Розмірковуєш, що приготувати на святковий стіл 2025? Ця стаття саме для тебе, адже ми зібрали ідеї смачних страв, які прикрасять меню на Різдво, порадують на Новий рік та й будь-яке інше свято.
У цій статті:
Ми вибрали легкі рецепти, що доповнять і повноцінне застілля, і фуршет для новорічної вечірки.
Святкові страви на Різдво
Перші два рецепти з нашої святкової добірки — must have на українському столі на Різдво. Навіть якщо надаєш перевагу сучасним стравам над традиційними, кутя та узвар — ті часточки культури, які точно варто берегти.
Кутя: рецепт для різдвяного столу
🍽️Кількість порцій: 4
✔️Енергетична цінність: 155 кКал/100 г.
⌛Скільки вариться кутя (без урахування замочування) — 50 хвилин.
Пропонуємо приготувати кутю на Різдво й надаємо для цієї святкової пісної страви рецепт українською.
Тобі знадобляться:
- пшениця для куті від “Екород” — 200 г;
- вода — 600 мл;
- мед “Премія” — 50 мл;
- мак — 50 г;
- родзинки узбецькі — 50 г;
- горіхи волоські — 30 г;
- курага — 30 г;
- в’ялена журавлина — 30 г;
- цукор — 1 ст. л;
- сіль — на твій смак.
Як варити кутю правильно, розказуємо у покроковій інструкції:
- Пшеницю промий, залий теплою водою на три години при кімнатній температурі, щоб вона гарно набухла.
- Закип’яти воду, додай сіль, засип пшеницю, вари 30-40 хвилин, періодично помішуючи.
- Мак залий окропом на 30 хвилин, родзинки на 10.
- Курагу й волоські горіхи подрібни. Воду з родзинок злий, просушити їх.
- Мак злий, додай цукор, перебий суміш блендером.
- В готовій пшениці залишається трошки рідини — це нормально. Охолоди її та змішай всі інгредієнти.
А ще може бути щедра кутя, у якій замість води використовують молоко й наприкінці додають трошки вершкового масла. Якщо пшениця для тебе незвична, є вихід — кутя з рису, але зауваж, що його замочувати непотрібно.
Узвар: рецепт приготування
🍽️Кількість порцій: 20–25
✔️Енергетична цінність: 19 кКал/100 г.
⌛Час приготування: близько 3 годин.
Узвар — це напій, один з традиційних святкових пунктів меню на Різдво, але його можна готувати хоч кожен день, адже це дуже смачно.
Розповідаємо, як варити класичний узвар з сушки. Тобі знадобиться:
- 5 л води;
- 150 г сушених груш;
- 150 г сушених яблук;
- 100 г меду.
Зауваж, що ти можеш придбати готову суміш сухофруктів, або зібрати її на свій смак, наприклад взяти сушені яблука, шипшину або чорнослив.
Етапи приготування:
- Ретельно промий сухофрукти.
- У каструлю налий воду, нехай закипить.
- В окріп засип сухофрукти, вари 3–5 хвилин після закипання.
- Вимкни вогонь, накрий каструлю кришкою, дай настоятися 2–3 години.
- Додай мед, ретельно розмішай.
Якщо хочеш зробити повністю пісне меню на Різдво, тобі стане в пригоді стаття за посиланням.
Цікаві штуки на MAUDAU
Гарячі страви на святковий стіл
Новорічний стіл не обійдеться без гарячих страв. Пропонуємо декілька простих рецептів, які будуть досить ситними, але при цьому не викличуть відчуття важкості.
Курячі рулетики
🍽️Кількість порцій: 3
✔️Енергетична цінність: 149 кКал/100 г.
⌛Час приготування: 1 година
Святкових страв з м’яса існує безліч, але ці курячі рулетики дуже смачні. Для них знадобиться:
- філе куряче 250 – 300 г;
- горіхи волоські — 30 г;
- чорнослив — 100 г;
- перець солодкий — 100 г;
- сіль, спеції, приправи.
