Ідеальні сирники в духовці: три рецепти

6 Хв

Розповідаємо, як приготувати смачні сирники в духовці, ділимось рецептами в солодкому та солоному варіанті. 

Запечені в духовці сирники зручні тим, що це дуже швидко, доволі економно й безумовно смачно. Маючи лише одне яйце та всього 200–250 грамів кисломолочного сиру можна легко нагодувати 3–4 дітлахів з майже стовідсотковою гарантією, що вмовляти їх попоїсти не доведеться. Буває й таке, що сир трошки залежався, або кислуватий, або просто не сподобався на смак, ось тоді сирники — чудове рішення, щоб продукт не пропав даром. А ще це безмежний простір для кулінарної фантазії та експериментів. У цій статті знайдеш простий рецепт сирників в духовці, якими зможеш порадувати себе й малечу. Й ще два: для тих, хто на дієті, й тих, хто любить щось незвичне.

Також буде цікаво

Ідеальні сирники в духовці з манкою та кокосовою стружкою

Ідеальні сирники в духовці з манкою та кокосовою стружкою

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 185 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 45 хвилин

Цей рецепт сирників в духовці з манкою та сметаною нагадує про затишний вихідний ранок, коли не треба поспішати, кудись бігти, планувати робочі справи, підганяти усіх й себе теж. Це час, щоб спокійно приготувати смачненьке для дітей або самій насолодитися ніжною, духмяною домашньою стравою під філіжанку запашної кави.

Інгредієнти:

  • домашній сир — 500 г;
  • манка — 3 ст. л;
  • яйця — 2 шт.;
  • цукор — 2 ст. л;
  • сметана — 150 мл;
  • вершкове масло — 30 г;
  • розпушувач — 1 ч. л;
  • ванілін — дрібка;
  • сіль — щіпка;
  • кокосова стружка — 2 ст. л.

План приготування сирників з манкою та кокосовою стружкою:

  1. Змішай сир, яйця, масло зі сметаною. Можна це зробити як міксером, так і ручним вінчиком. У першому випадку отримаєш однорідну шовковисту масу, у другому — текстуру з крупинками, які збережуть смак сиру окремими мікроакцентами.
  2. Додай манку, цукор, ванілін, розпушувач, сіль та кокосову стружку. Ретельно все перемішай.
  3. Залиш на 10–15 хвилин. Це важливо, адже манка має набухнути й взяти на себе важливу функцію стабілізатора.
  4. Сформуй сирники: спершу вологими руками зліпи кульку, а потім злегка притисни її з двох боків. Виклади на пергамент.
  5. Випікай сирники в духовці з манкою при температурі 180°C приблизно 25–30 хвилин.

Коли сир дуже вологий, збільш порцію манки, але не поспішай. Спершу візьми одну ложку понад норму в рецепті, а потім дивись, що вийшло, за потреби додай ще. Пергамент вибирай спеціальний для запікання, на ньому тісто не прилипає. Якщо сумніваєшся, який в тебе, просто змасти його олією. Для подачі для малечі можна притрусити готові сирники тертим молочним або білим шоколадом, додати свіжих ягід чи фрукти за сезоном.

Повітряні солоні сирники в духовці

Повітряні солоні сирники в духовці

🍽️ Кількість порцій: 3
✔️ Енергетична цінність: 160 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 35 хвилин

Така пропозиція може виглядати несподіванкою, але дуже рекомендуємо спробувати. Повітряні солоні сирники в духовці смакують з солодким чаєм, томатним соком або й овочевими салатами чи навіть морепродуктами. 

Інгредієнти:

  • сир — 400 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • борошно — 4 ст. л;
  • сіль — ½ ч. л;
  • розпушувач — ½ ч. л;
  • зелень — 2 ст. л;
  • гарбузове пюре — 100 г.

План приготування ідеальних сирників в духовці:

  1. Зроби з гарбуза пюре. Для цього очисть з нього шкірку, видали насіння та волокна навколо, поріж на невеличкі шматочки та перебий блендером до потрібної консистенції.
  2. Сир розімни виделкою, так буде смачніше в цьому варіанті.
  3. З’єднай гарбузову масу та кисломолочний продукт, ретельно перемішай.
  4. Додай сіль, яйце та подрібнену зелень й знову вимішай все разом.
  5. Поступово додавай борошно та розпушувач поки не отримаєш густе тісто.
  6. Сформуй кругленькі або видовжені сирники, виклади на деко, змащене олією, або на пергамент.
  7. Скільки пекти повітряні сирники в духовці? При температурі 180°C до золотистості, приблизно 20–25 хвилин. Але дивись не пересуши, краще вийми трішки раніше, ніж пізніше.

Якщо хочеш більш вираженого солоного смаку, 200 г сиру заміни фетою. Для подачі підійде грецький йогурт або часниковий соус із ним, смачно буде й з хумусом

А пюре з гарбуза можна зробити й інакше: при температурі 180°C запекти його в духовці. Зауваж, чим дрібніші шматки, тим менший час на запікання: для кубиків 2–3 см потрібно 20–25 хвилин. Ще смачніше буде, якщо притрусити м’якоть дрібкою мускатного горіха, сушеними травами. Готовий гарбуз не забудь звільнити від шкірки, якщо пекла великим шматками, потім перебий блендером до потрібної консистенції.

