ДімПобут

Як вибрати блендер: занурювальний або стаціонарний краще?

10 Хв

Розповідаємо, який блендер краще вибрати, занурювальний чи стаціонарний, та розбираємо, за якими критеріями це робити.

Якісний блендер — це прилад, який обов’язково має бути на твоїй кухні, адже він зекономить час, захистить ніжну шкіру ручок та красиві нігтики від будь-яких неприємностей, пов’язаних з ножем та терткою. Якщо ти ще не маєш такого чарівного помічника, читай у цій статті, як вибрати блендер для дому. Проводити кулінарні експерименти з ним значно легше. А ще підготували рейтинг блендерів від MJournal, щоб спростити процес покупки. 

Типи блендерів, їх плюси та мінуси 

Погружний блендер

Будь-який хороший блендер призначений для подрібнення, змішування, збивання продуктів. І у всіх них очевидно наявні ці функції й мінімум одна швидкість. Але це, так би мовити, базовий набір, який давно розширений завдяки технологіям та конкуренції брендів у боротьбі за покупця. Отже,  сучасні моделі вміють більше й розрізняються за форм-фактором на:

  • стаціонарні;
  • занурювальні;
  • портативні.

Кожен варіант має свої плюси та мінуси, для якихось страв підходить, а для інших геть ні. Розглянемо, що це означає на практиці, та чим може бути корисним саме для тебе.

Стаціонарні блендери

Стаціонарний блендер

Стаціонарний блендер — це агрегат, для якого треба знайти місце на столі й в шухляді. Він має базу з мотором і чашу з ножами. Працює самостійно, навіть без нагляду, треба лише завантажити продукти, накрити кришкою, обрати потрібну функцію та натиснути кнопку, а цей хороший блендер зробить все сам.

✅ Плюси:

  • потужність — подрібнення твердого вмісту, наприклад, картоплі, буряка, гарбуза, горіхів, сухарів і навіть льоду;
  • спроможність обробки великих об’ємів продуктів, що важливо, коли треба готувати для великої родини або для гостей;
  • універсальність — можна працювати також з рідкими та густими текстурами;
  • вільні руки — можливість робити щось інше, поки блендер виконує свою програму.

❌ Мінуси:

  • потребує додаткового  місця для зберігання та роботи;
  • вимагає часу на догляд — чашу потрібно знімати та мити окремо;
  • працює доволі гучно;
  • не раціональний для маленьких порцій на одного чи двох людей.

Варто звернути увагу, що стаціонарні пристрої часто оснащені додатковими функціями завдяки більшій потужності та конструкції. Наприклад, вакуумний блендер спершу відкачує з чаші повітря, чим зменшує процес окиснення. Завдяки цьому продукти зберігають свій природний колір, смак та корисні речовини. З мінусів в нього більший час приготування через вакуумацію, і він дорожчий. 

Блендер-суповарка

А ще існує хороший блендер–суповарка, який може готувати «з нуля» каші та супи просто у своїй чаші, тобто спершу подрібнить, як треба, а потім зварить. Це дуже зручно, особливо для дитячого харчування, не потребує додаткового посуду, а значить економить час та сили. Але такий прилад підходить на для всіх продуктів, займає багато місця та й коштує геть недешево.

Загалом, стаціонарні блендери дуже зручні для приготування смузі, негустого тіста (як на млинці, оладки, заливні пироги), горіхових паст, коктейлів. Уяви, вечірка, і ти така — вжжуух, і за хвилину зробила одразу 10 порцій мохіто.

Занурювальні блендери

Погружний блендер в тарілці

Занурювальний блендер — це ручна конструкція. 
— Може зручна? 
— Так, і зручна теж. 
Але зараз про те, що цей прилад під час роботи ти тримаєш в руці та занурюєш його у посуд, в якому готуєш, і який не є частиною блендеру. Мотор та кнопки розміщуються в ручці, є змінні насадки для різних процесів — подрібнювач, пюрепрес, вінчик для збивання.

