Алкогольні напоїЦікаві добірки

Як зберігати алкоголь правильно: секрети збереження смаку та якості

5 Хв

Розповідаємо про правильне зберігання алкоголю в домашніх умовах.

Алкоголь – це не просто напій, а складна й чутлива до зовнішніх впливів речовина. Щоб він якнайдовше залишався якісним, смачним і ароматним, треба знати, як зберігати віскі, вино, пиво та інші його види. Особливо якщо ти полюбляєш смакувати напій потроху, правильне розташування після відкриття стає вирішальним. 

Знання, де і як зберігати відкрите вино та інші напої, дозволяє продовжити їхню свіжість на кілька днів, тижнів, а іноді й довше. Щоб ти максимально насолоджувалася своїми покупками з MAUDAU, детально розберемо, скільки зберігається віскі в закритій пляшці, вино після відкриття та ще багато чого. Не загуби статтю сама та не забудь поділитися нею з друзями, щоб і вони знали все про правильне зберігання алкоголю

Правила зберігання алкоголю вдома: загальні поради

Як зберігати алкоголь

Як ми вже згадували, зовнішні фактори, а саме температура, освітлення, доступ повітря – усе це впливає на смак і аромат алкоголю. Тому перед тим, як зберігати відкрите вино чи інший напій, необхідно точно знати, як це правильно робити. У закритому вигляді та за належних умов строки зберігання алкоголю можуть сягати багатьох місяців, років і навіть десятиліть. Ділимося кількома простими, але важливими правилами, як зберігати віскі, вино, пиво та інші алкогольні напої.

Температура зберігання алкоголю: які ідеальні умови? 

Температура зберігання алкоголю

Для більшості міцного алкоголю оптимальною є температура зберігання від 18 до 20 градусів. Для вина краще обрати більш прохолодні умови — 10-15 градусів. Важливо, щоб температура була стабільна, адже різкі її перепади, перегрівання чи переохолодження, сприяють окисненню напою та випаровуванню спирту, що погано впливає на структуру, смак і аромат. 

Вплив світла: чому темрява – друг? 

Вплив світла на зберігання алкоголю

Сонячне світло для алкогольних напоїв дуже шкідливе. Річ у тім, що коли ультрафіолетове випромінювання потрапляє на скляну пляшку, її вміст починає втрачати смак, змінювати колір, окислюватись та старіти. Найкраще місце для зберігання алкоголю — темне приміщення без вікон, або спеціальна шафа. До речі, найбільш чутливими до ультрафіолету є світле пиво, біле та ігристе вино, натуральні настоянки та лікери, хоча й іншому алкоголю він також може нашкодити. Саме тому напої часто продають у пляшках із темного скла, що захищає їх. 

Вологість повітря: як вона впливає на пляшки?

Вологість повітря для зберігання алкоголю

Перед тим, як зберігати вино вдома, прослідкуй за вологістю повітря у приміщенні. Якщо вона буде надмірна, може з’явитися цвіль на корку, а якщо недостатня – він засохне і стане крихким. До речі, якщо цвіль вже завелася, такий напій не варто пити, адже спори грибка потрапляють і в нього. Щоб такого не сталося, зберігай пляшки приблизно при 70% вологості. 

Положення пляшки при зберіганні: лежачи чи стоячи? 

Горизонтальне зберігання пляшки

Пляшки вина з корком найкраще тримати в горизонтальному положенні, щоб напій його зволожував і в пляшку не потрапляло повітря. Це захистить корок від пересихання і крихкості, а напій — від окиснення. Якщо ж говорити про те, як зберігати віскі або інші пляшки з кришками, — можна і вертикально.

Як та скільки можна зберігати відкриті пляшки алкоголю? 

