Кунжут: чим корисний та як його правильно їсти

6 Хв

Розбираємо, в чому користь кунжуту, чим білий відрізняється від чорного та як їх правильно їсти. 

Ці дрібненькі зернятка ти часто можеш побачити на випічці. А без пасти тахіні не приготуєш справжній хумус. Здавалося б, що в них спільного? Користь кунжуту — ось що поєднує рум’яний пиріжок та ніжну намазку. А якщо хтось доводитиме, що білі зернятка  — це сезам, він теж не помилиться. Просто це два слова, які позначають одне й те саме, а вживаються у різних мовах. Перше —  у слов’янських, а друге — латинська назва, що більше прижилася, наприклад, в англійській. Тож кунжут чи сезам — немає ніякої різниці. 

Далі у статті розбираємося, як правильно їсти кунжут, яка його користь для жінок, чим відрізняється чорний від білого.

Також буде цікаво

Де росте кунжут

Де росте кунжут

Кажуть, що кунжут може рости навіть на підвіконні. В Україні для розведення у відкритому ґрунті найбільш сприятливі умови має Крим. Південь Одещини може спробувати, але з певним рівнем ризику, зумовленим вимогами цієї рослини до навколишнього середовища:

  • тепло та багато сонця;
  • добре дренований ґрунт;
  • відсутність заморозків.

Саме останній пункт найважливіший, адже при температурі нижче 10 °C рослина припиняє ріст, а при мінусовій гине.

Ти вже зрозуміла, що походить кунжут з регіонів, де перераховані умови наявні круглий рік. Це Північна Африка, Пакистан, Аравійський півострів, частково Кавказ та Південно-Східна Азія. Але одним з найбільших виробників цього насіння є Індія. «Indian sesame» — маркування, яке є не лише географічною позначкою, а й своєрідним знаком якості. Саме індійський кунжут має рекордний вміст олії — до 60%, майже 100 % добової норми кальцію, найвищий антиоксидантний ефект серед усіх сортів.

Кунжут — це однорічна трав’яниста рослина висотою 1,5–3 метри та з коренем до одного метру. Насіння визріває у багатогранних коробочках, і його там може міститися до 100 штук.

Види кунжуту: чим білий відрізняється від чорного

Види кунжуту: чим білий відрізняється від чорного

Існує хибна думка, що чорний кунжут — це неочищений білий. Але насправді йдеться про геть різні сорти. Вони відрізняються не лише кольором, а й ароматом та смаком. Білий нейтральніший, чорний насичений з нотками смаженого арахісу та легкою гіркуватістю. Імовірно цьому сприяє той факт, що його природну оболонку знімають вкрай рідко. 

Є й інші суттєві відмінності, наприклад, вміст мінералів: у чорному більше кальцію, заліза, магнію та антиоксидантів (завдяки тій таки оболонці), що значно підвищує користь кунжуту. Білий сорт має ніжнішу текстуру, тому краще засвоюється. Чорний вважається кориснішим, має певний лікувальний ефект, але вимагає ретельної уваги до його зберігання, інакше швидко стає прогірклим.

Є відмінності й у використанні цих видів насіння:

  1. Світлий частіше йде у кондитерські вироби, халву, випічку, соуси, пасту тахіні. 
  2. Темний — обов’язковий компонент азійської кухні, суші, салатів, використовується як декоративна посипка, джерело олії з яскраво вираженим смаком.

Існують й інші види кунжуту:

  • коричневий — це неочищений білий, має насиченіший горіховий смак, добре підкреслює аромат домашньої випічки, додається в мюслі, хлібці;
  • золотий — сорт, популярний у японській та корейській кухні, відрізняється м’яким смаком, додається у салати, десерти та як посипка;
  • червоний — відтінок деяких африканських сортів, вважається екзотичним, переважно використовується для декору та виготовлення олії.

Інтернет-магазин MAUDAU завжди пропонує вичерпний асортимент, тут знайдеш смажений білий кунжут, чорний відбірний, неочищений органічний.

Білий та чорний кунжут: користь 

Білий та чорний кунжут: користь

Унікальне поєднання вітамінів, мінералів, корисних жирів та антиоксидантів у насінні кунжуту робить його надзвичайно корисним буквально для кожного відділу людського організму. Кальцій, якого у чорному сорті більше ніж у молоці, магній, фосфор, цинк та мідь зміцнюють кістки, профілактують остеопороз та артрит. І це ще не все, чим корисний кунжут

Жирна кислота Омега–6 знижує «поганий» холестерин, калій бере участь у контролі тиску, антиоксиданти підтримують судини, захищають клітини від старіння, а все разом має позитивний вплив на серцево-судинну систему. Клітковина покращує роботу ШКТ, кунжутна олія дає жовчогінний ефект, корисний для печінки, діє як засіб, що послаблює.

