Розповідаємо, як приготувати прості літні салати на святковий стіл та на кожен день.
У цій статті:
Літо — це не лише пора спекотних сонячних днів, але й чудова нагода поїхати на пікнік, провести час на природі та насолодитися спілкуванням із близькими. У такі моменти особливо хочеться легких і свіжих страв, які не обтяжують і приносять справжнє задоволення. Смачні салати літні — ідеальний вибір для таких зустрічей та й просто на кожен день, адже вони не лише яскраві й ароматні, але й освіжають навіть у найспекотніші дні.

У цій добірці ми зібрали найкращі прості літні салати, рецепти яких легко повторити вдома. Кожен із них — без майонезу, тож максимально легкий і корисний. Проте якщо хочеться додати нових смакових відтінків, салати літні можна заправляти різноманітними соусами та оліями. Наприклад, олією з насіння гірчиці, часниковим соусом або навіть заправкою з чорного перцю та соєвого.
До речі, тут ти знайдеш і святкові літні салати, які кожного здивують своїм смаком і подачею. Вони допоможуть створити незабутню атмосферу свята й зроблять зустріч особливою. Зберігай добірку собі та поділися нею з друзями, щоб завжди знати, як робити легкі літні салати.
Літній салат з куркою

Святкові літні салати з куркою мають бути не лише прості у приготуванні, але й вишукані на смак. Мʼяке філе, хрустка селера, соковите яблуко, гірчично-йогуртова заправка з медом — усе в цьому рецепті збалансоване, свіже й нестандартне. Цей смачний літній салат з овочів прикрасить будь-який святковий або обідній стіл та може бути як основною стравою, так і гарніром.
Порції: 2
Калорійність: приблизно 110 кКал/100 г
Час приготування: приблизно 25 хвилин
Інгредієнти:
- 200 г курячого філе;
- 1 середнє зелене яблуко;
- 3 стебла селери;
- 20 г волоських горіхів;
- 2 ст. л грецького йогурту;
- 1 ч. л зернистої гірчиці;
- 1 ч. л рідкого меду;
- 2 ч. л лимонного фрешу;
- ½ ч. л оливкової олії;
- сіль за смаком;
- перець за смаком;
- дрібка куркуми;
- жменя гранатових зерен;
- петрушка за смаком.

Як приготувати:
Крок 1
Візьми каструлю, набери в неї води, підсоли та вари в ній куряче філе приблизно 20 хвилин. Потім дай охолонути.
Крок 2
На сухій пательні трохи підсмаж волоські горіхи та злегка подрібни.
Крок 3
Яблуко помий та поріж тонкою соломкою, поклади в миску та полий 1 ч. л лимонного фрешу.
Крок 4
Селеру помий та наріж півкільцями тонко.
Крок 5
Охолоджене філе розділи на дрібні волокнами.
Крок 6
Візьми невелику миску та змішай у ній грецький йогурт, мед, гірчицю, решту лимонного фрешу, олію, куркуму, сіль та перець.
Крок 7
У великій мисці зʼєднай селеру, яблуко та горіхи з курячим філе. Зверху залий заправкою та добре все перемішай. Перед подачею посип цей смачний салат петрушкою та зернами граната.
Смачний салат із кабачків

Такі легкі літні салати як цей особливі контрастом текстур і смаків. Теплі, мʼякі й нейтральні на смак кабачок і картопля поєднуються з хрусткими й солодкими помідорами чері та кремовим сиром фета. Цю композицію доповнює кислуватий соус, що робить смак цікавішим і більш насиченим.
Порції: 4
Калорійність: приблизно 90 кКал/100 г
Час приготування: 40-45 хвилин
Інгредієнти:
- 700 г молодої картоплі;
- 1 середній кабачок;
- 150 г помідорів чері;
- 100 г сиру фета;
- 1 пучок петрушки;
- 2 зубчики часнику;
- ½ цибулини;
- 2 ст. л оливкової олії;
- 100 мл води;
- ½ ч. л соєвого соусу;
- 1 ст. л яблучного оцту;
- 1 ст. л лимонного фрешу;
- сіль за смаком.
Цікаві штуки на MAUDAU
Як приготувати:
Крок 1
Помий і звари картоплю. Коли вона охолоне, за бажання, зніми з неї шкірку, розріж навпіл та переклади в глибоку миску.
Крок 2
Кабачок розріж уздовж і наріж тонкими півкільцями. Розігрій пательню, висип туди кабачок та обсмаж без олії. Додай його до картоплі.
Крок 3
Почисть часник і цибулю та дрібно наріж їх. додай до картоплі з кабачком та розмішай.
Крок 4
Помий та розріж на 4 частини помідори чері, наріж сир фета кубиками та додай у салат.
Крок 5
У невеликій мисці змішай олію, оцет, лимонний фреш, воду, соєвий соус та сіль.
Крок 6
Заправ цим соусом страву і добре перемішай.
Літній салат з баклажанів

