ПродуктиПерші страви

Як приготувати солянку: 3 прості та смачні рецепти

8 Хв

Розповідаємо, як приготувати смачну солянку в домашніх умовах та ділимось трьома простими рецептами цієї страви.

Досвічені нутриціологи стверджують, що вживання гарячих супів позитивно впливає на метаболізм та підвищує імунітет. Тож пропонуємо поговорити про чи не найсмачнішу їжу з цієї серії — м’ясну солянку та як її приготувати. Навіть ті, хто не дуже любить перші страви, навряд відмовляться від такої запашної, густої смакоти. Головна особливість цього, без перебільшення, культового частування є неперевершений кисло-солодкий смак та насичений аромат, що їх гарантують особливі інгредієнти для солянки.

Також буде цікаво

Цікаві факти про походження солянки

Факти про походження солянки

Немає впевненості щодо походження назви цього супу: чи то від слова «сіль», чи від «село». Обидва варіанти ймовірні, адже сама страва відома була ще в середньовічній Русі. Тоді харчі зберігалися переважно завдяки солі. Засолювали або квасили все: м’ясо, сало, птицю, рибу, гриби, овочі. І все це разом із розсолом входило до складу ситного густого наїдку. Є дані, що спочатку солянка була густа, типу рагу або навіть запіканки. Відголос історії ще луна в українській кухні. Солянкою називають у нас не тільки суп, а й тушковану капусту з додаванням різних складників, як-от м’яса, грибів, болгарського перцю. А саме перша страва, якою ми її знаємо тепер, стала такою з часом і завдяки взаємному проникненню різних кулінарних культур. Звідси у сучасних рецептах оливки, лимон і навіть каперси.

Якщо ти ще не звернула уваги не це кулінарне диво, читай далі у статті, як приготувати солянку, зберігай рецепти й частуй цим смачним супом себе кохану, родину, друзів. Але мусимо попередити: для приготування бери найбільшу каструлю, бо солянка має чарівну властивість миттєво зникати з тарілок.

Як приготувати солянку: важливі нюанси

Як приготувати солянку

Не секрет, що за одним й тим самим рецептом у двох господарок вийдуть різні на смак страви. Мабуть, родзинку додають вкладена душа та досвід. З солянкою теж так відбувається, але все ж є певні канони, яких намагається досягти кожна пані, що береться її готувати. Що ж робить цю страву саме такою, як треба:

  • Смаковий баланс кислого, солоного, гострого, м’ясного. Кислоту дають томатна паста, лимон, а сіль — огірки та розсіл, копченості, оливки. Визначити, чи всього вдосталь, можна лише коли страва повністю готова. Одночасно важливо й не перестаратися з цими складниками, бо буде або пересіл, або кислий борщ.
  • Цибулю для приготування солянки вдома треба тушкувати у жирі, вона має стати м’якою і ніби трішки карамелізованою. У поєднанні з томатною пастою вона створює смаковий акцент, як у соусах.
  • М’ясна суміш — це композиція смаків. Варене м’ясо дає ситну основу, копченості підтримують її та додають аромату, грудинка або мисливські ковбаски дають додатковий гастрономічний відтінок та відчуття текстури.
Як приготувати солянку
  • Досвічені кухарі застерігають від надмірної кількості копченостей, щоб не зробити страву гіркуватою та важкою.
  • Яскраві спалахи смаку у солянці — тонесенька скибочка лимончика та оливочка, які додають у тарілку безпосередньо перед подачею вдома.
  • Основа смаку солянки — це самі продукти, а не приправи. Максимум, що можна додати — лавровий листочок, декілька горошин перцю, щіпку паприки. Ніяких італійських або прованських трав, базиліку, карі тощо.
  • Мабуть, найголовніше: солянка смакує найліпше, коли настоїться. Якщо витримаєш  до наступного дня, отримаєш глибший, багатший, повніший смак.

Маємо ще декілька суто практичних порад, як приготувати солянку. Коли варитимеш бульйон, поклади в нього корінь петрушки, а потім прибери. Додавай кілька видів копченостей та нарізай їх дуже-дуже дрібненько, щоб смак розподілявся якомога рівномірніше. Огірки бери саме квашені, а не мариновані, оцет у класичній солянці зайвий. А от огірковий розсіл доречний, але в міру.