✅ Плюси, які має якісний блендер занурювальний:

  • компактність —  не потребує багато місця для зберігання та роботи;
  • простота догляду — зручно, легко та швидко мити;
  • можливість використовувати у будь-якому посуді;
  • ефективність для маленьких порцій.

❌ Мінуси:

  • руки зайняті під час роботи з цим блендером, тобто ти не можеш його залишити, відвернутися, робити одночасно щось інше;
  • менша потужність у порівнянні зі стаціонарними моделями, тому може не потягти якісь тверді продукти або лід;
  • можливе розбризкування вмісту, якщо працювати у неглибокому посуді.

Завдяки занурювальному блендеру ти можеш доводити до потрібної консистенції суп-пюре просто в каструльці, навіть, якщо вона малесенька й розрахована на одну крихітну людинку. Це хороший блендер для приготування домашнього майонезу, соусів, збивання вершків чи білків на меренгу. Не повіриш, але ця компактна конструкція має й певний терапевтичний ефект, якщо ти звикла і любиш тримати все під контролем. 

Інші варіанти блендерів

Фітнес блендер

А ще існують портативні фітнес-блендери та мінімоделі. І попри спільну рису — мініатюрність, вони все ж таки різні. 

Перші повністю автономні, не залежать від електромережі, працюють на акумуляторах, заряджаються через USB. Призначені для індивідуального приготування смузі, протеїнових коктейлів, спортивних напоїв, усього, для чого не потрібен надто потужний блендер,  «на ходу». Вони мають знімну чашу та кришку. Не підходять для твердих продуктів.

Мініблендери можуть бути стаціонарними та занурювальними, працювати на акумуляторах або від електромережі. Принципово відрізняються від своїх великих братів меншою потужністю та об’ємом оброблюваних продуктів. Їх часто використовують для подрібнення спецій, часнику, горіхів, зелені, і вони геть не підходять для рідких продуктів.

Як вибрати якісний блендер для дому: ключові критерії

Якщо маєш фінансову спроможність та місце для зберігання, непогано мати у своєму арсеналі й стаціонарний, і погружний блендер. А на додаток ще міні або фітнес не завадять. Але якщо треба вибирати один якісний блендер, то ось тобі гайд, як розібратися у всіх характеристиках цього типу приладів. Що є ключовим, а які властивості другорядні? Та як зрозуміти, який блендер найкращій для тебе.

Потужність блендера

Потужність блендера

Саме потужність визначає, наскільки швидко та ефективно прилад обробляє різні продукти — тверді, м’які, рідкі. Вона вимірюється у ватах, позначається це на самому приладі, на упакуванні, в описі на сайтах ось так — Вт або W.

Рекомендації щодо потужності блендера для обробки різного вмісту такі:

  • смузі, соуси, м’які продукти — до 300 Вт (це базовий показник);
  • універсальний варіант для більшості домашніх страв — 300–600 Вт;
  • лід, тверді продукти, заморожені ягоди або м’ясо — 600–1000 Вт;
  • горіхова паста, інтенсивне змішування, щоденне навантаження — від 1000 Вт.

Цей показник важливий як для стаціонарних, так і для занурювальних блендерів. Для домашнього використання оптимальний варіант — 600–1000 Вт. Це достатньо потужний блендер, який забезпечить тобі гарний результат для майже всіх задач. Для фітнес-блендера вистачить значно меншої потужності.

