Алкогольні напоїВино

Вино та літнє меню: найкращі поєднання з сезонними салатами та стравами з гриля

6 Хв

Розповідаємо, як вибрати вино до літніх страв з гриля та легких салатів. Ділимося порадами з фудпейрінгу від професійного сомельє. 

Літо – це час легких страв, овочів, зелені та морепродуктів. Вечори сповнені ароматами свіжих трав та димку від гриля. У такі моменти ідеальний келих хорошого вина може перетворити звичайну трапезу на справжнє свято смаку. І тут особливо актуальним стає фудпейрінг – мистецтво поєднання їжі та напоїв. Тож як вибрати вино, що ідеально доповнить літні страви? Разом з професійним сомельє поринемо у світ, де легкість, свіжість та гармонія відіграють ключову роль. З’ясуємо, з чим пити вино, які стилі найкраще підходять до сезонних салатів і страв на грилі.

Також буде цікаво

Як вибрати вино влітку: сезонні особливості та популярні сорти

Як вибрати вино влітку

Літо диктує свої правила вибору вина. Важкі, повнотілі червоні вина, що чудово зігрівають узимку, можуть здаватися обтяжливими під палючим сонцем. Натомість перевагу слід віддавати напоям з виразною кислотністю, легким тілом та свіжими ароматами.

Про найпопулярніші види вина, що чудово смакують у теплу пору року, розповім прямо зараз.

Білі сухі вина

Білі сухі вина

До літніх страв чудово пасує ціле різноманіття сортів винограду:

  1. Совіньйон Блан (Sauvignon Blanc) з Нової Зеландії або долини Луари у Франції.
  2. Молодий і не тільки німецький Рислінг (Riesling). 
  3. Піно Грі/Гріджіо (Pinot Gris/Grigio) особливо з регіонів Альто-Адідже або Фріулі. 
  4. Альбаріньо (Albariño) з Ріас Байшас в Іспанії.
  5. Вердехо (Verdejo) з іспанської Руеди.
  6. Головний білий сорт Австрії Грюнер Вельтлінер (Grüner Veltliner).
  7. Мюскаде (Muscadet) також з долини Луари у Франції. 
  8. Шардоне з прохолодних кліматичних регіонів без впливу витримки у дубової бочки. 

Всі вони пропонують широкий спектр ароматів – від трав’янистих і цитрусових до мінеральних та квіткових. Їхня хрустка кислотність ідеально втамовує спрагу та освіжає. Саме тому білі сухі вина з цих сортів винограду є вдалою парою до літніх страв.

* “Хрустка кислотність” у вині – це образний вислів, який використовують для опису дуже приємної, яскравої та свіжої кислотності, що ніби “очищає” смакові рецептори. Це як свіже, зелене яблуко або шматочок лайма, яке пробуджує смак.

Рожеві вина (розе)

Рожеві вина

Ці універсальні напої стали справжнім символом літа. Від Провансу до Каліфорнії, рожеві вина вражають своєю палітрою відтінків та смаків – від сухих і ніжних до більш насичених та фруктових. Вони поєднуються майже з будь-якими літніми стравами.

Легкі червоні вина

Легкі червоні вина

Не варто повністю відмовлятися від червоних. Вибирайте легкі сорти з низьким вмістом танінів, наприклад, Піно Нуар (Pinot Noir), Гаме (Gamay), молоді Цвайгельти (Zweigelt) або Барбера (Barbera) з П’ємонту. Їх краще трохи охолодити перед подачею, щоб підкреслити фруктові ноти.

Ігристі вина

Ігристі вина

Незалежно від того, чи це просекко, кава чи легке шампанське, бульбашки ігристих вин завжди додають відчуття свята та легкості. Висока кислотність і свіжість роблять їх відмінним вибором для будь-якого літнього свята чи просто для аперитиву. Якщо є бажання краще дізнатися про ігристе, то раджу почитати цю статтю.

При виборі також враховуйте температуру подачі: білі, рожеві та ігристі вина найкраще смакують охолодженими, що підсилює їхню свіжість.

З чим пити вино: фудпейрінг зі стравами на грилі

Фудпейрінг

Магія літнього гриля полягає у димних ароматах та карамелізованій скоринці, які чудово взаємодіють з певними видами вина. Базові принципи фудпейрінгу алкоголю та страв на грилі досить прості:

