Розповідаємо, як приготувати оригінальні варіанти популярних коктейлів зі смаковим віскі.
У цій статті:
Коктейлі з віскі — це класика, яка має безліч прихильників. Конкуренцію їй можуть скласти хіба що мікси з ромом або джином. Але з часом улюблені поєднання стають буденністю. Вже спробувала різні варіації рецептів з класичним віскі? Експериментуй з новою палітрою: смаковий алкоголь запалить твою вечірку й точно вразить рецептори.
Справжня насолода від дрінків — у смаках, ароматах і цінних моментах спілкування. Споживай відповідально!
Особливості використання смакового віскі у коктейлях

Назви дещо збивають з пантелику. Якщо це віскі, то чому на пляшці написано «лікер»? Або «напій на основі віскі»? Все гаразд: смакові різновиди за вимогами законодавства не можна називати суто віскі. Вони не підпадають під визначення через нижчий градус і різні добавки-ароматизатори.
Проте це все одно чудові напої, щоб приготувати коктейль з віскі вдома. У статті називатимемо їх і лікерами, і житнім. Як впливає такий алкоголь на смак дрінків:
- додає нові нотки у смаковий профіль;
- робить напій менш міцним (бо містить менше спирту);
- замінює сиропи або лікери, спрощуючи приготування;
- зазвичай робить коктейль з віскі солодшим.

Зовсім скоро ми потерпатимемо від спеки, а смаковий алкоголь дозволяє готувати свіжі, легкі напої. Тому буде й кілька рецептів літніх коктейлів з віскі!
Рецепти коктейлів зі смаковим віскі
Забудь стереотип, що віскі – напій тільки для солідних джентльменів у шкіряних кріслах! Трунок може бути свіжим, пікантним, солодким, терпким… Тому пропоную як прості коктейлі з віскі, що замінять комбінацію з колою, так і складніші міксологічні рецепти.
Легкий Коричневий Дербі (варіація на Brown Derby)

За легендою, цей коктейль з віскі названо на честь однойменного ресторану з будівлею у формі капелюха. Brown Derby дуже відомий у Лос-Анджелесі ще з 1930-х років. Оригінально в рецепті використовують медовий сироп, але ми замінимо його смаковим алкоголем.
Інгредієнти:
- 65 мл медового віскі The Pogues;
- 25 мл грейпфрутового соку;
- лід.
⌛ Час приготування: 5 хвилин
Найкраще подавати в охолодженому коктейльному келиху (купе або мартіні). У шейкер додай лід, віскі та сік. Енергійно струси протягом 15-20 сек. Наливай в келих, проціджуючи через ситечко. За бажанням прикрась цедрою грейпфрута. Регулюй міцність і солодкість до смаку — більше соку або віскі.
Медовий сауер (Honey Whiskey Sour)

Варіація класичного Віскі сауер, але лікер з медом додає солодкості та аромату.
Інгредієнти:
- 50 мл медового Jack Daniel’s Honey;
- 20-25 мл свіжовичавленого соку лимона;
- 10-15 мл цукрового сиропу;
- 1 білок яйця (для пінки);
- лід;
- цедра лимона.
⌛ Час приготування: 5 хвилин

Якщо використовуєш білок, порядок приготування наступний:
- Додай віскі, сік лимона, цукровий сироп і білок у шейкер. Енергійно струшуй без льоду протягом 10-15 секунд (це називається dry shake) для утворення піни.
- Відкрий шейкер, додай лід і знову закрий. Струси ще 15-20 сек., доки шейкер не охолоне.
- Перелий дрінк через сито (або барний стейнер) в охолоджений келих. Для стійкої пінки затримай її ложкою, потім виклади зверху на напій.
- Прикрась вишнею або спіраллю з цедри.
Рецепт Віскі сауер без білка такий самий, просто струси компоненти одразу з льодом.
Свіжий фруктовий дрінк

Інгредієнти:
- 50 мл яблучного віскі-лікеру Jack Daniel’s Tennessee Apple;
- 120 мл ананасового соку (нектару);
- скибка лимона;
- лід.
⌛ Час приготування: 3 хвилини
@drink_easy Це поєднання варто спробувати 🍍🍏
♬ оригінальний звук – Коктейлі вдома 🥂
Дуже простий рецепт: у низьку склянку з кубиком льоду додаємо яблучний віскі, вичавлюємо скибку лимона, доливаємо ананасовий сік і перемішуємо. Якщо занадто солодко, можна вичавити ще одну скибку.
Літній коктейль з яблучним віскі та комбучею

Хочеться чогось свіженького, але не надто газованого й солодкого? Комбуча чудово поєднується з житніми нотками. Можеш експериментувати з різними смаками і віскі, і чайного гриба, створюючи унікальні комбінації.
Інгредієнти:
- 60 мл віскі Jim Beam Apple;
- 120 мл комбучі (груша-яблуко або інша);
- скибка лимона або лайма;
- лід.
⌛ Час приготування: 3 хвилини
Охолоди келих або склянку: або наповни льодом, або постав на кілька хвилин до холодильника. Додай лід. Налий лікер, комбучу та вичави сік цитруса. Можна робити одразу кілька порцій на компанію. Тепер просто перемішати — і прості коктейлі з віскі на літо готові!
Цікаві штуки на MAUDAU
Чері-фешн: варіація Old Fashioned

