Онлайн-бар

Що таке просекко та як його пити: добірка від сомельє

7 Хв

Разом з досвідченим сомельє розповідаємо вам, що  ж таке просекко, чим відрізняється від шампанського, та поділимося добіркою від MAUDAU.

Коли людина, яка не пов’язана зі світом вина згадує шампанське, то на думку одразу спадають дуже відомі назви, такі як Вдова Кліко, Моет або Кристал. Натомість коли справа стосується просекко такі бренди практично невідомі. Це дуже цікаво, тому що у цьому випадку брендом є саме просекко, бурхливе зростання споживання якого нагадує епідемію або навіть пандемію. Спробуємо розібратися у цьому питанні та розповісти просекко що це таке та чим відрізняється від інших видів ігристого.

Також буде цікаво

Що таке просекко?

Просекко – це ігристе біле та рожеве вино, що походить з Італії та виробляється лише у двох регіонах – Венето та Фріулі-Венеція-Джулія. Головним чином воно виробляється з сорту глера, який раніше був більш відомий під назвою просеко. До середини 60-х років XX сторіччя просекко було солодким та зовсім невідомим за межами Італії. Але ближче до кінця сторіччя воно вино стало більш сухим та набуло надзвичайну популярність. У 2000 році обсяг виробництва цього ігристого в Італії становив приблизно 50 мільйонів пляшок. До 2022 року він виріс у 12 разів, досягнувши більш ніж 630 мільйонів пляшок. Бурхливе зростання призвело до того що під цією назвою почали виробляти вино в інших регіонах світу. Тому італійські фахівці знайшли біля Трієсту селище під назвою “Prosecco” й історичні записи, які довели, що тут вирощували вино з 16 століття. Після цього зареєстрували у Європейському Союзі захищену за географічним походженням назву та спромоглися перейменувати сорт у глера. Тільки винороби Австралії, де також вирощують просекко, досі виробляють ігристе під цією назвою та ігнорують претензії ЄС.

Чим відрізняється просекко від шампанського?

Чим відрізняється просекко від шампанського

Багато людей досі називає будь-який ігристе вино шампанським. Це стосується також просекко. Насправді у них всіх є спільна риса, бульбашки виникають завдяки природному процесу бродіння, коли вже готове вино зброджується в герметично закритих резервуарах. Однак щоб зрозуміти, чим відрізняється просекко від шампанського, потрібно звернути увагу на кілька ключових аспектів:

  • Різне географічне походження.
    Просекко виробляється в італійських регіонах Венето та Фріулі-Венеція-Джулія. Шампанське походить з французького регіону Шампань.
  • Сорта винограду, з яких виготовляють вино.
    Основним сортом просекко є Глера. Дозволено також застосовувати до 15% місцевих та деяких міжнародних сортів. У шампанському використовуються сорти Шардоне, Піно Нуар, Меньє та ще чотири інших, які зустрічаються доволі рідко.
  • Метод виробництва.
    Для просекко використовує метод Шарма, де вторинна ферментація проходить у великих сталевих резервуарах. Цей процес зберігає свіжі фруктові аромати вина, не надаючи йому дріжджового характеру. Напроти шампанське виробляється за традиційним методом (Methode Champenoise), де вторинна ферментація проходить у пляшці. Це дорожчий та довший процес, завдяки якому вино довше взаємодіє з дріжджовим осадом який насичує його характерними нотами випічки та горіхів.

Таким чином просекко – це цілком самостійна категорія яка так само як й шампанське є частиною великого всесвіту ігристого вина.

Смак просекко

Смак просекко у більшості випадків простий, але не примітивний. Це легке, свіже та приємне вино з відтінками зеленого яблука, груші, айви, білих квітів та цитрусів. Воно часто має помірну кислотність та невелику солодкість, що робить його універсальним вибором для різних випадків. Але вино, яке походить з ділянок де росте якісніший виноград має складніший, комплексніший та багатогранніший аромат та смак з натяками на мед, вершки, та хлібну скоринку.

Класифікація просекко за походженням

Класифікація просекко за походженням

Просекко має кілька важливих регіональних класифікацій, яку можна намалювати у стилі піраміди якості:

  • Prosecco DOC: нижня ланка основної зони виробництва, яка охоплює великі частини Венето та Фріулі-Венеція-Джулія;
  • Prosecco DOC Treviso: трохи вище, але різниця не завжди помітна;
  • Asolo Prosecco DOCG: вже відчутний стрибок якості;
  • Prosecco Superiore DOCG: виробляється в історичних зонах Конельяно та Вальдоб’ядене, які мають вищий статус якості.

З останнього регіону виокремлюють ще два:

  • Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Rive DOCG: виноград походить тільки з одної з 43 ділянок унікального характеру;
  • Valdobbiadene Superiore Di Cartizze DOCG: найпрестижніша частина регіону, відома найкращим просекко.

Види просекко за солодкістю

Незалежно від методів виробництва просекко, як всі інші ігристі класифікується наступним чином:

  • Extra Brut: найсухіший варіант, має менше ніж 6 г цукру на літр;
  • Brut: сухій варіант, має менше ніж 12 г/л;
  • Extra Dry: дещо солодший, з 12-17 г/л;
  • Dry: солодкий варіант, з 17-32 г/л;
  • Demi-Sec: найсолодший, з 32-50 г/л.

Тобто найсухіше ігристе – це екстра брют, або брют, а в сухому залишкового цукру вже стільки, що солодкість досить відчутна.

