Як обрізати виноград: весною чи восени?

8 Хв

Розбираємось, коли краще обрізати виноград та як це правильно робити весною та восени. 

Виноград — одна з найдавніших культур, які вирощує людина. Це витривала міцна рослина, однак вона не здатна самостійно регулювати ріст та плодоношення так, щоб забезпечити найліпший врожай. Єдиний дієвий спосіб домогтися цього — регулярна системна обрізка, яка запобігає загущенню, втраті продуктивності, розміру та якості грон. Натомість вона дозволяє формувати кущ, забезпечувати світло та вентиляцію, спрямовувати енергію на плодоносні пагони, підтримувати силу лози. Якщо хочеш ефективно управляти життєвим циклом винограду собі на користь, варто розібратися у всіх тонкощах процесу догляду за ним. У цій статті розглянемо, коли можна і як правильно обрізати виноград.

Також буде цікаво

Для чого обрізають виноград

Для чого обрізають виноград

Правильно вибрати, коли обрізати виноград — це зберегти природний баланс між здоров’ям рослини, потужністю пагонів та кількістю плодів. Лоза росте дуже швидко і без обрізки витрачає енергію на зайві гілки, тому це ще й регулювання активності. Якщо все зробиш правильно, в тебе залишаться лише ті пагони, які гарантовано дадуть врожай. Доглянутий таким чином кущ краще освітлюється, а отже, суттєво знижується ризик грибкових хвороб. Видалення старої деревини стимулює розвиток нових плодоносних ростків. І ще один безперечний плюс: обрізаний виноград легше підв’язувати, обробляти, збирати врожай.

Виникає закономірне питання, а що буде, якщо ігнорувати цей агрозахід? А ось що:

  • лоза загущується, переплітається, сил на визрівання стає менше, тому ягоди ростуть дрібні та кислі;
  • вся енергія йде на те, щоб забезпечувати велику кількість гілок, замість наливати плоди, яких стає значно менше;
  • грона з’являються хаотично, часто на слабких пагонах, не здатних їх довести до потрібної кондиції;
  • згодом необрізаний кущ зовсім втрачає силу, а з нею і продуктивність.

Отже, якщо не розберешся, коли краще і як правильно обрізати виноград, догляд стане складним і малоефективним, урожай мізерним та несмачним.

Трохи необхідної теорії

Трохи необхідної теорії

Щоб почути та зрозуміти поради досвідчених виноградарів, слід розібратися у термінах, які вони використовують. У галузі є фундаментальні поняття, без яких обрізка перетвориться на хаос. Тобі варто знати про:

  1. Вічко — бруньку на лозі, з якої виростає пагін. Воно розташовується на однорічних пагонах у тому місці, де кріпилося листя. Це базова одиниця обрізки.
  2. «Голову» куща — центральну частину багаторічної деревини, яка знаходиться на межі між підземним та наземним відділами рослини. З неї виходять усі інші частини.
  3. «Рукав» винограду — багаторічну деревну частину куща, яких може бути від двох до чотирьох. Це каркас, по якому рухаються поживні речовини. Він забезпечує довгострокову структуру лози, на якій щорічно оновлюються плодові елементи. 
  4. Плодову ланку — однорічну частину лози, яка складається зі стрілки плодоношення та сучка заміщення. Перше — це довгий відросток на 6–10 вічок, з яких виростають плодоносні пагони. Друге — це коротка гілочка на 2–3 вічка, з якої наступного року сформується нова плодова ланка. 

Якщо простіше, стрілка — це цьогорічний врожай, сучок — майбутнє нове покоління, а разом вони структура, яка щороку оновлюється і виростає на базі «рукава», що існує постійно, тримаючись на «голові» куща.

Наступне, з чим необхідно розібратися для ефективної обрізки винограду, це її техніки:

