ПродуктиПоради та добірки

Смачна аджика на зиму: три простих рецепти

5 Хв

Розповідаємо, як приготувати смачну аджику на зиму та ділимось трьома простими рецептами з помідорів, з яблуками та з кабачків. 

Впевнені, ти знаєш, що аджика походить з Кавказу. Та скоріш за все, будеш здивована тим фактом, що спочатку то була суміш солі, гострих мелених перців та духмяних трав, якою чабани натирали м’ясо, щоб зберегти його без холодильника, живучі весь сезон в горах на пасовищах. І ніяких тобі томатів, паприки, тим більше яблук, моркви тощо. До речі, саме слово з абхазької мови перекладається як «сіль». А сьогодні гостра, соковита, смачна аджика стала ідеальним доповненням до м’яса, риби, спагеті. Чи просто з хлібчиком або лавашем — ммм! Якщо шукаєш простий рецепт аджики на зиму, лови аж три та декілька фішок.

Також буде цікаво

Як приготувати найкращу смачну аджику: поради від MJournal

Як приготувати аджику на зиму

Що б ти не вибрала: класичний рецепт аджики, з часником, з хріном чи з гострого перцю на зиму, є декілька універсальних порад, які зроблять соус смачнішим: 

  1. Перше — це соковиті овочі. Найкраще підійдуть помідори-сливки або рожеві, вони більш м’ясисті. Солодкий болгарський перець візьми різних кольорів — червоний, зелений, жовтий, помаранчевий, щоб зберегти літній вайб. І зауваж, це ексклюзивна порада від MJournal. 
  2. Щоб була гостра аджика на зиму, перець додавай за своїм смаком, але обов’язково спершу спробуй. Буває, він не дуже й пече, а як занадто, то видали з нього насіння. Яблуко або морква пом’якшать смак та додадуть густоти.
  3. Найароматніший складник — часник, його в аджиці багато не буває. Разом із подрібненою цибулею додавай його за 5–10 хвилин до закінчення варіння, так вони збережуть запах та смак і не зірвуть тобі кришки під час зберігання. 
  4. Також наприкінці вливай оцет, тоді він не випаровується. Рафінована соняшникова олія додає однорідності та виступає як консервант.
  5. Якщо хочеш густішу консистенцію, провари суміш довше, щоб позбутися зайвої рідини. Для створення звичної соусної текстури перебий все блендером. Перекрутивши на м’ясорубку з великою решіткою отримаєш більш «рваний» домашній вигляд. Копчена паприка дає аджиці додатковий відтінок смаку. Для роботи бери  емальовану каструлю, щоб овочі не змінили колір через хімічну реакцію з металом.
  6. Готуючи на зиму, розливай гарячу аджику у чисті, сухі, стерилізовані банки, закривай герметичними кришками. Для зберігання вибери найпрохолодніше місце. 

Досвічені кулінари радять дотримуватися такої виваженої формули: три кг помідорів, два кг болгарських перців, одне яблуко, одна головка часнику, один стручок гострого перцю, сіль, оцет, олія — на смак. А ми знайшли для тебе ще не один хороший рецепт аджики на зиму.

Класичний рецепт аджики з помідорів і болгарського перцю

Класичний рецепт аджики на зиму

🍽️ Кількість порцій: 10 по 0,5 літра
✔️ Енергетична цінність: 65 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 1 година

Хочеш вибух літа в січні? Приготуй цей хороший рецепт аджики на зиму на 5 кг помідорів з яскравим смаком та легкою гостринкою. 

Інгредієнти:

  • помідори — 5 кг;
  • болгарський перець — 2 кг;
  • гострий перець — 300 г;
  • часник — 300 г;
  • цукор — 200 г;
  • сіль — 2 ст. л;
  • оцет 9% — 100 мл;
  • рослинна олія — 200 мл.
Класичний рецепт смачної аджики

План приготування (рецепт аджики з помідорів та перцю на зиму):

  1. Овочі помий, просуши, почисть, звільни від плодоніжок та насіння. Часник поки що відклади.
  2. Вибери, яку хочеш консистенцію, та перекрути все разом на м’ясорубці або перебий блендером. 
  3. Переклади  в каструлю, додай сіль, цукор та олію.
  4. Вари приблизно 40 хвилин на середньому вогні та весь час помішуй.
  5. Подрібни часник ножем або часничницею.
  6. За 10 хвилин до готовності додай його в каструлю. 
  7. Вимкни вогонь та влий оцет, перемішай.

