Розповідаємо, як приготувати кутю на Різдво, ділимось класичним рецептом з пшениці та цікавими варіаціями з рисом, з перловкою та халвою.
У цій статті:
Кутя — це страва, що є однією з ключових для українців у період різдвяно-новорічних святкувань. Вона ніби ланцюжок, що поєднує нас з надбаннями предків й водночас є способом віддати їм шану. Традиційно кутю на Різдво, Новий рік чи Водохреще готують з зерен пшениці або ячменю, як символ добробуту й процвітання поколінь. Але в сучасних реаліях поширені й інші варіанти, зокрема, з рису чи з перловки. Тож у цій статті MJournal пропоную розібратися не лише з інгредієнтами та їх символізмом, а і тим, як приготувати покроково.
Що символізує кутя?

З цією стравою пов’язано багато обрядів та традицій. Раніше її ставили не лише на святковий стіл, а й на покутті перед іконами, ніби “годували“ померлих родичів, згадували їх та сподівались на заступництво. Кутю різдвяну приносили на Святвечір родичам або сусідам, з якими хотіли відновити добрі стосунки. Це символічна страва, яка має багато змістових підтекстів. Вона нагадує про зв’язок з землею та предками, які ніби теж долучаються до святкування.
Коротко про те, що символізують традиційні інгредієнти куті:
- Зерно (або рис чи перловка в сучасних адаптаціях українських рецептів) нагадує про зв’язок з предками та землею, є символом життя, що триває.
- Мак — багатство й процвітання.
- Мед — легкість, чистота, радість солодкого життя.
- Горіхи, родзинки, цукати й сухофрукти — достаток та смак життя.
Цікаві штуки на MAUDAU
Коли готують кутю 2025:
- на Святвечір перед Різдвом (24 грудня) — багата кутя.
- на Маланку, Щедрий вечір напередодні Нового року (31 грудня) — щедра кутя.
- вечір перед Водохрещем (5 січня) — голодна кутя.
- на поминках, розведена узваром — чорна кутя.
Чим же вони відрізняються? На Святвечір готували без додавання вершкового масла, пісну. Правобережна частина — з пшениці, східні області — нерідко з ячменю. У щедру кутю можна додавати масло й молоко, бо закінчувався піст. Голодну найчастіше робили мінімалістично — з пшениці та меду.
Кутя на Різдво з пшениці: класичний рецепт

Що таке кутя в традиційному понятті? В частині регіонів класичний рецепт був максимально мінімалістичним, пшеницю доповнювали лише узваром. Загалом же це пісна страва, яку готували з зерна у горщику з глини й доповнювали наявними продуктами: горіхами, маком, родзинками.
Класичний рецепт різдвяної куті — поняття досить узагальнене, адже не просто в різних регіонах, а й у різних господинь могло відрізнятись бачення. Склад варіювався залежно від продуктів, які були доступні на певній території. Та думаю буде правильним сказати, що класична українська кутя на Різдво — це та, яку приготували з зерен пшениці Іншим популярним варіантом був ячмінь. .
Інгредієнти куті:
- зерно пшениці або ячменю — 250 г;
- мак — 100 г;
- волоські горіхи — 100 г;
- родзинки — 50 г;
- мед — 50 г.

Як варити різдвяну кутю з пшениці покроково:
- Зерна пшениці або ячменю очисть від висівок (якщо вони трапляються) та промий 2-3 рази водою. Вона має бути чистою й прохолодною. Якщо маєш час в запасі, залий зерна водою (бажано джерельною, але хоча б питною) та постав на ніч у прохолодне місце. Цей крок можна пропустити, якщо купити шліфовану пшеницю. Вона готуватиметься швидше, й не доведеться замочувати у воді.
- Базовий крок — правильно зварити зерно пшениці. Оскільки воно не надто швидко розм’якає, візьми каструлю з товстим дном. Якщо замочувала, то злий воду, в якій є пшениця. Далі залий окропом у пропорції 1:3 (рідини звісно більше) і відправ на середній вогонь. Після закипання стиш його, зроби маленьким, помішай кашу і починай варити. Готовність зрозумієш по розвареним зернинкам. Якщо каша кутя вже поглинула всю воду, але досі виглядає твердою, варто потроху долити ще. Час приготування залежить від підготовленості зерна і може займати від 40 хвилин і більше. Щоб каша не вийшла надто рідкою, дай їй постояти під закритою кришкою, а вже потім додавай додаткову порцію води.
- Поки вариться зерно пшениці для різдвяної куті, класичний рецепт радить зайнятись насінням маку. Оскільки саме по собі воно досить тверденьке, теж попередньо підготуй. Можна просто розтерти у спеціальній макітрі вручну (якщо маєш таку або вимкнули світло) або скористатись блендером чи комбайном. А можна, як і з пшеницею, попередньо замочити на ніч. Розтирати у будь-якому випадку доведеться, і бажано безпосередньо перед приготуванням, щоб макова суміш не зіпсувалась та максимально вдало розкрила свій смак.
- У зварене зерно додай розтертий мак й переходь до смакових компонентів. Мед можеш взяти як одного виду, так і заміксувати різні сорти. Горіхи, родзинки — це може й не споконвічні продукти, але також вважаються досить класичними для куті на Різдво. У сучасних інтерпретаціях популярними також стали цукати.
- Якщо готова кутя з пшениці за класичним рецептом здається тобі надто густою, можеш долити узвару при подачі.