Види просекко за рівнем ігристості

Просекко також поділяється на кілька видів за рівнем ігристості:

  • Spumante: найігристіший варіант. Тиск у пляшці не нижче 3 бар;
  • Frizzante: з помірною кількістю бульбашок. Тиск не нижче 1-2,5 бара;
  • Tranquillo: не ігристе вино, практично не зустрічається на ринку.

Особливості виготовлення просекко

Особливості виготовлення просекко

Просекко виготовляється за допомогою методу Шарма-Мартінотті (Charmat method, Martinotti method, Tank method), який включає наступні етапи:

  • Перша ферментація або виготовлення базового вина;
  • Друга ферментація у великих, герметично зачинених резервуарах протягом від кількох тижнів до кількох місяців у герметичних резервуарах, після додавання дріжджів та цукру. Протягом цього часу дріжджі перетворюють цукор на спирт та діоксид вуглецю та випадають в осад;
  • Фільтрація та розлив у пляшки.

Цей метод дозволяє зберігати свіжість та фруктовий характер вина завдяки короткому терміну контакту дріжджового осаду з вином.

З чим пити просекко?

З чим пити просекко

Завдяки неймовірній популярності досить часто виникає питання: “З чим п’ють просекко”? Це вино універсальне у своїй подачі та добре поєднується з різноманітними стравами:

  • Морепродукти: устриці, мідії, креветки;
  • Легкі закуски: бріоші з лососем, канапе з авокадо;
  • Салати: салат з козячим сиром та горіхами;
  • Десерти: легкі фруктові десерти, наприклад, тірамісу.

Однак справжня царина просекко – це аперитив та коктейлі, такі як апероль-шприц, Белліні з персиковим пюре та Россіні з полуничним.

Як вибрати просекко?

Як вибрати просекко

Щоб вибрати якісне просекко, скористайтеся наступними порадами:

  1. Вибирайте з урахуванням піраміди якості Prosecco;
  2. Враховуйте солодкість, яку вказують на пляшці. Сьогодні більшість просекко виробляється у стилі extra-dry, але оберіть brut або extra brut, якщо ви віддаєте перевагу менш солодкому стилю;
  3. Обирайте бренди з хорошою репутацією;
  4. Звертайте увагу на рекомендації експертів та інших покупців. Наприклад на ось цю.

Добірка просекко від MAUDAU

Mionetto Prosecco DOC Treviso Brut

Досить легко впізнаваний аромат груші, стиглого яблука, персика/абрикоса, весняного цвітіння фруктових дерев, жасмину. Брют, але трохи солодкувато, помірна кислотність, все дуже очікувано. Нічого особливого? Та фішка як раз у цьому. Яскрава помаранчева наліпка, бульбашки, веселощі, дискотека, танцюють всі, не треба завтра працювати – ось справжня формула Mionetto.

Soffio Prosecco Extra Dry Veneto

Яскраве втілення італійської філософії la dolce vita або “солодкого життя”. Цілий розсип фруктових і квіткових ароматів, весна в саду квітучих яблунь й абрикос, свіжість та легкість у кремовому смаку з цитрусово-персиковими відтінками.

Andreola Akelum Prosecco Superiore Brut Asolo DOCG 

Це вино гіпнозує світло-солом’яним кольором зі сріблястими відблисками та оксамитовим мусом. В ньому вишукано поєднуються аромати білих квітів, яблука, груші, лічі та лимону. Свіжий смак збуджує яскравою кислотністю та заспокоює фруктовою солодкістю та м’яким мінеральним посмаком.

Le Manzane Conegliano Prosecco Superiore Docg Rive di Manzana Millesimato Dry

Представник одного з гранд крю Rive di Manzana блищить яскравим солом’яним кольором. Повний та насичений аромат відкривається жовтими фруктами, інтригує нотами персика і яблука, зваблює бананом та фенхелем, заспокоює хлібною скоринкою. У багатому та свіжому смаку відчувається вершковий йогурт який шлейфом тягнеться у довгому та елегантному посмаку.

Val d’Oca Prosecco Cartizze 

Пагорб Cartizze – це вершина якості просекко. Вино має блискучий, мерехтливий солом’яно-жовтий колір зі стійкою піною. В ароматі з краплями свіжого меду, шматочками стиглого жовтого яблука, з відтінками сіна і воску, відкриваються квіткові нюанси. Смак вина гармонійно поєднує багату і м’яку текстуру зі свіжістю, солодкістю та завершується посмаком підсмаженого фундука.


Ця добірка від MAUDAU допоможе вам знайти відповідне просекко для будь-якої нагоди.


Avatar photo
4 записи

Про автора
Сомельє виномаркету Провино
статті
Схожі записи
Онлайн-бар

Що таке глінтвейн та яке вино на глінтвейн потрібно

7 Хв
Розповідаємо, що таке глінтвейн, яке вино на глінтвейн обрати, що потрібно для глінтвейну та історію винайдення цього гарячого напою
Онлайн-бар

Що таке кальвадос та як його правильно пити

2 Хв
Розповідаємо, що це за напій, як його пити та з чим він смакує найкраще
Онлайн-бар

Що таке бренді та чим відрізняється від коньяку

9 Хв
Розповідаємо історію бренді та коньяку, чим ці напої відрізняються, які класифікації мають, як правильно пити та які бренди варто спробувати
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Онлайн-бар

Що таке брют та як його вибрати: поради від сомельє