Дієтичні сирники без цукру: рецепт в духовці

Дієтичні сирники без цукру: рецепт в духовці

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 140 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 45 хвилин

Цей рецепт сирників в духовці без цукру, з бананом, але без яєць. Вони виходять смачні та корисні одночасно. Страва сподобається тим, хто дотримується дієти, стане в пригоді коли просто хочеться чогось легкого на сніданок або вечерю.

Інгредієнти:

  • сир 5% — 400 г;
  • яблуко — 1 шт.;
  • курага — 100 г;
  • вівсяне борошно — 5 ст. л;
  • кефір — 2 ст. л;
  • сіль — дрібка;
  • банан — 1 шт. (замість яєць).

План приготування дієтичних сирників:

  1. Замочи курагу на 15 хвилин, потім позбався рідини та подрібни її.
  2. Банан розімни виделкою змішай з яблуком, натертим на середній тертці.
  3. Перемішай фрукти разом, додай кефір.
  4. З’єднай сир, сіль, борошно.
  5. Додай фруктову масу, перемішай.
  6. Сформуй сирники, виклади на пергамент.
  7. Випікай при температурі 180°C приблизно 25–30 хвилин.

Якщо яблуко кислувате, додай родзинок. Якщо любиш, можна використати чорнослив або інші сухофрукти. Смакуватимуть такі дієтичні сирники з йогуртом, ягідним морсом, рослинним молоком. Додадуть насолоди подрібнені горішки, арахіс чи насіння кунжуту, посипані на готову страву. Якщо додаси більше вівсяного борошна, щоб тісто було щільнішим, вийдуть ідеальні сирники в духовці, щоб покласти частування у дитячі ланчбокси для смачного перекусу.

Рецепт домашнього сиру

Рецепт домашнього сиру

Сир завжди можна купити, навіть у невеличкому магазині недалеко від дому, що вже казати про великі маркети, де його безліч сортів від цілої купи виробників. Коли вибиратимеш, звертай увагу головне для рецепта ідеальних сирників — вагу та жирність. 

Але дуже легко можеш отримати простий натуральний кисломолочний сир без зайвих добавок, якщо зробиш його сама:

  1. Візьми 2 літри молока, у якого термін зберігання менш як 5 діб. Гарантовано таке купиш на ринку, або у простих пластикових пляшках чи пакетах, а не у тетрапаках. Це важливо тому, що ультрапастеризоване не згорнеться під час нагрівання, й сир не вийде.
  2. Знадобиться ще пів літра кефіру або кислого молока.
  3. Свіже молоко у каструлі сильно нагрій (80–85 °C), але не доводь до кипіння.
  4. Влий кефір та перемішуй, тримаючи на мінімальному вогні.
  5. Якщо хочеш, можна трошки підсолити.
  6. Через 2–3 хвилини білок почне згортатися й ти побачиш, як утворюється сирна маса.
  7. Коли рідина — сироватка — стане жовтувато-прозорою, вимикай вогонь.
  8. Підготуй сито, застелене марлею, розмісти його над якимсь посудом, адже сироватка теж корисна, наприклад, для тіста на пиріжки.
  9. Злий масу та залиш стекти на 15–30 хвилин.
  10. Якщо хочеш сухий сир, накрий його марлею та постав гніт, але так, щоб рідина, що стікатиме, не торкалася сита знизу.

Чим довше сир протримаєш у такому стані, тим сухішим він залишатиметься. Використовуй пропорції, аби зробити більше чи менше готового продукту. Залишки загорни у плівку або склади у пластиковий контейнер та відправ у морозилку.


Тепер вмієш робити домашній сир, маєш вичерпні інструкції, як приготувати сирники в духовці, та рецепти на різні випадки. Забирай в закладки й будь найкращим кулінаром для себе коханої та близьких.

Avatar photo
74 записи

Про автора
Обожнюю дізнаватися щось нове. Вмію пояснювати складне простими словами. Повністю згодна з тим, що інформація ― найдорожчий ресурс у світі.
статті
Схожі записи
ПродуктиПоради та добірки

Салат Мімоза: 5 рецептів від класики до оригінальних

6 Хв
Розповідаємо, як приготувати смачний салат «Мімоза» в різних варіаціях: з сардиною, з тунцем, з куркою чи навіть з яблуком.
ПродуктиЗакускиКондитерські вироби

Що приготувати на Геловін: солодощі та закуски

10 Хв
Ділимося смачними ідеями, що можна зробити на Геловін для дітей і дорослих.
ПродуктиПерші страви

Суп Том ям: рецепти приготування в домашніх умовах

8 Хв
Готуємо традиційний тайський суп Том ям: класичний рецепт українською і кілька цікавих альтернативних версій.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *