Розповідаємо, як зробити класичний тертий пиріг, ділимось простим та смачним рецептом з варенням.
У цій статті:
Класичний тертий пиріг — це проста, але цікава страва, що викликає згадки про дитинство, домашній затишок, мамині чи бабусині турботливі руки. Мінімум часу та зусиль, найпростіші продукти — і маєш чудовий десерт, яким не соромно й гостей частувати.
Інгредієнти для рецепта класичного тертого пирога

🍽️ Кількість порцій: 8–10
✔️ Енергетична цінність: 320 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 1 година
Зазвичай починати готувати можна без походу в магазин, адже все, що потрібно, є вдома. Збери такі інгредієнти:
- борошно – 400 г;
- масло вершкове (холодне) – 200 г;
- цукор – 150 г;
- яйця – 2 шт.;
- розпушувач – 1 ч. л;
- ванільний цукор – 1 пакетик;
- варення або повидло (густе, бажано кислувате: смородинове, вишневе, абрикосове) – 250–300 г.
Цікаві штуки на MAUDAU
Покрокове приготування тертого пирога класичного

Зауваж, що підготовка потребуватиме щонайбільше 20 хвилин, все решта — це випікання, тому сміливо плануй ще якусь справу, поки твій класичний тертий пиріг з варенням буде готовий. Або просто відпочинь за переглядом цікавого фільму.
Але спершу дій за таким планом, як зробити тертий пиріг покроково:
- Масло наріж кубиками й швидко перетри з борошном до крихти.
- З’єднай цукор звичайний та ванільний, розпушувач і яйця, ретельно вимішай до однорідності.
- Додай рідину до борошна з маслом, заміси тісто. Воно має бути м’яким, але не липким.
- Поділи тісто на дві частини: більшу (приблизно 2/3) і меншу (1/3).
- Меншу загорни в плівку й поклади в морозильник на 20 хвилин.
- Більшу частину розкачай так, щоб воно було більше за форму на 5–7 см з усіх боків, тоді зможеш сформувати бортики тертого пирога класичного.
- Рівномірно розподіли варення або повидло.
- Заморожене тісто натри на великій тертці поверх начинки.
- Випікай при 180 °C близько 40 хвилин до золотистої скоринки.
Перш ніж нарізати, дай пирогу трошки охолонути, інакше він може розлізтися.
@gourmetgalleryfoods Grated Pie (Viennese Cookies) 🍪✨ A simple and delicious dessert with a buttery, crumbly texture! Ingredients: ¾ cup butter (1 ½ sticks), softened ½ cup sugar A pinch of salt 2 large eggs 3 ¼ cups all-purpose flour (+/- ¼ cup as needed) ½ tsp baking powder 1 ¼ cups thick, seedless jam Instructions: 1️⃣ Beat the softened butter with sugar and salt until light and fluffy. 2️⃣ Add the eggs one at a time, mixing well after each addition. 3️⃣ Sift in half of the flour with baking powder and mix until smooth. 4️⃣ Add the remaining flour and knead quickly by hand until a soft dough forms. If sticky, add a little more flour. 5️⃣ Divide the dough into two parts, wrap in plastic wrap. Place one part in the freezer and the other in the refrigerator. 6️⃣ After a few hours, press the refrigerated dough into a 9-inch (26 cm) baking pan, forming edges. Spread jam evenly over the surface. 7️⃣ Grate the frozen dough over the jam, covering it completely. 8️⃣ Bake in a preheated 350°F (180°C) oven for about 30 minutes, until golden brown. Enjoy! 🍓🥧 ✨ #GratedPie #VienneseCookies #EasyBaking #HomemadeDessert #ButterCookies #CrumbleTopping #SimpleRecipe #JamFilled #BakingFromScratch #SweetTreats #CozyEats #DessertTime #BakingFun #TikTokFood #QuickDesserts #ComfortFood #ClassicRecipes #BakeWithMe #Foodie #SweetTooth #CrispyAndDelicious #WeekendBaking #YummyEats #IndulgentEats #creatorsearchinsights
♬ I Think They Call This Love – Cover – Matthew Ifield
Поради, як покращити рецепт класичний

Використовуй ці ідеї, щоб зробити враження від класичної випічки ще цікавішими:
- Для естетичної подачі притруси класичний тертий пиріг цукровою пудрою.
- Якщо випікала у квадратній або прямокутній формі, розріж на однакові частини такої ж конфігурації та склади на блюдо у декілька ярусів у шаховому порядку.
- Прикрасити страву можна половинками волоського або сумішшю подрібнених горіхів різних сортів.
- Смакуватиме цей десерт з чаєм та кавою, але не зіпсує його й келих мускатного вина або рислінгу.
- А от ще фішка: подавай пиріг теплим з кулькою морозива, а до повністю вистиглого добре підійдуть збиті вершки.
Обов’язково додай в закладки ці поради, щоб не забути, як зробити тертий пиріг за класичним рецептом.





