Паста з морепродуктами: 5 рецептів в домашніх умовах 

8 Хв

Зібрали 5 смачних рецептів пасти з різними видами морепродуктів: з креветками, мідіями, гребінцями, морським коктейлем. 

Коли хочеться чогось надзвичайно смачного, але дуже легкого, найкращий вибір — паста з морепродуктами. Одразу відчуваєш середземноморський вайб: оцю приємну розслабленість, легкість буття, сонячність, природність. А ще неодмінно вишуканий смак життя. І це, зауваж, незалежно від пори року за твоїм вікном та географічного місцеперебування. Зібрали для тебе кілька рецептів та практичних порад.

Також буде цікаво

Паста з креветками у вершковому соусі, рецепт

Паста з креветками у вершковому соусі, рецепт

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 180 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 20 хвилин

Італійська паста з креветками — це перевірений та смачний рецепт, який швидко готується й виглядає привабливо. Витрачаєш мінімум часу, а отримуєш ресторанну страву, якою не соромно й раптових гостей частувати з келихом вина.

Інгредієнти:

  • італійська паста спагеті — 500 г;
  • креветки (очищені, тигрові або звичайні) — 300 г;
  • Вершки 30–33% — 200 мл;
  • часник — 3 зубчики;
  • олія — 2 ст. л;
  • пармезан — 50 г;
  • сіль, чорний перець — на смак;
  • свіжа петрушка — для подачі.

План приготування:

  1. У великій каструлі відвари пасту. Бери 1 літр води на кожні 100 г макаронів. Готуй до стану аль-денте, тобто на одну хвилину менше, ніж вказано на упаковці, приблизно 6–7 хвилин. Відкинь на друшляк.
  2. Підготуй креветки. Заморожені розморозь. Свіжі звільни від панцирів та підсмаж до золотистого кольору.
  3. Часник почисть та подрібни.
  4. Розігрій сковорідку з олією, вкинь часник та підсмаж до золотистого кольору.
  5. Додай креветки і смаж все разом, якщо варені — 1–2 хвилини, свіжі — 4–5 хвилин.
  6. Влий вершки, доведи до кипіння, стиш вогонь та тушкуй соус ще 3–4 хвилини.
  7. Пармезан натри на дрібну тертку.
  8. Виклади у сковорідку спагеті, притруси пармезаном, перцем та петрушкою, перемішай й тушкуй ще 1 хвилину.

Паста з креветками подається гарячою у глибоких тарілках. Щипцями виклади на центр спагеті у формі гнізда, а креветки розмісти зверху, щоб їх було видно. Можна додати легкий цитрусовий штрих тонким лимонним слайсом або дрібкою цедри. Смак підкреслить сухе біле вино або газована вода з лимоном. А ще спробуй пасту з креветками у томатному соусі замість вершків. Креветки зі шпинатом і чері — ще один чудовий варіант. Нарізаний шпинат додай на сковорідку у пункті плану 5, а помідорками прикрась подачу.

Рецепт: паста з мідіями в томатному соусі

Рецепт: паста з мідіями в томатному соусі

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 160 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 30 хвилин

Паста з мідіями в томатному соусі, якщо хочеш без вершків. Насичена овочева основа, глибокий смак та пікантні акценти завдяки вину і табаско — ось що іноді необхідно для насолоди.

Інгредієнти:

  • лінгвіні або тальятеле — 400 г;
  • мідії очищені, заморожені або свіжі — 500 г;
  • помідори у власному соку — 500 мл;
  • цибуля ріпчаста — 1 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • селера стеблова — 1 шт.;
  • часник — 4 зубчики;
  • оливкова олія — 3 ст. л;
  • біле сухе вино — 100 мл;
  • табаско або чилі — 1 ч. л;
  • сіль морська — 1 ч. л;
  • пармезан — 30 г;
  • свіжий базилік або петрушка — для подачі.