Для закатки такої кількості аджики тобі знадобиться 10 півлітрових баночок. Після наповнення й герметизації кришками постав їх догори дном, закутай теплим та залиш до повного вистигання. Цей класичний рецепт аджики можна змішати з білим хріном та подавати до холодцю, буженини, запеченої індички, хоча він і сам по собі дуже смачний.

Рецепт аджики з яблуками на зиму

Рецепт аджики з яблуками

🍽️ Кількість порцій: 16
✔️ Енергетична цінність: 72 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 1 година 40 хвилин

Це рецепт аджики з яблуками. Кисло-солодкі нотки делікатно та ніжно переплітаються з гостротою, поступово розкривають вишуканий смак і беруть тебе в полон, дарують теплі спогади про літо.

Інгредієнти:

  • помідори — 3 кг;
  • яблука (кислі) — 1 кг;
  • болгарський перець — 1 кг;
  • морква — 1 кг;
  • гострий перець — 150 г;
  • часник — 250 г;
  • цукор — 150 г;
  • сіль — 1,5 ст. л;
  • оцет — 100 мл;
  • рослинна олія — 150 мл.
Простий рецепт аджики з яблуками

План приготування (хороший рецепт аджики на зиму):

  1. Всі складники промий від бруду, підсуши та почисть від кірки, звільни від плодоніжок та зайвого насіння.
  2. Для цього рецепту аджики на зиму важливо зберегти невеличкі шматочки, тому пропусти все, окрім часнику, через м’ясорубку з великою решіткою.
  3. Склади все в каструлю та 30 хвилин вари, весь час помішуй.
  4. За 10 хвилин до готовності додай всі спеції, подрібнений часник та олію.
  5. Розлий в банки, закрий, постав догори дном та накрий теплим.

Цей рецепт аджики з яблуками пасує до запеченого м’яса та картоплі, овочів на грилі або як намазка на свіжий хліб чи брускету.

Аджика з кабачків на зиму рецепт українською

Рецепт аджики з кабачками на зиму

🍽️ Кількість порцій: 18
✔️ Енергетична цінність: 55 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 1 година 15 хвилин

Не знаєш, куди подіти цей всюдисущий овоч? Ось тобі смачна аджика з кабачків на зиму — не дякуй. У тебе вийде щось ніжне, легке з теплим овочевим ароматом та кремовою текстурою. А більше ідей, що приготувати з кабачків, знайдеш у статті за посиланням.

Інгредієнти:

  • кабачки — 3 кг;
  • помідори — 1,5 кг;
  • болгарський перець — 500 г;
  • морква — 500 г;
  • гострий перець — 100 г;
  • часник — 200 г;
  • цукор — 100 г;
  • сіль — 2 ст. л;
  • оцет — 100 мл;
  • рослинна олія — 200 мл.
Помідори для рецепта аджики з кабачками

Рецепт приготування вареної аджики з кабачків:

  1. Миті овочі трохи просуши, почисть від плодоніжок, прибери насіння. Якщо кабачки не дуже молоді, зніми з них шкірку. Часник підготуй та відклади.
  2. Перебий все блендером.
  3. Вари в каструлі 40 хвилин на середньому вогні при постійному перемішуванні.
  4. Додай часник, спеції та олію, вари ще 10 хвилин.
  5. Влий оцет, дай закипіти, гарячим розлий по банках. 
  6. Переверни догори дном та дай повністю вистигнути під теплим накриттям.

Спробуй цей рецепт аджики з кабачків на зиму, й отримаєш приємну альтернативу майонезу. Смакуватиме до курячих котлет, запеченого лосося, як намазка на хлібчик.


Як бачиш, який не візьми, отримаєш простий рецепт аджики на зиму. Але зауваж, що готувати багато, щоб нормально стояла в коморі, можна лише варену. Якщо додаєш сирий часник, зберігай в холодильнику, бо в теплішому місці банки позриває.

Avatar photo
38 записи

Про автора
Обожнюю дізнаватися щось нове. Вмію пояснювати складне простими словами. Повністю згодна з тим, що інформація ― найдорожчий ресурс у світі.
статті
Схожі записи
ПродуктиНапої

Комбуча: що це таке та як стала модною

8 Хв
Що таке комбуча, як вона пов’язана з чайним грибом та в чому секрет популярності.
ПродуктиПоради та добірки

Як приготувати оладки з яблуками: смачний рецепт

3 Хв
Як зробити оладки з яблуками в домашніх умовах.
ПродуктиПоради та добірки

Як приготувати пишні оладки: рецепт покроково 

3 Хв
Як приготувати пишні оладки на дріжджах і воді без яєць.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Алкогольні напоїВино

Домашнє вино з ожини: прості рецепти, як робити