Неймовірно м’який і помірно солодкий, апельсинові та вишневі нотки завершуються деревними. Власне, це легша версія Олд Фешен. Пропоную приготувати цей коктейль з віскі вдома, якщо хочеться чогось витонченого.
Інгредієнти:
- 25 мл вишневого віскі;
- 25 мл бурбона, наприклад, Jim Beam White Straight;
- кубик цукру;
- 2-3 краплі бітеру Ангостура;
- лід;
- апельсинова цедра для подачі.
⌛ Час приготування: 5 хвилин

Як готувати коктейлі з віскі, коли немає цукрового сиропу:
- Поклади кубик рафінованого цукру в низьку склянку.
- Додай 2-3 краплі Ангостура та кілька крапель води. Розімни ступкою до густої консистенції, що нагадує сироп.
- Тепер додай кубики льоду.
- Налий два види віскі — смаковий і звичайний.
- Перемішай ложкою, охолоджуючи напій, протягом 30 сек.
Прикрась цедрою апельсина, попередньо вичавивши ефірні олії. Щоб підкреслити, що це саме Чері-фешн, додай коктейльні вишні.
Простий вишневий віскі

Не обов’язково розкривати смаки складними шляхами, поринаючи в тонкощі бітерів, сиропів, шейкерів. Іноді все геніальне просте, як віскі з колою, але в цьому випадку — з вишневим соком і делікатною лаймовою кислинкою.
Інгредієнти:
- 50 мл віскі Ballantine’s Wild 30%;
- 90 мл якісного вишневого соку, але підійде й нектар;
- 10 мл свіжовичавленого соку лайма;
- лід.
⌛ Час приготування: 2 хвилини
Наповни келих на твій вибір льодом. Додай віскі, вишневий і лаймовий сік. Акуратно перемішай. Якщо читаєш це влітку, прикрашай свіжими вишеньками та/або скибкою лайма.
Caramel Mudslide

Молочні коктейлі з віскі — це звучить дивно, але підозріло приємно. Спробуй карамельну версію Mudslide, але не з горілкою, а з карамельним лікером.
Інгредієнти:
- 50 мл смакового віскі з карамеллю Black Velvet;
- 15 мл лікеру «Чорний шоколад»;
- 25 мл або жирних вершків 30%, або нежирних для легшого смаку;
- лід;
- прикраса: тертий чорний шоколад.
⌛ Час приготування: 3 хвилини
Для класичної подачі налий трохи шоколадного лікеру на стінки склянки. Далі у шейкері струси віскі, лікер та вершки протягом 20 секунд. Подавай з льодом і тертим чорним шоколадом.
Карамель Лібре

Той самий віскі з колою, але з цікавим посмаком завдяки карамельним ноткам. До того ж лонг легший за класичну версію, бо смаковий алкоголь не такий міцний.
Інгредієнти:
- 75 мл карамельного віскі;
- 200 мл коли;
- 12 мл соку лайма;
- лаймова скибка для декору.
⌛ Час приготування: 2 хвилини
Як приготувати цей коктейль з віскі вдома:
- Наповни низьку склянку льодом.
- Змішай всі інгредієнти ложкою, щоб поєднати. Роби це протягом 20-30 сек., щоб лід розбавив коктейль.
- Подавай зі скибкою лайма.
До речі, можна не обмежуватися звичайною колою: кавова, вишнева або ванільна додають цікавих відтінків.
Пекучий коктейль з віскі та сидром

Цікаво, що кориця сприймається нашими рецепторами як щось пекуче та гаряче. Якщо тобі до смаку текіла з чилі або зігрівальні трунки, готуй коктейлі алкогольні зі смаковим віскі. Чудовий кандидат — лікер з посмаком кориці від Evan Williams.
Інгредієнти:
- 50 мл віскі з корицею;
- 120 мл сухого сидру;
- лід;
- скибка яблука або цедра апельсина.
⌛ Час приготування: 2 хвилини
Наповни високу склянку льодом, додай до неї віскі та сидр. Ретельно перемішай. Прикрась скибкою яблука або цедрою. Цей дрінк освіжає смакові рецептори, по-своєму пряний і доволі алкогольний, хоч це й не дуже відчувається.
Whiskey Ginger з твістом

У традиційний коктейль додають ірландський віскі, проте рецепт просто адаптувати. Пропоную почати з легкої версії, щоб притамувати пекучість кориці та імбирного елю.
Інгредієнти:
- 50 мл лікеру з корицею — підійде вищезгаданий Heaven Hill від Evan Williams;
- 180 мл імбирного елю;
- лід;
- скибка лайма.
⌛ Час приготування: 3 хвилини
Наповни склянку кубиками льоду. Поєднай віскі та імбирний ель. Обов’язково вичави лаймовий сік і додай до коктейлю! Перемішай ложкою всього кілька разів, щоб не випустити бульбашки.
Навіть прості коктейлі з віскі та двома-трьома компонентами грають по-новому. Смаковий алкоголь додає глибини, зменшує градус. Тож це неабиякий привід поповнити домашній бар, особливо перед літньою спекою. Звісно, найважливіший інгредієнт — це твоя креативність. Не бійся експериментувати, створюючи неперевершені дрінки!