Розбираємось, як вибрати якісну каструлю з неіржавіючої сталі, чавуну, алюмінію та інших матеріалів для різних типів плит.
У цій статті:
Можливо, каструля — один з найуживаніших предметів не тільки на кухні, а й взагалі, в людському побуті. Від її характеристик залежить і комфорт кухаря, і якість страв. Щоб ця помічниця служила довго та не створювала проблем, варто розібратися, як вибрати каструлю. На рішення впливає не тільки об’єм, а й те, з чого вона зроблена, яке має дно, ручки, внутрішнє покриття. Важливо врахувати, чи годиться каструля для індукційної плити, чи не пригорає їжа, наскільки зручно її мити. І це не так просто, адже варіантів багато. Тільки матеріалів цілий список: нержавійка, алюміній, чавун, скло, емаль, кераміка — кожен має свої особливості, які варто знати перед покупкою.
MJournal допоможе тобі розібратися, як вибрати якісну каструлю та скільки їх взагалі має бути в оптимальному варіанті.
Який матеріал каструлі вибрати
Щоб тобі було легше зробити вибір каструлі на MAUDAU, проаналізували відгуки господинь про різні матеріали, виділили їх переваги й недоліки.
Як вибрати каструлю з нержавіючої сталі (нержавійки)

Каструля з нержавіючої сталі сьогодні є найпоширенішою пропозицією від виробників й найпопулярнішим вибором покупців. І це не дивно, адже її переваги важко переоцінити. Дивись сама:
- довговічна;
- легко миється;
- не вбирає запахи;
- стійка до корозії;
- не вступає в хімічні реакції з продуктами;
- підходить для індукційних та будь-яких інших плит.
Серед брендів, представлених на MAUDAU, зверни особливу увагу на Ringel, Ardesto, Krauff.
У порівнянні зі всіма плюсами таких виробів головний їхній недолік — висока теплопровідність — здається несуттєвим. Так, ручки можуть сильно нагріватися, але ж якщо про це знаєш, то будеш обережною. Так само ти маєш розуміти, що без жиру їжа у нержавійці, скоріш за все, пригорить, тому врахуєш це завчасно. За ціною каструля з нержавіючою сталі завжди буде дорожча за алюмінієву, але якість та довговічність того варті.
Алюмінієві каструлі

Другий за популярністю вибір — алюмінієва каструля. Перш за все це обумовлено доступною ціною. Такі вироби вибирають студенти, молоді сім’ї, ті, хто не збирається залишати цей посуд у себе надовго, або коли доводиться часто переїжджати, бо вони дуже легкі. Безперечний і суттєвий плюс алюмінієвої каструлі — вона швидко нагрівається, чим економить енергію, а це в наші часи дуже актуально.
Однак й мінуси вагомі:
- без покриття алюміній реагує на кислі продукти, тому вони міняють колір, а іноді й смак;
- цей метал доволі м’який, тому вироби з нього схильні до деформації під впливом високих температур та від ударів чи падінь;
- антипригарне покриття, яке запобігає перерахованим халепам, з часом стирається через інтенсивне використання каструлі.
Загалом, вибір цілком прийнятний, особливо якщо звернути увагу на бюджетну продукцію таких брендів, як Vezzer, Pepper, Brizoll та інших, представлених в асортименті MAUDAU.
Чавунні каструлі

Чавунна каструля — це одвічна класика. Ними користувалися задовго до того, як ми вперше зайшли в кухню, та не полишать й після нас. Це ідеальний варіант для тушкування та запікання, особливо якщо каструля з товстим дном. Не швидко нагрівається, але тримає тепло достатньо довго, зручна для томління. Чавунні каструлі довговічні, не бояться духовки, але потребують спеціального догляду. Найголовніше — утворити захисний шар з жиру та не надто ретельно його змивати після використання, тобто не шкрябати, а легенько ніжно обробляти чимось м’якеньким. Ну або купувати моделі одразу з антипригарним покриттям, яке, до речі, теж потребує делікатності.
Варто також знати, що непокритий чавун, у складі якого є залізо, вступає в хімічні реакції з кислими продуктами, від чого темніє та змінює їхній смак і колір. Ще чавунна каструля може іржавіти, вона важка, а її плюс — довге нагрівання, у деяких обставинах може стати істотним мінусом.
В інтернет-магазині МАУДАУ можеш знайти як бюджетні варіанти різного літражу від українського бренду Maysternya, так і доволі дорогі модернового дизайну та різних форм, наприклад, квадратну або овальну від фінської компанії Fiskars.
Скляні каструлі

