Зібрали корисні поради, як засолити червону рибу в домашніх умовах на бутерброди, шматочками, у розсолі, на суші.
У цій статті:
Бутерброд з ніжною малосольною червоною рибкою на сніданок — це must have. Та ще й під філіжаночку кави — мммм! Любиш солонішу рибу? А як знати, яка вона в магазинному упакуванні? Щоб завжди бути впевненою, приготуй смакоту самостійно. Підібрали для тебе рецепти, як правильно засолити червону рибу на бутерброди, на суші та для інших страв. Це можна зробити в домашніх умовах різними способами, зокрема сухим чи у розсолі, але неодмінно буде смачно.
Як вибрати рибу для засолювання

Перед тим, як засолити червону рибу в домашніх умовах, треба вибрати якісний продукт. Не тільки щоб було смачно, а й задля збереження здоров’я, бо отруєння нікому не потрібне. Досвідчені кухарі рекомендують вибирати цілу тушку, а не філе, адже тоді ти зможеш подивитися в очі не тільки продавцю, а й рибині: вони обов’язково мають бути прозорими. Другий критерій свіжості — яскраво-червоні без жовтизни зябра. Загалом м’ясо має бути пружним, з природним рибним запахом, а не смердіти старим жиром, шкіра — блискучою та еластичною. Якщо хоч один з критеріїв викликає в тебе сумніви, залиш ту рибу.
Якщо купуєш філе, дивись на колір. У гарного продукту немає сірих чи жовтих плям. М’ясо повинно блищати помаранчевим або рожево-червоним кольором, бути щільним, а не розвалюватися від дотику. Лід під ним має бути чистим та свіжим. Якщо це герметичне упакування, переконайся, що риба вже не засолена, та дивись, щоб у середині не було зайвої рідини. Не забудь глянути й на дати.
Як правильно засолити червону рибу? Взяти ідеальний для цього вид — сьомгу, форель, лосось, горбушу. Вони мають ніжну текстуру та достатню кількість жиру, щоб зробити твою страву неперевершеною. Звичайно, краще брати охолоджену, а не морожену червону рибу. Якщо такої змоги немає, зверни увагу на кількість льоду. Якщо його забагато, значить цей продукт зазнав обробки холодом неодноразово. У такому випадку пошукай пропозицію ліпшої якості, адже тобі підійде лише свіжа або свіжоморожена риба.
Як підготувати тушку червоної риби для засолювання

Якщо в тебе ціла рибина, то дій за таким універсальним для усіх її видів планом:
- Вдягни рукавички.
- Помий тушку холодною водою, обсуши паперовими рушниками.
- Поклади рибу на бік та розріж черевце від анального отвору до голови. Не сильно занурюй ніж, аби не пошкодити жовчний міхур. Якщо він лусне, усе м’ясо стане гірким.
- Обережно рукою або ложкою вийми нутрощі та ретельно зішкреби чорну плівку уздовж хребта (вона теж дає гіркоту).
- Ще раз ретельно промий тушку під струмом холодної води та обсуши.
- Відріж голову, хвіст та плавці, ці обрізки можна використати на юшку.
- Розріж уздовж хребта, видали кістки, щоб отримати філе.
- Шкіру можна зняти або залишити — за бажанням. Коли вона є, тушка краще тримає форму.
Якщо риба велика, солити її усю необов’язково, частину можна відправити в морозилку.
Як засолити червону рибу на бутерброди

🍽️ Кількість порцій: 6–8
✔️ Енергетична цінність: 220 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 15 хвилин підготовки + 12–24 години соління
Почнемо з рецепта, як засолити червону рибу на бутерброди. Це традиційно малосольний варіант, для якого тобі знадобляться такі інгредієнти:
- тушка сьомги, форелі, горбуші — 1 шт. (1 кг чи більше);
- сіль з великими кристалами — 2,5 ст. л;
- цукор — 1 ст. л;
- чорний мелений перець — 0,5 ч. л;
- олія (краще оливкова) — 2–3 ст. л.
План, як засолити червону рибу на бутерброди:
- Розбери тушку на два філе.
- Наріж його пласкими скибками, які буде зручно покласти на бутерброд.
- Змішай сіль, цукор та перець та обсип кожний шматочок риби.
- Склади все в контейнер шарами, змащуючи олією та накрий кришкою.
- Постав у холодильник на 12–24 години.
Для бутербродів з червоною рибою необов’язково мастити хліб традиційним вершковим маслом, буде смачно з м’яким крем-сиром, хумусом, густою сметаною або збитими вершками. Чудово підкреслює смак та прикрашає страву подрібнений кріп.
Як засолити червону рибу швидко

🍽️ Кількість порцій: 2
✔️ Енергетична цінність: 215 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 10 хвилин підготовки + 2 години соління
Це рецепт, як засолити червону рибу швидко, за яким отримаєш слабосолоний варіант. Він стане в пригоді, коли треба підготуватися до гостей, які скоро з’являться, або дуже кортить поласувати смачненьким.
Інгредієнти та пропорції:
- філе форелі — 200 грамів;
- сіль — 1 ст. л;
- цукор — 0,5 ст. л;
- лимонний сік — 1 ст. л;
- олія — 1 ст. л
План приготування:
- Наріж філе тонкими слайсами.
- Змішай сіль, цукор та лимонний сік, обмасти рибу.
- Додай олію та перемішай.
- Залиш на 1–2 години при кімнатній температурі або на 3–4 в холодильнику.
Таку слабосолону червону рибку можна використати для бутербродів, салатів, або щоб швидко приготувати закуски та омлети.
Як засолити червону рибу шматочками

