«Старомодний» міцний коктейль виник на початку ери змішаних напоїв. Олд-фешен входить в категорію «Незабутні» Міжнародної асоціації барменів.
Коктейль подають в однойменній «старомодній» низькій широкій склянці з товстим дном, в якій колись подавали віскі і бурбон джентльменам в чоловічих клубах. Для приготування знадобляться джигер, мадлер і коктейльна ложка. Також запасися шпажками, щоб наколювати коктейльну вишню і цедру – для краси, аромату і атмосфери.
Основний інгредієнт: бурбон
Міцність: 42°
Смак: міцний, цитрусовий
Тип: лонґ дрінк
Кількість інгредієнтів: 6
Складність приготування: легко
Інгредієнти
Бурбон – 50 мл
Біттер Ангостура – 1 мл
Тростинний цукор в кубиках – 5 г
Червона коктейльна вишня – 1 шт
Апельсинова цедра – 1 шт
Кубики льоду – 120 г
Як приготувати коктейль Олд Фешен
Крок 1. Поклади в склянку шматочок тростяного цукру, вилий на нього 1 грам Ангостури.
Крок 2. Подуши просочений біттером цукор мадлером.
Крок 3. Наповни рокс кубиками льоду.
Крок 4. Налий 50 мл бурбону і обережно розмішай коктейльною ложкою.
Крок 5. Наколи на шпажку коктейльну вишню і шматочок цедри та опусти шпажку в бокал.
Чому коктейль «старомодний»? Історія назви
Поняття «коктейль» відоме з 1806 року. Перші коктейлі були сумішами алкоголю, біттеру, води та цукру. В 1833 році в Нью-Йорку так само назвали інший напій, про який відомо, що його прикрашали мускатним горіхом. В 1860 році коктейлем називали напій на основі абсенту, кюрасао та інших лікерів.
Олд-фешен, рецепт якого з’явився на початку століття теж повернувся в бари, але його називали old-fashioned, себто «класичний» або «старомодний». Це поєднання алкоголю, біттеру, води та цукру було надзвичайно популярним в Америці протягом перших двох третин XX століття.
Інтерес до коктейлю з новою силою повернувся в 2007 році, коли вийшов серіал Mad Men – «Божевільні», оскільки сценаристи зробили олд-фешен улюбленим напоєм головного героя, Дона Дрейпера.
Як обрати інгредієнти для приготування Old Fashioned вдома
Деякі джерела допускають використання замість тростинного цукру білого, але уникай в цьому питанні компромісу: з коричневим цукром напій смачніший. Для фінального аромату також важлива свіжість апельсину, з якого ти зніматимеш цедру, – вона не повинна бути надто сухою чи твердою.
Бурбон можна замінити віскі, наприклад Wild Turkey Rye, Bulleit Rye чи віскі-бурбон Rittenhouse. Вибір бурбонів достатньо широкий, але утримайся від купівлі для твого олд-фешену найдешевшої основи, повір, з нею тебе не потішать смак і аромат коктейлю. Зверни увагу на два прекрасні бурбони Woodford Reserve та Maker’s Mark.
Біттер Angostura в оригінальній рецептурі незамінний, тож неодмінно придбай пляшку, адже ця настоянка входить в склад різних класичних коктейлів.
Фото: безкоштовні фотостоки