Зберігання алкоголю

Ось базові рекомендації для різних видів алкоголю:

  1. Крафтове пиво після відкриття варто вживати відразу, адже, як усі газовані напої, воно швидко втрачає свої властивості. Протягом доби воно зовсім зіпсується і його не можна буде пити. 
  2. Те, скільки зберігається відкрите вино, з кришкою чи з корком, залежить від умов. Якщо дотримуватися правил, його можна буде пити від 3 до 5 днів. Проте, якщо казати про те, скільки зберігається ігристе вино, то термін придатності скорочується вдвічі. 
  3. Відкритий ром, як і віскі, джин і більшість лікерів, за правильних умов, можуть зберігатися від 3 до 6 місяців. Головне – щільно закривати пляшки щоразу після вживання, адже, якщо цього не зробити, напій окисниться.

Як зрозуміти, що алкоголь зіпсувався?

Як зрозуміти що алкоголь зіпсувався

Як ми вже казали, якщо не знати правил, як зберігати відкрите вино або інший алкоголь – він може зіпсуватися. Зазвичай виникають такі ознаки: 

  • неприємний аромат;
  • поганий смак;
  • зміна кольору; 
  • осад;
  • цвіль. 

Якщо ти помітила хоч одну з них – напій вживати категорично не можна. Щоб запобігти псуванню, відкритий міцний алкоголь можна поставити у холодильник. 

Зберігання алкоголю в холодильнику

Проте, варто уникати тривалого зберігання у морозильній камері, адже це може вплинути на якість напоїв. Наприклад, пиво чи вино за дуже низької температури перетворюються на лід. Після розморожування напій вже не смакуватиме так, як свіжий. Окрім того, лід має властивість розширюватися, тому скляна пляшка може луснути, а вміст — витекти. Водночас деякі лікери, внаслідок заморожування, можуть розшаруватися або навіть скиснути. Міцний алкоголь, хоч і не замерзає, від низької температури може втратити багатство смаку. 

Окрім заморожування, однією з найпоширеніших помилок, які неминуче призводять до псування алкоголю, є зберігання на кухні біля плити, батареї чи просто на сонці. Крім цього, пляшки нерідко тримають відкритими, або закоркованими, але вертикально, через що в них потрапляє кисень і алкоголь псується, втрачаючи свій смак і аромат. В тому числі цей фактор впливає на те, скільки зберігається відкрите вино. Інша поширена помилка – зберігання алкоголю при кімнатній температурі, через що воно також втрачає в смакових якостях.

Скільки зберігається вино

Отже, тепер ти точно знаєш, скільки зберігається відкрите вино та від чого це залежить. Та найголовніше – ти переконалася в тому, що правильне зберігання алкоголю – це не складно, якщо знати кілька базових правил. Користуйся ними й насолоджуйся смаком улюбленого алкоголю якнайдовше. До речі, навіть якщо напій трохи перестояв і втратив свіжість, не поспішай його виливати – він ще цілком може стати в пригоді на кухні. З такого алкоголю виходять чудові страви: соуси, маринади, десерти тощо. Проте, зверни увагу, що це стосується виключно ситуацій, коли напій трохи втратив насиченість смаку чи аромату і вже не викликає такої насолоди, як свіжий, але не зіпсувався і цілком придатний до вживання. 


Бажаємо приємних покупок!

Авторка M Journal Вероніка Понуляк
71 записи

Про автора
Філософиня, танцівниця, музикантка, викладачка і амбасадорка пізнання. Обожнюю дізнаватися про щось нове для себе і розбиратися у цікавих темах, у тому числі — історіях смачних коктейлів.
статті
Схожі записи
Алкогольні напоїВино

Вино до риби: ТОП рекомендацій від сомельє

6 Хв
Яке вино краще до риби, червоне чи біле, ділимось добіркою від сомельє.
Алкогольні напоїПиво

Пиво з азотною капсулою: в чому фішка?

4 Хв
Розповідаємо, що таке азотний віджет і для чого він потрібен.
Алкогольні напоїВино

ТОП-10 вин до суші та інших страв азійської кухні

8 Хв
Розповідаємо, яке вино краще вибрати до суші, а які сорти підкреслять інші страви азійської кухні.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

×
Алкогольні напоїПиво

Пиво з азотною капсулою: в чому фішка?