Якщо душа бажає естетики, то ідеальний вибір — скляна каструля, яка підійде й для газової плити. Її з готовою стравою можна поставити просто на стіл як елемент сервірування. А під час приготування усе, що відбувається в середині, під твоїм повним контролем. Особливо це актуально для делікатних страв, коли не можна пропустити, наприклад, момент загустіння. Скляні каструлі виробляють з боросилікатного скла, яке витримує від -40°C до +300°C, тому підійдуть для газової плити, духовки, мікрохвильовки. Вони:
- не вступають в хімічні реакції з харчами,
- не змінюють їхній смак та колір,
- не вбирають запахи.
Найсуттєвіший недолік таких виробів — крихкість. Ця прозора каструля не пробачить ані ударів, ані різких перепадів температури. Впустити, поставити гарячий посуд на холодну поверхню, або навпаки — великий ризик втратити і його, і вміст. Не дуже підійде цей варіант і для швидких страв, адже скло нагрівається вельми повільно. А індукційна плита і взагалі не розпізнає цей предмет. Але якщо все врахувати, яка ж краса! На MAUDAU можна почитати відгуки про різні моделі та вибрати різні форми, об’єм та виробника.
Керамічні каструлі

Кераміка — один з найдревніших матеріалів для виготовлення каструль. Сьогодні такий вибір — не просто данина естетиці, а, мабуть, ціла філософія кулінарії. Керамічні каструлі — для тих, хто бажає насолодитися не тільки результатом, а й процесом. Вони не люблять поспіху, різких рухів, вимагають часу та правильної температури. Ці вироби — чудовий елемент сервірування, мають природні антипригарні властивості, не містять шкідливих речовин. Але не всі моделі підійдуть для газової плити, частіше для духовки.
MAUDAU пропонує дуже цікаві варіанти, наприклад, таджини — спеціальний посуд для північноафриканських страв, або кокотниці для порційного готування та подачі жульєнів, суфле, запечених яєць.
Цікаві штуки на MAUDAU
Внутрішнє покриття каструлі

Внутрішнє покриття грає не менш важливу роль, ніж основний матеріал каструлі. Воно впливає на довговічність, безпечність і функціональність посуду. І тут теж є варіанти.
Найпоширеніший та бюджетний варіант — емальована каструля. Цей захисний шар безпечний для здоров’я, запобігає небажаним хімічним реакціям. Він достатньо естетичний та легкий в догляді. Підходить для тушкування, варіння і навіть сервірування. Такий собі універсальний солдат на кухонному фронті. Але є й недоліки. Емаль може тріснути при ударі, перегріві, чи контакті з металевими предметами, тобто вимагає делікатного ставлення.
Тефлонове покриття свого часу стало справжнім науковим проривом та змінило процес готування. Воно не прилипає, не змінює смак чи колір продуктів, ніяк не впливає на страву, а сумлінно виконує свою функцію — полегшує життя людині, що готує. Тефлон ідеальний для дієти — потребує мінімум жиру. Дуже добре в ньому виходять молочні каші, овочеві рагу, тушковане м’ясо, перші страви. Зручно й розігріти готову їжу. З недоліків:
- не можна розігрівати понад 260 °C, покриття починає розкладатися;
- не підходить для індукції, якщо немає металевого дна;
- не любить абразивів, металевих лопаток;
- в посудомийці потребує делікатного режиму.
Але все це розв’язувані питання, наприклад, температура у більшості духовок не перевищує 260 °C, а на конфорках значно менше.
Все більше стає розповсюдженим мармурове (гранітне, кам’яне) покриття. Воно дуже зносостійке і міцніше за тефлон. Добре зберігає тепло, має антипригарні властивості. У цього захисного шару вельми естетичний вигляд, часто з дещо брутальним ефектом каменя. Підходить такий варіант для щоденного використання, запікання та тушкування. Але каструлі з мармуровим захисним шаром дуже важкі, та й ціна на них значно вища, ніж на базові, типу емалі.
Ще один варіант — керамічне покриття. Воно натуральне, не містить навіть натяку на шкідливі елементи, антипригарне, легко миється. Добре тримає тепло, ідеальне для дієтичного готування, овочевих страв, запікання. Але при частому митті воно повільно й впевнено стирається, а ще може тріснути від удару чи падіння.
Типи дна та сумісність з плитами