Для соусу:
- маринад;
- вода — приблизно 1 склянка.
Як приготувати:
- Підготуй філе, як на відбивні, посоли, додай приправу до курки.
- Чорнослив замочи на 1 годину, після позбався рідини, наріж скибочками.
- Перець помий, видали серцевину, наріж півкільцями.
- На кожен шматок філе виклади горіхи, чорнослив та перець, загорни рулетиком, скріпи зубочистками.
- У деко виклади шар маринаду, на нього рулетики, зверху ще маринад, обережно додай воду. Накрий кришкою або фольгою.
- Запікай в духовці при температурі 180°С 25-30 хвилин, потім розкрий й потримай ще 5 хвилин.
Зубочистки не прибирай — із ними буде зручніше на фуршетному столі.
Голубці з грибами й рисом
🍽️Кількість порцій: 4
✔️Енергетична цінність: 68 кКал/100 г
⌛Час приготування: 2,5 години.
Голубці з грибами — страва, яка підійде до будь-якого свята, а ще її зручно подавати порційно. На шість порцій приготуй:
- капустину середнього розміру;
- пів склянки рису;
- 300 г грибів;
- одну середню морквину;
- одну середню цибулину;
- 2-3 зубчики часнику;
- 3 столові ложки томатної пасти;
- приправу «Суміш грибна універсальна»;
- 1 столову ложку олії.
Це пісні голубці з грибами і рисом, але можна додати до начинки й м’ясного фаршу, отримаєш ще одну страву. Готуй за таким планом:
- З капустини виріж качан, загорни її у пакет та відправ у мікрохвильовку на 5-7 хвилин при максимальній потужності. Після такої обробки легко знімеш 5-6 листочків. Повтори процедуру, щоб отримати потрібну їх кількість. Обережно зріж або відбий молоточком потовщення на листках.
- Візьми довгозернистий пропарений рис від компанії «Ситний двір» й трошки недовари. Відкинь на друшляк, щоб стекла рідина.
- Цибулю дрібно нашаткуй, моркву натри на терці, припусти їх на олії, з’єднай із нарізаними грибами, й смаж все разом майже до готовності. Наприкінці додай по одній чайній ложці грибної суміші або спеції на свій смак та томатної пасти.
- З’єднай рис, гриби та овочі, виклади достатні порції на капустяні листочки й щільно загорни конвертиком.
- Ці заготовки склади у глибоку посудину. Змішай томатну пасту з грибною сумішшю або іншими спеціями, додай води й залий цим соусом голубці так, щоб рідина вкрила їх повністю.
- Тушкуй на плиті або в духовці приблизно 40-50 хвилин після закипання. За 10 хвилин до готовності додай подрібнений часник.
Для фуршетної подачі зручно проколоти кожен голубець дерев’яною шпажкою для шашлику.
Цікаві штуки на MAUDAU
Тріска на овочевій подушці під сирною скоринкою
🍽️Кількість порцій: 4
✔️Енергетична цінність: 89 кКал/100 г.
⌛Час приготування: 50 хвилин.
Страви з риби на святковий стіл — ще один популярний пункт меню, тому пропонуємо легкий рецепт.
Що знадобиться:
- філе тріски — 600 г;
- морква середнього розміру — 2 штуки;
- одна велика або дві середні цибулини;
- болгарський перець 3–4 штуки, бажано різного кольору;
- тертий сир — 100 г;
- сіль, спеції — на свій смак;
- олія — 1 столова ложка.
Етапи приготування:
- Філе помий, підсуши, натри сіллю та приправою.
- Наріж цибулю та перець напівкільцями, моркву соломкою.
- На пательні з олією підсмаж спершу цибулю, потім додай моркву, останнім перець.
- У деко виклади овочі, зверху філе тріски, накрий фольгою. Запікай в духовці при 180°С 15–20 хвилин.
- Прибери фольгу, насип тертий сир й потримай страву в духовці до утворення золотавої скоринки.
