Ділимось ідеями простих рецептів, що швидко приготувати на вечерю для сім’ї з картоплі, м’яса чи овочів.
У цій статті:
Питання, що приготувати на вечерю для сім’ї в домашніх умовах, дуже важливе, адже це остання за добу їжа перед сном, яка має бути корисною, поживною, але легкою. Досвідчені дієтологи кажуть, що надмірно навантажувати організм на ніч не варто, тому бажано поїсти за 3–4 години до того, як відправляєшся у ліжко. Пропонуємо обговорити цю тему, щоб ти могла легко та недорого приготувати святкову або романтичну вечерю коханому, накрити стіл дітям або з’їсти щось на швидку руку та далі спокійно відпочивати.
Які страви корисно готувати на вечерю

Коли розмірковуєш, що приготувати на вечерю для сім’ї швидко і недорого, головне уникати важких, жирних та надто солодких страв. Харчування має бути збалансованим протягом усього дня, але вечеря ще й не повинна заважати організму розслабитися та відпочити. Міцний здоровий сон неможливий, коли шлунково-кишковий тракт марно намагається перетравити те, що ти з’їла. Ось декілька загальних порад, що можна приготувати на вечерю в домашніх умовах:
- овочі, які забезпечать тебе клітковиною: супи, салати, соте, рагу;
- продукти з великим вмістом білка: риба, куряче або індиче філе, омлети з зеленню або яйця пашот;
- легкі гарніри: гречка, запечена картопля, пюре з гарбуза, цвітної капусти або броколі;
- ферментовані продукти: кефір, квашена капуста, мариновані без оцту овочі;
- легкі десерти: запечене яблуко, смузі з ягід та молока, домашній сирник з горіхами та сухофруктами.
Раціоналізм та простота підкажуть тобі ідеї, що приготувати на вечерю. А ми знайшли прості рецепти других страв, які в домашніх умовах не потребуватимуть багато часу та допоможуть нагодувати сім’ю дешево і сердито.
Смачна вечеря для сім’ї з картоплі
Існує хибна думка, що страви з картоплі не надто корисні, але це не так. У цьому овочі міститься велика кількість клітковини, аж 3 г на 100 г. Вона гарно насичує та надовго відсуває відчуття голоду, що для вечері дуже доречно. Ось хороші ідеї, що приготувати на вечерю з картоплі, прості рецепти, які не потребують багато активного часу біля плити.
Картопля по-селянськи в духовці без м’яса

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 112 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 1 година
Можна сказати, що це легендарна страва, адже вона дуже проста, обходиться дешево, добре підходить дитині на вечерю, основний час готування не вимагає твоєї участі, тобто впораєшся швидко і буде смачно та без надмірних зусиль.
Інгредієнти:
- картопля — 1 кг;
- часник — 3 зубчики;
- олія — 3 ст. л;
- сіль, перець духмяний мелений, паприка, розмарин — на смак.
План приготування:
- Картоплю гарно помий зі щіткою, не знімаючи шкірки, поріж на великі шматки.
- У мисці з’єднай олію, подрібнений часник, сіль, спеції. Вони необхідні для красивої скоринки та апетитного аромату страви.
- Додай картоплю, ретельно все перемішай.
- Деко застели пергаментом. Виклади картоплю, зверху вилий залишки суміші.
- У духовці, розігрітій до 200°C, запікай страву 40–45 хвилин.
Для подачі використай велику глибоку тарілку або одразу розклади на порції. До речі, картопля по-селянськи підійде на пісну вечерю.
Картопля з фаршем на сковороді

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 141 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 1 година
Це поживна страва з простих продуктів, для якої підійде будь-який фарш або суміш різних його видів.
Інгредієнти:
- картопля — 600 г;
- м’ясний фарш — 300 г;
- цибуля — 1 шт.;
- морква — 1 шт.;
- олія — 2 ст. л;
- вода — 100 мл;
- сіль та перець — на смак.
План приготування:
- Овочі помий, почисть, картоплю та цибулю наріж кубиками, моркву натри.
- На розігріту з олією сковорідку поклади цибулю, обсмаж до прозорості.
- Додай моркву, смаж ще 3 хвилини.
- Виклади фарш, ретельно перемішай, смаж все разом 5–7 хвилин.
- Додай картоплю, влий воду.
- Тушкуй під кришкою на середньому вогні приблизно пів години. За 10 хвилин до готовності посоли та додай перець.
Якщо маєш дуже мало часу, можна використати заморожену овочеву суміш типу мексиканської, італійської або домашньої. Ще один варіант — з рибою. Тоді поріж її на порційні шматки, трішки присоли та додай у сковорідку за 15 хвилин до готовності овочів.
Овочеве рагу з картоплею та телятиною

