Кутя: класичний рецепт та варіації з рисом, перловкою та навіть халвою

7 Хв

Розповідаємо, як приготувати кутю на Різдво, ділимось класичним рецептом з пшениці та цікавими варіаціями з рисом, з перловкою та халвою.

Кутя — це страва, що є однією з ключових для українців у період різдвяно-новорічних святкувань. Вона ніби ланцюжок, що поєднує нас з надбаннями предків й водночас є способом віддати їм шану. Традиційно кутю на Різдво, Новий рік чи Водохреще готують з зерен пшениці або ячменю, як символ добробуту й процвітання поколінь. Але в сучасних реаліях поширені й інші варіанти, зокрема, з рису чи з перловки. Тож у цій статті MJournal пропоную розібратися не лише з інгредієнтами та їх символізмом, а і тим, як приготувати покроково. 

Також буде цікаво

Що символізує кутя?

Що символізує кутя?

З цією стравою пов’язано багато обрядів та традицій. Раніше її ставили не лише на святковий стіл, а й на покутті перед іконами, ніби “годували“ померлих родичів, згадували їх та сподівались на заступництво. Кутю різдвяну приносили на Святвечір родичам або сусідам, з якими хотіли відновити добрі стосунки. Це символічна страва, яка має багато змістових підтекстів. Вона нагадує про зв’язок з землею та предками, які  ніби теж долучаються до святкування.

Коротко про те, що символізують традиційні інгредієнти куті: 

  1. Зерно (або рис чи перловка в сучасних адаптаціях українських рецептів) нагадує про зв’язок з предками та землею, є символом життя, що триває.
  2. Мак — багатство й процвітання.
  3. Мед — легкість, чистота, радість солодкого життя.
  4. Горіхи, родзинки, цукати й сухофрукти — достаток та смак життя. 

Коли готують кутю 2025:

  • на Святвечір перед Різдвом (24 грудня)  — багата кутя.
  • на Маланку, Щедрий вечір напередодні Нового року (31 грудня) — щедра кутя.
  • вечір перед Водохрещем (5 січня) — голодна кутя.
  • на поминках, розведена узваром — чорна кутя

Чим же вони відрізняються? На Святвечір готували без додавання вершкового масла, пісну. Правобережна частина — з пшениці, східні області — нерідко з ячменю. У щедру кутю можна додавати масло й молоко, бо закінчувався піст. Голодну найчастіше робили мінімалістично — з пшениці та меду.

Кутя на Різдво з пшениці: класичний рецепт

Кутя на Різдво з пшениці: класичний рецепт

Що таке кутя в традиційному понятті? В частині регіонів класичний рецепт був максимально мінімалістичним, пшеницю доповнювали лише узваром. Загалом же це пісна страва, яку готували з зерна у горщику з глини й доповнювали наявними продуктами: горіхами, маком, родзинками. 

Класичний рецепт різдвяної куті — поняття досить узагальнене, адже не просто в різних регіонах, а й у різних господинь могло відрізнятись бачення. Склад варіювався залежно від продуктів, які були доступні на певній території. Та думаю буде правильним сказати, що класична українська кутя на Різдво — це та, яку приготували з зерен пшениці Іншим популярним варіантом був ячмінь. .

Інгредієнти куті: 

  • зерно пшениці або ячменю — 250 г;
  • мак — 100 г;
  • волоські горіхи — 100 г;
  • родзинки — 50 г;
  • мед — 50 г.
Кутя на Різдво з пшениці: класичний рецепт

Як варити різдвяну кутю з пшениці покроково:

