Вибір рису для суші – важливий етап, від якого залежить смак та текстура страви. Розповідаємо, який рис потрібен на суші, як варити рис на суші та даємо рецепт приготування рису для суші.
У цій статті:
В розмові про японську кухню, перше, що спадає на думку, – це суші та роли. Поєднання свіжої риби або морепродуктів з сиром, соусами, імбиром та норі – неперевершений смак. Проте варто визнати, що без рису нічого б не вийшло, адже саме він є основою для ролів та суші.
Якщо неправильно приготувати рис, навіть найвищої якості – суші та роли не врятують ні свіжий лосось з морепродуктами, ні вершковий сир, ні будь-які соуси або додатки. Бо усі пам’ятатимуть – поганий і несмачний рис. Розповідаємо як готувати рис на суші.
Види рису для суші
Найкращий рис для суші – це спеціальний короткозернистий, відомий як “шарі” або “сусімаєші”. В нього високий вміст клейковини, що забезпечує необхідну липкість. Звертай увагу на виробників з хорошою репутацією. Перевір дату виробництва на упаковці: чим свіжіший рис, тим кращий результат отримаєш.
Який рис брати на суші:
- Японський рис для суші: має короткі круглі зернятка з високим вмістом клейковини, які не розварюються до стану каші.
- Рис “Жасмин”: дуже клейкий, добре поєднується з морепродуктами. Прозорі круглі зернятка мають легкий аромат жасмину, завдяки чому крупа отримала свою назву.
- Розфасований спеціальний рис для суші: у кожному пакетику міститься кількість крупи, достатня для однієї порції суші. Зерна пройшли додаткове очищення, тому їх не потрібно так довго промивати, як звичайний рис.
До речі, відмінний асортимент рису для суші завжди можна знайти на MAUDAU ще й за привабливою ціною:
Як правильно вибрати рис для суші
Дехто вважає, що для приготування суші підійде будь-який рис. Однак, це розповсюджена помилка новачків. Як вже сказали, для суші необхідна клейка консистенція рису (але не переварена рисова каша). Це потрібно, щоб роли не розпадалися і добре тримали форму. Досягти ідеальної клейкості можна тільки якщо в рисі міститься достатньо крохмалю, але не всі сорти рису такі. Тому для приготування суші обирай лише короткозернистий рис. Бурий або довгозернистий – залиш для плову або інших страв. Отже, розібралися, який рис потрібен на суші – час дізнатися, як приготувати рис на суші.
Як промити рис для суші
Це надважливий процес в тому, як правильно зварити рис на суші. Промиваючи рис, ти не лише позбудешся пилу та бруду, але й допоможеш розкритися його смаку. У Японії промивання рису для суші – це не лише ритуал, але й один з етапів навчання сушистів. Учні японських кухарів роками тільки й роблять, що промивають рис для суші, перш ніж почати готувати роли.
Рис – дуже вибаглива крупа, тому промивати потрібно обережно. Його не можна стискати, терти або відтискати, щоб не пошкодити зерна. Якщо знехтувати цими простими, на перший погляд, правилами, то під час варіння з рису виділиться більше крохмалю, що не сприятиме приготуванню якісних ролів. Промивати рис для суші потрібно лише холодною водою, гаряча – зіпсує крупу ще до варіння. Тепла вода вимиє крохмаль, який необхідний для приготування суші.
Як варити рис для суші
Після ретельного промивання, тепер рис потрібно ненадовго замочити. Це зробить його ще м’якшим і скоротить час приготування. Залий крупу водою у співвідношенні 1:1 і залиш на 15 хвилин.
Через 15 хвилин можна починати готувати рис. Не виливай воду, в якій він замочувався, оскільки варити рис потрібно саме в цій воді. Якщо є спеціальна рисоварка, використовуй її – це значно спростить процес. Якщо такої немає, то візьми каструлю з товстим дном, але слідкуй, щоб рис не підгорів. Важливо, щоб рис не переварився, але був м’яким. Не відкривай часто кришку, оскільки пара дуже важлива для приготування рису. Найкраще – не чіпай кришку взагалі.
Спитаєш, скільки варити рис на суші? Вари на маленькому вогні протягом 15-20 хвилин, після чого трохи відкрий кришку, щоб перевірити, чи залишилася вода в каструлі. Коли вода випарується, вимкни вогонь і залиш рис під закритою кришкою ще на 10 хвилин. Потім переклади рис з каструлі для охолодження у дерев’яний або скляний посуд та накрий його рушником, щоб він не висох. Тепер ти знаєш як зварити рис на суші в домашніх умовах. Далі поговоримо про пропорції, заправку та дамо рецепт рису для суші в мультиварці.
Пропорції рису для суші та води
Зазвичай використовується пропорція 1:2, тобто на одну частину рису припадає дві частини води. Проте деякі кухарі віддають перевагу додаванню трохи більше води для більш м’якого рису, використовуючи пропорцію 1:2,5. Головне, щоб рис не був пропареним, інакше він погано злипатиметься.
Як приготувати рис для суші в мультиварці
Тримай докладний рецепт, як варити рис на суші в мультиварці. Це дуже зручний та простий рецепт приготування рису для суші.
Що потрібно:
2 склянки японського короткозернистого рису
2,5 склянки води
Що робити:
Крок 1. Промий рис під холодною водою кілька разів, поки вода не стане прозорою. Це допоможе видалити зайвий крохмаль і забезпечить ідеальну текстуру.
Крок 2. Замочи рис. Помісті промитий рис у мультиварку і залий водою у співвідношенні 1:1.25 (2 склянки рису на 2.5 склянки води). Залиште так на 30 хвилин.
Крок 3. Закрий кришку мультиварки та вибери режим “Рис” або “Крупи”. Якщо в мультиварці немає таких режимів, вибери режим “Готування” і встанови час на 20 хвилин.
Крок 4. Після закінчення програми залиш рис у мультиварці під закритою кришкою ще на 10-15 хвилин. Це дозволить рису “дійти” до потрібної кондиції.
Як приготувати заправку для рису
Поки рис охолоджується – приготуй заправку. Вона допоможе рису не розсипатися та тримати форму, а також додасть особливий смак. В примітивних рецептах з інтернету часто радять заправляти рис лише рисовим оцтом, але професіонали радять приготувати повноцінну заправку для оригінального смаку.
Як правильно заправити рис для суші? Для заправки на кілограм рису знадобиться 10-12 столових ложок рисового оцту, 7-8 столових ложок цукру та 1,5-2 столові ложки солі. Змішай інгредієнти в невеликій каструлі та нагрій на слабкому вогні, поки сіль та цукор не розчиняться. Важливо: не доводь суміш до кипіння, просто злегка підігрій.
Коли додавати оцет в рис для суші? Коли заправка готова, а рис трохи охолов, настав час їх поєднати. Перемішуй рис ще обережніше, ніж під час промивання. Радимо використовувати для цього дерев’яну або силіконову ложку, щоб зберегти цілісність зерен.
Тепер ти знаєш, як варити рис на суші, щоб він був одночасно липким, але не злипався в грудочки, мав насичений смак і став ідеальною основою для суші та ролів. Важливо пам’ятати, що приготування рису для суші – це мистецтво, яке вимагає практики та терпіння. Зібрали поради, які допоможуть приготувати смачний і автентичний рис для суші. І, якщо вже хочеться приготувати суші вдома, то варто поставитись до цього процесу з усією відповідальністю та слідувати рецепту, як зварити рис на суші.