  • Риба та морепродукти. До креветок або морської риби на грилі ідеально пасує Совіньйон Блан з Нової Зеландії з його яскравими цитрусовими нотами або Рислінг з його мінеральними відтінками. Окрім хрусткого білого до соковитого стейка з тунця чудово підходить червоне з низькими танінами. Наприклад, Mount Riley Sauvignon Blanc, що бадьорить ароматами цитрусових і маракуї й дарує хрусткий та свіжий смак
  • Біле м’ясо (курка, індичка) на грилі. У цьому випадку ідеально пасують білі вина з помірною або високою кислотністю. Наприклад, курку-гриль чудово доповнить Шардоне без надмірного впливу витримки у дубовій бочці, що зберегло свою свіжість. Гарна нагода спробувати відзначене медалями міжнародних конкурсів вітчизняне Шардоне Shabo Reserve з нотами стиглого жовтого яблука та вершковими відтінками.
Червоне м'ясо
  • Червоне м’ясо (яловичина, свинина) та бургери. Звісно, ці страви на грилі вимагають більш насичених червоних вин. Але маємо літо та сподіваємося на спеку. Тому до легких червоних ще можна додати Вальполічеллу (Valpolicella) та Гренаш (Grenache / Garnacha) з помірним алкоголем. Вони зможуть впоратися з насиченим смаком м’яса, не перевантажуючи його. Приклад такого вина – збалансоване Tommasi Valpolicella зі свіжими ароматами вишні та червоних фруктів, м’якими танінами та легким тілом.
  • Овочі на грилі. Залежно від інтенсивності смаку овочів, можна обрати як легкі рожеві вина, так і ароматні білі, наприклад, Вердехо або Гевюрцтрамінер з холодних регіонів. Органічне Marques de Riscal Verdejo Organic з іспанського регіону Руеда зі своїм яскравими ароматами фенхелю, білих квітів та цитрусових та легкою пікантністю цілком може створити нову смакову реальність.

Пам’ятайте, що головне правило – це баланс. Вино має доповнювати страву, а не конкурувати з нею. 

Найкращі поєднання вина та літніх салатів

Найкращі поєднання вина

Літні страви, зокрема свіжі салати, вимагають особливого підходу до вибору вина. Важливо, щоб воно не перебивало ніжні смаки зелені, овочів та легких заправок. Тож от ідеї вдалого фудпейрінгу вина та літніх салатів: 

  • Легкі зелені салати з трав’яними заправками. До страв з огірками, помідорами, листовою зеленню та свіжими травами ідеально пасують хрусткі та ароматні білі вина. Чудовим вибором стане Совіньйон Блан з його цитрусовими та трав’яними нотами, або італійське Піно Грі зі свіжою кислотністю.
  • Страви з білим м’ясом або морепродуктами. До салатів з куркою гриль, креветками або тунцем спробуйте розе. Універсальність дозволяє поєднувати рожеве вино з різними інгредієнтами. Також підійдуть легкі, не надто насичені білі вина, як-от Верментино.
Біле м'ясо
  • Салати з фруктами та сиром. Якщо літній рецепт включає фрукти (наприклад, диню, персики) або легкі сири (фета, моцарела), то тут можна експериментувати з більш ароматними білими винами, наприклад, німецьким Рислінгом або вже згаданим Гевюрцтрамінером. Їхня легка солодкість або виразна фруктовість чудово гармонізуватимуть з солодкими нотами фруктів.
  • Страви з заправками на основі оливкової олії та лимона. Як у цьому випадку вибрати вино? Тут найкращим варіантом стануть вина з високою кислотністю, які зможуть витримати кислотність заправки. Молодий і свіжий Шардоне без витримки в дубі або Грюнер Вельтлінер чудово підійдуть.

Зважаючи на легкість та свіжість літніх салатів, уникайте важких червоних вин та надмірно дубових білих, адже вони можуть перевантажити делікатний смак страви. 


Пам’ятайте, що найголовніше у фудпейрінгу – це ваші особисті вподобання. Тому відповідь на питання “З чим пити вино” завжди особиста. Не бійтеся експериментувати та відкривати нові, неочікувані поєднання, адже літо – це час для різноманітного досвіду!

Avatar photo
23 записи

Про автора
Маю магістерський ступінь з сенсорного аналізу, сертифікат 3 рівня Міжнародної школи WSET та досвід роботи в якості головного сомельє мережі винних магазинів. Також є членом Української Асоціації Сомельє та редагував всі описи вина в останньому Винному Гіді України. Моя пристрасть - це поєднання "незрозумілого та пихатого" світу вина з повсякденним життям.
статті
Схожі записи
Алкогольні напоїКоктейлі

Літні коктейлі: 7 ідей смачних та оригінальних міксів

7 Хв
Розповідаємо, як подавати холодні напої влітку та ділимось добіркою пецептів.
Алкогольні напоїПиво

Що таке лагер та які особливості смаку має це пиво?

6 Хв
Заглиблюємось у світ лагера: технологію виробництва, смаковий профіль та цікаві зразки для дегустації.
Алкогольні напоїВино

Як зробити вино з вишень в домашніх умовах: рецепт покроково

6 Хв
Розповідаємо, як зробити вишневе вино в домашніх умовах.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Алкогольні напоїВино

Рожеві вина та ігристі: добірка від сомельє