Якщо замість деко обрати невеличкі форми, подавати цю швидку святкову страву буде зручніше.
Цікаві штуки на MAUDAU
Салати на святковий стіл
З усієї безлічі ми обрали рецепти, які по-справжньому прикрасять твій стіл. Серед них й олів’є та шуба, але з незвичними інгредієнтами, а також сучасні святкові салати.
Салат «Шуба»: рецепт українською
🍽️Кількість порцій: 6
✔️Енергетична цінність: 127 кКал/100 г
⌛Час приготування разом із підготовкою овочів — 2,5– 3 години.
«Шуба» за класичним рецептом, мабуть, відома кожній господині, а ми пропонуємо сучасну версію. На 6 порцій знадобиться:
- буряк — 3 штуки;
- картопля — 4-5 штук;
- морква — 2-3 штуки;
- цибулина — 1 велика;
- філе оселедця копчене — 500 г;
- яйця — 4-5 штук, плюс одне для прикрашання;
- майонез — 50 г;
- олія — чайна ложка.
Ділимося секретами, яки поліпшать рецепт салату «Шуба»:
- овочі обирай середнього розміру;
- буряка, картоплі, моркви візьми приблизно однакову кількість по вазі;
- яєць бери стільки ж, скільки картоплин;
- між цілим оселедцем та філе обери друге, полегш собі роботу та не забудь вдягти рукавички;
- обов’язково візьми майонез «Королівський смак» Преміум, а далі шукай ще один секрет.
Дотримуйся цього плану, й отримаєш неперевершений салат:
- Щоб шуба була смачнішою, овочі запечи в духовці, яйця звари круто.
- Наріж маленькими шматочками філе оселедця та цибулю, додай декілька краплин олії, змішай.
- Буряк, картоплю, моркву та яйця почисть та натри на тертушці в різні тарілки.
- А зараз обіцяний секрет: кожен із цих інгредієнтів змішай з майонезом окремо, додавши соусу не більше половини столової ложки.
- Викладати можеш як на загальне блюдо, так і в окремі порційні креманки у такому порядку: оселедець із цибулею, яйця, морква, картопля, буряк. Вказаної в рецепті салату кількості продуктів має вистачити на два таких шари.
- Зверху можеш зробити тоненьку майонезну сіточку, або притрусити тертим яєчним жовтком, білок з якого використай у салат.
До речі, якщо інгредієнти не викладати шарами, а просто змішати, то можна подавати цей салат на скибках багета — отримаєш фуршетні канапки.
Цікаві штуки на MAUDAU
Олів’є: сучасна версія
🍽️Кількість порцій: 6.
✔️Енергетична цінність: 152 кКал/100 г.
⌛Час приготування (без урахування замочування бобів): 2–2,5 години.
Впевнені, ти сто разів куштувала смачні салати Олів’є. Але, повір, наш рецепт — це щось особливе.
Отже, тобі знадобиться:
- філе яловичини — 400 г;
- боби — пів склянки;
- яблуко — 2 штуки середнього розміру кисло-солодкі на смак;
- морква по-корейськи — 4 столові ложки;
- яйця — 4 штуки;
- зелена цибуля — 50 г;
- огірки мариновані — 3 штуки;
- горошок консервований — 4 столові ложки;
- сіль — на твій смак;
- майонез — 3–4 столові ложки.
Покрокова інструкція:
- Увечері переддень приготування замочи боби у великій кількості води.
- На наступний день постав їх варитися разом із яловичиною, після закипання зменш вогонь і нехай томляться до готовності. Розраховуй, що на це знадобиться 1,5–2 години.
- Звари яйця круто, охолоди та почисть. Горошок виклади на друшляк, щоб позбутися рідини.
- Наріж інгредієнти, окрім бобів та моркви, кубиками з 1 сантиметр, цибулю на такі ж шматочки, все змішай, посоли.