Матеріал чаші та занурювальної частини

Матеріал занурювальної частини блендера

Щоб вибрати ідеальний матеріал чаші та занурювальної частини, слід зважити його надійність, екологічність, міцність, зручність у використанні та обслуговуванні. Розглянемо пропозиції сучасних виробників стаціонарних блендерів з чашами з різних матеріалів:

  1. Пластик. Легкий недорогий матеріал, але з часом мутніє або змінює колір, вбирає запахи, не любить високу температуру, тому може деформуватися чи тріснути, а іноді й змінювати смак продуктів. Тому така чаша не підходить для готування, наприклад, гарячого супу-пюре.
  2. Скло. Майже ідеальний матеріал для нашої мети, не вбирає запахи, не спотворює смак, стійке до подряпин та високої температури, повністю екологічне. Є лише один, але значний недолік — скло може розбитися, тому потребує уважного ставлення та акуратності.
  3. Тритан. Термопластичний поліестер, сучасний різновид пластику, спеціально розроблений для контакту з харчовими продуктами. Він не містить небезпечних речовин, зокрема фенолу, але є міцним і з часом сам собою не втрачає прозорості. Тобто для чаші блендера майже ідеальний варіант, але треба знати ось що: він стійкий до ударів та не до подряпин, тому миття абразивними засобами не підходить. Він витримує температуру 100–110 °C, але ні в якому разі не має потрапити у мікрохвильовку.
  4. Нержавійка. Міцна, витримає удари та падіння, безпечна, не всотує запахи, не впливає на смак, якщо правильно використовувати, не окиснює харчі, витримує високі температури. Єдиний мінус — відсутність прозорості, тобто ти не бачиш, що відбувається у твоїй чаші.

Тож, з якою чашею вибрати стаціонарний  блендер, залежить від твоїх планів, естетичних вподобань та фінансових можливостей. У занурювальних блендерах для частин, які контактують з продуктами, використовують пластик або нержавійку, вони поводяться так само як і в чашах. Але тут неважлива прозорість матеріалу, тому метал здається очевидною відповіддю на питання, який блендер краще купити.

Об’єм чаші, розташування ножів

Матеріал чаші

Який об’єм чаші стаціонарного блендера вибрати, залежить від того, на яку кількість людей одночасно ти зазвичай готуєш. Ось рекомендації досвічених кухарів:

  • індивідуальний фітнес-блендер — 0,3–06 л;
  • сім’я з 2–3 осіб — 1–1,5 л;
  • велика родина або готування у запас — 1,5–2+ л.

Важливо, щоб чаша надійно фіксувалася і мала кришку з отвором для додавання продуктів. У комплекті з занурювальними блендерами може йти ємність, добре, якщо вона має високі стінки та зроблена з матеріалу, який відповідає твоїм планам.

Існують варіанти розташування  ножів у чаші стаціонарного блендера. Стандарт — коли вони на дні,  підходить для рідких та напіврідких сумішей. Великі об’єми та щільніші текстури краще перемішуються двома-чотирма ножами, розміщеними на різних рівнях.

Режими роботи та функції

Режими роботи блендера

Вважається, що чим менше кнопок, тим надійніше та простіше у використанні прилад. Це підходить  тим, хто любить простий режим «увімкнув — змішав». І таких пропозицій багато у продажу. Та все ж таки навіть у базовій моделі краще, щоб було 2–3 швидкості та імпульсний режим, які забезпечать комфортну роботу з різними продуктами, дозволять контролювати текстуру вмісту, допоможуть адаптувати процес до типу продуктів. Для зручності під час вибору згрупуємо режими блендерів, які можуть стати для тебе корисними:

  • швидкості від 2–3 та більше;
  • імпульсний — для точного подрібнення завдяки коротким сильним циклам;
  • турбо, що гарантує максимальну потужність блендера і швидкість виконання завдання;
  • автоматичні програми, наприклад, для смузі, супу тощо.

Радимо звернути увагу й на додаткові функції, на кшталт вакуумування, варіння супів, подрібнення льоду, й найкращу — автоочищення у стаціонарних приладах. Серед блендерів погружних обирай модель, з якою у комплекті йде максимум насадок, наприклад, млинок для спецій, віночок, прес для пюре тощо.