Такі овочеві літні салати на день народження або взагалі на свято — найкращі. Ніжний баклажан поєднується зі свіжим болгарським перцем, соковитим помідором та солонуватим сиром фета. Всі інгредієнти обʼєднує легка, але доволі виразна заправка з лимонним акцентом і пікантним часником, яка додає страві свіжості.
Порції: 2
Калорійність: приблизно 75 кКал/100 г
Час приготування: 35-40 хвилин
Інгредієнти:
- 2 баклажани;
- 1 болгарський перець;
- 1 помідор;
- 2 зубчики часнику;
- 50 г сиру фета;
- 1,5 ст. л оливкової олії;
- 1 ст. л лимонного фрешу;
- 1 пучок петрушки;
- сіль;
- перець мелений.

Як приготувати:
Крок 1
Розігрій духовку на 200 градусів. Помий баклажан, наріж його кружечками та посоли, й залиш на 10 хвилин, щоб вийшла гіркота. Потім обсуши його та постав у духовку на 20 хвилин.
Крок 2
Перець з помідором помий та наріж кубиками. Часник почисть та натри на терці. Також наріж сир фета кубиками.
Крок 3
Змішай у мисці олію, лимонний фреш, сіль, перець та часник. Розмішай.
Крок 4
Візьми глибоку миску та переклади в неї баклажани, перець, помідор, сир і заправ соусом. Добре все перемішай.
Крок 5
За бажанням, присип літній салат зверху петрушкою.
Салат з помідорів і огірків без майонезу

Цей рецепт — безсмертна класика, адже це один із найвідоміших і найулюбленіших для багатьох літній салат з овочів. Він близький для багатьох кухонь, особливо для східноєвропейської. Готується він дуже швидко, а ще його легко адаптувати до своїх потреб.
Порції: 4
Калорійність: приблизно 30 кКал/100 г
Час приготування: 10 хвилин
Інгредієнти:
- 1 середній огірок;
- 1 великий помідор;
- 1 пучок зеленої цибулі;
- 100 г сиру фета;
- 1,5 ст. л сметани;
- 1 ч. л соєвого соусу;
- 0,5 ч. л гірчиці в зернах;
- сіль за смаком.

Як приготувати:
Крок 1
Помий, почисть та наріж дрібно огірок з помідором. Переклади їх у глибоку миску.
Крок 2
Помий і дрібно наріж цибулю, додай її до суміші з помідорів і огірків.
Крок 3
Сир фета наріж дрібними кубиками або розкриши руками й додай до суміші з овочів. Замість фети можна взяти й інші м’які солонуваті сири, наприклад, бринзу.
Крок 4
Для заправки в невеличкій мисці змішай сметану, соєвий соус, гірчицю до однорідної консистенції та посоли.
Крок 5
Вилий заправку в салат та добре розмішай.
Смачний літній салат з овочів і курячих яєць

Салат з курячими яйцями — це приклад того, як з простих інгредієнтів зробити цікаву збалансовану страву. Яйця роблять його ситним і поживним, сметана з олією надають мʼякості смаку, а шпинат і цибуля врівноважують жирність інших інгредієнтів, додаючи трохи вітамінів та свіжості. Цей салат створений, щоб взяти його з собою на природу.
Порції: 1
Калорійність: приблизно 210 кКал/100 г
Час приготування: 35-40 хвилин
Інгредієнти:
- 2 жмені шпинату;
- 2 курячих яйця;
- 1 середня цибулина;
- 4 ст. л оливкової олії;
- 2 ст. л винного оцту;
- 1 ст. л сметани;
- сіль за смаком.

