Розповідаємо, як гарно сервірувати стіл, щоб створити особливо святкову атмосферу.
У цій статті:
Звичайну яєчню чи канапку на вишукану ресторанну страву перетворює красива подача. А естетично сервірований стіл навіть з найпростішим меню допомагає відчути себе на вишуканій званій вечері. Візуальна краса вважлива не лише для тих, хто полюбляє запостити гарну фоточку в соцмережі. Вона створює святковий настрій і підкреслює, що тобі не байдуже до всіх аспектів свого життя.
Хтось скаже, що нема різниці, як сервірувати стіл на свято, головне, приготувати більше смачних страв. Але ж одне зовсім не виключає інше. Тим паче, що є багато досить простих ідей, втілення яких вимагатиме мінімум зусиль. Зібрала їх у цій статті, щоб всі читачки MJournal могли візуально гарно й естетично накрити стіл й створити святкову атмосферу.
Як гарно сервірувати стіл: загальні поради

Одразу уточню, що в цій статті я не намагатимусь розповісти всі тонкощі етикету, правильного використання столового приладдя та посуду. Я сфокусуюсь на простих ідеях, які за мінімум зусиль приємно змінять загальний візуал.
Тож от базові моменти, як гарно сервірувати стіл на свято в домашніх умовах:
- Все й одразу – погана тактика. Не варто намагатися виставити на стіл всі страви, келихи й тарілки, які маєш. Це перевантажує сприйняття, краде відчуття простору.
- Формуй загальну картину. Навіть базовий посуд, якщо використати красиву скатертину, виглядає ошатніше. Бо вона ніби полотно картини об’єднує все, що буде на столі.
- Додавай деталі. Декор важливий. Залежно від розміру твого стола це може бути і велика композиція, і маленькі вазочки з тематичними деталями. Нижче поділюсь прикладами, але саме декор задає тематику та настрій.
Скатертина і серветки

Класна річ – скатертина з водовідштовхувальної тканини. З нею простіше уникнути плям, адже достатньо просто протерти, якщо щось розлили. Але якщо в тебе звичайна, просто налаштуйся на те, що її можуть забруднити – і це ок. Все відпирається.
Полегшити життя й водночас стати частиною святкового сервірування столу можуть декоративні серветки під тарілки. Вони які легше миються і допомагають посуду не ковзати по столу.
Популярний варіант – тканинні серветки, які можна покласти на коліна, щоб випадково не забруднитись. На початку трапези вони є важливим елементом, як гарно сервірувати стіл:
- згорни трубочкою та перев’яжи тематичним декором, джгутом або атласною стрічкою;
- придбай спеціальні кільця-затискачі;
- склади акуратним квадратом та розмісти між основною та підставною тарілкою.
Тканинні серветки, звісно, естетична річ, але для домашнього свята не зайвими будуть і паперові. Бо їх легко непомітно викинути у разі раптово розлитого вина або соусу.

Як сервірувати стіл серветками з паперу:
- придбай гарний тематичний тримач, склади серветки трикутничками і розгорнути стопку півколом;
- зроби квітку-конус та постав у невелику акуратну склянку;
- придбай стильні паперові та поклади під підставну тарілку.
Як правильно сервірувати стіл: посуд та келихи

Базове правило – розташовуй з врахуванням порядку використання, ззовні в середину. Для домашнього свята не обов’язково повторювати підхід як в ресторані, коли виставлені всі можливі тарілки й приладдя. Користуйся такими порадами, як правильно сервірувати стіл:
- Тарілки став приблизно на відстані двох пальців від краю стола. Бо навряд буде весело, якщо хтось з гостей переверне їх вміст на коліна, зачепивши на краю.
- Закусочна тарілка, яка використовується як підставна, розташовується в основі. Вона зазвичай є постійно, а зверху супова або столова залежно від подачі страв з меню. Можна також поставити маленьку хлібну тарілку зверху зліва від основних.
- Ножі та ложки клади справа від тарілки, виделки – зліва. Ніж розміщуй лезом до тарілки. Ложку – ручкою вниз, і правіше ножа.
- Келихи та стакани став або вгорі перед тарілкою, або праворуч. Подбай, щоб окрім келиха чи чарка для алкоголю був посуд для безалкогольних напоїв. Це лише важлива частина етикету, а й сприятиме помірному споиванню. Стакан для води тав ближче до тарілки, келих для вина – правіше.
- Якщо стіл довгий, соуси та спеції мають стояти в кількох місцях.
Сезонні символи як основа композиції для декору стола

