Коли хочеться голубців, але немає часу та сил гратися з капустою та крутити те все – спробуй приготувати ліниві голубці, які на смак як класичні, а мороки вдвічі менше.
У цій статті:
Ліниві голубці – це, по суті, все те саме, що у звичайному варіанті страви, тільки без метушні з обгортанням начинки в капустяне листя. Готуються вони швидше, простіше, а на смак – не поступаються традиційним. У цій добірці MJournal разом з MAUDAU зібрали 5 перевірених рецептів лінивих голубців для духовки, мультиварки та сковороди – від пісних до м’ясних, з рисом, гречкою й навіть по-закарпатськи.

Також буде цікаво
Пісні ліниві голубці з рисом і капустою в духовці

Це ідеальний варіант, коли хочеться домашньої їжі, але без зайвих клопотів. А якщо зробити їх пісними – без м’яса, лише з капустою та рисом – вийде легка, поживна й дуже смачна страва, яка пасуватиме і в піст, і в будь-який інший день, коли просто хочеться чогось простого й корисного.
Що знадобиться:
- білокачанна капуста – 500 г;
- варений рис – 1 склянка;
- морква – 1-2 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- томатна паста – 2-3 ст. л;
- вода або овочевий бульйон – 1 склянка;
- сіль, перець, лавровий лист;
- трохи олії для смаження;
- спеції до смаку – паприка, сушений часник, орегано або інші улюблені.

Як приготувати ліниві голубці в духовці:
- Нашинкуй капусту дрібно, але не зовсім в кашу – так, щоб вона зберігала текстуру. Моркву натри на великій тертці, цибулю наріж кубиками.
- На пательні розігрій олію, обсмаж моркву й цибулю до м’якості. Додай капусту й тушкуй усе разом 10-15 хвилин, щоб суміш трохи розм’якла.
- У великій мисці з’єднай тушковану капусту з рисом, додай сіль, перець, улюблені спеції. За бажанням – трохи зелені або часнику.
- Змочи руки водою й сформуй овальні або круглі голубці, як котлетки. Виклади у форму для запікання.
- Змішай томатну пасту з водою або овочевим бульйоном, трохи присоли й приперчи. Можна додати лавровий лист або дрібку цукру для балансу.
- Залий голубці соусом, накрий фольгою або кришкою і постав у розігріту до 180°C духовку на 30-40 хвилин. Потім відкрий і дай їм ще 10 хвилин підрум’янитися зверху.
До речі, за цим рецептом ліниві голубці з рисом і капустою в каструлі також файно смакуватимуть. Тож якщо не маєш духовки, користуйся альтернативним способом, як готувати.
Ліниві голубці з м’ясом у мультиварці

Ідея приготувати ліниві голубці з м’ясом у мультиварці – справжній порятунок, коли хочеться домашньої їжі без зайвих рухів. Тут усе просто: нарізав, змішав, сформував, поклав у чашу, а мультиварка зробить решту. А ще – ніяких пригорілих країв чи пересушення страви: вона виходить ніжна, соковита, з насиченим смаком.
Що потрібно:
- фарш (свинина/яловичина або змішаний) – 500 г;
- капуста білокачанна – 400-500 г;
- варений рис – 1 склянка;
- цибуля – 1-2 шт.;
- морква – 1 шт.;
- яйце – 1 шт. (для кращої “зв’язки”, можна й без нього);
- сіль, перець, спеції – на свій смак;
- олія для смаження.
Для соусу:
- томатна паста – 2-3 ст. л;
- сметана – 2-3 ст. л (або трохи більше для більш кремового соусу);
- вода або бульйон – 1 склянка;
- лавровий лист, спеції.

Як зробити ліниві голубці у мультиварці:
- Цибулю дрібно наріж, моркву натри на тертці. Капусту нашинкуй дрібно, як на салат. Якщо вона твердувата – можна обдати окропом або трохи протушкувати на сковороді. Або ж можеш спробувати приготувати з пекінської капусти.
- У великій мисці поєднай фарш, відварений рис, капусту, цибулю, моркву, яйце, сіль, перець і улюблені спеції. Масу добре вимішай.
- Змочи руки водою і зроби овальні “котлетки”.
- Змасти чашу олією й виклади голубці щільними рядами.
- Змішай томатну пасту, сметану, воду або бульйон, додай трохи солі, перцю й лавровий лист.
- Рідини має бути достатньо, щоб покрити їх на ⅔.
- Обери режим “Тушкування” на 1 годину.
Цей спосіб, як робити ліниві голубці, особливо допоможе мамам, які не мають часу довго чаклувати на кухні. Поживно, смачно, швидко – те, що треба, коли готуєш обід для дітей.
Ліниві голубці на сковороді з рисом і фаршем

Цей рецепт – справжня знахідка, коли хочеться домашніх голубців, але без довгої підготовки, запікання й миття духовки після нього. Все готується в одній сковороді, без обгортання, без зайвих рухів, а головне – швидко. Та ще й виходить ситно, ароматно й дуже по-домашньому.
Що потрібно:
- фарш (будь-який: свинина, яловичина, курка чи мікс) – 400-500 г;
- капуста білокачанна – 300-400 г;
- варений рис – 1 склянка;
- цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- яйце – 1 шт. (можна без нього, але з ним тримають форму краще);
- сіль, перець, улюблені спеції;
- трохи олії для смаження.
Для соусу:
- томатна паста – 2 ст. л;
- сметана – 2 ст. л (за бажанням);
- вода – ½-1 склянка;
- спеції, лавровий лист.