Як приготувати:
Крок 1
Звари курячі яйця в круту та поклади в холодну воду для охолодження.
Крок 2
Зніми з цибулини лушпиння, розріж її навпіл та наріж тоненько напівкільцями. Переклади в миску, додай оцет і 2 ст. л олії, добре розмішай і залиш маринуватися на 30 хвилин.
Крок 3
Помий шпинат і наріж його тонкими смужками. Яйця почисть від шкаралупи, розріж навпіл та тонко наріж напівкільцями.
Крок 4
Додай яйця та шпинат у миску з цибулею. Заправ рештою олії та сметаною й посоли.
Салат з тунця і капусти без майонезу

Страва з овочів та тунця хоч і низькокалорійна, але поживна, тому це ідеальний варіант для літнього святкового столу або швидкого перекусу. Фішка цього рецепту — у свіжості, яку створює поєднання хрустких овочів і ніжної кремової заправки. Такі легкі літні салати на святковий стіл не тільки смачні, але й корисні, адже в ньому багато білків, вітамінів та клітковини, необхідних для підтримки сил у спеку. До речі, якщо ти не любиш капусту, цей рецепт можна зробити з листям салату.
Порції: 2
Калорійність: приблизно 65 кКал/100 г
Час приготування: 10 хвилин
Інгредієнти:
- 1 банка тунця в консерві;
- 200 г пекінської капусти;
- 1 середній огірок;
- ½ банки кукурудзи в консерві;
- 2 редиски;
- 2 ст. л грецького йогурту;
- 1 ч. л зерен гірчиці;
- 1 ч. л лимонного фрешу;
- сіль за смаком;
- перець за смаком.
Цікаві штуки на MAUDAU
Покрокове приготування:
Крок 1
Відкрий банку з тунцем, злий з неї рідину та розімни його виделкою.
Крок 2
Помий і наріж дрібно овочі, переклади їх в глибоку миску. Відкрий кукурудзу, вилий з неї рідину і додай у суміш з капусти та інших інгредієнтів ½ банки.
Крок 3
Візьми невелику миску та додай в неї грецький йогурт, гірчицю, лимонний сік, сіль та перець.
Крок 4
У миску з кукурудзою та іншими овочами додай тунця та залий заправкою. Добре все перемішай.
Легкий салат з авокадо

Прості літні салати на святковий стіл з ніжними мідіями та свіжим авокадо — справжня знахідка для всіх, хто цінує не лише здорове харчування, але й смакові враження. Вони не лише швидкі в приготуванні, але й виглядають ефектно завдяки яскравим кольорам та різноманітним текстурам. Водночас їх можна легко покращити улюбленими інгредієнтами, не порушуючи баланс. Такі святкові літні салати поєднують користь морепродуктів з поживністю авокадо й свіжістю помідорів чері.
Порції: 2
Калорійність: приблизно 180 кКал/100 г
Час приготування: 20 хвилин
Інгредієнти:
- 300 г мідій у маслі;
- ½ авокадо;
- 60 г листя руколи;
- 8 помідорів черрі;
- 35 г тертого сиру пармезан;
- 1 жменя кедрових горіхів;
- ¼ маленької червоної цибулини;
- 2 ст. л оливкової олії;
- 1 ст. л соєвого соусу;
- 1 ст. л лимонного фрешу;
- 1 ч. л рідкого меду;
- 1 зубчик часнику;
- сіль за смаком.

Як приготувати:
Крок 1
Візьми пательню, розігрій її та трохи підсмаж на ній кедрові горіхи до золотистого кольору.
Крок 2
Помий руколу, авокадо, цибулю та помідори. Авокадо і цибулю почисть та наріж тонкими скибочками, а помідори розріж навпіл або на 4 частинки.
Крок 3
Візьми велику миску, додай в неї мідії, порви руколу, поклади авокадо, цибулю і помідори.
Крок 4
Візьми невелику миску та змішай в ній соєвий соус, оливкову олію, лимонний сік, мед і натри туди часник.
Крок 5
Полий салат заправкою, добре перемішай і посип кедровими горіхами й пармезаном.
Отже, тепер ти маєш багато варіантів, що приготувати. Сподіваємося, ця добірка надихне тебе на смачні літні експерименти. А якщо хочеш зробити свою страву максимально корисною, приправ її куркумою, вона має справді чудодійні властивості.
Смачного!