Розповідаємо, як зробити смачні й соковиті домашні рибні котлети з хека й не тільки.
У цій статті:
Рецепт рибних котлет — це не лише смачно, а й корисно. Це справжнє джерело білка, омега-3 жирних кислот, вітамінів і мінералів. Все це просто необхідно для здоров’я серця, мозку, кісток та всього організму.
Готувати ці домашні страви з риби дуже просто й швидко, саме тому вони — ідеальні шкільні перекуси для дітей. Завдяки своїй універсальності, будь-який рецепт рибних котлет можна дуже легко змінювати під свої вподобання, додавати улюблені інгредієнти.
Детально розберемо, як зробити соковиті рибні котлети з різноманітних інгредієнтів. Зберігай нашу добірку та ділися нею з друзями.
Як приготувати рибні котлети?
Щоб страва вийшла максимально смачною, важливо знати кілька простих хитрощів:
- Риба найкраще підійде з соковитим мʼясом: хек, тріска, судак чи лосось. Якщо в пріоритеті бюджетність, можна зробити з минтая чи з карася. Також чудовий варіант сом, бо в ньому мало кісточок і обробляти його буде легше.
- Фарш смачніший, якщо зробити власноруч. Для цього потрібно очистити рибу від кісток і шкіри, а потім прокрутити через мʼясорубку. Радимо подрібнити філе двічі, щоб котлети вийшли максимально ніжними.
- Формувати котлети радимо чистими мокрими руками, щоб фарш не прилипав до долонь.
Щоб приготувати пісні котлети, вибери рецепт без яєць, молока та інших продуктів тваринного походження. А щоб зробити страву ще більш корисною, найкраще готувати на пару, зберігаючи всі поживні речовини.
Тепер, коли ти знаєш основні секрети приготування рибних котлет, нумо вибирати рецепт.
Рибні котлети з хека
Ніжна, соковита й хрустка страва без різкого рибного запаху. До речі, за цим рецептом смакуватимуть також котлети з фаршу лосося.
Порції: 8
Калорійність: приблизно 128 кКал/100 г
Час приготування: 35 хв.
Інгредієнти:
- 500 г фаршу з хека;
- 1 середня цибулина;
- 4 ст. л дрібної вівсянки;
- 4 ст. л кукурудзяної крупи чи сухарів;
- 1 ч. л приправи для риби;
- сіль;
- перець;
- сухий часник;
- 1 ст. л олії.
Цікаві штуки на MAUDAU
Як приготувати рибні котлети:
Крок 1
Візьми глибоку миску, переклади туди фарш і додай спеції, приправу та вівсянку. Добре все розмішай і залиш на 20 хвилин настоятися.
Крок 2
Почисть та подрібни цибулину. Додай її до отриманої на попередньому кроці суміші та розмішай до однорідності. Руками сформуй кульки з рибного фаршу.
Крок 3
Пересип панірувальні сухарі чи кукурудзяну крупу в невелику миску та обваляй в них майбутні котлети з обох сторін.
Крок 4
Візьми пательню, постав її на помірний вогонь та розігрій. Налий туди олію та виклади котлети з фаршу хека. Обсмаж з обох сторін до золотистої скоринки.
Соковиті котлети з рибного фаршу
Завдяки вдалому поєднанню інгредієнтів котлети точно вийдуть соковитими, незалежно від виду риби.
Порції: 10
Калорійність: приблизно 242 кКал/100 г
Час приготування: 40 хв.
Інгредієнти:
- 500 г рибного фаршу;
- 1 середня цибулина;
- 1 зубчик часнику;
- 1 яєчний жовток;
- 150 г молока;
- 100 г батона;
- 150 г соняшникової олії;
- 25 г вершкового масла;
- 50 г панірувальних сухарів;
- ⅓ ч. л чорного перцю;
- сіль за смаком.
Як приготувати соковиті рибні котлети:
Крок 1
Цибулину звільни від шкірки та подрібни в блендері або перекрути в мʼясорубці.
Крок 2
Візьми глибоку миску, налий в неї молоко та вимочи в ньому батон. Потім його потрібно витиснути та подрібнити в блендері чи перекрутити на мʼясорубці.
Крок 3
Візьми глибоку миску та додай в неї рибний фарш, батон, цибулю, яєчний жовток, масло, перець та сіль. Виміси все руками до однорідної маси та сформуй котлети.
Крок 4
Пательню постав на помірний вогонь та розігрій на ній олію. Спочатку трохи обсмаж на ній зубчик часнику, а потім котлети. Готувати потрібно з обох сторін до золотої скоринки.
Смачні рибні котлети з консерви сардини
Рибні котлети з консерви відрізняються насиченим смаком і простотою приготування, адже така риба не потребує попередньої підготовки. До речі, радимо обирати консерву в олії, щоб страва вийшла соковита й ніжна.
