Печінковий торт: рецепти з курячої печінки та ідеї, чим перемазати

9 Хв

Розповідаємо, як приготувати печінковий торт з курячої печінки вдома.

Печінковий торт — рецепт, який давно став улюбленою стравою багатьох сімей завдяки поєднанню ніжних коржів і смачних начинок. Він універсальний, адже його можна готувати як для повсякденного обіду, так і для святкового столу, змінюючи склад соусів і додаткових інгредієнтів на свій смак. У всіх варіантах страва залишається ситною та апетитною.

Також буде цікаво

З якої печінки готувати торт?

З якої печінки готувати торт?

Рецепт з курячої печінки відрізняється особливою ніжністю і соковитістю. На відміну від більш щільної й насиченої яловичої, куряча швидко готується, коржі виходять м’якими та повітряними, а смак стає більш делікатним і без гірчинки. Свиняча печінка теж має насиченіший смак і більшу частку жирності. Через це готові коржі можуть бути важчими для шлунку. Швидка у приготуванні, багата на залізо та білок куряча печінка ідеально підходить для багатошарового печінкового торта. Залишається вибрати для себе найпростіший та найсмачніший рецепт. 

Детально розберемо, як приготувати печінковий торт, чим перекласти і як гарно прикрасити його в домашніх умовах. Крім того, поділимося кількома ідеями, як урізноманітнити класичний рецепт, щоб він став ще смачніший. 

Рецепт печінкового торта з курячої печінки з морквою 

Рецепт печінкового торта з курячої печінки з морквою

Печінковий торт з курячої печінки з морквою — варіант домашньої страви, який виходить ніжним, соковитим і ароматним. М’які печінкові коржі поєднуються з тушкованою морквою та цибулею, а часниково-майонезний соус додає легку пікантність і насичений смак. Особливість цього класичного рецепта — багатошаровість, завдяки чому кожен шматочок містить і корж, і овочі, і соус, що створює гармонійне поєднання смаків. 

Порції: 6-8
⏳ Час приготування: 1 год. 30 хв.
🔥 Калорійність: приблизно 164 кКал/100 г 

Інгредієнти для приготування печінкового торта:

  • 500 г курячої печінки; 
  • 450 г моркви;
  • 200 г ріпчастої цибулі;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 курячих яйця;
  • 100 г майонезу; 
  • 80 г борошна;
  • 2 ст. л сметани;
  • рослинна олія;
  • сіль; 
  • перець.

Як приготувати печінковий торт, рецепт простий:

Крок 1 
Моркву помий, зніми шкірку та натри на терці. Очищену цибулю подрібни. Розмір шматочків залежить від вподобань: більші дадуть текстурність, менші – м’яку одноманітність.

Крок 2
Візьми сковорідку, постав її на середній вогонь, налий в неї 1 ст. л олії, висип туди овочі та посоли. Смаж, поки цибуля не стане прозорою. 

Крок 3
Під холодною водою промий курячу печінку, а потім залиш стікати в друшляку.

Крок 4
Візьми блендер, поклади туди печінку та подрібни. Додай курячі яйця та сметану, посоли, поперчи, а потім ще раз подрібни до однорідності. 

Крок 5
В глибоку миску перелий перебиту курячу печінку та додай борошно. Розмішай до однорідності. Суміш має бути схожою на густу сметану. 

Крок 6
Розігрій сковорідку на середньому вогні, додай олію та вливай порціями тісто. Розподіли його рівномірно, формуючи корж потрібного розміру. Смаж з обох боків до румʼяності. Готові коржі виклади на тарілку та залиши охолонути. 

Крок 7
Почищені зубчики часнику натри на дрібній терці та переклади в невелику миску. Додай майонез (ось рецепт домашнього)  і добре перемішай.

Крок 8
Збери найсмачніший печінковий торт, по черзі змащуючи коржі часниковим соусом і рівномірно викладаючи суміш з морквою і цибулею.

Печінковий торт з курячої печінки на молоці

Печінковий торт з курячої печінки на молоці

Цей рецепт печінкового торта — дуже насичена смаком і ароматна версія страви, у якій ніжні коржі готуються на молоці. Використовуй його, якщо в холодильнику не виявилось моркви. Такий класичний рецепт з курячої печінки ідеальний, коли часу на приготування небагато, але хочеться ситної та поживної страви з виразним часниковим акцентом. 

До речі, якщо робити без молока, але на кефірі, печінкові коржі вийдуть більш ніжними, пористими й легкими. Кислуватий відтінок кефіру підкреслить смак печінки та добре поєднується з часниково-майонезним або іншими соусами. Проте, важливо слідкувати за балансом солоності.

