%, темрява, жодних вібрацій та шуму. І звісно, ніяких зайвих запахів.
До речі, камерні вина погано переносять транспортування. Щоб сповна насолодитися букетом такого напою, сомельє радять почекати 2 тижні після перевезення, перед споживанням поставити пляшку вертикально, щоб осад, який є нормальним для вин, осів на дні. А ще сомельє радять використовувати якісний штопор або спеціальні прилади для відкупорювання, адже коли вино довго зберігається, пробка може стати крихкою і розсипатися під час відкоркування.
Що робити, якщо пляшка відкоркована, але вино допити не вийшло?
Що робити, якщо вино не допили і в пляшці ще лишається напій? Звісно ж, не треба силувати себе й допивати вино зараз або, тим паче, виливати вино.
Відповідаємо: відкорковане вино можна зберігати в холодильнику, тільки не дуже довго і бажано знову міцно закрити пляшку. Кімнатна температура зовсім не підходить для зберігання відкоркованої пляшки вина. І можна більше не класти пляшку на бік – корок не встигне пересохнути до наступного смакування вином, але й не стане знову настільки щільним, як до відкорковування пляшки. Тому є ризик, що вино розтечеться по всьому холодильнику.
Скільки можуть стояти різні види вина в холодильнику?
Відкоркована пляшка вина може пробути в холодильнику від 1 до 7 днів, за цей час її варто допити або використати в приготуванні страв.
Відкрите вино різних видів варто зберігати по-різному.
- Шампанське та ігристі вина відкритими можна тримати в холодильнику не більш як 1 день – за добу їх пити вже не рекомендується;
- білі вина варто вжити максимум за три дні після того, як відкоркували;
- червоні – максимум за 5 днів;
- кріплені та десертні ще можна пити або використовувати для приготування їжі через 7 днів після відкриття пляшки.
Що буде, якщо відкрите вино довго стоятиме?
Якщо відкрите вино постоїть довше, ніж рекомендовано, навіть у холодильнику, то воно скисне. Зрозуміти, що вино скисло, дуже легко: треба потрясти пляшку. Зіпсоване вино почне пінитися. Якщо до того напій не був ігристим, то бульбашки – погана ознака. На смак і запах теж відразу зрозуміло, чи зіпсувалося вино.
Скисання відбувається, бо пакування було порушене й повітря проникає всередину тари в великій кількості.
Як правильно закрити почату пляшку?
Перед тим, як поставити відкриту пляшку вина в холодильник, її треба щільно закрити, щоб всередину проникало якомога менше повітря і запахів.
Якщо пляшку з кришкою на закрутці, проблем не буде. Для закоркованих вин можна використати «рідний» корок. Для більш щільного закорковування можна обгорнути корок вощаним папером або вощаною серветкою.
Ще бувають вакуумні корки – ці багаторазові корки є прекрасним варіантом для тих, хто часто зберігає відкриті пляшки в побутовому холодильнику.
Загубився корок – чи можна перелити алкоголь в пластикову пляшку?
А як зберігати вино, якщо при відкритті корок розколовся або просто загубився? Чи можна переливати напій в інший посуд, наприклад, в пластикові пляшки? Перелити вино для кількаденного зберігання можна, але краще вибрати скляну тару.
Скляна банка або пляшка для зберігання продуктів (тільки не з-під іншого вина) чудово підійде. Краще брати таку, яка закривається металевою кришкою, а не капроновою. Посуд обовʼязково має бути дуже чистим, без сторонніх запахів, а під кришку ще можна підкласти вощану серветку або вощаний папір, щоб добре трималась. А ще не треба переливати вино в щойно помиту скляну тару. Вода повинна стекти, а банка або пляшка має висохнути всередині.
В пластик переливати вино небажано, бо:
- цей матеріал пропускає повітря;
- з пластику в рідину можуть потрапити токсичні речовини, які зроблять алкоголь непридатним для пиття;
- такі пляшки можуть зберігати запахи речовин, які були в них раніше;
- мікропластик – він хоч і непомітний, але потрапляє в рідини, які зберігалися в пластику, а потім вже в наш організм.
Часто в нас вдома є пластикові пляшки з-під солодких напоїв або пива. Вони зовсім не підходять для зберігання вина, адже вже ввібрали в себе запахи попередніх рідин, і відмити їх практично неможливо.
А як же домашнє вино, яке продають в пластмасових пляшках? Відповідаємо: добросовісні виробники молодого вина зазвичай використовують чисті пластикові пляшки. Вони спеціально закуповують у виробників нову тару, вибираючи підходящі види пластмаси. Якщо вино продається в пляшці з-під якогось напою, купувати не варто.
А до моменту продажу домашнє вино чи вино невеликих виноробень повинно зберігатися в скляних бутлях великого обʼєму або в деревʼяних бочках. А вже перед продажем може розливатися в пластикову тару. Тож вино перебуває у пластмасовому посуді не дуже довго – від продажу до пиття. І якщо хочеться купити домашнього вина у відпустці, то краще це робити за кілька днів до відʼїзду, а не на початку відпустки. Також можна перелити вино в скло, щоб рідина не взаємодіяла з некорисним пластиком надто довго.
І ще одна ремарка щодо того, як зберігати молоді вина. Молоді вина не треба зберігати дуже довго, адже такі напої все ще продовжують бродіння й можуть поводитися непередбачувано. Знавці вин радять пити молоді вина якомога швидше й не зберігати їх місяцями, а тим паче роками.
5 універсальних порад для зберігання вина
І замість висновку – кілька універсальних порад:
- не варто зберігати вина в домашньому холодильнику; краще вибрати темну, прохолодну шафу, подалі від приладів, які шумлять і трясуться; у приватному будинку або на дачі вино можна зберігати в підвалі;
- якщо є бажання колекціонувати вина, можна облаштувати вдома спеціальний льох або придбати винну шафу;
- відкриті пляшки не можна зберігати більше 7 днів; червоне, біле, ігристе та десертне вина мають різний термін життя після відкорковування;
- не слід переливати вино в пластикові пляшки, краще використати скляну банку чи пляшку з залізною кришкою;
- молоде вино краще купувати не для довгого зберігання, а щоб посмакувати найближчим часом.
Команда MAUDAU бажає всім тільки смачних вин і сподівається, що ці поради стануть у пригоді.