План приготування:

  1. Звари пасту до стану аль-денте, приблизно 7–8 хвилин.
  2. Овочі помий, почисть. Цибулю та селеру наріж дрібними кубиками, часник подрібни, моркву натри на тертку.
  3. Розігрій велику сковороду з олією, та підсмаж овочі до м’якості — 5–7 хвилин.
  4. Додай помідори у власному соку, табаско, сіль. Влий вино. Тушкуй на середньому вогні до загустіння, приблизно 10 хвилин.
  5. Додай розморожені або свіжі мідії
  6. З готової пасти зціди воду, залишивши приблизно 50 мл для соусу.
  7. З’єднай усе разом, перемішай та прогрій ще 1–2 хвилини.

Під час подачі паста з мідіями в томатному соусі має ефектний вигляд на великій пласкій тарілці. Щипцями викладай її на центр, зверху мідії та листочки базиліку й петрушки. Притруси все тертим пармезаном. Не зіпсує смаку келих білого вина або лимонна вода з м’ятою. А ще смачна паста з мідіями у вершковому соусі, як у попередньому рецепті.

Паста з морським коктейлем

Рецепт: італійська паста з морепродуктами

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 160 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 30 хвилин

Обов’язково спробуй цей яскравий та ароматний рецепт пасти з морським коктейлем

  • італійська паста спагеті або лінгвіне — 400 г;
  • морський коктейль (заморожений) — 500 г;
  • помідори чері — 200 г;
  • часник — 2–3 зубчики;
  • перець чилі (свіжий або сушений) — 1 шт. або ½ ч. л;
  • біле сухе вино — 100 мл;
  • оливкова олія — 2–3 ст. л;
  • сіль, чорний перець — на смак;
  • вершкове масло — 20 г;
  • базилік або петрушка — для подачі.

План приготування:

  1. Пасту звари до стану аль-денте. Залиш приблизно пів склянки рідини, решту злий.
  2. Морський коктейль розморозь, промий, обсуши. Якщо є великі шматки, розріж.
  3. На великій розігрітій з олією сковороді підсмаж до появи аромату 30–40 секунд часник та чилі.
  4. Помідори чері цілі або половинками додай на пательню та обсмажуй 3–5 хвилин до м’якості.
  5. Додай морський коктейль та смаж 2–3 хвилини.
  6. Влий вино та тушкуй на сильному вогні 4–5 хвилин поки не випарується рідина.
  7. Виклади у сковорідку готову пасту, додай вершкове масло, сіль та перець, перемішай і прогрій 1–2 хвилини.

Паста з морським коктейлем подається у глибокій тарілці. Прикрась її базиліком та петрушкою, додай помідорки чері для яскравого акценту. Дуже смачно, якщо у супровід подати томатний сік з краплею табаско та лимоном.

Паста з гребінцями

Паста з гребінцями

🍽️ Кількість порцій: 2
✔️ Енергетична цінність: 170 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 20 хвилин

Паста з гребінцями — ще один супершвидкий рецепт з акцентом на трав’яний аромат, цитрусову свіжість та легкість без важких соусів. Спробуй, і отримаєш чистий смак морепродуктів та оливкової олії — суцільну насолоду.

Інгредієнти:

  • італійська паста лінгвіні або фетучіні — 160 г;
  • морські гребінці — 200 г;
  • часник — 2 зубчики;
  • оливкова олія — 2 ст. л;
  • цедра лимона — ½ ч. л;
  • сік лимона — 1 ст. л:
  • свіжа петрушка — 1 ст. л;
  • сіль, чорний перець — на смак;
  • чилі пластівці — щіпка.

План приготування:

  1. Пасту трошки не довари, 2–3 ложки рідини зціди у склянку, решту вилий геть.
  2. Гребінці промий, обсуши, якщо невеличкі, залиш цілими або поріж навпіл.
  3. На сковороді розігрій оливкову олію та підсмаж подрібнений часник і пластівці чилі.
  4. Гребінці обсмаж з кожного боку по 1–2 хвилини до золотистості. Але пильнуй, щоб не пересмажити, вони мають залишитися ніжними. Посоли та поперчи.
  5. Додай цедру та сік лимона й рідину від макаронів, перемішай, прогрій.
  6. Щипцями розмісти гребінці під бортиком пательні, а пасту виклади на середину, додай до неї петрушку, сіль та перець й обережно перемішай.

На підігріту тарілку викладай пасту з гребінцями гніздом. Італійці їдять цю страву з ароматною фокачею та келихом ігристого або рожевого вина.

