Розповідаємо, як приготувати смачний салат «Мімоза» в різних варіаціях: з сардиною, з тунцем, з куркою чи навіть з яблуком.
У цій статті:
Салат «Мімоза», рецепт якого, мабуть, є в кожної господині, — це та класика, яка впевнено займає своє місце у домашньому меню. Секрет популярності у тому, що приготування займає мінімум часу. Це вдалий хід, коли несподівані гості вже на порозі, або просто хочеться чогось смачного й ситного. Салат має вишуканий та ніжний вигляд без надмірних зусиль, тому доречний і на святковому столі. Окрім класичного рецепта у цій статті зібрали чотири цікавих варіанти, як готувати салат «Мімоза», інгредієнти та послідовність збирання в яких дещо відрізняються від традиційної.
Салат «Мімоза»: шари

Можливо той самий улюблений смак цього салату дає спосіб його збирання, коли кожний шар на своєму місці й просотаний майонезом рівно настільки, щоб підкреслити смак кожного інгредієнта.
Шари салату «Мімоза» за класичним рецептом збираються так:
- Картопля.
- Рибні консерви.
- Цибуля.
- Морква.
- Білки.
- Жовтки.
Для останнього шару жовтки можна протерти крізь дрібне сито просто на готовий салат. А якщо хочеш максимально зменшити кількість соусу, змішуй кожен інгредієнт з потрібною його кількістю в окремому посуді й тільки потім викладай на тарілку.
Салат «Мімоза»: класичний рецепт українською

🍽️ Кількість порцій: 6
✔️ Енергетична цінність: 180 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 45 хвилин
Восени салат «Мімоза» часто приходить на зміну легким літнім салатикам. Але найперша асоціація з ним — це новорічні спогади про дитинство, мерехтіння ялинкових прикрас, вогники гірлянд. Застілля з купою гостей, запах мандаринів і салат «Мімоза», класичний рецепт якого відкриває нашу добірку.
Салат «Мімоза» — інгредієнти:
- консерви сайри або скумбрії — 1 банка (240 г);
- картопля — 3 шт.;
- морква — 2 шт.;
- яйця — 4 шт.;
- цибуля — 1 шт.;
- майонез — 200 г;
- сіль — на смак.
Цікаві штуки на MAUDAU

Як приготувати класичний салат «Мімоза»:
- Відвари картоплю, моркву та яйця. Остуди, почисть.
- Цибулю дрібно наріж та залий окропом на 5 хв, потім воду злий.
- Рибу розімни виделкою, видали кістки.
- Натри окремо білки, жовтки, картоплю, моркву.
- Викладай салат «Мімоза» шарами, як вказано у першому розділі.
- Постав в холодильник на одну годину.
Для делікатнішого смаку вибери не сайру, а скумбрію, та обов’язково видали кістки. Цибулю можна замаринувати в оцті з цукром, тоді отримаєш модний солодко-кислий присмак. Для ідеального шару не тисни на інгредієнти, нехай салат «дихає». Щоб було якнайбільше схоже на пухнасті квіточки, жовтки протри через дрібне сито одразу на готову страву.
Салат «Мімоза»: рецепт з тунцем

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 165 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 35 хвилин
Салат «Мімоза» з тунцем — версія для тих, хто цінує чистий смак. Тунець — подих моря, зелена цибуля — весняна свіжість, разом вже зовсім інший настрій та інші свята.
Інгредієнти на салат «Мімоза», рецепт з тунцем:
- тунець консервований у власному соку — 1 банка (185 г);
- яйця — 3 шт.;
- картопля — 2 шт.;
- морква — 1 шт.;
- твердий сир — 100 г;
- майонез — 150 г;
- зелена цибуля — 2 стебла.
Етапи приготування:
- Відвари яйця, а овочі запечи. Охолоди, почисть. Цибульку подрібни.
- Тунець розімни виделкою, але для цікавинки можна залишити декілька більших шматочків.
- Натри або дуже дрібно наріж картоплю, моркву, білки, сир. Жовтки відклади.
- У цьому рецепті збирання шарів відрізняється від класичного. Зелену цибулю змішай з тунцем і виклади другим шаром без майонезу, а передостаннім нехай буде твердий сир, але вже з соусом.
- Охолоди 30 хвилин перед подачею.
Якщо хочеш трошки полегшити страву, візьми тунець у власному соку замість олії, а для змащення — грецький йогурт з краплинкою діжонської гірчиці. А для ідеальної фітнес-страви приготуй салат «Мімоза» з тунцем не лише без майонезу, але й без картоплі. Все роби як описано, тільки без першого шару. Сир краще голландський, або маасдам, тобто не гострий.
Як зробити салат «Мімоза» з сардиною і плавленим сиром