- Яблука, видаливши серцевину та шкурку, нарізай та додавай останніми безпосередньо перед заправкою майонезом.
Для подачі придбай готові тарталетки з товстими стінками та донцем, для фуршету це зручніше.
В нас для тебе є ще два вишукані салати до святкового столу.
Салат із горошком та кукурудзою на грінках
🍽️Кількість порцій: 6.
✔️Енергетична цінність: 129 кКал/100 г
⌛Час приготування: 40–50 хвилин
Тобі знадобиться:
- кукурудза консервована — 200 г (це приблизно пів банки);
- горошок консервований — 100 г (близько 4 столових ложок);
- помідори свіжі середнього розміру — 3 шт.;
- яйця — 3 шт.;
- цибуля зелена — 30 г;
- майонез — 2 столові ложки;
- сіль, гострий перець — на твій смак;
- хліб житній — 1 буханець.
Як приготувати:
- Хліб наріж на скибки 1,5 см товщиною й розділи їх навпіл по діагоналі, щоб отримати з кожної 2 трикутники.
- Виклади шматочки хліба на суху розпечену пательню й підсуши з обох боків до появи золотистого кольору.
- Звари яйця круто, охолоди, почисть, наріж невеличкими кубиками.
- Потрібну кількість горошку та кукурудзи виклади в друшляк, щоб стекла рідина;
- Помідори помий, висуши, наріж такими ж кубиками, як і яйця.
- Цибулю помий, висуши, дрібно наріж.
- Змішай усі інгредієнти, додай сіль та перець, заправ майонезом.
- Для фуршетної подачі обери оригінальну тарілку, виклади на неї грінки, а зверху поклади достатню кількість салату.
Якщо залишиш вільним довгий куточок хлібця, гостям буде зручно взяти закуску з тарілки.
Цікаві штуки на MAUDAU
Смачний салат із печінки
🍽️Кількість порцій: 6
✔️Енергетична цінність: з курячою печінкою — 197 кКал/100 г, з яловичою — 186 кКал/100 г.
⌛Час приготування: 20 хвилин
Є багато святкових страв з печінки, але ми рекомендуємо саме цей оригінальний салат.
Інгредієнти:
- печінка куряча або яловича — 300 г;
- цибуля середнього розміру — 1 шт.;
- тверде кисло-солодке яблуко – 1 шт.;
- волоські горіхи – 50 г;
- родзинки – 3 ст. л;
- грецький йогурт – 2 ст. л;
- крекер солоний з паприкою;
- олія для смаження — 1 ст. л.
Етапи приготування:
- Наріж пластинками печінку й підсмаж з обох боків по 3 хвилини. Дай охолонути.
- Залий родзинки окропом на 15–20 хвилин, потім видали рідину й просуши.
- Наріж цибулю півкільцями, яблука без серцевини та шкурки — соломкою;
- Горіхи подрібни.
- Змішай всі інгредієнти, окрім печінки, та грецький йогурт.
- На кожен крекер виклади пластинку печінки, а зверху отриману суміш. Подавай на великій прямокутній тарілці.
Пропонуємо ще один, найпростіший серед рецептів салатів, та такий, що освіжає.
Вітамінний салат без майонезу
🍽️Кількість порцій: 4
✔️Енергетична цінність: 65 кКал/ 100 г
⌛Час приготування: 20 хвилин.
Тобі знадобиться все середнього розміру:
- капуста — половинка;
- морква — 2 шт.;
- цибуля синя — 1 шт.;
- тверде кисле яблуко — 1 шт.;
- сіль та мелений запашний перець — на твій смак;
- оливкова олія — 2 ст. л.
Кроки приготування:
- Помий та висуши всі овочі, почисть моркву, цибулю та яблуко, з нього видали серцевину, капустину звільни від 2 верхніх листів.
- Нашаткуй половинку капусти, інші інгредієнти наріж тоненькою соломкою.
- Змішай все разом, додай сіль, перець та оливкову олію.
Подавай у великій салатниці для загального столу або порційно у невеликих креманках для фуршету.
