Алкогольні напоїВиноІгристе і шампанське

Жінки у виноробстві: як вони змінюють світ вина  

4 Хв

Розповідаємо про жінок у виноробстві, які успішно змінюють світ вина в Україні та інших країнах. 

Виноробство у багатьох асоціюється зі справою, в якій панують чоловіки. Але це не означає, що жінки не мають свого внеску у розвиток створення смачного та якісного вина. На жаль, вони значно рідше опиняються в центрі уваги. Але час це виправити! Спеціально для MJournal сомельє Марина Ревкова розповіла про жінок у виноробстві України та інших країн. І звісно ж, поділилась посиланнями на пляшки смачного вина від брендів, у створенні яких є турботлива жіноча рука. 

Також буде цікаво

Чому важливо говорити про внесок жінок у виноробство?

Чому важливо говорити про внесок жінок

Попри розвиток представленості жінок у різних професіях, вони нерідко залишаються у невигідному становищі у порівнянні з чоловіками. Зараз, наприклад, багато говорять про те, що є різниця у заробітних платах на однакових посадах. І жінки, на жаль, не виграють. А тим часом вони нерідко мають вагомі внески у розвиток різних галузей. 

Видимість, підсвічування досягнень важливе з кількох причин:

  • визнання історичного внеску жінок;
  • руйнування стереотипу, що якась галузь суто чоловіча;
  • натхнення молодих дівчат спробувати сили в новій сфері;
  • свіжий, часто оригінальний та незвичний погляд на розв’язання звичних задач, а з ним і поява крутих новинок.  
Жінки у виноробстві

Наприклад, жінки у сфері виноробства активні й в Україні, і за її межами. Але якщо поглянути на історію, побачимо, що раніше жінкам було заборонено вступати у спадок, мати власну справу, керувати бізнесом та отримувати за це гроші, якщо працювати все ж доводилось. 

Тому далі буде декілька історій про жінок, які вибороли собі право займатись виноробством на рівні із чоловіками. І хто знає, можливо сьогодні ви натхненно читаєте цю статтю, а завтра почнете свій шлях у сфері створення смачного та якісного вина. 

Жінки у виноробстві різних країн 

Жінки у виноробстві різних країн

Всі знають великих вдів Шампані та знамениту вдову Кліко. Саме Барбара-Ніколь Кліко-Понсарден винайшла ремюажний столик для того, щоб осад після вторинного бродіння скупчувався під кришкою пляшки і його можна було б з легкістю видалити. 

Та не всі знають вдову Помері, яка власне у 1874 році створила категорію брют для того, щоб задовольнити британський смак. 

Лілі Боланже – також відома вдова Шампані. Вона зробила доступною для простого люду недавно дегоржовану Шампань, яка відкривалася до неї тільки у вузькому колі шампаністів. 

Северін Фрерсон – перша жінка-енологиня на Perrier-Jouet і має фундаментальну освіту енолога в Реймсі. 

Головна технологиня на Шато Латур Елен Женін працює там вже 20 років та впровадила там біодинаміку та органіку. Я працювала з нею на вінтажі 22-23 року і захоплювалась її холодним розумом, підходом до своєї справи та відчуттям справедливості. 

Веронік Друен – енологиня у четвертому поколінні та перша жінка у сімʼї, якій дозволено очолити виноробню. 

Українські жінки у виноробстві

Українські жінки у виноробстві

Окремо хотілось би виділити жінок, які роблять свій внесок у розвиток виноробства нашої країни. Нові ідеї та підходи, втілені в українських брендах – те, чого варто прагнути. 

Аліна Тенетка та Маша Скорченко – українські енологині, мають 44 сезони виноробного досвіду у різних країнах світу. З українських підприємств вони допомагають робити вино та консультують Biologist, Father’s Wine, Kohanovska та Cikera. 

Ольга Ромашко – головна технологиня на виноробні Бейкуш. Їх білі, рожеві та червоні вина, скоріш за все, вам вже добре відомі. А тепер знатимете, що вони створені жіночими руками.

Євгенія Пустовіт раніше консультувала 46 паралель та виноробню князя Трубецького, яка зараз має назву Stoic Winery. Наразі Євгенія робить вино на Stoic та Chateau Pinot. 


Чи відчувається у винах, створених жінками-виноробами, особливий характер? Відповідь на це кожен знайде сам, коли спробує вино та ігристе з добірки вище. Одне можна сказати точно: жінки у виноробстві можуть мати й успіх, й значні досягнення. А знайомство з результатами їх праці розширить ваш винний досвід. 

Сомельє Марина Ревкова, експертка та авторка M Journal
13 записи

Про автора
Привіт, мене звати Марина Ревкова, я сомельє. У світі вина вже майже 7 років, але за цей час вже встигла стати Кращим сомельє України та представляти нашу країну на всесвітніх конкурсах сомельє. Я працювала в найбільшому винному ресторані України, отримала диплом міжнародної асоціації сомельє та третій рівень міжнародної школи WSET. Зараз навчаюсь на фінальному курсі і невдовзі сподіваюсь стати пʼятою українкою, яка має цю кваліфікацію. Буду знайомити вас із світом вина, а також робити огляди і підбірки найкращих пляшок.
статті
Схожі записи
Алкогольні напоїРом

Що таке витриманий ром та як його пити: поради сомельє

7 Хв
Розповідаємо, в чому особливості витриманого рому, ділимось тонкощами, як його пити.
Алкогольні напоїЦікаві добірки

Що таке кордіал та як його використовувати в коктейлях

8 Хв
Розповідаємо, що таке кордіал, чим він відрізняється від сиропу та яка його роль у барних міксах.
Алкогольні напоїПиво

Безалкогольне пиво: як його виробляють та добірка цікавих пляшок

7 Хв
Розповідаємо все, що потрібно знати про безалкогольне пиво.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Алкогольні напоїІгристе і шампанське

Ігристе вино кава (cava): що це, з чим пити та добірка від сомельє