Кунжут, багатий залізом, корисний при анемії. Вітаміни групи B у його складі підтримують нервову систему, а висока калорійність, 560–600 ккал на 100 г, дає потужний заряд енергії. Для здоров’я волосся та нігтів це насіння пропонує свої запаси міді та цинку. Відомі протизапальні властивості кунжуту, не дарма ж його олію використовують в аюрведичних практиках для масажів при болю у суглобах. Спеціалісти східної медицини вважають кунжут «теплим» продуктом, що зміцнює життєву енергію ці. Усе це дуже актуально для жіночого здоров’я, особливо після 40.

Шкода кунжуту та обмеження у вживанні

Шкода кунжуту та обмеження у вживанні

Головна небезпека для організму, яку несе білий та чорний кунжут — алергічна реакція у тих, хто до цього схильний. Тож, якщо знаєш про себе таке, потурбуйся про відсутність насіння у своїй їжі. Анафілактичний шок буває рідко, але краще перестрахуватися.

Надмірне вживання будь-чого шкодить організму — кунжут не виняток. Він може викликати здуття живота, газоутворення, закреп. А висока калорійність продукту при нестриманому споживанні обов’язково призведе до збільшення ваги. Є дані, що через вміст оксалатів, чорний та білий кунжут можуть сприяти утворенню каменів в нирках у тих, хто до цього схильний. Висока концентрація калію та магнію може впливати на згортання крові, що потенційно небезпечно для тих, у кого висока її коагуляція чи є тромбози.

Майбутнім мамам не рекомендується вживати більше однієї столової ложки кунжуту на день, і ось чому:

  1. Сезамін та сезамолін у складі насіння — це сполуки, які імітують дію жіночого гормону естрогену та впливають на гормональний баланс, й у високих дозах теоретично можуть стимулювати скорочення матки.
  2. Концентрація кунжутної олії активізує кровообіг та обмін речовин і тим самим посилює чутливість маткових м’язів.
  3. Так само можуть діяти калій та магній.

Під час лактації білий та чорний кунжут можуть бути важкуватими для травлення. Навряд чи слід давати більше, ніж декілька зерняток, маленьким дітям, аби не викликати алергію. Якщо у тебе виникають будь-які сумніви, проконсультуйся зі своїм лікарем, аби точно впевнитися, що все, чим корисний кунжут, підходить саме для тебе й сприятиме здоров’ю. Порадься також, як його правильно приймати для кісток, суглобів, куди краще додавати.

Як правильно їсти кунжут, щоб засвоювався кальцій

Як правильно їсти кунжут, щоб засвоювався кальцій

Головним джерелом кальцію у чорному та білому кунжуті є його оболонка, тому якщо тебе турбує саме це, купуй неочищене (нешліфоване) насіння. Але природне покриття досить важко сприймається ШКТ, і це причина, чому кунжут не перетравлюється, а значить і кальцій не залишається у твоєму організмі. Один зі способів отримати максимум цього мінералу — зробити кунжутне молоко з перемеленого насіння з медом та водою. Взагалі для покращення засвоєння усього, чим корисний кунжут, краще його дрібнити перед вживанням.

Ще один спосіб, як правильно їсти кунжут — замочувати на 6–8 годин, після чого його можна їсти сирим, додавати в салати, каші, смузі. Вода або рослинне молоко активує ферменти та знижує рівень фітинової кислоти, яка й блокує засвоєння кальцію. Вищу біодоступність мікроелементів забезпечить вживання пророщеного насіння.

Для успішного засвоєння кальцію необхідно його поєднання з вітаміном D. Він міститься у багатьох продуктах, наприклад, яйцях, рибі, грибах, яловичій печінці. Або приймай його як окрему харчову добавку зі стравами, де є чорний та білий кунжут.

Найчастіше питання — коли сипати кунжут на випічку? Зазвичай це роблять перед відправленням у духовку, тоді насіння міцно тримається. Його присутність у начинці додає відтінків смаку, а максимум користі збережеться, якщо не піддавати його високій температурі.

Avatar photo
66 записи

Про автора
Обожнюю дізнаватися щось нове. Вмію пояснювати складне простими словами. Повністю згодна з тим, що інформація ― найдорожчий ресурс у світі.
статті
Схожі записи
ПродуктиПоради та добірки

5 рецептів зі шпинатом: млинці, пиріг, омлет, паста, смузі

8 Хв
Зібрали ідеї смачних рецептів зі шпинатом, щоб ти легко приготувала смачні страви на сніданок чи обід.
ПродуктиПоради та добірки

Страви з гарбуза: 14 смачних рецептів

14 Хв
Розповідаємо, чим корисні страви з гарбуза та як їх готувати.
ПродуктиПоради та добірки

Лечо на зиму: 8 смачних рецептів з перцю, з кабачків, з баклажанів

8 Хв
Ділимося рецептами лечо на зиму з перцю, з кабачків, з баклажанів.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ПродуктиПоради та добірки

Страви з гарбуза: 14 смачних рецептів