  1. Зерна пшениці або ячменю очисть від висівок (якщо вони трапляються) та промий 2-3 рази водою. Вона має бути чистою й прохолодною. Якщо маєш час в запасі, залий зерна водою (бажано джерельною, але хоча б питною) та постав на ніч у прохолодне місце. Цей крок можна пропустити, якщо купити шліфовану пшеницю. Вона готуватиметься швидше, й не доведеться замочувати у воді.
  2. Базовий крок — правильно зварити зерно пшениці. Оскільки воно не надто швидко розм’якає, візьми каструлю з товстим дном. Якщо замочувала, то злий воду, в якій є пшениця. Далі залий окропом у пропорції 1:3 (рідини звісно більше) і відправ на середній вогонь. Після закипання стиш його, зроби маленьким, помішай кашу і починай варити. Готовність зрозумієш по розвареним зернинкам. Якщо каша кутя вже поглинула всю воду, але досі виглядає твердою, варто потроху долити ще. Час приготування залежить від підготовленості зерна і може займати від 40 хвилин і більше. Щоб каша не вийшла надто рідкою, дай їй постояти під закритою кришкою, а вже потім додавай додаткову порцію води.
  3. Поки вариться зерно пшениці для різдвяної куті, класичний рецепт радить зайнятись насінням маку. Оскільки саме по собі воно досить тверденьке, теж попередньо підготуй. Можна просто розтерти у спеціальній макітрі вручну (якщо маєш таку або вимкнули світло) або скористатись блендером чи комбайном. А можна, як і з пшеницею, попередньо замочити на ніч. Розтирати у будь-якому випадку доведеться, і бажано безпосередньо перед приготуванням, щоб макова суміш не зіпсувалась та максимально вдало розкрила свій смак. 
  4. У зварене зерно додай розтертий мак й переходь до смакових компонентів. Мед можеш взяти як одного виду, так і заміксувати різні сорти. Горіхи, родзинки — це може й не споконвічні продукти, але також вважаються досить класичними для куті на Різдво. У сучасних інтерпретаціях популярними також стали цукати. 
  5. Якщо готова кутя з пшениці за класичним рецептом  здається тобі надто густою, можеш долити узвару при подачі.
Як варити різдвяну кутю з пшениці покроково

Можна також додати різноманіття: цукати, курагу (розмочити, якщо тверда), сушені вишні, мигдаль, цедрі, трохи імбир. 

Обрядова смачна кутя досить проста, пісна й солодка. Тож якщо хочеться класики-класики, ти вже знаєш, що робити. Але є й інші, вже більш адаптовані під сучасні смаки варіанти цієї страви. Не класика, але більш знайомо і теж буде смачно.

Смачна кутя з рисом: рецепт українською

Смачна кутя з рисом: рецепт українською

Пшениця — не єдина відповідь, з чого робиться кутя. Якщо ідея приготувати цю страву прийшла трохи раптово, і ніколи шукати спеціальне зерно, на допомогу спішить рис. У цьому простому рецепті потрібні продукти, які у багатьох господинь точно є в шафці.

Інгредієнти для смачної куті з рисом: 

  • довгозернистий рис — 200 г;
  • ядра горіхів — 100 г;
  • мед — 50-100 г (додавай більше, якщо любиш більш солодку страву);
  • мак — 60 г;
  • родзинки — 60 г.
Смачна кутя з рисом: рецепт українською

Як приготувати кутю з рисом:

  1. Мак залий окропом і відстав запарюватись. 
  2. Приготуй рис для куті. Як на мене, найкращий спосіб варити цю крупу, щоб не підгоріла, — це зробити акцент на запарювання. Тож промитий рис залий холодною підсоленою водою у пропорції 1:2, після закипання провари хвилин 5, перемішай. Якщо крупа майже всю воду ввібрала, додай ще трохи й перемішай. Відстав з вогню хвилин на 5-10 під щільною кришкою.
  3. Злий воду з маку й переклади його у блендер чи ступу для подрібнення. Тобі потрібно перетерти насінинки в однорідну масу. Але якщо полюбляєш відчувати структуру, можеш спробувати залишити мак цілим.
  4. У мисочці, що звільнилась, можеш запарити родзинки, якщо вони занадто щільні на твій смак.
  5. Перевір рис. За цей час він мав ввібрати решту води, достатньо розпаритись та стати розсипчастим. Якщо ні, долий трохи окропу.
  6. Горіхи трохи подрібни та підсмаж. В процесі можна додати трохи цукрового сиропу для хрусткої скоринки. 
  7. Завершальний етап приготування смачної куті з рисом — змішати усі компоненти, що підготувала у попередніх кроках. 

