Салат Мімоза: 5 рецептів від класики до оригінальних

6 Хв

Розповідаємо, як приготувати смачний салат «Мімоза» в різних варіаціях: з сардиною, з тунцем, з куркою чи навіть з яблуком. 

Салат «Мімоза», рецепт якого, мабуть, є в кожної господині, — це та класика, яка впевнено займає своє місце у домашньому меню. Секрет популярності у тому, що приготування займає мінімум часу. Це вдалий хід, коли несподівані гості вже на порозі, або просто хочеться чогось смачного й ситного. Салат має вишуканий та ніжний вигляд без надмірних зусиль, тому доречний і на святковому столі. Окрім класичного рецепта у цій статті зібрали чотири цікавих варіанти, як готувати салат «Мімоза», інгредієнти та послідовність збирання в яких дещо відрізняються від традиційної.

Також буде цікаво

Салат «Мімоза»: шари

Салат «Мімоза»: шари

Можливо той самий улюблений смак цього салату дає спосіб його збирання, коли кожний шар на своєму місці й просотаний майонезом рівно настільки, щоб підкреслити смак кожного інгредієнта. 

Шари салату «Мімоза» за класичним рецептом збираються так:

  1. Картопля.
  2. Рибні консерви.
  3. Цибуля.
  4. Морква.
  5. Білки.
  6. Жовтки.

Для останнього шару жовтки можна протерти крізь дрібне сито просто на готовий салат. А якщо хочеш максимально зменшити кількість соусу, змішуй кожен інгредієнт з потрібною його кількістю в окремому посуді й тільки потім викладай на тарілку.

Салат «Мімоза»: класичний рецепт українською

Салат «Мімоза»: класичний рецепт українською

🍽️ Кількість порцій: 6
✔️ Енергетична цінність: 180 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 45 хвилин

Восени салат «Мімоза» часто приходить на зміну легким літнім салатикам.  Але найперша асоціація з ним — це новорічні спогади про дитинство, мерехтіння ялинкових прикрас, вогники гірлянд. Застілля з купою гостей, запах мандаринів і салат «Мімоза», класичний рецепт якого відкриває нашу добірку. 

Салат «Мімоза» — інгредієнти:

  • консерви сайри або скумбрії — 1 банка (240 г);
  • картопля — 3 шт.;
  • морква — 2 шт.;
  • яйця — 4 шт.;
  • цибуля — 1 шт.;
  • майонез — 200 г;
  • сіль — на смак.

Як приготувати класичний салат «Мімоза»:

  1. Відвари картоплю, моркву та яйця. Остуди, почисть.
  2. Цибулю дрібно наріж та залий окропом на 5 хв, потім воду злий.
  3. Рибу розімни виделкою, видали кістки.
  4. Натри окремо білки, жовтки, картоплю, моркву.
  5. Викладай салат «Мімоза» шарами, як вказано у першому розділі.
  6. Постав в холодильник на одну годину.

Для делікатнішого смаку вибери не сайру, а скумбрію, та обов’язково видали кістки. Цибулю можна замаринувати в оцті з цукром, тоді отримаєш модний солодко-кислий присмак. Для ідеального шару не тисни на інгредієнти, нехай салат «дихає». Щоб було якнайбільше схоже на пухнасті квіточки, жовтки протри через дрібне сито одразу на готову страву. 

Салат «Мімоза»: рецепт з тунцем

Салат «Мімоза»: рецепт з тунцем

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 165 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 35 хвилин

Салат «Мімоза» з тунцем — версія для тих, хто цінує чистий смак. Тунець —  подих моря, зелена цибуля — весняна свіжість, разом вже зовсім інший настрій та інші свята.

Інгредієнти на салат «Мімоза», рецепт з тунцем:

Етапи приготування:

  1. Відвари яйця, а овочі запечи. Охолоди, почисть. Цибульку подрібни.
  2. Тунець розімни виделкою, але для цікавинки можна залишити декілька більших шматочків.
  3. Натри або дуже дрібно наріж картоплю, моркву, білки, сир. Жовтки відклади.
  4. У цьому рецепті збирання шарів відрізняється від класичного. Зелену цибулю змішай з тунцем і виклади другим шаром без майонезу, а передостаннім нехай буде твердий сир, але вже з соусом.
  5. Охолоди 30 хвилин перед подачею.

Якщо хочеш трошки полегшити страву, візьми тунець у власному соку замість олії, а для змащення — грецький йогурт з краплинкою діжонської гірчиці. А для ідеальної фітнес-страви приготуй салат «Мімоза» з тунцем не лише без майонезу, але й без картоплі. Все роби як описано, тільки без першого шару. Сир краще голландський, або маасдам, тобто не гострий.

Як зробити салат «Мімоза» з сардиною і плавленим сиром

Як зробити салат «Мімоза» з сардиною і плавленим сиром

🍽️ Кількість порцій: 5
✔️ Енергетична цінність: 198 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 40 хвилин

Якщо вирішиш приготувати салат «Мімоза» з сардиною, отримаєш істотно бюджетніший варіант й одночасно чудовий насичений смак плюс ударну дозу Омега-3, вітаміну D і білка. До того ж ця риба дуже легко засвоюється, підходить для спортивного та дієтичного харчування.

Інгредієнти на салат «Мімоза», рецепт з сардиною:

  • сардини в олії — 1 банка (240 г);
  • картопля — 3 шт.;
  • морква — 2 шт.;
  • яйця — 4 шт.;
  • плавлений сирок — 150 г;
  • цибуля — 1 шт.;
  • майонез — 200 г.