  • Коротка, коли залишають 2–4 вічка плодової лози для стимулювання росту сильних пагонів. Це компактна форма, яку легше контролювати, але вона підходить для сортів, які родять лише на нижніх вічках.
  • Довга — залишають 8–15 бруньок, які гарантують більше плодів, але й створюють ризик загущення й потребують ретельного контролю. Ця техніка ефективна для сортів із плодоношенням на верхніх бруньках.
  • Змішана — складніша в реалізації, потребує певного досвіду у виноградарстві. Вона поєднує заходи обох попередніх варіантів на одному кущі. Це дозволяє досягти ідеального балансу між врожаєм та силою росту лози. Це універсальний варіант, який адаптується до сорту та клімату.
  • Формувальна обрізка — створення форми куща, наприклад, штамбу, кордону, арки, шпалери. Це робиться переважно для зручності догляду, максимального освітлення та певної естетики, але потребує ще більшої системності та контролю.
  • Омолоджувальна процедура полягає у видаленні старих рукавів задля продовження життя куща. Тут важливо врахувати, що на деякий час урожай суттєво знизиться, адже новий рукав сформується протягом одного вегетаційного сезону, тобто за весну-літо, але повної сили, щоб нести плодові ланки, він набере лише за один, а то й два роки.
  • Коригувальна — видалення підмерзлих та підсохлих частин після зимівлі.
  • Зелена обрізка після цвітіння. Це літня процедура, яка застосовується лише для свіжих, не здерев’янілих пагонів і має на меті коригування листяної маси навколо грона.
  • Санітарна — проводиться за потреби для видалення сухих, пошкоджених, хворих частин.

Кожна з цих технік опосередковано відповідає на питання як і коли обрізати виноград на зиму, після неї, влітку, і є ефективною у певну пору року, має свою логіку, мету та обмеження.

Коли можна обрізати виноград

Коли можна обрізати виноград

У таблиці нижче знайдеш універсальні рекомендації щодо календарного планування різних видів обрізки, і дізнаєшся, чи можна обрізати виноград зимою і як це робити літом.

Пора рокуЦілі та діїТип обрізки
осінь 
(жовтень – листопад)
створення плодових ланок, 
видалення зайвих пагонів, 
підготовка до зимівлі
основна формувальна
зимарекомендована тільки у регіонах з м’яким кліматом через загрозу пошкодження рослин під час морозівпродовження осінніх заходів
рання весна до початку сокоруху (березень – квітень)видалення усього пошкодженого і нездорового, 
уточнення плодових ланок
санітарна, корегувальна
пізня весна – літо (травень – серпень)пасинкування, 
прищипування, 
прорідження листя навколо грон
зелена

Як бачиш, питання, коли краще обрізати виноград восени чи навесні, дещо некоректне. Усьому свій час, але ці пори року основні у календарі з догляду за лозою. Тому далі отримаєш детальні інструкції, як це правильно робити саме у ці періоди.

Як обрізати виноград восени

Як обрізати виноград восени

Коли ти розберешся, як правильно обрізати виноград восени, станеш справжнім профі, адже це ключовий етап догляду за рослиною, який визначає, скільки плодів ти отримаєш наступного року. Якщо робити все правильно, кущ буде здоровим, врожайним і зручним у догляді.

Для роботи приготуй наступне:

  • секатор — гострі садові ножиці для зрізання гілочок;
  • рукавички — щоб не поранити руки;
  • захисні окуляри;
  • мотузку або стрічку — для підв’язування гілок;
  • садову пилку — якщо є старі товсті гілки;
  • чистий спирт або хлоргексидин чи інший антисептик — для протирання інструментів (щоб не переносити хвороби).

Зверни увагу на останній пункт і не нехтуй ним, навіть якщо ти на сто відсотків впевнена, що рослини, яких ти торкалася інструментом раніше, здорові. Завжди краще підстрахуватися, ніж займатися лікуванням або й втратити кущ.

Готуйся до роботи, після того, як опаде листя, і буде вже прохолодно, але не морозно. Зазвичай це кінець жовтня – початок листопада. Про всяк випадок повторимо базу:

  • виноград плодоносить на нових гілках, які виростають із вічок (маленьких горбиків на лозі);
  • тому старі гілки треба видаляти, а молоді — залишати, але не всі;
  • якщо залишити забагато — кущ буде слабкий, якщо замало — мало плодів.

Гілка, яку треба залишити, однорічна, тобто виросла цього року, має коричневий колір, а не зелений, товщиною приблизно як олівець. Вона має добре гнутися, але не ламатися.