🍽️ Кількість порцій: 5
✔️ Енергетична цінність: 198 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 40 хвилин
Якщо вирішиш приготувати салат «Мімоза» з сардиною, отримаєш істотно бюджетніший варіант й одночасно чудовий насичений смак плюс ударну дозу Омега-3, вітаміну D і білка. До того ж ця риба дуже легко засвоюється, підходить для спортивного та дієтичного харчування.
Інгредієнти на салат «Мімоза», рецепт з сардиною:
- сардини в олії — 1 банка (240 г);
- картопля — 3 шт.;
- морква — 2 шт.;
- яйця — 4 шт.;
- плавлений сирок — 150 г;
- цибуля — 1 шт.;
- майонез — 200 г.
Як зробити салат «Мімоза» з сардиною:
- Відвари, охолоди, почисть овочі та яйця.
- Сардини розімни, видали кістки.
- Цибулю наріж, як тобі більше до вподоби.
- Натри всі інгредієнти окремо. Плавлений сирок заморозь для зручності.
- Викладай шари класичним способом, а передостанній зроби з сирка з майонезом.
- Відправ на одну годину в холодильник.
Весь час говоримо про полегшення страв, а тут вирішили додати порад навпаки, як зробити ситніше. Для цього цибулю підсмаж до золотистості, це надасть приємних карамельних ноток. А ще можна зробити салат «Мімоза» з сардиною та з вершковим маслом. Його треба взяти 50–70 г, заморозити, натерти на дрібну тертушку та додати окремим шаром після моркви, або змішати з картоплею, але без майонезу. Для ресторанної подачі, якщо матимеш час та натхнення, виклади все кільцем, а жовтки розкладай пінцетом, щоб отримати вигляд, точнісінько як на справжніх гілочках мімози з пухнастими кульками.
Салат «Мімоза» з куркою

🍽️ Кількість порцій: 6
✔️ Енергетична цінність: 170 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 50 хвилин
Ось тобі салат «Мімоза», рецепт з куркою на випадок, коли хтось не любить рибу. Вийде просто, але дуже смачно, якось зовсім по-домашньому, затишно.
Інгредієнти:
- куряче філе — 300 г;
- картопля — 2 шт.;
- морква — 2 шт.;
- яйця — 4 шт.;
- цибуля — 1 шт.;
- твердий сир — 100 г;
- майонез — 200 г.
Як робити салат «Мімоза» з куркою:
- Відвари курку, яйця, овочі можна запекти.
- М’ясо наріж дрібно або просто розбери на волокна.
- Натри овочі, білки, жовтки, сир — все окремо.
- Шари збирай, як завжди, тільки другий — курка, а п’ятий шар салату «Мімоза» зроби з сиром.
- Охолоди одну годину.
Курку, до речі, теж можна запекти, наприклад з розмарином, — буде ще смачніше. Твердий сир заміни на плавлений для ніжнішої консистенції. Цибулю можна замаринувати в оцті з цукром, а дрібка мускатного горіха в майонезі підкреслить усі смакові нюанси.
Салат «Мімоза» з яблуком

🍽️ Кількість порцій: 5
✔️ Енергетична цінність: 160 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 50 хвилин
Для салату «Мімоза» рецепт з яблуком — дещо несподіваний поворот у знайомій історії. Обов’язково приготуй це частування на святковий стіл — гарантуємо, гості будуть вражені, а ти, коли розповідатимеш, як це зробила, не забудь згадати MJournal, або просто скинь їм посилання на цю статтю.
Салат «Мімоза», інгредієнти:
- рибні консерви (сайра, тунець) — 1 банка (240 г);
- картопля — 3 шт.;
- морква — 2 шт.;
- яйця — 4 шт.;
- яблуко (кисло-солодке) — 1 велике (200 г);
- цибуля — 1 шт.;
- твердий сир — 100 г;
- лимонний сік — 1 ст. л;
- майонез — 200 г.
Приготування покроково:
- Відвари овочі та яйця, очисть.
- Яблуко натри, збризни лимонним соком.
- Рибу розімни.
- Цибулю почисть, наріж напівкільцями, ошпар окропом.
- Натри всі інгредієнти окремо.
- Збирай, як вказано в першому розділі, тільки п’ятим шаром поклади яблуко (так, з майонезом), а шостим — сир.
- Охолоди 1–2 години.
Для повного вау-ефекту між шарами додай ще подрібнених волоських горіхів або кеш’ю. Для вечірки можна організувати порційну подачу у тарталетках, тільки не розкладай салат завчасно, щоб вони не розкисли, та не виставляй одразу багато порцій, краще зробити пізніше свіженьких.
Не забудь додати статтю у вибране, щоб поповнити свою кулінарну бібліотеку салатом «Мімоза» за класичним рецептом та його оригінальними версіями.