ТОП-3 блендерів за версією MJournal

Рейтинг блендерів

Яка фірма блендерів найкраща? Та, яка запропонує ідеальний для тебе прилад. Теоретично ти вже підготувалась і можливо навіть визначилась, який блендер найкращий, а тепер пропонуємо розглянути конкретні моделі блендерів різних типів, які ти можеш придбати на сайті MAUDAU

Tefal BL871D31 — універсальний стаціонарний блендер

Цей потужний блендер, рейтинг якого заслужено високий — ідеальний вибір за помірну ціну для щоденних кухонних задач, універсальний прилад стильного дизайну з місткою мірною чашею й такими характеристиками:

  • потужність — 1200 Вт, які легко справляються з льодом та горіхами, не говорячи вже про фрукти;
  • скляна чаша на 1,8 л з мірною шкалою;
  • 4 леза з нержавійки;
  • імпульсний режим;
  • турбо;
  • насадка-подрібнювач.

З цим блендером можна легко та смачно нагодувати велику родину, готуючи крем-супи, смузі, горіхові пасти, соуси.

Погружний блендер рейтинг

Braun MQ 50001 M WH — занурювальний блендер

Це незамінний помічник від Braun для приготування різноманітних страв, створений за новітніми технологіями. Бездоганний дизайн ідеально впишеться у будь-який кухонний інтер’єр. Тебе з високою імовірністю зможуть задовольнити такі його характеристики:

  • потужність блендера — 1000 Вт;
  • 21 швидкість, регульовані колесом, яким можна керувати однією рукою;
  • режим турбо;
  • технологія SplashControl для запобігання розбризкуванню;
  • мірний стакан 600 мл;
  • ніжка з нержавійки;
  • захист від перегріву та включення без чаші.

І твоя рука не втомиться, адже це диво важить лише 650 грамів. Цей хороший блендер з насадками допоможе приготувати соус, суп-пюре, їжу для малюка, збити крем.

Мініблендер

Фітнес-блендер Morphy Richards Portable Juice Cup

Це персональний помічник у будь-якому місці в який завгодно час. З фітнес-блендером від Morphy Richards у тебе завжди будуть свіжий сік, смузі або енергетичний коктейль. Він працює на акумуляторі, один заряд якого дозволяє приготувати до 15 порцій напоїв. Чаша легко знімається й перетворюється на зручну й симпатичну скляночку. До твоїх послуг:

  • потужність — 50 Вт;
  • мірна чаша на 300 мл з тритрану;
  • ніжка з нержавійки.

При компактних розмірах та вазі 450 грамів цей фітнес-блендер легко вміститься у твою спортивну сумку.

Отже, вирішувати, який блендер найкращий, маєш ти сама, бо ж ніхто не знає твоїх планів, вподобань та бажань чіткіше за тебе. Але порадами цієї статті буде простіше визначитись. Тепер маєш вичерпну інформацію, як вибрати блендер, занурювальний, стаціонарний чи інший, який не розчарує.

Avatar photo
32 записи

Про автора
Обожнюю дізнаватися щось нове. Вмію пояснювати складне простими словами. Повністю згодна з тим, що інформація ― найдорожчий ресурс у світі.
статті
Схожі записи
ДімПобут

Ручний відпарювач для одягу: рейтинг від MJournal

10 Хв
Розповідаємо, як працює ручний відпарювач, які критерії його вибору.
ДімПобут

Як вибрати робот-пилосос?

10 Хв
Розкажемо все, що потрібно знати про робот-пилосос: поради, як вибрати, принцип роботи та добірка цікавих моделей.
ДімІнтер'єр

Який наповнювач для подушок найкращий?

10 Хв
У статті розглянемо найпопулярніші типи наповнювачі, їхні особливості та допоможемо вибрати ідеальну подушку.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

×
Алкогольні напоїВино

Вино до риби: ТОП рекомендацій від сомельє