Мохіто (Mojito) – це освіжаючий коктейль на основі рому. Цей коктейль вже давно став класичним. Мохіто подають у хайболах – високих склянках об’ємом 240 – 350 мл. З пристосувань для приготування напою знадобляться лише коктейльна ложка та мадлер або товкачик, щоб видушити сік з лайму.
Основний інгредієнт: ром.
Міцність: залежить від міцності рому, яка коливається в межах 37,5 – 63°. При використанні рому 37,5° міцність готового коктейлю буде 16 – 18°.
Смак: тропічний, м’ятний, освіжаючий.
Тип: лонґ дрінк.
Кількість інгредієнтів: 5.
Складність приготування: легко.
Інгредієнти
Білий ром – 50 мл
Цукровий сироп – 20 мл
Содова (або будь-яка мінеральна вода з нейтральним смаком) – 100 мл
Лайм – 80 г
М’ята – 3 г
Лід – 200 г
Як приготувати коктейль
Крок 1. Поклади в високу склянку 4 дольки лайму і подави його мадлером або товкачиком для спецій.
Крок 2. Візьми в одну руку 10 листочків м’яти та плесни по них іншою рукою.
Крок 3. Додай м’яту до лайму.
Крок 4. Наповни склянку до верху дробленим льодом. Щоб після танення льоду напій не ставав водянистим, можна приготувати спеціальний лід з рівних частин води, цукру та лаймового соку.
Крок 5. Додай 20 мл цукрового сиропу та 50 мл білого рому.
Крок 6. Долий до верху склянки содову (чи іншу мінералку нейтральну, або ж несолодкий напій типу «Спрайту») і обережно розмішай коктейльною ложкою.
Крок 7. Додай ще трохи подрібненого льоду.
Крок 8. Прикрась напій гілочкою м’яти та кружальцем лайму.
Альтернативний рецепт приготування Мохіто (Mojito)
Існує дуже багато альтернатив цього літнього напою. Якщо говорити про мохіто, рецепт якого підходив би під визначення «максимально екзотичний», то це кавовий.
Крок 1. Подуши 3 кружальця лайма з 3 – 4 г тростинного цукру.
Крок 2. Зімни в руці і додай в високу склянку (гайбол) 10 листочків м’яти.
Крок 3. Наповни склянку подрібненим льодом до половини.
Крок 4. Додай в шейкер (якщо не маєш його, заміни будь-якою посудиною з щільною кришкою) 80 мл еспресо та 4 кубики льоду. Збивай, доки розтане лід.
Крок 5. В склянку влий содову, щоб покрила складники, які в ньому вже є.
Крок 6. Помалу влий в склянку охолоджену каву.
Крок 7. Додай ще трохи подрібненого льоду.
Крок 8. Прикрась склянку м’ятою та лаймом.
Цікаві факти про Мохіто
Сучасний варіант напою походить з Куби. Через його шалену популярність в Сполучених Штатах 11 липня навіть відзначають Національний день мохіто.
Дослідники впевнені, що мохіто існує вже більше 500 років, і це робить його одним з найдавніших мішаних напоїв у світі. Ймовірно, що пірати додавали до рому м’яту і лайм, щоб рятуватися від цинги і притлумлювати смак і запах дешевого рому.
Мохіто був одним з найулюбленіших напоїв Ернеста Гемінґвея, який завжди ласував ним під час своїх візитів до Куби. Завдяки панові Гемінґвею мохіто став популярним у США. Вважається, що сучасний рецепт мохіто вигадали в улюбленому барі письменника у столиці Куби, Гавані.
Чергова хвиля популярності коктейлю піднялася у 2002 році завдяки Джеймсу Бонду у виконанні Пірса Броснана. У фільмі «Помри, але не зараз» головний герой зрадив своєму улюбленому мартіні й приохотитися до мохіто.
М’ятно-ромові експерименти
З мохіто важко засумувати, адже існує безліч варіантів цього напою. Смак залежить від сорту рому. Хочеш спробувати «Брудний мохіто»? Просто візьми темний ром. Для цієї версії найкраще пасує коричневий тростинний цукор.
Не бійся експериментувати, коли робиш мохіто вдома. Важко уявити більш літній напій, тож окрім м’яти та лайму в склад можуть входити різні ягоди, фрукти і трави. Серед них кавун, ревінь (румбамбар), персик, ожина, чорниця, і це лише початок списку.
Є варіанти приготування цього напою навіть без рому, наприклад, з горілкою. Пропорції складників ті самі, але замість содової використовують тонік або спрайт, щоб пом’якшити різкий смак основного інгредієнту. Головне правило – обирай якісний алкоголь, адже домашнє мохіто може і повинно бути смачним та безпечним.
Коли чекаєш гостей, що не вживають алкогольні напої, нічого не залишається, як зробити мохіто, який можна подавати навіть дітям. Безалкогольна версія дуже подібна до класичної, але в неї не додається ром. Виходить на диво смачно!