Ділимось рецептом шарлотки з яблуками на кефірі: які інгредієнти для нього потрібні та як приготувати у духовці чи в мультиварці.
У цій статті:
Збираєшся провести затишний вечір вдома? А смачненьке приготувала? Пухка шарлотка на кефірі — ось що ідеально підійде для безмежного задоволення. Не хвилюйся, годинами чаклувати біля плити не треба, все дуже просто та швидко.
Інгредієнти для рецепта пухкої шарлотки з яблуками на кефірі

🍽️ Кількість порцій: 8
✔️ Енергетична цінність: 185 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 1 година (15 хвилин підготовки, 45 — випікання)
Випічка на кефірі завжди виходить пишна та ніжна. Тому обов’язково спробуй цей рецепт шарлотки з яблуками в духовці. Підготуй такий набір продуктів:
- кефір — 250 мл;
- яйця — 3 шт.;
- цукор — 180 г;
- борошно пшеничне — 300 г;
- яблука (кисло-солодкі) — 3–4 шт.;
- сода — ½ ч. л;
- ванільний цукор — 1 ч. л (якщо подобається);
- кориця — 1 ч. л;
- рослинна олія — 2 ст. л + для змащування форми;
- сіль — щіпка.
Якщо хочеш отримати більш вологу та пухку шарлотку на кефірі, візьми його жирністю 2,5% або навіть 3,2%. Це додасть вершкових ноток до смаку та рум’яності зовнішньому вигляду страви. Нежирний кефір дасть легшу, але сухішу структуру, нейтральний або навіть трохи кислуватий смак.
Покрокове приготування пухкої шарлотки з яблуками на кефірі

Щоб домогтися найкращого результату, кефір та яйця витягни з холодильника за 20–30 хвилин до початку приготування. Коли готова, дій за таким планом:
- Яблука звільни від серцевини, а шкірку можеш залишити. Наріж дрібними кубиками чи тоненькими скибочками. Спробуй, чи не кислуваті, якщо треба, додай цукру. Всип всю корицю, ретельно перемішай та залиш під кришкою.
- Змішай кефір з содою, дай постояти, щоб почалася реакція — побачиш трошки піни.
- Яйця, цукор, сіль та ванілін збий міксером до утворення стійкої світлої пінної маси.
- Додай кефірну суміш та олію й перемішай лопаткою.
- Борошно просій та вводь поступово невеличкими порціями, перемішуючи лопаткою або міксером на низькій швидкості.
- Форму для майбутньої пухкої шарлотки на кефірі змасти олією.
- Виклади половину тіста, потім шар яблук, зверху решту тіста.
- Випікай в духовці 45 хвилин при температурі 180°C або в мультиварці на спеціальній програмі.
Щоб зберегти акуратний пиріг, не виймай його з форми одразу, а дай охолонути хвилин 10–15.
Поради, як покращити рецепт шарлотки на кефірі

Якщо хочеш вдосконалити смак, скористайся наступними порадами:
- Подавай пухку шарлотку на кефірі з вершками, медом або морозивом.
- Щоб додати текстури, поклади у тісто добре подрібнені горіхи, а до яблук додай кокосову стружку.
- Різні прянощі додадуть глибини смаку та аромату. Спробуй імбир, мускатний горіх, кардамон.
- Замість яблук можеш взяти будь-які соковиті фрукти.
- Якщо маєш порційні форми для випікання, зроби готові мініверсії яблучної шарлотки.
Готуй легко та з натхненням!