🍽️ Кількість порцій: 6
✔️ Енергетична цінність: 210 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 20 хвилин підготовки + 24–36 годин соління
Ось варіант, як засолити червону рибу шматочками. Приготована сухим способом за цим класичним рецептом, вона буде середньої солоності, дуже ароматна та смачна. Зможеш тримати її в холодильнику до 7 днів.
Інгредієнти та пропорції:
- філе лосося або сьомги — 600 г;
- сіль — 2,5 ст. л;
- цукор — 1,5 ст. л;
- чорний мелений перець — 1 ч. л;
- лавровий лист — 2 шт.
План, як засолити червону рибу шматочками:
- Наріж філе кубиками 2х2 см.
- Подрібни лавровий лист та змішай з сіллю та перцем.
- Обваляй рибу у суміші, виклади в банку та накрий.
- Залиш в холодильнику на 24–36 годин.
Таку рибку шматочками можна додавати у салати з вареними яйцями та овочами, покласти у тарталетки разом з вершковою намазкою. Дуже смачним вийде майже класичний варіант з печеною картопелькою, не зіпсує вона й пісний пиріг.
Як засолити червону рибу у розсолі

🍽️ Кількість порцій: 4–6
✔️ Енергетична цінність: 205 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 15 хвилин підготовки + 12–24 години соління
Далі розповімо, як правильно і смачно засолити рибу, щоб вона вийшла ніжною, рівномірно просоленою й дуже соковитою. Цей спосіб приготування дає змогу контролювати ступінь солоності й довше зберігати страву.
Інгредієнти для червоної риби у розсолі:
- філе горбуші, лосося або форелі — 500 грамів;
- вода — 1 л;
- сіль — 3 ст. л;
- цукор — 1 ст. л;
- лавровий лист — 2–3 шт.;
- перець горошком — 5–7 шт.
План приготування:
- У каструлі закип’яти воду з сіллю, цукром та спеціями.
- Дай розсолу вистигнути до кімнатної температури.
- Рибу наріж шматочками, склади у банку, залий отриманою рідиною та накрий кришкою.
- Постав у холодильник на 12–24 години.
Зберігається така риба до 10 діб у холодильнику. Якщо хочеш більш солоного результату — додай, якщо навпаки — вийми філе з рідини та ретельно промий водою. Таку рибу можна використовувати для будь-яких страв, де це передбачено рецептом.
Як засолити червону рибу з лимоном

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 200 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 10 хвилин підготовки + 6–12 години соління
Поєднання смаку риби та легкої цитрусової кислинки — вишукане та ароматне. Страва за цим рецептом виходить малосольною, але ти завжди можеш це скоригувати, додати приправи. Зауваж, що зберігати цю смакоту можна не більше 3 днів.
Інгредієнти та пропорції:
- філе сьомги або форелі — 400 г;
- сіль — 1,5 ст. л;
- цукор — 1 ч. л;
- лимон — 1 шт.;
- чорний мелений перець — на смак.
План засолювання червоної риби з лимоном:
- Наріж сьомгу чи форель скибками.
- Змішай сіль з перцем й натри ними рибу.
- Лимон наріж тоненькими півкільцями.
- Виклади у посуд з нержавійки або емальований шарами рибні шматки з лимонними.
- Організуй гніт, наприклад, трилітрову банку з водою.
- Настоюй страву у холодильнику 6–12 годин.
Подавати рибу, засолену з лимоном, можна зі свіжими овочами та фруктами, робити з нею тарталетки чи соуси.
Як засолити червону рибу на суші в домашніх умовах

🍽️ Кількість порцій: 3
✔️ Енергетична цінність: 210 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 10 хвилин підготовки + 1 година соління
Для приготування вдома популярної східної страви треба вибирати продукт «суші-якості». Річ у тому, що контакт із сіллю відбувається дуже швидко, риба залишається майже сирою, тому важливо, щоб вона була найсвіжішою. Підійде та, яка пройшла шокове заморожування при температурі мінус 35°C.
Інгредієнти для засолювання риби на суші:
- філе лосося або форелі — 300 грамів;
- сіль — 1 ст. л;
- цукор — 1 ст. л;
- рисовий оцет — 1 ч. л.
План приготування:
- Змішай сіль із цукром, ретельно обсип шматок філе та збризни оцтом.
- Залиш на 1 годину.
- Промий, обсуши, тонко наріж.
Це ще один варіант, як засолити червону рибу швидко. Оскільки за рецептом вона виходить дуже слабо соленою, її не можна зберігати довше доби, тому уважно розраховуй кількість продуктів. Зауваж, що у всіх рецептах можна обійтися без цукру, але буде не так смачно.
Тепер у тебе є декілька варіантів, як правильно засолити червону рибу, можеш готувати рибну вечірку. А ось посилання, за яким зможеш підібрати для неї алкогольні напої.