🍽️ Кількість порцій: 7
✔️ Енергетична цінність: 75 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 50–60 хвилин
Це чудова дієтична та смачна страва з кабачків, баклажанів та інших сезонних овочів на вечерю
Інгредієнти:
- телятина — 300 г;
- картопля — 500 г;
- кабачок — 1 шт.;
- баклажан — 1 шт.;
- помідори — 2 шт.;
- морква — 1 шт.;
- цибуля — 1 шт.;
- олія — 2 ст. л;
- сіль та перець — на твій смак;
- зелень.
План приготування:
- Телятину наріж порційними шматками та обсмаж з усіх боків. Стиш вогонь до найменшого, накрий кришкою й поки що залиш.
- Усі овочі помий, почисть, наріж невеличкими кубиками.
- На окремій сковорідці підсмаж 3 хвилин цибулю та моркву.
- Додай баклажан з картоплею, смаж ще 10 хвилин.
- Вкинь кабачок, помідори та увесь вміст сковорідки з м’ясом, накрий кришкою та тушкуй 30–35 хвилин.
- Наприкінці посоли, поперчи, додай зелень.
Овочеве рагу з телятиною може стати основною гарячою стравою для святкової вечері. А якщо приготуєш подвійну порцію, позбавиш себе клопоту на наступний або якийсь інший вечір, адже додаткову порцію можеш відправити у морозилку.
Що приготувати на вечерю з м’яса
Ще одна гідна відповідь, що приготувати на вечерю для сім’ї — м’ясо. Це основне джерело білка та мікроелементів, що й потрібно наприкінці дня. Якщо правильно його приготувати та підібрати відповідний гарнір, вечеря буде легкою, збалансованою та корисною.
Свинина в сметанному соусі

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 205 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 50 хвилин
Ось ідея, що приготувати на вечерю з м’яса з мінімумом інгредієнтів та часу біля плити. Гарантуємо, отримаєш задоволення від цих ніжних шматочків свинини у сметанному соусі.
Інгредієнти:
- свинина (лопатка або ошийок) — 500 г;
- сметана 15 % — 200 г;
- цибуля — 1 шт.;
- олія — 2 ст. л;
- вода — 100 мл;
- сіль, перець, лавровий лист — на смак.
План приготування:
- Наріж свинину брусочками завширшки 2 х 2 см, у довжину 7–8 см.
- Обсмаж з усіх боків на великому вогні до золотистості разом приблизно 10 хвилин.
- Цибулю наріж пів кільцями, додай до м’яса, смаж ще 5 хвилин.
- Додай воду та сметану, накрий кришкою й стиш вогонь до середнього.
- Тушкуй до м’якості свинини приблизно 25 хвилин.
Якщо хочеш, щоб соус вийшов густий та насичений, візьми 1 ч. л борошна або крохмалю, розведену у 2–3 ст. л води, додай до страви та перемішуй, поки не загустіе. На гарнір можна зварити рис, кус-кус, булгур.
Куряче філе в духовці з сиром

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: зі сметаною — 133 кКал/100 г, з майонезом — 159 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 50 хвилин
Чудовий варіант вечері для дитини, адже так весело розтягувати сир, а брати шматочки просто руками ще смачніше.
Інгредієнти:
- куряче філе — 500 г;
- помідори — 2 шт.;
- сушений часник — 1 ч. л;
- сир твердий — 150 г;
- сметана чи майонез — 2 ст. л;
- олія — 1 ст. л;
- сіль, перець, спеції — на смак.
План приготування:
- Куряче філе наріж як на відбивні — пластами, відбий, посип часником, приправами та спеціями.
- Помідори надріж навхрест біля плодоніжки, обдай окропом, зніми шкірку, наріж півкільцями.
- Виклади м’ясо на деко, змащене олією, в один шар, зверху додай помідори, сметану або майонез, притруси тертим сиром.
- Запікай 25–30 хвилин при температурі 180°C.
Доповнить куряче філе гарнір з картоплі, гречка або спагеті.
Котлети парові в мультиварці