Випічка
Така випічка, як пиріжки, пряники, тістечка, печиво — традиційні новорічні страви, адже яке свято без десерту!
Маковий рулет
🍽️Кількість порцій: 10–12,
✔️Енергетична цінність: 364 кКал/100 г
⌛Час приготування: 3,5-4 години.
Пропонуємо найлегший рецепт смачного рулету з маком, цукатами та родзинками. Інгредієнти для тіста:
- 0,5 кг пшеничного борошна;
- 7 г сухих дріжджів;
- 70 г вершкового масла;
- 90 г цукру;
- один жовток;
- 50 мл теплої води;
- 150 мл теплого молока;
- ванільний цукор (на твій смак).
Інгредієнти для начинки:
- макова начинка з цукатами та родзинками – 400 г;
- волоські горіхи – 200 г.
Також приготуй суміш з одного жовтка та двох столових ложок води для змащування рулету перед випіканням.
Покрокова інструкція:
- Зроби опару: змішай у глибокій посудині 2 ст. л цукру, 3 ст. л борошна й сухі дріжджі, обережно влий теплу воду та молоко, ретельно все перемішай, залиш на 15 хвилин у теплому місці.
- Розтоплене вершкове масло з’єднай із залишком цукру, жовтком та ванільним цукром, зроби з цього однорідну масу.
- Додай цю суміш до опари й ретельно все перемішай.
- Просій борошно й додай порціями у посуд з іншими інгредієнтами, ретельно перемішуючи вміст.
- Коли додала все борошно, ще 10 хвилин вимішуй тісто, потім накрий рушником й залиш в теплому місці на півтори години.
- Горіхи подрібни та змішай з маковою начинкою.
- Виклади тісто на стіл притрушений борошном, обережно розімни, потім розділи на три частини для великих рулетів, які потім розріжеш, або на 10–12 маленьких для окремих порцій.
- Кожну частину тіста розкатай у прямокутник або овал якнайтонше, візьми половину або третину начинки й рівномірно розподіли по всій поверхні тіста, скрути рулет.
- Форми для запікання застели пергаментом, виклади заготовки рулетів, залиш на годину у теплому місці. Врахуй, що тісто збільшиться у розмірах, тому дай йому достатньо вільного місця.
- Розігрій духовку до 180 °C. Змасти рулети сумішшю жовтка з водою, яку підготувала раніше, випікай їх протягом 20 хвилин.
Різдвяне печиво: рецепт з корицею та цукровою пудрою
🍽️Кількість порцій: 10
✔️Енергетична цінність: 370 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 1 година.
Тобі знадобиться:
- 2 склянки борошна;
- пів склянки цукру;
- 2 курячі яйця;
- 150 г вершкового масла 73 % жирності;
- 2 ч. л харчової соди;
- 2 ст. л оцту 9 %;
- 2 склянка картопляного крохмалю;
- 2 ч. л меленої кориці;
- 50 г цукрової пудри з ванільним смаком.
Як приготувати:
- З’єднай у глибокому посуді розм’якшене масло та цукор, збий їх міксером.
- Додай по одному яйця, продовжуй збивати, доведи суміш до однорідної маси.
- Змішай в окремому посуді крохмаль та борошно, потім просій їх та додай до маси, що зробила раніше.
- У чашку поклади харчову соду, залий оцтом, розмішай, й поки утворюється піна, додай її до наявної маси.
- Заміси тісто. Потім розкатай його на ковбаску, поріж її на невеличкі шматочки, яки приплюсни долонями.
- Змішай цукрову пудру та корицю, обваляй у них кожну заготовку й виклади на деко, застелене пергаментом.
- Готуй печиво у духовці, розігрітій до 180 °C, до золотавого кольору.
Отже, що готувати на Новий рік 2025, вирішили. А тепер переходь за посиланням, та дізнайся, що можна приготувати, щоб почастувати гостей смачними алкогольними коктейлями.