Покрокова інструкція, як обрізати виноград:

  1. Очисть кущ. Виріж усе сухе, поламане, хворе. Якщо гілка чорна в середині, вона мертва, видаляй.
  2. На кожному «рукаві» вибери два хороші пагони на стрілку та сучок.
  3. На одному залиш 6–10 вічок, на 1 см вище від останнього зроби зріз під кутом.
  4. З другого зроби сучок заміщення, залишивши 2–3 бруньки на формування майбутньої плодової ланки.
  5. Зараз будь уважна: треба, щоб стрілка розмістилася горизонтально, а не вертикально чи під кутом, і ні в якому разі не на землі. Тому зроби якусь опору, наприклад, натягни дріт між двома стовпчиками на такій висоті, щоб закріпити на ньому гілку, не дуже сильно згинаючи.
  6. Прив’яжи її мотузками, але сильно не затягуй, щоб не передавити й не пошкодити кору.

Все, основна частина роботи зроблена, але є ще кілька корисних порад. Коли обрізатимеш зайві та погані гілки, не залишай пеньків, бо це розсадник шкідників та хвороб. Зріз має бути чистим, але не впритул до «рукава». Підгадай так, щоб останнє вічко дивилося назовні, тоді нова гілка так і буде рости, а не в середину куща. Вибирай оптимальну кількість бруньок на весь кущ: для молодого — 20–30, для дорослого — 30–40. Не роби обрізку, поки ще тепло і рослина живе, вона втрачатиме сік.

Як обрізати виноград восени, та не припуститися типових помилок? Просто запам’ятати, що:

  1. Забагато залишених гілок — це загущення, а значить менше світла, більше хвороб. 
  2. Зріз, зроблений надто близько до бруньки — загроза її висихання. 
  3. Не підв’язані гілки створюють хаос і майже гарантовано зламаються. 
  4. Не продезінфікований інструмент — перенесення хвороб з куща на кущ.

Не бійся секатора, просто будь уважна, чітко дотримуйся правил, не роздумуй, коли краще обрізати виноград восени чи навесні, просто роби це і побачиш, як лоза віддячить тобі за порядок щедрим урожаєм уже наступного літа.

Як обрізати виноград весною

Як обрізати виноград весною

Коли відкривати виноград після зими, залежить від погоди. Якщо весна холодна і були пізні сніги, то аж після 20 квітня. Оптимальний час, коли обрізати виноград навесні — від відлиги до старту активного сокоруху. Як орієнтир — стабільно прохолодно, бруньки ще «сплять», сік не виділяється краплями на зрізах. Якщо запізнилася, і рослина вже ожила, роби лише мінімальну корекцію. Великі зрізи перенеси на кінець сезону або осінь, щоб не послабити кущ. Взагалі твоя мета у цей період — перевірити, що пережило зиму, прибрати підмерзле, сухе, уточнити навантаження на сезон (скільки вічок залишити).

Основні правила та алгоритм дій, як обрізати виноград навесні, аналогічні осіннім заходам, але є ще декілька важливих нюансів:

  • тобі знадобляться довгі садові ножиці або пилка для товстих старих частин;
  • у підмерзлих кінців деревина усередині сіра, буро-чорна, тканина суха;
  • все пошкоджене зрізай до живої тканини;
  • при спилюванні товстої гілки зроби короткий підпил знизу, потім основний зріз зверху — кора не здереться;
  • мастику використовуй лише на дуже великих «ранах» і за потреби — важливіше чистий зріз і суха погода.

Брудний, тупий інструмент — гарантовані рвані рани, а отже інфекції. Тримай леза гострими й чистими — ця порада актуальна для догляду за будь-якими рослинами. Тепер ти знаєш, що вибирати, коли краще обрізати виноград восени чи навесні — це неправильний підхід, коли хочеш отримати добрий урожай.

Avatar photo
69 записи

Про автора
Обожнюю дізнаватися щось нове. Вмію пояснювати складне простими словами. Повністю згодна з тим, що інформація ― найдорожчий ресурс у світі.
статті
Схожі записи
ДімПобут

Як вибрати термос для напоїв та їжі?

9 Хв
У статті розповідаємо про різні види термосів, робимо огляд топових моделей і ділимося порадами перед покупкою.
ДімПобут

Як почистити пральну машину в домашніх умовах

10 Хв
Ділимось способами, як почистити пральну машину в домашніх умовах від бруду, накипу та неприємного запаху.
ДімІнтер'єр

Інтер'єр спальні у світлих тонах: фішки сучасного дизайну

8 Хв
Зібрали ідеї та поради, як створити стильний сучасний дизайн інтер’єру спальні у світлих тонах.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ДімІнтер'єр

Інтер'єр спальні у світлих тонах: фішки сучасного дизайну