ПродуктиПоради та добірки

Рибні котлети: добірка рецептів на сковороді та в духовці

6 Хв

Розповідаємо, як зробити смачні й соковиті домашні рибні котлети з хека й не тільки.

Рецепт рибних котлет — це не лише смачно, а й корисно. Це справжнє джерело білка, омега-3 жирних кислот, вітамінів і мінералів. Все це просто необхідно для здоров’я серця, мозку, кісток та всього організму. 

Готувати ці домашні страви з риби дуже просто й швидко, саме тому вони — ідеальні шкільні перекуси для дітей. Завдяки своїй універсальності, будь-який рецепт рибних котлет можна дуже легко змінювати під свої вподобання, додавати улюблені інгредієнти. 

Детально розберемо, як зробити соковиті рибні котлети з різноманітних інгредієнтів. Зберігай нашу добірку та ділися нею з друзями.

Також буде цікаво

Як приготувати рибні котлети?

Як приготувати рибні котлети

Щоб страва вийшла максимально смачною, важливо знати кілька простих хитрощів:

  1. Риба найкраще підійде з соковитим мʼясом: хек, тріска, судак чи лосось. Якщо в пріоритеті бюджетність, можна зробити з минтая чи з карася. Також чудовий варіант сом, бо в ньому мало кісточок і обробляти його буде легше.
  2. Фарш смачніший, якщо зробити власноруч. Для цього потрібно очистити рибу від кісток і шкіри, а потім прокрутити через мʼясорубку. Радимо подрібнити філе двічі, щоб котлети вийшли максимально ніжними.
  3. Формувати котлети радимо чистими мокрими руками, щоб фарш не прилипав до долонь.

Щоб приготувати пісні котлети, вибери рецепт без яєць, молока та інших продуктів тваринного походження. А щоб зробити страву ще більш корисною, найкраще готувати на пару, зберігаючи всі поживні речовини.

Тепер, коли ти знаєш основні секрети приготування рибних котлет, нумо вибирати рецепт.

Рибні котлети з хека

Рибні котлети з хека

Ніжна, соковита й хрустка страва без різкого рибного запаху. До речі, за цим рецептом смакуватимуть також котлети з фаршу лосося.

Порції: 8
Калорійність: приблизно 128 кКал/100 г
Час приготування: 35 хв.

Інгредієнти: 

Як приготувати рибні котлети:

Крок 1
Візьми глибоку миску, переклади туди фарш і додай спеції, приправу та вівсянку. Добре все розмішай і залиш на 20 хвилин настоятися.

Крок 2
Почисть та подрібни цибулину. Додай її до отриманої на попередньому кроці суміші та розмішай до однорідності. Руками сформуй кульки з рибного фаршу. 

Крок 3
Пересип панірувальні сухарі чи кукурудзяну крупу в невелику миску та обваляй в них майбутні котлети з обох сторін.

Крок 4
Візьми пательню, постав її на помірний вогонь та розігрій. Налий туди олію та виклади котлети з фаршу хека. Обсмаж з обох сторін до золотистої скоринки.

Соковиті котлети з рибного фаршу

З рибного фаршу

Завдяки вдалому поєднанню інгредієнтів котлети точно вийдуть соковитими, незалежно від виду риби.

Порції: 10
Калорійність: приблизно 242 кКал/100 г
Час приготування: 40 хв.

Інгредієнти: 

  • 500 г рибного фаршу;
  • 1 середня цибулина;
  • 1 зубчик часнику; 
  • 1 яєчний жовток;
  • 150 г молока;
  • 100 г батона;
  • 150 г соняшникової олії;
  • 25 г вершкового масла;
  • 50 г панірувальних сухарів;
  • ⅓ ч. л чорного перцю;
  • сіль за смаком.

Як приготувати соковиті рибні котлети:

Крок 1
Цибулину звільни від шкірки та подрібни в блендері або перекрути в мʼясорубці.

Крок 2
Візьми глибоку миску, налий в неї молоко та вимочи в ньому батон. Потім його потрібно витиснути та подрібнити в блендері чи перекрутити на мʼясорубці.

Крок 3
Візьми глибоку миску та додай в неї рибний фарш, батон, цибулю, яєчний жовток, масло, перець та сіль. Виміси все руками до однорідної маси та сформуй котлети.

Крок 4
Пательню постав на помірний вогонь та розігрій на ній олію. Спочатку трохи обсмаж на ній зубчик часнику, а потім котлети. Готувати потрібно з обох сторін до золотої скоринки.

Смачні рибні котлети з консерви сардини

З консерви сардини

Рибні котлети з консерви відрізняються насиченим смаком і простотою приготування, адже така риба не потребує попередньої підготовки. До речі, радимо обирати консерву в олії, щоб страва вийшла соковита й ніжна. 

Порції: 6
Калорійність: приблизно 206 кКал/100 г
Час приготування: 40 хв.

Інгредієнти:

Як робити рибні котлети з консерви сардини:

Крок 1
Візьми глибоку миску, висип туди вівсяні пластівці, розбий яйця та посоли. Добре перемішай.

Крок 2
Відкрий консерву, додай 2 столові ложки рідини з неї до вівсяних пластівців з яйцями та залиш трохи настоятися. 