Рецепт: італійська паста з морепродуктами

Рецепт: італійська паста з морепродуктами

🍽️ Кількість порцій: 2 щедрі
✔️ Енергетична цінність: 180 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 25 хвилин

Для цього рецепту підійдуть будь-які морепродукти — кальмари, восьминоги, каракатиці, морські равлики й навіть устриці чи заморожені залишки різних наборів з холодильника. Головне — правильно їх обробити. А чорні спагеті додадуть твоїй трапезі нотку витонченості.

Інгредієнти:

  • чорні спагеті — 180 г;
  • морепродукти (на твій вибір або можливості) — 300–350 г;
  • часник — 2–3 зубчики;
  • оливкова олія — 2 ст. л;
  • біле сухе вино — 50 мл;
  • вершки 30–35% — 100 мл;
  • цедра лимона — ½ ч. л;
  • сік лимона — 1 ч. л;
  • сіль, чорний перець — на смак;
  • пармезан — 20 г;
  • свіжий чебрець або петрушка — для подачі

Паста з морепродуктами готується за таким планом:

  1. Чорні спагеті варяться трошки довше, до потрібного тобі стану аль-денте приблизно 9–10 хвилин. Не забудь залишити декілька ложок рідини для соусу, як відкидатимеш їх на друшляк.
  2. Підготуй морепродукти: розморозь, помий, просуши, наріж шматками однакового розміру.
  3. Розігрій сковорідку з олією, 30 секунд підсмаж подрібнений часник.
  4. Додай морепродукти, готуй 2–3 хвилини, поки вони не змінять колір.
  5. Влий вино й чекай 1–2 хвилини, поки не випарується рідина
  6. Додай вершки, цедру та лимон, тушкуй ще 2 хвилини.
  7. З’єднай все разом, ретельно перемішай та прогрій ще 1–2 хвилини.

Подавай пасту гарячою, присип пармезаном та зеленню. Декілька крапель олії нададуть страві ще апетитнішого вигляду. Тарілка вийде дуже ефектною: чорні макарони + морепродукти усіх відтінків рожевого + зелень.


Лови кілька загальних порад щодо готування дарів моря:

  1. Готуй або дуже швидко (2–3 хвилини), або дуже довго (40 хвилин і більше). Через те що білок у цих продуктах згортається дуже швидко, отримаєш «гуму», коли пересмажиш, і лише довге тушкування поверне ніжність.
  2. Щоб зберегти текстуру, розморожуй морепродукти правильно: або в холодильнику, або у підсоленій холодній воді.
  3. Воду для варіння мідій чи гребінців не соли, вони й так вже солоні, краще додай ароматну травичку, чебрець, лавровий лист, перець горошком.

І ще трошки кулінарної магії наприкінці. До кальмарів та креветок підійде несподіване, але дуже ефектне сполучення кокосової олії, часнику та кориці. Мускатний горіх додасть глибини вершковому соусу, і особливо це смачно буде з гребінцями. Окрім традиційних цитрусових смак морепродуктів добре підкреслять ананас, папая, манго з тропічних пропозицій, а з наших — кисле зелене яблуко, груша, особливо з горіхами та сиром, зерна гранату.

Avatar photo
67 записи

Про автора
Обожнюю дізнаватися щось нове. Вмію пояснювати складне простими словами. Повністю згодна з тим, що інформація ― найдорожчий ресурс у світі.
статті
Схожі записи
ПродуктиПоради та добірки

Кунжут: чим корисний та як його правильно їсти

6 Хв
Розбираємо, в чому користь кунжуту, чим білий відрізняється від чорного, та як їх правильно їсти.
ПродуктиПоради та добірки

5 рецептів зі шпинатом: млинці, пиріг, омлет, паста, смузі

8 Хв
Зібрали ідеї смачних рецептів зі шпинатом, щоб ти легко приготувала смачні страви на сніданок чи обід.
ПродуктиПоради та добірки

Страви з гарбуза: 14 смачних рецептів

14 Хв
Розповідаємо, чим корисні страви з гарбуза та як їх готувати.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Алкогольні напоїВино

Не кислі білі сухі вина: рейтинг ТОП-10 від сомельє