Ще один критерій для відповіді на питання, як вибрати каструлю — тип дна. Важливо це не тільки для розуміння, що краще готувати у певному посуді, а й тому, що існують індукційні плити, які не зі всіма матеріалами запрацюють. Та й не кожне дно нормально поводитиметься на відкритому вогні.
| Тип дна | Плюси | Мінуси | Сумісність з плитами |
| одинарне — тонкий шар металу, без додаткових прошарків | легке дешеве швидко нагрівається | нерівномірне нагрівання їжа може пригорати не підходить для індукції | для електричної та газової плити |
| товсте багатошарове (капсульне) з кількох шарів металу (зазвичай алюміній або мідь між шарами сталі) | рівномірне нагрівання зберігає тепло зменшує ризик пригорання | важке дороге | газова електрична склокерамічна індукційна (якщо є феромагнітний шар) |
| індукційне, має феромагнітний шар, який реагує на магнітне поле плити | працює на індукції часто поєднується з капсульним дном | не всі моделі мають маркування трохи дорожче | універсальне — підходить для всіх типів плит |
| чавунне — масивне, пористе | рівномірно нагрівається добре тримає тепло | важке може іржавіти без покриття | газова електрична індукційна (якщо дно рівне) духовка |
| з боросилікатного скла | естетичне не вступає в реакцію з їжею | не підходить для індукції крихке при ударах | газова (з розсікачем) електрична духовка мікрохвильовка |
| керамічне | добре тримає тепло естетичне | крихке не підходить для індукції | духовка газова (з розсікачем) електрична |
Як зрозуміти, чи підходить каструля для індукційної плити? Приклади магніт до дна — якщо притягується — підходить.
Цілком поширене явище зі схвальними відгуками користувачів — комбіновані каструлі. Бувають такі комбінації:
- стінки з нержавіючої сталі, дно з алюмінієвою або мідною вставкою;
- стінки з алюмінію, дно з нержавійки;
- стінки з кераміки або скла, дно з металевою вставкою;
- чавунні стінки, дно з емальованим або шліфованим покриттям.
Вони створені, щоб поліпшити теплопровідність та домогтися сумісності з різними плитами. І ще вони довговічніші.
Додаткові переваги

Окрім матеріалу й форми, каструлі можуть мати додаткові функціональні елементи, які суттєво впливають на комфорт користування.
Найперше — це ручки, які можуть бути знімними, що зручно для зберігання, термостійкими (з силікону або бакеліту) — безпечні та підходять для духовки.
Бережуть руки від опіків й спеціальні індикатори нагріву. Вбудовані термодатчики дозволяють контролювати процес, якщо важливо ретельно дотримуватися температурного режиму.
Кришки теж бувають зручнішими, наприклад, коли мають отвір для відведення пари, або для зливу, силіконовий обід для щільнішого прилягання. Класними є каструлі з ручкою та носиком для злиття рідини. Гарно, якщо на внутрішній поверхні є мірна шкала, а в комплекті вставка для пароварки.
Окрема тема — електрокаструля. Це чудовий прилад, який може поєднувати багато функцій й замінити собою пів твоєї кухні. Гриль, пароварка, сковорідка — все в одному плюс автономність. З цією електричною каструлею можна подорожувати світом, головне, щоб було де увімкнути її в розетку. Вона суттєво економить час, адже має декілька програм, які майже без твоєї участі готують каші, плов, печеню, тушкують овочі та м’ясо, випікають десерти, роблять йогурти. Бувають, звичайно й скромніші за функціоналом моделі — все залежить від фінансових можливостей та конкретних потреб.
Скільки каструль має бути на кухні

Професійні кухарі та домашні господарки, для яких кулінарія — культ, зазвичай мають величезні колекції різноманітних каструль ледь не на кожну страву окремо. Чудово, коли є гроші та місце для зберігання цих скарбів. Але для комфортного щоденного готування можна обійтися й оптимальним мінімумом.
Для 1 особи:
- Маленька універсальна каструля. Об’єм: 1–1.5 л для каші, яєць, соусів. Матеріал — нержавійка або алюміній.
- Каструля з антипригарним покриттям на 1.5–2 л для овочів, омлетів.
- Керамічна або скляна каструля з товстим дном для запікання та сервірування. Об’єм: 1–2 л.
Для пари:
- Середня універсальна об’ємом 2–3 л для супу, пасти. Матеріал — нержавійка з капсульним дном.
- Скляна або емальована каструля на 2–3 л для компотів, тушкування.
- Керамічна або чавунна каструля. Об’єм: 2–3 л. Готувати м’ясо, запікати страви в духовці.
Сім’я з 2 дітьми:
- Велика універсальна на 4–5 л для борщу, вареників. Матеріал — нержавійка або емаль.
- Каструля з товстим дном, з гранітним або керамічним покриттям об’ємом 3–4 л для тушкованого м’яса, овочів.
- Скороварка/мультиварка на 4–6 л для плову, бобових, йогуртів, каш. Матеріал краще нержавійка або алюміній.
- Чавунна емальована об’ємом 3–4 л для запікання страв в духовці.
Велика родина (6+):
- Дуже велика емальована каструля або з нержавійки на 6–10 л для перших страв, компотів.
- Скороварка XL на 6–8 л, бажано з термостатом, щоб тушкувати м’ясо, бобові, робити рагу, молочні каші.
- Чавунна або керамічна на 5–6 л для запікання в духовці великих порцій.
У кожному разі не забувай, що знадобиться каструля для індукційної плити, якщо в тебе саме така поверхня. І всі поради в статті рекомендації, які завжди варто адаптувати саме під свої потреби.













