Розповідаємо, як приготувати смачний пісний пиріг у солоних та солодких варіантах.
У цій статті:
Хтось скаже, що у піст неможливо поласувати файною домашньою випічкою, адже вона смачна тільки коли до складу входять яйця, масло або принаймні маргарин. А от і ні: пропонуємо урізноманітити пісне меню усілякими пирогами. Ми зібрали для тебе такі смачнющі рецепти, які обов’язково сподобаються твоїм близьким.
Солодкі пісні пироги
Пісне тісто дозволяє повторити будь-які текстури звичайного: пісочне, бісквіт, вологий пухкий корж. Єдина порада: не готуй багато, адже без здоби така випічка черствіє скоріше. Але гарна новина в тому, що солодкі пісні пироги мають плюс. Вони швидко готуються, тому легко все повторити, якщо ласощів виявиться замало.
Простий пісний пиріг з яблуками

🍽️ Кількість порцій: 10
✔️ Енергетична цінність: 244 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 60 хвилини
Пісний пиріг з яблуками, або шарлотка — це така випічка, яку неможливо зіпсувати, легко та швидко готувати, а їсти ще швидше, бо дуже смачно.
Інгредієнти:
- яблука — 4–5 штук;
- олія — 125 мл або 7–8 столових ложок + 1 для змащування форми;
- борошно — 280 г, або дві 200-грамових склянки;
- цукор — 150 г, або 6 ст. л;
- тепла вода — 300 мл або півтори склянки;
- розпушувач — 2 ч. л;
- цукати — 2 ст. л;
- цукрова пудра — 2 ст. л.

План приготування пісного яблучного пирога:
- У велику миску налий всю воду, додай цукор, розпушувач та ретельно перемішай вінчиком.
- Додай олію, борошно й мішай до однорідності. Тісто має вийти як не густа сметана. Поклади до нього цукати.
- Яблука звільни від шкірки та серцевини, наріж скибочками.
- Форму для випічки змасти олією, на дно виклади яблучну нарізку, зверху налий тісто.
- Випікай у духовці, розігрітій до 180 °C 45–50 хвилин. Готовність перевір зубочисткою, яка має виходити сухою.
- Дай пирогу трошки охолонути, виклади на блюдо, та притруси цукровою пудрою з усіх боків.
До речі, викладати цю випічку можна яблуками донизу або доверху — як тобі більше до вподоби, лише у другому випадку дай їй охолонути повністю.
Цікаві штуки на MAUDAU
Тертий пісний пиріг з варенням

🍽️ Кількість порцій: 10
✔️ Енергетична цінність: 351 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 90 хвилин
Якщо тобі подобається випічка з пісочного тіста, то цей пісний пиріг з варенням не дасть засумувати без неї під час постування.
Приготуй такі інгредієнти:
- борошно — 500–600 г;
- олія — 120 мл + 1 ст. л для змащування форми;
- цукор — 100 г;
- розпушувач — 10 г;
- сіль — дрібка;
- густе варення або повидло на твій смак — 400–450 г;
- апельсин — 1 шт;
- цукрова пудра — 5 г.
Готуй пісний тертий пиріг за таким планом:

- Натри цедру з апельсина на дрібну тертушку, а сам фрукт звільни від плівок та прожилок й поріж на шматочки.
- У глибоку миску налий воду, додай олію, цукор та сіль та перемішай до однорідності.
- Невеличкими порціями через ситечко додавай борошно разом з розпушувачем та ретельно вимішуй. Тісто має вийти пружним, густим, еластичним.
- Третину тіста загорни у харчову плівку та відправ у морозилку на 30 хвилин, решту також у плівці поклади у холодильник на такий самий час.
- Більшу частину тіста розкатай так, щоб воно було більше форми на 2–3 см з усіх боків.
- Форму змасти олією та переклади у неї розкатаний шар тіста. Це можна зробити за допомогою скалки. Спочатку нещільно накрути на неї пласт, а потім обережно розкрути його у посуд для випічки.
- Пальцями обтисни тісто за формою та зроби бортики заввишки 3–4 см.
- На цей шар виклади варення, змішане зі шматочками апельсина.
- Меншу частина тіста натри зверху на грубу тертушку.
- Випікай в духовці приблизно 30 хвилин до появи золотистого кольору при температурі 180°C.
Посипати цукровою пудрою та розрізати цей пісний тертий пиріг краще, коли він повністю охолоне. Замість апельсина підійдуть будь-які цитрусові, а варення цілком успішно замінить бананове пюре або морквяна начинка (моркву натри на тертушку та змішай з цукром на свій смак, додай щіпку меленого мускатного горіха). Можна зробити цей тертий пиріг з яблуками.
Пісний пиріг з вишнями та горіхами