Якщо у твоїй родині заведено, щоб страва була рідкою, можеш при подачі залити узваром. Але не роби цього заздалегідь, щоб кутя на Різдво не втратила цікаву текстурність та не надто розм’якла.

Рецепт з рисом — це адаптовані під сучасність традиції. Тож чому б не додати й інших акцентів, наприклад, покришити мигдаль, фундук, цукати та курагу.

Кутя з перловкою та халвою

Кутя з перловкою та халвою

Кутя з халвою та перловкою — це сучасний рецепт українською для тих, хто любить солоденьке. Найчастіше використовують ванільну, але якщо візьмеш з горішками, то навряд хтось засмутиться. До речі, халву можна використати й у рецепті куті з пшениці. У цьому випадку додавай менше меду.

Інгредієнти для куті з халвою та перловкою:

  • перлова крупа — 300 г;
  • халва — 250 г;
  • мак — 250 г;
  • вода приблизно — 1,5 л;
  • родзинки — 200 г;
  • волоські горіхи — 250;
  • мед та цукати — за смаком.
Кутя з перловкою та халвою

Різдвяну кутю з перловкою та халвою: приготування покроково

  1. Перлову крупу залий водою (пропорції 1:3) та вари 40 хвилин на вогні, або близько 1,5 годинки в мультиварці.
  2. Поки крупа готується, займись смаковою частиною. В цьому рецепті різдвяної куті солодку підливку, якою заливається перловка, готуватимемо й зберігатимемо окремо. Це дозволить куті “не заграти” навіть якщо зберігатимеш її під час відключень світла. Тож закип’яти 1,5 л води й постав охолонути.
  3. Промиті родзинки та мак попередньо замочи у чистій воді. Щоб зекономити час, можна купити готову макову начинку, яка вже подрібнена до потрібного стану. Якщо використовуєш звичайне насіння маку — замочування і блендер стануть твоїми вірними помічниками.
  4. Халву подрібни до стану крихти, а цукати поріж на маленькі кубики.
  5. Ядра волоських горіхів перед додаванням теж не зайве подрібнити (розмір залежить від того, наскільки помітною хочеш їх текстуру у готовій різдвяній куті.) Для виразності смаку їх також бажано підсмажити на сковороді. 
  6. Подрібнений мак (або макову начинку), родзинки, горіхи, халву, цукати й мед висип у каструлю. Залий водою, яку охолодила в кроці 2. Все ретельно перемішай.
  7. Не з’єднуй перловку та солодку частину одразу. Подавай порційно. Насипай в миску перлову кашу і заливай смачною підливкою до бажаного ступеня рідкості.

Який би рецепт куті 2025 на Різдво або інші новорічні свята ти не вибрала, пам’ятай, що найважливіше в страві — позитивні наміри та той символізм, який вкладаєш. Бо ця страва споконвіку — про пам’ять та повагу до того, що життя продовжується. А буде кутя з перловкою, з рисом чи з пшеницею — це вже деталі. Можеш навіть всі три приготувати! Головне — розділити її з близькими.

Проскура Світлана
4 записи

Про автора
Редакторка M Journal. Розбираю інформацію на деталі, як для себе, щоб допомогти тобі знайти відповіді на свої питання.
статті
Схожі записи
ПродуктиКондитерські вироби

Рецепти різдвяного печива: 5 смачних ідей

6 Хв
Розповідаємо, як приготувати різдвяне печиво за п’ятьма різними рецептами та цікаво й смачно його прикрасити.
ПродуктиКондитерські вироби

Тертий пиріг на смальці: рецепт покроковий

2 Хв
Розповідаємо, як зробити тертий пиріг на смальці, й у чому перевага такого рецепта.
ПродуктиКондитерські вироби

Швидкий тертий пиріг з яблуками

2 Хв
Розповідаємо, як приготувати тертий пиріг з яблуками, а ти обирай, на маргарині чи пісний.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Корисні порадиСвята

Привітання з Різдвом і Новим роком 2026 своїми словами