Порції: 4-6
⏳ Час приготування: 45 хв.
🔥 Калорійність: приблизно 166 кКал/100 г

Печінковий торт інгредієнти:

  • 500 г курячої печінки;
  • 300 мл молока;
  • 200 г борошна;
  • 3 курячих яйця;
  • 3 ріпчасті цибулини;
  • 300 г майонезу;
  • 6 зубчиків часнику;
  • перець; 
  • сіль;
  • олія.

Як приготувати печінковий торт з курячої печінки на молоці:

Крок 1
Підготуй продукти. Обріж зайве з курячої печінки, промий та дай стекти у друшляку. З цибулі зніми лушпиння. 

Крок 2
Візьми мʼясорубку та пропусти через неї печінку з цибулею в глибоку миску. Цю масу посоли, поперчи, додай молоко, яйця, борошно та 1 ст. л олії. Добре все перемішай до однорідності. 

Крок 3
Розігрій сковорідку на середньому вогні та рівномірно порціями вливай туди тісто. Смаж з обох боків до золотистого кольору. Готові печінкові млинці викладай на тарілку та залиши, щоб вони охололи.

Крок 4
Часник почисть та подрібни в невеличку миску. Для цього можна використати як прес, та і натерти на дрібній терці. Додай майонез і розмішай до однорідної консистенції.

Крок 5
По черзі змащуй корж часниковим соусом і накривай наступним. Ніжний печінковий торт готовий.

Печінковий торт по-новому: чим перемазати 

Як прикрасити печінковий торт та цікаво його подати

Коли йдеться про печінковий торт, начинка має велике значення, адже саме додає коржам соковитості й акцентів смаку. Саме завдяки їй можна створити оригінальний варіант класичного рецепта. Ми вже розповіли, як готувати печінковий торт покроково, час поділитися ідеями, чим перемастити та що додати в начинку.

Домашній майонез

Домашній майонез без яєць на молоці — дієтичний варіант, чим перемазати печінковий торт. Він, як і звичайний, робить коржі соковитими, додає ніжності та кремової текстури, але при цьому робить страву легшою. Водночас використання домашнього майонезу дозволяє контролювати кількість солі та жирів, щоб зробити торт з курячої печінки частиною дієтичного харчування.

Соус з крем-сиром

М’який крем-сир робить печінковий торт легким і ароматним, особливо якщо додати трохи кропу. Стане гарною альтернативою майонезу. Легка кислинка крем-сиру підкреслює смак печінки, а часник додає пікантності й глибини аромату. Така комбінація робить торт соковитим, багатошаровим і цікавішим на смак, водночас зберігаючи його апетитний зовнішній вигляд.

Соус з плавленим сиром

Така начинка додає страві насиченості та ніжного сирного смаку, водночас робить печінковий торт ще більш ситним і приємним на смак. Плавлений сир добре тримає форму, завдяки чому коржі залишаються акуратними й м’якими. До речі, якщо додати до сиру трохи часнику, начинка стане пікантною та зробить смак страви більш виразною. В результаті вийде найсмачніший печінковий торт по-новому.

Гриби

Начинка з грибами робить печінковий торт по-справжньому насиченим. Для цього печериці потрібно обсмажити з цибулею до золотистого кольору, можна навіть додати трохи спецій для більш виразного смаку. Завдяки своїй соковитості і щільній текстурі, гриби додають цікавого контрасту ніжній печінці. Така начинка перетворює торт з курячої печінки на багатошарову страву з цікавим смаковим профілем та текстурою. А поєднання печінки та грибів може багатьої здивувати своєю гармонійністю. Окрім звичних печериць можна використовувати білі гриби, лисички тощо.

Зелень

Зелень — це смачний і корисний варіант начинки для печінкового торта, який додає страві свіжості та легкості. Рубана петрушка, кріп або кінза підкреслюють смак печінки, роблячи його більш яскравим, а також додають привабливий зелений колір і текстуру. Така начинка робить печінковий торт соковитим, водночас зберігає його легкість і робить кожен шматочок апетитним і корисним.

Овочі

Завдяки овочевій начинці, печінковий торт виходить не лише найсмачніший, але й найсоковитіший. Окрім класичних моркви та цибулі, можна додати:

  • солодкий перець для легкого солодкуватого смаку та яскравого кольору;
  • кабачок або цукіні для ніжності;
  • броколі чи цвітну капусту для текстури і додаткових корисних елементів;
  • помідори, які нададуть трохи кислинки і свіжості. 

Важливо, щоб овочі були тушковані або обсмажені до м’якості, але не перетворювалися на рідку масу, щоб начинка добре тримала форму між коржами. 