Як зробити ліниві голубці на сковороді:
- Капусту нашинкуй дрібно, моркву натри на тертці, цибулю поріж кубиками. Якщо капуста тверда – трохи посоли й помни руками або злегка протушкуй.
- У великій мисці з’єднай фарш, капусту, рис, цибулю, моркву, яйце, сіль і спеції. Добре вимішай.
- Мокрими руками зроби невеликі котлетки.
- Розігрій сковороду з невеликою кількістю олії. Обсмаж голубці з обох боків до рум’яної скоринки.
- Змішай томатну пасту з водою (можна додати трохи сметани), приправ, залий голубці, щоб покрити їх наполовину. Додай лавровий лист.
- Накрий кришкою й готуй на слабкому вогні 20-30 хвилин. За цей час капуста повністю розм’якне, а соус просочить страву.
Цікаві ліниві голубці по-закарпатськи

У закарпатській кухні багато страв, що поєднують прості інгредієнти, домашній підхід і багатий смак. Ліниві голубці тут готують не зовсім так, як ми звикли: з акцентом на аромат, з додаванням копченостей або грибів, щедрим соусом і часто – в глиняному посуді або гусятниці. Але навіть у спрощеному варіанті, без обгортання і довгого тушкування, вони залишаються ситною, автентичною стравою, яку хочеться подати з ложкою сметани та скибкою хліба.
Що потрібно для цього рецепту лінивих голубців:
- м’ясний фарш (часто беруть свинину або мікс зі свининою) – 500 г;
- капуста білокачанна – 400-500 г;
- варений рис – 1 склянка;
- цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- сушені гриби (або свіжі печериці) – жменя;
- трохи копченого бекону або шпику (за бажанням);
- яйце – 1 шт.;
- сіль, перець, паприка, сушений кріп;
- олія або сало для смаження.
Для соусу:
- сметана – 2-3 ст. л;
- томатна паста або домашній лечо – 2-3 ст. л;
- вода або бульйон – 1 склянка;
- лавровий лист, спеції.

Як готувати ліниві голубці в духовці по-закарпатськи:
- Якщо використовуєш сушені гриби – замочи їх у теплій воді на 15-20 хв. Потім дрібно поріж.
- Капусту нашинкуй і трохи припусти на сковороді. Моркву натри, цибулю і бекон (якщо є) подрібни.
- На сковороді обсмаж цибулю з морквою та грибами, за бажанням додай дрібно нарізаний бекон.
- У великій мисці об’єднай фарш, рис, тушковану капусту, обсмажені овочі, яйце, спеції. Добре вимішай.
- Змочи руки й сформуй овальні кульки або “котлетки”.
- Обсмаж голубці до рум’яної скоринки з усіх боків.
- Змішай сметану, томатну пасту, бульйон або воду, приправ до смаку.
- Виклади ліниві голубці по-закарпатськи в жаростійку форму або гусятницю, залий соусом, накрий кришкою.
- Постав у духовку на 40 хв при 180°C або тушкуй на плиті на слабкому вогні.
Смачні ліниві голубці з гречкою

Гречка замість рису – це не тільки смачно, а й корисно. Такий рецепт лінивих голубців має більш виразний, горіховий смак і добре тримає форму. А ще – це чудовий спосіб використати варену гречку, яка залишилась з учорашнього обіду. Усе готується просто, з доступних продуктів, а результат – поживна, домашня страва, яка смакує для дітей та дорослих як гарячою, так і наступного дня, просто з холодильника.
Що потрібно:
- фарш (свинина, яловичина, курятина або змішаний) – 400-500 г;
- капуста білокачанна – 400 г;
- гречка варена – 1 склянка;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- яйце – 1 шт. (за бажанням);
- сіль, перець, спеції – за смаком;
- олія для смаження.
Для соусу на ліниві голубці з гречкою:
- томатна паста – 2-3 ст. л;
- сметана – 2-3 ст. л (або замінити на більше томату для пісного варіанту);
- вода або бульйон – 1 склянка;
- лавровий лист, трохи цукру, сіль, перець.

Як приготувати ліниві голубці:
- Капусту нашинкуй, моркву натри, цибулю поріж. Капусту можна злегка протушкувати або просто добре пом’яти з сіллю.
- На сковороді трохи припусти моркву з цибулею до м’якості.
- У великій мисці об’єднай фарш, гречку, капусту, овочі, яйце, спеції. Добре вимішай.
- Сформуй овальні “котлетки”. Якщо маса надто м’яка – можна додати ложку манки або трохи панірувальних сухарів.
- Обсмаж ліниві голубці з обох боків до рум’яної скоринки.
- Змішай сметану, томатну пасту, воду, приправи. Залий заготовки в сковороді або формі.
- Готуй в каструлі під кришкою на слабкому вогні 25-30 хвилин або запікай ці ліниві голубці у духовці при 180°C стільки ж часу.
Кожен з цих варіантів – різний та по-своєму цікавий, хоч в духовці, хоч у мультиварці чи на сковороді. Але суть лишається незмінною: ліниві голубці – це смачно, поживно й зручно. Їх можна готувати на буденну вечерю чи для великої родини у вихідний, адаптувати до посту або дієти, додавати свої улюблені спеції й інгредієнти. А головне – жодного відчуття, що це якийсь більш “спрощений” варіант, а навпаки – той самий голубець, але легший та швидший в приготуванні. Спробуй кожен рецепт – і знайди свій ідеальний варіант.