🍽️ Кількість порцій: 10
✔️ Енергетична цінність: 289 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 70 хвилин
Цей медовий заливний пісний пиріг з вишнями виходить вологий, ніжний та м’якенький. Для приготування можна брати ягоди з консервованого компоту, варення або свіжі. Якщо в тебе останній варіант, не забудь позбутися кісточок.
Отже, потрібні такі інгредієнти:
- вишні — 200 г;
- горіхи — 100 г (краще візьми волоські, вони найбільше смакують до вишень);
- мед — 60 г;
- вода газована — 300 мл;
- цукор — 120 г;
- олія — 100 г + 1 ст. л для змащування форми;
- борошно — 240 г;
- розпушувач — 2 ч.л;
- кориця — ½ ч. л.
Етапи приготування:

- Підготовлені вишні трішки примни, щоб вони пустіли сік, дай постояти.
- Горіхи трішки підсуши на сковороді.
- У глибокому посуді змішай цукор та мед.
- Налий воду, змішану з вишневим соком. Якщо в тебе варіння, додай столову ложку рідини з нього, у випадку з компотом половину води заміни ним, в обох випадках норму цукру зменш удвічі.
- Все ретельно перемішай до розчинення меду.
- Додай олію та поступово вводь борошно разом з розпушувачем, постійно перемішуючи всю масу.
- Коли отримаєш однорідне тісто майбутнього пісного пирога, додай вишні, горіхи та ще раз все перемішай.
- Вилий тісто у форму, змащену олією, випікай у духовці приблизно 1 годину при температурі 180°C. Готовність перевір зубочисткою.
Замість горіхів цей десерт можна зробити з маком (купи готову начинку в інтернет-магазині MAUDAU). А ще такий самий пиріг смакує з гарбузом. Роби все за рецептом, тільки без вишень та горіхів. Гарбуз натри на тертушку. Колір у цієї випічки просто чарівний, втім і смак теж.
Цікаві штуки на MAUDAU
Шоколадний пісний пиріг

🍽️ Кількість порцій: 12
✔️ Енергетична цінність: 262 кКал/100 г (зі свіжими сливами — 195 кКал/100 г)
⌛ Час приготування: 40 хвилин
А цей шоколадний пісний пиріг має секрет: він смачнющий й сам по собі, а якщо спекти його зі сливами, то отримаєш ще одну неперевершену страву.
Інгредієнти для стандартного рецепта.
Для тіста:
- борошно — 1 ½ склянки;
- вода — 1 скл.;
- цукор — 1 скл.;
- олія — 5 ст. л + 1 ст. л для змащування форми;
- порошок какао — ¼ ст. л;
- оцет 9 % — 1 ст. л;
- ванільний цукор — 2 ч.л;
- сіль — ½ ч. л;
- сода — ½ ч. л.
Для глазурі:
- порошок какао — 3 ст. л;
- цукрова пудра — 3 ст. л;
- кукурудзяний крохмаль — 1 ст. л;
- олія — 1 ст. л;
- вода — 3 ст. л.