Збірна м’ясна солянка: класичний рецепт

Класичний рецепт

🍽️ Кількість порцій: 10
✔️ Енергетична цінність: 75 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 2–2,5 години (без настоювання)

Збірною страва називається тому, що в неї додають кілька видів м’ясних інгредієнтів. Класичний найсмачніший рецепт солянки надаємо нижче.

Інгредієнти:

  • вода — 2,5 л;
  • яловичина на кістці — 300 г;
  • копчена ковбаса — 200 г;
  • варена ковбаса — 150 г;
  • солоні огірки — 2 шт. середнього розміру;
  • цибуля — 1 шт. середнього розміру;
  • томатна паста — 2 ст. л;
  • оливки — 50 г;
  • лимон — 1 скибочка на порцію;
  • лавровий лист — 2 шт.;
  • сіль, перець, зелень (кріп, петрушка) — на твій смак;
  • олія для підсмажки — 1 ст. л;
  • сметана для подачі — 1 ст. ложка на порцію.

Коли мова йде про копчену ковбасу, то можна взяти салямі, сервелат, одеську, мисливські ковбаски. Щодо вареної, то підійдуть будь-які її сорти, включно з сардельками, молочною, лікарською тощо.

Класичний рецепт

План, як приготувати солянку м’ясну збірну , такий:

  1. Залий водою сиру яловичину, вари доти, доки м’ясо не відійде від кістки приблизно 1,5–2 години. Не забувай знімати піну.
  2. Вийми м’ясо, повністю відділи його від кісток, наріж невеличкими шматочками та поверни в бульйон.
  3. Варену та копчену ковбасу для смачної солянки наріж однаковими за розміром дрібними шматочками, меншими за яловичину.
  4. Цибулину подрібни, поклади на гарячу пательню с олією та смаж до золотистого кольору.
  5. Додай томатну пасту, перемішай та тушкуй приблизно 5 хвилин.
  6. Наріж солоні огірки.
  7. Додай у бульйон все разом: засмажку, ковбаси, огірки та вари ще 10–15 хвилин.
  8. За 5 хвилин до готовності скуштуй рідину з солянки та додай, якщо треба сіль та перець.
  9. Вимкни вогонь та дай настоятися супові хоча б пів години.
  10. Нашинкуй зелень, поріж лимон тоненькими скибочками, додай у кожну тарілку разом декількома оливками та ложкою сметани.

Ти помітила, що складники з цього рецепти дуже нагадують звичайні залишки святкового столу: трішки такої ковбаски, трішки іншої, декілька оливок, скибочки лимона. І якщо в морозилці є шматок м’яса, навіть і свинини, ось тобі й рішення, що приготувати на післясвятковий день та поради, як варити солянку.

Смачна солянка з грибами, ковбасою і картоплею

Солянка з грибами

🍽️ Кількість порцій: 10
✔️ Енергетична цінність: 91 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 1,5–2 години

Цей найсмачніший рецепт солянки з грибами простий і багато в чому відходить від класичних канонів страви. Але чому б і ні, коли минулі століття вже вносили корективи, й стало тільки смачніше. 

Отже, інгредієнти для солянки:

  • вода або овочевий чи м’ясний бульйон — 3 л;
  • гриби (бажано, лісові, але як ні, той ні) — 500 г;
  • морква — 1 шт.;
  • цибуля — 1 шт.;
  • картопля — 4 шт. (всі овочі середнього розміру);
  • варена ковбаса — 100 г;
  • копчені ребра — 400 г;
  • мисливські ковбаски — 3 шт.;
  • лимон;
  • мариновані огірки — 3 шт.;
  • оливки без кісточки — 1 маленька баночка;
  • олія для підсмажки;
  • сіль, перець — на твій смак;
  • зелень.
Солянка з грибами

План приготування солянки за цим простим рецептом:

  1. Підготовка грибів. Якщо це лісові, то їх треба почистити, добряче промити проточною водою та пів години проварити у підсоленій воді. Після цього відкинути на друшляк та ще раз ретельно промити. Печериці такої обробки не потребують, тому переходь до наступного пункту.
  2. У каструлю з водою або бульйоном додай підготовані гриби та вари на повільному вогні ще пів години.
  3. Картоплю почисть, наріж невеличкими кубиками та додай до грибів.
  4. Варену та мисливську ковбасу дрібно наріж, реберця розділи на порційні шматки та поклади у каструлю з майбутньою солянкою через 10 хвилин після картоплі.
  5. Слідом додай нарізані кружальцями огірочки.
  6. Цибулю дрібно нашинкуй, моркву натри на середній тертушці та відправ на розігріту пательню з олією. Смаж до пом’якшення.
  7. Додай томатну пасту, все ретельно розмішай та тушкуй 2–3 хвилини, потім відправ у каструлю. Вари все разом ще 10–15 хвилин.
  8. Вкинь у солянку з грибами всі оливки, скуштуй на сіль та перець, додай їх, якщо треба. Дай страві скипіти та одразу вимкни вогонь. Якщо в тебе електрична плита, відстав каструлю з конфорки, нехай настоїться скільки можливо.
  9. Нашинкуй зелень, наріж лимон й додай їх у кожну тарілку.