🍽️ Кількість порцій: 3
✔️ Енергетична цінність: з молоком — 161 кКал/100 г, з водою — 159 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 45 хвилин
Чомусь вважається, що їжа на пару — це несмачно. Мабуть, ті, хто так думає, не куштували парові котлетки з фаршу. Тож пропонуємо заміксувати свинину з куркою та готувати в мультиварці.
Інгредієнти:
- фарш свинина/курка — 500 г;
- яйце — 1 шт.;
- пшеничний хліб або батон — 2 шматки;
- молоко або вода — 100 мл;
- цибуля — 1 шт.;
- сіль, перець — на смак.
План приготування:
- Хліб або батон замочи у воді або молоці. Слідкуй, щоб вони не розповзлися, якщо треба, відтисни зайву рідину.
- Цибулю подрібни.
- Змішай фарш, цибулю та яйце. Мокрий хліб додавай поступово, слідкуй за консистенцією, вона не має бути дуже рідка.
- Сформуй котлетки, вистав у мультиварці паровий режим, виклади заготовки на решітку, готуй приблизно 30–35 хвилин.
Конструкція мультиварки одночасно розв’язує дві задачі: що приготувати на вечерю з м’яса та як зробити гарнір до цієї страви. Зроби пшеничну кашу, яка стає ще смачнішою завдяки м’ясному сокові з котлеток.
Швидкі рецепти для зайнятих
Коли ти втомлена та голодна, немає ані сил, ані бажання довго товктися біля плити, тобі стануть у пригоді ці швидкі та прості рецепти вечері.
Макарони з тушонкою та овочами

🍽️ Кількість порцій: 3
✔️ Енергетична цінність: 255 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 20 хвилин
Немає більше нічого з такого простого й смачнющого в домашніх умовах, що швидко приготувати на вечерю, ніж мікс з макаронів та консервів з тушкованого м’яса. Цю страву можна робити з закритими очима, з нею впорається навіть підліток.
Інгредієнти:
- макарони — 250 г;
- тушонка — 1 банка;
- морква — 1 шт.;
- цибуля — 1 шт.;
- олія — 2 ст. л.
План приготування:
- Постав варитися макарони.
- Овочі почисть та подрібни.
- На розігрітій пательні підсмаж цибулю та моркву до м’якості.
- Додай тушонку, перемішай, нехай добряче прогріється.
- Макарони відкинь на друшляк, дай стекти, висип у пательню, перемішай та прогрій ще 2–3 хвилини.
У продажу зараз можна знайти різноманітні варіанти тушонки, тож постав у шухлядку декілька баночок та забезпеч собі стільки ж безтурботних сімейних вечерь.
Цікаві штуки на MAUDAU
Омлет з овочами

🍽️ Кількість порцій: 3
✔️ Енергетична цінність: 77 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 20 хвилин
Яйця завжди виручають, коли вигадуєш, що швидко приготувати на вечерю.
Інгредієнти:
- яйця — 4 шт;
- молоко — 200 мл;
- болгарський перець — 1 шт.;
- помідор — 1 шт.;
- цибуля — 1 шт.;
- олія — 1 ст. л;
- сіль та зелень — на твій смак.
План приготування:
- Овочі наріж тоненькими напівкільцями та трішки обсмаж на великому вогні.
- Яйця та молоко з’єднай у мисочці, додай сіль та збий виделкою або вінчиком приблизно 1 хвилину.
- Отриману суміш вилий у пательню з овочами, накрий кришкою, посмаж на великому вогні приблизно 2 хвилини, потім зменш до мінімуму й залиш на 10 хвилин. Кришку не підіймай.
- Вимкни вогонь й дай омлету охолонути 2–3 хвилини так само під кришкою. Все, твоя швидка вечеря готова!
А можна запекти такий омлет у духовці у високому посуді. Отримаєш пишну й красиву страву. Овочі поклади на дно, яєчно-молочну суміш залий зверху, запікай приблизно 20 хвилин при температурі 180°C.
Грінки з сиром і шинкою

🍽️ Кількість порцій: 3
✔️ Енергетична цінність: 339 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 20 хвилин
Тільки раз спробуй, і більше ніколи не будеш роздумувати, що швидко приготувати на вечерю. От побачиш, це стане улюбленою стравою твоєї сім’ї, особливо вона подобається малечі, та й гостей не соромно почастувати.
Інгредієнти:
- батон — 6 скибок;
- яйця — 2 шт.;
- сир твердий — 100 г;
- шинка — 100 г;
- молоко — 50 мл;
- олія — 2 ст.л;
- сіль, зелень — на смак.