Порції: 6
Калорійність: приблизно 206 кКал/100 г
Час приготування: 40 хв.
Інгредієнти:
- 1 банка консерви сардини;
- 1 стакан вівсяних пластівців;
- 2 середні цибулини;
- 3 яйця;
- 1,5-2 ст. л соняшникової олії;
- сіль за смаком.
Як робити рибні котлети з консерви сардини:
Крок 1
Візьми глибоку миску, висип туди вівсяні пластівці, розбий яйця та посоли. Добре перемішай.
Крок 2
Відкрий консерву, додай 2 столові ложки рідини з неї до вівсяних пластівців з яйцями та залиш трохи настоятися.
Крок 3
Тим часом очистити та дрібно наріж цибулини. Рибу з консерви розімни виделкою до консистенції пюре, прибираючи кісточки.
Крок 4
Додай до миски з вівсяними пластівцями рибу, цибулю та 1 ст. л рослинної олії. Руками добре розмішай все до однорідності та сформуй котлети.
Крок 5
Решту олії вилий в пательню та розігрій на сковорідці. Зверху виклади котлети, смаж з обох сторін до красивої, рум’яної скоринки.
Рибні котлети з манкою
Манна крупа вбирає й утримує рідину з фаршу, завдяки чому домашні котлети за цим рецептом виходять надзвичайно соковитими й ніжними. Приготувати їх можна з річкової риби.
Порції: 10
Калорійність: приблизно 109 кКал/100 г
Час приготування: 1 год. 20 хв.
Інгредієнти:
- 600 г фаршу;
- 1 середня цибулина;
- 1 середня морквина;
- 1 куряче яйце;
- 70 г манки;
- сіль;
- перець;
- 1 ст. л олії.
Покрокове приготування рецепта котлет з річкової риби українською:
Крок 1
Помий, почисть та дрібно наріж цибулю. Моркву також позбав від шкірки та натри на терці.
Крок 2
Візьми пательню, постав її на помірний вогонь та вилий туди олію. Коли вона розігріється, обсмаж на ній цибулю разом з морквою. Потім перекрути їх через мʼясорубку чи подрібни в блендері, переклади в глибоку миску.
Крок 3
Додай до овочів рибний фарш, яйце, манку, добре перемішуючи після кожного інгредієнта, посоли й поперчи. Залиш масу настоятися на 20 хвилин.
Крок 4
Перемішай фарш ще раз руками та сформуй котлети.
Крок 5
Розігрій пательню на помірному вогні, додай олію, виклади заготовки. Як і в попередніх рецептах на сковороді, обсмаж обидві сторони котлеток до приємної золотавості.
Рибні котлети в духовці
Приготування в духовці дозволяє зберегти всі корисні речовини з овочів, робить котлети максимально корисними та низькокалорійними. Щоб вони були ще й дієтичні, радимо їх готувати з нежирної риби, наприклад, з щуки.
Порції: 8
Калорійність: приблизно 55 кКал/100 г
Час приготування: 1 год.
Інгредієнти:
- 600 г рибного філе;
- 1-2 буряки;
- 1 середня цибулина;
- 1 середня морквина;
- 1 яєчний жовток;
- 200 мл холодної води;
- 3 ст. л панірувальних сухарів;
- сіль;
- перець.
Запечені в духовці рибні котлети, рецепт українською:
Крок 1
Підготуй фарш з рибного філе. Потім почисть та подрібни в мʼясорубці чи в блендері цибулину й морквину.
Крок 2
В маленьку глибоку миску насип панірувальні сухарі та залий 100 мл води. Залиш на 5 хвилин, щоб вони розбухли. Паралельно постав духовку розігріватися на 180 градусів.
Крок 3
В глибоку миску додай фарш, сухарі, сіль та перець, трохи перемішай. Додай яєчний жовток та розмішай ще раз до однорідності. Сформуй котлети.
Крок 4
Помий та почисть буряк, наріж його тонкими слайсами та вистели ними дно форми для випікання. Зверху виклади котлети, налий решту води та постав у духовку на 20 хвилин.
Для яскравішого смаку в котлети можна додати кубики твердого сиру, а для більшої соковитості — шматочки вершкового масла. Також, щоб страва вийшла хрустка й текстурна, можна порізати сухий батон тонкими смужками та викласти їх на обидві сторони котлети.
До речі, не забудь додати трохи своєї улюбленої свіжої зелені, наприклад: кріп, петрушку, кінзу. Її можна додати в котлети, або присипати нею вже готову страву.
Рибні котлети рекомендуємо подавати з гарніром. Найкраще вони смакуватимуть з рисом, салатами, крупами, макаронами та картоплею в будь-якому вигляді.
Смачного!