Як прикрасити печінковий торт та цікаво його подати

Печінковий торт по-новому: чим перемазати

Подача — важлива частина успіху печінкового торта, адже навіть проста страва може виглядати святково та апетитно, якщо її красиво оформити. Правильно підібраний декор підкреслює шаруватість торта, робить його більш виразним і одразу привертає увагу гостей. Залежно від начинки та стилю, можна створити стриманий мінімалістичний вигляд, прикрасивши торт з курячої печінки візерунками з соусу, тертим сиром чи зеленню або, навпаки, зробити яскравим та по-справжньому святковим. Головне в виборі, як прикрасити, — це елементи, які не лише мають гарний вигляд, а й гармонійно доповнюють смак самої страви.

Помідори чері

Помідори чері — це простий і ефектний спосіб прикрасити печінковий торт, додавши яскравих кольорів і свіжого смаку. Їх можна розрізати навпіл або на четвертинки і розташувати зверху торта у вигляді кола або хаотично для природного вигляду. Вони не лише прикрашають, а й освіжають смак, добре поєднуючись із печінкою, кремовою або овочевою начинкою. 

Овочеві троянди

Троянди з огірка чи моркви не лише мають гарний вигляд, але й додають страві свіжого аромату.Щоб їх зробити, потрібно нарізати огірок дуже тонкими довгими смужками, а потім акуратно скрутити їх у формі квітки, закріплюючи зубочисткою. Такі троянди можна розташувати по центру торта або по краях, чергуючи з іншими елементами.

Мікрогрін

Мікрогрін як декор — це стильний і сучасний спосіб, як прикрасити печінковий торт так, щоб він виглядав свіжо, яскраво й апетитно. Мікрогрін — це молоді паростки різних рослин (редиски, гороху, соняшнику, базиліку тощо), які зрізають на стадії перших листочків. Вони мають інтенсивний аромат, насичений смак і високу концентрацію вітамінів, завдяки чому не лише красиво виглядають, а й роблять страву кориснішою. Паростки можна розкласти рівномірно тонким шаром, або щільно викласти по колу.

Перед тим як прикрасити печінковий торт, важливо його змастити соусом. Тоді оформлення зафіксується і не буде спадати.

Кілька корисних порад, як покращити рецепт печінкового торта 

Кілька корисних порад, як покращити рецепт печінкового торта

Для того, щоб страва вийшла менш жирною, спробуй зробити печінковий торт по-новому в духовці. Замість обсмажування коржів на олії їх можна випікати у формі або на пергаменті, що зменшує кількість додаткового жиру і робить страву легшою для шлунку. Перед тим як спекти коржі, потрібно розігріти духовку на 180 градусів.  

А щоб зробити твій печінковий торт ще поживнішим, можна додати до тіста насіння льону або чіа, які збагачують страву омега-3 жирними кислотами та клітковиною, а також допомагають краще тримати форму коржів. На 1 кг печінки достатньо однієї столової ложки насіння льону, замоченого у воді на 10-15 хвилин.

Те, чи можна заморозити печінковий торт, залежать від того, яка саме начинка використана та в яких умовах він був приготований. Якщо страва складається з коржів і стабільного соусу (наприклад, майонезу або крем-сиру) вона переносить заморожування досить добре. Але якщо серед шарів є овочі з високою вологістю, домашній майонез або свіжі інгредієнти, що можуть втратити структуру, після розморожування торт стане водянистим і менш привабливим. 

Отже, запасайся всім необхідним і створи свій ідеальний печінковий торт по-новому, експериментуючи з цікавою начинкою. Не забудь заздалегідь поміркувати, чим прикрасити страву, щоб вона перетворилася на справжній кулінарний шедевр.


Бажаємо смачного!

Авторка M Journal Вероніка Понуляк
155 записи

Про автора
Філософиня, танцівниця, музикантка, викладачка і амбасадорка пізнання. Обожнюю дізнаватися про щось нове для себе і розбиратися у цікавих темах, у тому числі — історіях смачних коктейлів.
статті
Схожі записи
ПродуктиПоради та добірки

Як смачно приготувати сочевицю

8 Хв
Розповідаємо, що таке сочевиця, яка вона буває, чим корисна та які смачні страви з неї можна готувати
ПродуктиПоради та добірки

Простий салат з буряка: 5 швидких та смачних рецептів

5 Хв
Розповідаємо, як зробити простий салат з буряка, щоб смакувала вся сім’я, та даємо кілька перевірених рецептів.
ПродуктиПоради та добірки

Як зробити цукровий сироп для коктейлів

6 Хв
Дізнайся, як цукровий сироп змінює смак алкоголю у коктейлях і як приготувати його самостійно в домашніх умовах.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ПродуктиПоради та добірки

Як смачно приготувати сочевицю