План приготування:
- Сир натри на великій тертушці.
- Шинку наріж соломкою.
- У мисці змішай яйця, сіль та молоко збий до однорідності.
- На одну скибку батона поклади трохи сиру, потім трохи шинки й знову сиру, накрий другою скибкою й придави, щоб склеїлося й вийшов сендвіч.
- Сковорідку розігрій з олією на великому вогні.
- Занур сендвіч у яєчну суміш з усіх боків, виклади на пательню.
- Смаж з кожного боку 2–3 хвилини до отримання золотистого кольору.
- Сир має розплавитися, стати тягучим. Якщо за вказаний час це не відбувається, накрий сковорідку кришкою на 1–2 хвилини.
Подавай грінки гарячими, притрусивши зеленню, з кетчупом чи іншим соусом або гірчицею на твій смак. Для дітей цю страву можна робити з вареного курячого філе або просто з сиром.
А якщо не брати жодної начинки, можна зробити знамениті французькі грінки:
- Поклади скибки батона у молоко, щоб вони ним просочилися.
- Потім обмокни у яйце й швиденько на сковорідку.
- Обсмаж з двох боків.
Їх смачно їсти з овочами, морепродуктами, медом чи джемом.
Що смачного приготувати на вечерю на сковороді
Кілька ідей вечері на сковороді ми вже розказали вище, доповнимо їх ще кількома хітовими варіантами.
Літнє овочеве соте на вечерю в спеку

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 49 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 40 хвилин
Влітку, та ще й увечері, хочеться щось швидке, легке, смачне, насичене і без м’яса. Ось тобі рецепт саме на такий випадок.
Інгредієнти:
- кабачок — 1шт.;
- баклажан — 1 шт.;
- помідори — 2 шт.;
- перець болгарський — 1 шт.;
- цибуля — 1 шт.;
- часник — 1 зубчик;
- олія — 2 ст. л;
- сіль, перець, зелень — на твій смак.
План приготування:
- Овочі помий, позбав від шкірки. Для цього зроби надсічки навхрест на місці плодоніжок та обдай окропом.
- Наріж все на шматочки однакової форми та розміру.
- На розігрітій з олією пательні спершу підсмаж до золотистості цибулю, потім додавай інші компоненти та підсмажуй по 3–4 хвилини у такому порядку: баклажан, болгарський перець, кабачок та помідори.
- Посоли, поперчи та тушкуй на середньому вогні приблизно 20 хвилин.
- Наприкінці додай пошинковану зелень.
Найкраще це смакує, коли настоїться та всі інгредієнти «зметчаться». Соте можна холодним покласти на скибочки хліба чи грінки або вживати як гарнір до м’ясних страв.
Курячі гомілки та крильця в соєвому соусі

🍽️ Кількість порцій: 3
✔️ Енергетична цінність: 213 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 30 хвилин без замочування
Додай трішки східного вайбу, приготуй страву з курячих гомілок та крилець у соєвому соусі з медом.
Інгредієнти:
- курячі гомілки або крильця — 6 шт;
- соєвий соус — 3 ст. л;
- мед — 1 ст. л;
- часник — 2 зубчики;
- олія — 2 ст. л;
План приготування:
- Змішай у мисці соєвий соус, мед та подрібнений часник.
- Гомілки чи крильця поклади в посуд з нержавійки або емальований, залий маринадом, залиш на 30–40 хвилин. Можна додати прес, наприклад 3-літрову банку з водою.
- Розігрій пательню з олією та обсмаж м’ясо з усіх боків на великому вогні до появи карамельного кольору.
- Далі можна продовжувати смажити на середньому вогні, весь час перевертаючи шматки, або накрити кришкою та протушкувати приблизно 20 хвилин, зтишивши вогонь.
На гарнір до цієї смакоти дуже підійде варений рис або картопляне пюре. А якщо маєш аерогриль, або свій двір та мангал, то вийде ще смачніше. Для живого жару краще використай спеціальну решітку, ніж шампури.
Деруни з сиром

🍽️ Кількість порцій: 3
✔️ Енергетична цінність: 339 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 40 хвилин
А ось тобі варіант однієї з улюблених українських страв. Деруни з сиром сподобаються і дорослим, і дітям.
Інгредієнти:
- картопля — 600 г;
- яйце — 1 шт.;
- цибуля — 1 шт.;
- твердий сир — 100 г;
- борошно — 2 ст. л;
- олія для смаження — 2–3 ст. л;
- сіль, перець, зелень — на твій смак.
План приготування:
- Картоплю та цибулю почисть та натри на великій тертушці. Дай постояти, та відтисни зайву рідину.
- Додай натертий сир, яйце, борошно, спеції та перемішай.
- Пательню розігрій з олією на великому вогні.
- Столовою ложкою викладай картопляну масу та трішки притискай.
- Смаж з обох боків до появи золотистої скоринки.
Викладай деруни на блюдо з паперовим рушником або серветками у 2 шари, щоб позбутися зайвого жиру.
Зберігай посилання на цю статтю, щоб більше не вагатись, що приготувати на вечерю, а завжди мати класну ідею!