План приготування пісного шоколадного пирога:
- Усі сухі інгредієнти, окрім соди, змішай у глибокій мисці.
- Додай воду та олію й вінчиком зроби з цього однорідну масу.
- На блюдце насип соду, залий оцтом, та перемішай. Поки виділяється піна, вилий її у миску з іншими складниками. Ще раз все разом ретельно вимішай.
- Форму змасти олією та вилий в неї готове шоколадне тісто.
- Випікай приблизно 30 хвилин у духовці з температурою 180°C. Готовність перевір зубочисткою.
- Тим часом приготуй глазур. Просій цукрову пудру разом з какао та крохмалем, потім додай воду та олію й все ретельно перемішай до однорідної маси.
- Коли пиріг охолоне, виклади його на блюдо та змасти глазур’ю з усіх боків.
Ти будеш вражена, як дивовижно підкреслюють смаки одне одного сливи та шоколад! Отже, візьми 300–400 г свіжих фруктів, помий, висуши, розділи на половинки та викинь кісточки. Перед запіканням на дно форми спершу виклади фрукти шкірочкою донизу, а потім вже наливай тісто. На блюдо готовий пиріг викладай таким чином, щоб сливи опинилися зверху, глазур наливай так, щоб на поверхні залишилися їхні «спинки». Замість свіжих можна використати фрукти з компоту, але тоді візьми їх на третину більше й дай стекти рідині. Готовий пиріг з такою начинкою викладай так, щоб фрукти були знизу, адже форму сливи не втримають. Замість води в тісто влий рідину з компоту та зменш удвічі кількість цукру.
Солоні пісні пироги
Серед пісної випічки ми знайшли справжні шедеври, які стануть у пригоді, коли хочеться смачненького, але не солодкого. Тримай рецепти з улюбленими начинками та легендарний яворівський пиріг.
Бездріжджовий пісний пиріг з капустою

🍽️ Кількість порцій: 8
✔️ Енергетична цінність: 148 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 70 хвилин
Пісний пиріг з капустою — це тоненьке смачне тісто та багато начинки. Ідеальний перекус або навіть й повноцінна обідня порція. І найцінніше — ніяких дріжджів та зайвого клопоту.
Збери дві групи інгредієнтів.
Для тіста:
- тепла вода — 100 мл;
- борошно — 250 г;
- олія — 100 мл + 1 ст. л для змащування форму та 1 ч. л для того, щоб помазати пиріг;
- розпушувач — ½ ч. л;
- сіль — ½ ч. л;
- кунжут — 1 ст. л.
Для начинки:
- середня капустина — ½ головки;
- цибуля — 1 шт;
- морква — 1 шт;
- томатна паста — 1 ст. л;
- сіль та спеції — на твій смак.
Готуй за таким планом:

- Почни з начинки та спершу наріж цибулю півкільцями, а моркву натри на грубій тертушці й відправ спасеруватися на розігрітій пательні приблизно 5 хвилин.
- Тоненько нашинкуй капусту, додай на сковорідку, накрий кришкою та тушкуй все разом 15 хвилин, після чого додай сіль, спеції, томатну пасту та столову ложку води, все перемішай та продовжуй процес тушкування ще 7–10 хвилин. Начинка готова, нехай вистигає.
- Тепер берись до тіста: у миску налий воду, додай олію, щіпку солі та перемішай.
- Борошно просій, поступово додавай до рідини та роби заміс, який має бути м’яким, еластичним та не липнути до пальців.
- Готове тісто накрий плівкою та дай відпочити 20–30 хвилин, після чого розділи на дві нерівні частки.
- Більшу частину розкатай за розміром форми, та виклади на дно, попередньо змастивши його олією. Зроби бортики з тіста заввишки 2–3 см.
- Начинку виклади на перший шар тіста та накрий другим, розкатавши меншу частину трошки вужче за розмір форми.
- Ретельно зліпи два шари тіста між собою по контуру. У середині пирога зроби невеличкий отвір, щоб випарювалася зайва волога.
- Змішай 1 чайну ложку олії з 2 чайними ложками води, та змасти пиріг цією сумішшю, щоб отримати золотисту скоринку. Зверху посип кунжутом.
- Випікай при 180°C приблизно 35 хвилин.
Найкраще цей пісний пиріг з капустою смакує гарячим, але й охолонувши не псується. Ідеально під час подачі його доповнить томатний сік.
Пісний пиріг з грибами

