Розповідаємо, як зробити деруни з мʼясом на сковороді та в горщиках.
У цій статті:
Деруни з мʼясом, рецепт по-селянськи в горщику — це дуже ситна, ароматна та гарна в подачі страва. Вона стане відмінним вибором для сімейної вечері або святкового столу, коли хочеться приготувати щось просте, але водночас особливе та смачне.
Інгредієнти рецепта дерунів у горщику

👥 Порції: 2
🔥 Калорійність дерунів: приблизно 176 кКал/100 г
🕐 Час приготування: 1 год. 30 хв.
Перед тим як приготувати деруни з мʼясом по-селянськи, підготуй всі необхідні інгредієнти:
- 300 г мʼяса;
- 5 середніх картоплин;
- 1 середня цибулина;
- 1 середня морквина;
- 1 куряче яйце;
- 150 мл сметани;
- 50 г твердого сиру;
- 2-3 ст. л борошна;
- 2 зубчики часнику;
- 2 ст. л нарізаного кропу;
- сіль за смаком;
- перець за смаком;
- олія для смаження.
Як приготувати деруни по-селянськи покроково

Детально розберемося, як приготувати смачні деруни в горщику:
- Промий мʼясо під холодною проточною водою та обсуши паперовим рушником. Наріж його невеликими шматочками.
- Помий та почисть овочі. Окремо натри моркву, картоплю та часник, а цибулю розріж навпіл. Одну половину натри, а іншу дрібно наріж.
- Постав пательню на помірний вогонь та розігрій на ній олію. Виклади на неї мʼясо та обсмаж до румʼяної скоринки. Додай моркву, нарізану цибулю та часник і тушкуй все 5-7 хвилин. Поперчи й посоли.
- Відтисни зайву рідину з натертої картоплі, переклади її в глибоку миску, додай яйце, натерту цибулю, борошно, сіль та перець. Добре все перемішай.
- Візьми нову пательню та розігрій її на помірному вогні. Додай олію та, коли вона нагріється, викладай деруни ложкою. Трохи підсмаж їх з обох боків до напівготовності.
- Постав духовку розігріватися на 180 градусів.
- Викладай готові деруни в горщику на дно. Потім мʼясну начинку та знову шар картопляних оладків. Зверху полий сметаною та натри сир.
- Накрий деруни по-селянськи в горщиках кришками або фольгою. Постав їх у духовку на 30-40 хвилин.
Також пропонуємо переглянути відеорецепт, щоб наочно побачити всі етапи, як приготувати.
@yaroslavskyi.vova Ласуни ярмаркові або деруни, запечені із Сорочинського ярмарку Про них я дізнався ще, коли навчався в Полтаві, і, думаю, навіть краще запікати їх у горщику – так буде ще смачніше! А якщо вже мова про традиції, то саме Полтавський завод випускає олію Стожар – тож вони для мене рідні й справжні молодці! Виробляють за сучасними технологіями м’якого очищення не лише соняшникову, а й чудову лляну, кунжутну та гарбузову олії. 🫶 Деруни: 500г очищеної картоплі 100г очищеної цибулі 🧅 1 яйце 50г сметани 50г борошна Сіль Соняшникова олія Стожар для смаження Соус: 350г свинини ( краще вирізка чи ошийок) 150г цибулі 250г сметани ( можна домашню!) 150г бульйону чи води 100г твердого сиру 👉щоб результат порадував -обирайте картоплю для смаження або хочаб жовті в середині сорти! 👉картоплю натираю на тонкій тертушці, так само тру цибулю і додаю сметану- так картопля не буде темніти! Далі додаю яйце та борошно. Суміш виходе трішки рідкувата, але не хвилюйтесь. Коли будете викладати на гарячу пательню смажити – перемішайте усе і так з усім формуйте тоненький дерун! 👉смажу на трошки вишче середнього вогні до румʼяноі скоринки, олію даю достатньо щоб було на пательні, але як знімаю готові обсмажені – кладу їх на паперову серветку. 👉окремо готую «соус» з мʼясом: Тоненько нарізаю шматочки свинини, швидко обсмажую на високому вогні- не до готовності – просто до румʼяності , зверху готові солю та перчу. На тій самій пательні зменшую вогонь та обсмажую і навіть протушковую цибулю, додаю сметану, воду чи бульйон, сіль перець та мʼясний сік що виділився від свинини, доводжу до смаку, соус має бути досить рідкий. ( дехто ще додає часник 🧄) 👉у горщик чи іншу ємність перекладаю деруни та мʼясо, щедро поливаю соусом і зверху затираю сиром і ставлю у духовку на 12-15 хвилин -запектись, зарумʼянитись. Їсти треба гарячими, можна ще посипати січеною зеленню свіжого кріпу чи петрушки А які ваші особливі рецепти, про які не знайти нічого в інтернеті?
♬ Погляд – YAKTAK
Поради, як зробити деруни з мʼясом ще смачнішими

Страва за нашим рецептом має насичений багатий смак, але, за бажанням в овочево-мʼясну засмажку можна додати 150-200 г свіжих печериць. Вони подарують страві ніжного грибного аромату та ситності.
Також замість грибів або разом із ними можна додати 1 середній червоний болгарський перець. Цей овоч чудово поєднується і з мʼясом, і з грибами, роблячи страву соковитішою та додаючи приємної солодкості.
До речі, замість горщиків можеш запекти все у великій керамічній формі під фольгою або кришкою. Так вийде сімейний варіант на велику компанію.
Коли деруни з мʼясом в духовці приготуються, посип їх кропом і одразу подавай.
До речі, якщо хочеш дізнатися більше про тонкощі приготування, рекомендуємо переглянути нашу статтю з класичним рецептом хрустких дерунів. Там ти знайдеш корисні поради та секрети, які допоможуть зробити твою страву бездоганною.
Тепер, коли ти знаєш все про деруни з мʼясом у горщику по-селянськи, час готувати. Нехай кожен шматок приносить насолоду домашньою стравою.
Смачного!