Крок 3
Тим часом очистити та дрібно наріж цибулини. Рибу з консерви розімни виделкою до консистенції пюре, прибираючи кісточки.

Крок 4
Додай до миски з вівсяними пластівцями рибу, цибулю та 1 ст. л рослинної олії. Руками добре розмішай все до однорідності та сформуй котлети.

Крок 5
Решту олії вилий в пательню та розігрій на сковорідці. Зверху виклади котлети, смаж з обох сторін до красивої, рум’яної скоринки.

Рибні котлети з манкою

Рибні котлети з манкою

Манна крупа вбирає й утримує рідину з фаршу, завдяки чому домашні котлети за цим рецептом виходять надзвичайно соковитими й ніжними. Приготувати їх можна з річкової риби. 

Порції: 10
Калорійність: приблизно 109 кКал/100 г
Час приготування: 1 год. 20 хв.

Інгредієнти:

  • 600 г фаршу;
  • 1 середня цибулина; 
  • 1 середня морквина;
  • 1 куряче яйце;
  • 70 г манки;
  • сіль;
  • перець;
  • 1 ст. л олії.

Покрокове приготування рецепта котлет з річкової риби українською:

Крок 1
Помий, почисть та дрібно наріж цибулю. Моркву також позбав від шкірки та натри на терці. 

Крок 2
Візьми пательню, постав її на помірний вогонь та вилий туди олію. Коли вона розігріється, обсмаж на ній цибулю разом з морквою. Потім перекрути їх через мʼясорубку чи подрібни в блендері, переклади в глибоку миску.

Крок 3
Додай до овочів рибний фарш, яйце, манку, добре перемішуючи після кожного інгредієнта, посоли й поперчи. Залиш масу настоятися на 20 хвилин.

Крок 4
Перемішай фарш ще раз руками та сформуй котлети.

Крок 5
Розігрій пательню на помірному вогні, додай олію, виклади заготовки. Як і в попередніх рецептах на сковороді, обсмаж обидві сторони котлеток до приємної золотавості.

Рибні котлети в духовці

Рибні котлети в духовці

Приготування в духовці дозволяє зберегти всі корисні речовини з овочів, робить котлети максимально корисними та низькокалорійними. Щоб вони були ще й дієтичні, радимо їх готувати з нежирної риби, наприклад, з щуки.

Порції: 8
Калорійність: приблизно 55 кКал/100 г
Час приготування: 1 год. 

Інгредієнти:

  • 600 г рибного філе;
  • 1-2 буряки;
  • 1 середня цибулина;
  • 1 середня морквина;
  • 1 яєчний жовток; 
  • 200 мл холодної води;
  • 3 ст. л панірувальних сухарів;
  • сіль; 
  • перець.

Запечені в духовці рибні котлети, рецепт українською:

Крок 1
Підготуй фарш з рибного філе. Потім почисть та подрібни в мʼясорубці чи в блендері цибулину й морквину. 

Крок 2
В маленьку глибоку миску насип панірувальні сухарі та залий 100 мл води. Залиш на 5 хвилин, щоб вони розбухли. Паралельно постав духовку розігріватися на 180 градусів.

Крок 3
В глибоку миску додай фарш, сухарі, сіль та перець, трохи перемішай. Додай яєчний жовток та розмішай ще раз до однорідності. Сформуй котлети.

Крок 4
Помий та почисть буряк, наріж його тонкими слайсами та вистели ними дно форми для випікання. Зверху виклади котлети, налий решту води та постав у духовку на 20 хвилин.

Для яскравішого смаку

Для яскравішого смаку в котлети можна додати кубики твердого сиру, а для більшої соковитості — шматочки вершкового масла. Також, щоб страва вийшла хрустка й текстурна, можна порізати сухий батон тонкими смужками та викласти їх на обидві сторони котлети. 

До речі, не забудь додати трохи своєї улюбленої свіжої зелені, наприклад: кріп, петрушку, кінзу. Її можна додати в котлети, або присипати нею вже готову страву. 


Рибні котлети рекомендуємо подавати з гарніром. Найкраще вони смакуватимуть з рисом, салатами, крупами, макаронами та картоплею в будь-якому вигляді.

Смачного!

Авторка M Journal Вероніка Понуляк
58 записи

Про автора
Філософиня, танцівниця, музикантка, викладачка і амбасадорка пізнання. Обожнюю дізнаватися про щось нове для себе і розбиратися у цікавих темах, у тому числі — історіях смачних коктейлів.
статті
Схожі записи
ПродуктиПоради та добірки

Як правильно їсти авокадо?

7 Хв
Розповідаємо, в чому користь авокадо, як вибрати смачний та стиглий екземпляр, а тако ж як його правильно їсти.
ПродуктиПоради та добірки

Смачні домашні котлети: 6 рецептів

7 Хв
Розповідаємо, як приготувати смачні котлети вдома ділимось найпопулярнішими рецептами.
ПродуктиПоради та добірки

Як правильно варити крупи

8 Хв
Розповідаємо, як правильно варити рис, гречку, пшоно та інші крупи, щоб отримати смачну кашу на гарнір. Ділимось пропорціями та оптимальним часом приготування.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ПродуктиПоради та добірки

Хурма: користь продукту та три рецепти салатів з нею