🍽️ Кількість порцій: 6
✔️ Енергетична цінність: 152 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 70 хвилин
Пропонуємо приготувати найсмачніший й дуже простий пісний пиріг з грибами. Це ситна закуска або чудовий перекус.
Інгредієнти для начинки:
- гриби — 500–600 г (чудово підійдуть печериці);
- олія — 2 ст. л;
- цибуля — 1 шт;
- морква — 1 шт;
- сіль та спеції на твій смак.
Інгредієнти для тіста:
- борошно — 210 г;
- розпушувач — 12 г;
- цукор — 1 ст. л;
- олія — 50 мл;
- вода — 200 мл;
- сіль ½ ч. л.
Готуй пісний пиріг з грибами за таким планом:

- Поріж гриби, виклади їх на розігріту суху пательню, готуй, помішуючи, на середньому вогні. Коли побачиш появу великої кількості рідини, продовжуй робити те саме, поки вона не випарується.
- Цибулю поріж напівкільцями, а моркву натри на грубій тертушці.
- У пательню до грибів додай 2 столові ложки олії та підготовлені овочі.
- Тушкуй все разом до м’якості, в кінці додай сіль та спеції, залиш вистигати.
- Для тіста з’єднай воду, олію, сіль, цукор та перемішай.
- Просій борошно та розпушувач й додай у рідину. Перемішай все до однорідності. Маєш отримати консистенцію густої сметани.
- На дно форми виклади половину тіста та рівномірно розподіли. Не доходячи до краю 2 см, розташуй всю начинку. Зверху розподіли решту тіста та змасти олією.
- Випікай у духовці при 180°C 40 хвилин.
З таким тістом можна приготувати різні пироги, замінивши начинку, наприклад на картопляне пюре, шпинат, готову заморожену овочеву суміш.
Пісний яворівський пиріг

🍽️ Кількість порцій: 10
✔️ Енергетична цінність: 181 кКал/100 г
⌛ Час приготування: близько двох годин
Мабуть, це цар-пиріг серед пісної випічки. На нього доведеться витратити більше часу, але смак та аромат, які отримаєш, варті того.
Приготуй для тіста:
- дріжджі — 10 г;
- борошно — 500 г;
- олія — 30 г або 2 ст. л;
- тепла вода — 250 мл;
- цукор — 20 г або 1 ст. л;
- сіль — 8 г чи 1 ч. л.
Інгредієнти для начинки:
- картопля — 1 кг;
- цибуля — 300 г;
- гречана крупа — 200 г;
- олія — 40 г;
- сіль та перець на твій смак.
Етапи приготування:

- Для опари у миску поклади дріжджі, три столових ложки просяного борошна з гіркою, залий теплою водою та ретельно розмішай. Накрий та відстав на 30–40 хвилин.
- Для начинки звари картоплю у мундирі, позбався шкірки, поки вона тепла подави її на пюре.
- Ретельно промиту гречану крупу залий окропом та залиш на 30 хвилин.
- Цибулю дрібно поріж, обсмаж на середньому вогні до золотавого кольору.
- З’єднай картоплю, цибулю та гречку, додай сіль та перець й ретельно перемішай. Начинка готова, дай їй повністю вистигнути.
- В опару додай олію, сіль, цукор, ретельно перемішай та починай поступово вводити борошно, вимішуючи тісто. Коли воно стане густе, викладай на стіл, змасти руки олією й вимішуй приблизно 5–7 хвилин.
- Коли отримаєш еластичне густе тісто, поклади його у змащену олією миску, накрий плівкою, та відправ на 1 годину у тепле місце.
- Коли тісто підійшло, виклади його на притрушений борошном стіл та розкачай до товщини приблизно 1 см.
- На середину розкатаного шару виклади всю начинку та трошки притисни її, щоб не розсипалася.
- Підбери краї тіста та з’єднай їх над начинкою, ніби у торбинку. Ретельно зліпи, щоб не розійшлися, обімни.
- Посуд для випікання змасти олією, поклади туди пиріг «швом» униз та примни за формою.
- Випікай 45–50 хвилин в духовці при 180°C.
Цей пиріг чудово підійде для сніданку, обіду, вечері або перекусу. А якщо взяти за основу цей рецепт, та змінити начинку, можна приготувати пісний дріжджовий пиріг з капустою або з яблуками.