 Як зробити салат «Мімоза» з сардиною:

  1. Відвари, охолоди, почисть овочі та яйця.
  2. Сардини розімни, видали кістки.
  3. Цибулю наріж, як тобі більше до вподоби.
  4. Натри всі інгредієнти окремо. Плавлений сирок заморозь для зручності.
  5. Викладай шари класичним способом, а передостанній зроби з сирка з майонезом.
  6. Відправ на одну годину в холодильник.

Весь час говоримо про полегшення страв, а тут вирішили додати порад навпаки, як зробити ситніше. Для цього цибулю підсмаж до золотистості, це надасть приємних карамельних ноток. А ще можна зробити салат «Мімоза» з сардиною та з вершковим маслом. Його треба взяти 50–70 г, заморозити, натерти на дрібну тертушку та додати окремим шаром після моркви, або змішати з картоплею, але без майонезу. Для ресторанної подачі, якщо матимеш час та натхнення, виклади все кільцем, а жовтки розкладай пінцетом, щоб отримати вигляд, точнісінько як на справжніх гілочках мімози з пухнастими кульками.

Салат «Мімоза» з куркою

Салат «Мімоза» з куркою

🍽️ Кількість порцій: 6
✔️ Енергетична цінність: 170 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 50 хвилин

Ось тобі салат «Мімоза», рецепт з куркою на випадок, коли хтось не любить рибу. Вийде просто, але дуже смачно, якось зовсім по-домашньому, затишно.

Інгредієнти:

  • куряче філе — 300 г;
  • картопля — 2 шт.;
  • морква — 2 шт.;
  • яйця — 4 шт.;
  • цибуля — 1 шт.;
  • твердий сир — 100 г;
  • майонез — 200 г.

Як робити салат «Мімоза» з куркою:

  1. Відвари курку, яйця, овочі можна запекти.
  2. М’ясо наріж дрібно або просто розбери на волокна.
  3. Натри овочі, білки, жовтки, сир — все окремо.
  4. Шари збирай, як завжди, тільки другий — курка, а п’ятий шар салату «Мімоза» зроби з сиром. 
  5. Охолоди одну годину.

Курку, до речі, теж можна запекти, наприклад з розмарином, — буде ще смачніше. Твердий сир заміни на плавлений для ніжнішої консистенції. Цибулю можна замаринувати в оцті з цукром, а дрібка мускатного горіха в майонезі підкреслить усі смакові нюанси.

Салат «Мімоза» з яблуком

Салат «Мімоза» з яблуком

🍽️ Кількість порцій: 5
✔️ Енергетична цінність: 160 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 50 хвилин

Для салату «Мімоза» рецепт з яблуком — дещо несподіваний поворот у знайомій історії. Обов’язково приготуй це частування на святковий стіл — гарантуємо, гості будуть вражені, а ти, коли розповідатимеш, як це зробила, не забудь згадати MJournal, або просто скинь їм посилання на цю статтю.

Салат «Мімоза»,  інгредієнти:

  • рибні консерви (сайра, тунець) — 1 банка (240 г);
  • картопля — 3 шт.;
  • морква — 2 шт.;
  • яйця — 4 шт.;
  • яблуко (кисло-солодке) — 1 велике (200 г);
  • цибуля — 1 шт.;
  • твердий сир — 100 г;
  • лимонний сік — 1 ст. л;
  • майонез — 200 г.

Приготування покроково:

  1. Відвари овочі та яйця, очисть.
  2. Яблуко натри, збризни лимонним соком.
  3. Рибу розімни. 
  4. Цибулю почисть, наріж напівкільцями, ошпар окропом.
  5. Натри всі інгредієнти окремо.
  6. Збирай, як вказано в першому розділі, тільки п’ятим шаром поклади яблуко (так, з майонезом), а шостим — сир.
  7. Охолоди 1–2 години.

Для повного вау-ефекту між шарами додай ще подрібнених волоських горіхів або кеш’ю. Для вечірки можна організувати порційну подачу у тарталетках, тільки не розкладай салат завчасно, щоб вони не розкисли, та не виставляй одразу багато порцій, краще зробити пізніше свіженьких.


Не забудь додати статтю у вибране, щоб поповнити свою кулінарну бібліотеку салатом «Мімоза» за класичним рецептом та його оригінальними версіями.

Avatar photo
74 записи

Про автора
Обожнюю дізнаватися щось нове. Вмію пояснювати складне простими словами. Повністю згодна з тим, що інформація ― найдорожчий ресурс у світі.
статті
Схожі записи
ПродуктиПоради та добірки

Ідеальні сирники в духовці: три рецепти

6 Хв
Розповідаємо, як приготувати смачні сирники в духовці, ділимось рецептами в солодкому та солоному варіанті.
ПродуктиЗакускиКондитерські вироби

Що приготувати на Геловін: солодощі та закуски

10 Хв
Ділимося смачними ідеями, що можна зробити на Геловін для дітей і дорослих.
ПродуктиПерші страви

Суп Том ям: рецепти приготування в домашніх умовах

8 Хв
Готуємо традиційний тайський суп Том ям: класичний рецепт українською і кілька цікавих альтернативних версій.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Алкогольні напоїКоктейлі

Грог: 7 рецептів в домашніх умовах