Велика композиція по центру стола – плюс сто до естетичного задоволення. Вона одразу налаштовує на стиль і настрій свята. Якщо сервіруєш новорічний стіл, підтримай у його оформленні кольори символу року.
Композиції на стіл – це чиста творчість. Можна купити готову, а можна покреативити. ЇЇ плюс в тому, що вона виглядає ошатно, а по завершенні застілля легко стане частиною декору іншої кімнати. Взимку для її створення актуальні гілочки ялинки, новорічні іграшки. В холодний сезон також актуальні сухоцвіти й стабілізована зелень, а от влітку можна активно використовувати квіти.

Не обов’язково робити її громіздкою. Кульки в банці чи красиві гілки у вазочці – це вже композиція, щоб гарно сервірувати стіл.
Але важливо, щоб вона не була зависокою. Інакше гості, що сидять навпроти одне одного, будуть ніби з-за кущів виглядати.
Щоб гарно сервірувати стіл можна також використати ранер. Особливо актуальна деталь, якщо місце для застілля прямокутне і довге. Ранер – це довга прямокутна тканина, яку розміщують по центру стола. Замов кілька на MAUDAU – і кожне свято матиме особливий настрій.

Свічки для святкової атмосфери

Коли розглядаєш ідеї, як сервірувати стіл на свято, вони точно потраплять в поле зору. Свічки бери різного розміру й висоти, але придумай елемент, що об’єднує. Це може бути кольорова палітра, текстура або доданий декоративний елемент. Так і візуально різноманітно буде, і стильна картинка сформується.
Свічки обов’язково мають бути на стійкій підставці, щоб віск з них не забруднив скатертину. Нею може стати навіть звичайний келих або низький красивий стакан.
Якщо місця небагато, і розумієш, що гості будуть тягнутися через стіл над свічками, краще візьми світлодіодні. Бо якщо рукав в салаті ще можна пережити, тушити пожежу навряд стане класним святковим квестом.
До речі, якщо маєш довгі високі свічки й пляшку від улюбленого вина, можеш легко зробити цікавий декор. Позбудься зайвих етикеток й дай воску красиво декорувати скло розплавленими струмочками.

Келихи як частина багаторівневого декору
З келихів можна не лише пити улюблене вино. Вони дозволяють цікаво експериментувати з тим, як сервірувати стіл гарно й цікаво. Ось кілька ідей:
- Подавай у широких келихах салати. Так зможеш поставити більше різних, і не займуть багато місця. А ще цей спосіб сервірувати стіл на свято виглядає дуже естетично.
- Використовуй як підставку для тарілок з закусками. Якщо не маєш спеціальної багаторівневої таці, просто переверни келих догори ніжкою. Ставиш на неї витончену тарілку – і готово, простір на столі оптимізовано.
- Сховай під широку частину тематичний декор: ялинкові іграшки, гірлянди, шишки.
- Перетвори на підставку для свічок. Виглядатиме ніжно й красиво.
Цікаві деталі складають загальну картинку, навіть якщо вони не надто помітні. Тож коли шукаєш ідеї, як правильно сервірувати стіл, фокусуйся не лише на розставлянні посуду, а й на красивих акцентах. Постав маленькі вазочки з квітами, ялинковими гілочками або іграшками, якщо сервіруєш новорічний стіл. Додай мерехтіння свічки або гірлянди. І головне: не забудь знайти час насолодитися результатами своїх старань.