Приготована за цим рецептом солянка з грибами урізноманітнить твоє повсякденне меню й точно сподобається родині.

Солянка по-домашньому з ковбасою

Солянка по-домашньому

🍽️ Кількість порцій: 8
✔️ Енергетична цінність: 112 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 1,5–2 години

А це найсмачніший рецепт солянки, під який можна влаштувати спеціальну вечірку. Ситна, проста у приготуванні страва точно варта уваги.

Збери такі інгредієнти для солянки:

  • вода — 2–2,5 л;
  • яловичина (грудинка чи реберця) — 500 г;
  • копчена ковбаса (салямі, мисливські ковбаски) — 150 г;
  • шинка або буженина — 150 г;
  • копчені реберця або бекон — 150 г;
  • цибуля — 2 шт.;
  • солоні огірки — 3–4 шт.;
  • огірковий розсіл — ½ склянки;
  • томатна паста — 2 ст. л;
  • оливки без кісточки — 10–15 штук;
  • лавровий лист — 2 шт.;
  • перець чорний горошком — 5–7 шт.;
  • олія для смаження — 1 ст. л;
  • для подачі — лимон, зелень, сметана.

Порада по ходу справи: розсіл з оливок також можна використати для додавання в солянку.

Солянка по-домашньому

 Готується солянка по-домашньому за таким простим алгоритмом:

  1. Яловичину залий водою доведи до кипіння, зніми піну та вари на повільному вогні 1,5–2 години. За 30 хвилин до готовності додай лавровий лист та перець горошком. Потім витягни м’ясо, відділи від кісток, та поріж на шматочки.
  2. Дрібно наріж копчену ковбасу, шинку та все, що зібрала для солянки по-домашньому, копчені реберця розділи на порційні шматки.
  3. На сковорідці з краплиною олії підсмаж всі м’ясні інгредієнти, включно з вареною яловичиною.
  4. Нарізану цибулю підсмаж на олії до прозорості, додай томатну пасту та тушкуй 5 хвилин.
  5. Нарізані огірки, вкинь у пательню та тушкуй все разом ще 6–7 хвилин.
  6. Бульйон для приготування солянки проціди, додай у нього все м’ясне, засмажку, оливки, розсіл та вари ще 10–15 хвилин на середньому вогні.
  7. Скуштуй на сіль та перець, додай їх, якщо потрібно.

У кожну тарілку поклади скибочку лимона, дрібно нашинковану зелень та ложку сметани. Тепер ти знаєш в деталях, як готувати смачну страву. Ця солянка по-домашньому зробить тебе кулінарної зіркою у твоєму колі. 


Тепер знаєш, що таке солянка, як її правильно приготувати в домашніх умовах з ковбасою, з грибами та іншими складниками, а твій кулінарний досвід поповнився ще трьома цікавими простими рецептами.

Avatar photo
22 записи

Про автора
Обожнюю дізнаватися щось нове. Вмію пояснювати складне простими словами. Повністю згодна з тим, що інформація ― найдорожчий ресурс у світі.
статті
Схожі записи
ПродуктиЗакуски

Печінковий паштет: як приготувати з різних видів печінки

8 Хв
Ділимось найсмачнішими рецептами приготування в домашніх умовах печінкового паштету.
ПродуктиПоради та добірки

Як приготувати найсмачніші паски: ТОП-5 рецептів

9 Хв
Ділимося секретами ідеальної великодньої випічки.
ПродуктиПоради та добірки

ТОП-13 соусів, які зроблять звичні страви смачнішими

9 Хв
Підібрали найкращі соуси до м’яса, риби, пасти та бургерів.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ПродуктиПоради та добірки

Рублені котлети: рецепти зі свинини, курячого філе та риби