Можна також додати різноманіття: цукати, курагу (розмочити, якщо тверда), сушені вишні, мигдаль, цедрі, трохи імбир.
Обрядова смачна кутя досить проста, пісна й солодка. Тож якщо хочеться класики-класики, ти вже знаєш, що робити. Але є й інші, вже більш адаптовані під сучасні смаки варіанти цієї страви. Не класика, але більш знайомо і теж буде смачно.
Смачна кутя з рисом: рецепт українською

Пшениця — не єдина відповідь, з чого робиться кутя. Якщо ідея приготувати цю страву прийшла трохи раптово, і ніколи шукати спеціальне зерно, на допомогу спішить рис. У цьому простому рецепті потрібні продукти, які у багатьох господинь точно є в шафці.
Інгредієнти для смачної куті з рисом:
- довгозернистий рис — 200 г;
- ядра горіхів — 100 г;
- мед — 50-100 г (додавай більше, якщо любиш більш солодку страву);
- мак — 60 г;
- родзинки — 60 г.

Як приготувати кутю з рисом:
- Мак залий окропом і відстав запарюватись.
- Приготуй рис для куті. Як на мене, найкращий спосіб варити цю крупу, щоб не підгоріла, — це зробити акцент на запарювання. Тож промитий рис залий холодною підсоленою водою у пропорції 1:2, після закипання провари хвилин 5, перемішай. Якщо крупа майже всю воду ввібрала, додай ще трохи й перемішай. Відстав з вогню хвилин на 5-10 під щільною кришкою.
- Злий воду з маку й переклади його у блендер чи ступу для подрібнення. Тобі потрібно перетерти насінинки в однорідну масу. Але якщо полюбляєш відчувати структуру, можеш спробувати залишити мак цілим.
- У мисочці, що звільнилась, можеш запарити родзинки, якщо вони занадто щільні на твій смак.
- Перевір рис. За цей час він мав ввібрати решту води, достатньо розпаритись та стати розсипчастим. Якщо ні, долий трохи окропу.
- Горіхи трохи подрібни та підсмаж. В процесі можна додати трохи цукрового сиропу для хрусткої скоринки.
- Завершальний етап приготування смачної куті з рисом — змішати усі компоненти, що підготувала у попередніх кроках.
Якщо у твоїй родині заведено, щоб страва була рідкою, можеш при подачі залити узваром. Але не роби цього заздалегідь, щоб кутя на Різдво не втратила цікаву текстурність та не надто розм’якла.
Рецепт з рисом — це адаптовані під сучасність традиції. Тож чому б не додати й інших акцентів, наприклад, покришити мигдаль, фундук, цукати та курагу.
Кутя з перловкою та халвою

Кутя з халвою та перловкою — це сучасний рецепт українською для тих, хто любить солоденьке. Найчастіше використовують ванільну, але якщо візьмеш з горішками, то навряд хтось засмутиться. До речі, халву можна використати й у рецепті куті з пшениці. У цьому випадку додавай менше меду.
Інгредієнти для куті з халвою та перловкою:
- перлова крупа — 300 г;
- халва — 250 г;
- мак — 250 г;
- вода приблизно — 1,5 л;
- родзинки — 200 г;
- волоські горіхи — 250;
- мед та цукати — за смаком.

Різдвяну кутю з перловкою та халвою: приготування покроково
- Перлову крупу залий водою (пропорції 1:3) та вари 40 хвилин на вогні, або близько 1,5 годинки в мультиварці.
- Поки крупа готується, займись смаковою частиною. В цьому рецепті різдвяної куті солодку підливку, якою заливається перловка, готуватимемо й зберігатимемо окремо. Це дозволить куті “не заграти” навіть якщо зберігатимеш її під час відключень світла. Тож закип’яти 1,5 л води й постав охолонути.
- Промиті родзинки та мак попередньо замочи у чистій воді. Щоб зекономити час, можна купити готову макову начинку, яка вже подрібнена до потрібного стану. Якщо використовуєш звичайне насіння маку — замочування і блендер стануть твоїми вірними помічниками.
- Халву подрібни до стану крихти, а цукати поріж на маленькі кубики.
- Ядра волоських горіхів перед додаванням теж не зайве подрібнити (розмір залежить від того, наскільки помітною хочеш їх текстуру у готовій різдвяній куті.) Для виразності смаку їх також бажано підсмажити на сковороді.
- Подрібнений мак (або макову начинку), родзинки, горіхи, халву, цукати й мед висип у каструлю. Залий водою, яку охолодила в кроці 2. Все ретельно перемішай.
- Не з’єднуй перловку та солодку частину одразу. Подавай порційно. Насипай в миску перлову кашу і заливай смачною підливкою до бажаного ступеня рідкості.
Який би рецепт куті 2025 на Різдво або інші новорічні свята ти не вибрала, пам’ятай, що найважливіше в страві — позитивні наміри та той символізм, який вкладаєш. Бо ця страва споконвіку — про пам’ять та повагу до того, що життя продовжується. А буде кутя з перловкою, з рисом чи з пшеницею — це вже деталі. Можеш навіть всі три приготувати! Головне — розділити її з близькими.





