Розповідаємо, що таке саке, у чому його особливості та як правильно вживати цей традиційний напій, щоб розкрити його максимальний смак.
У цій статті:
Напій з багатою історією та унікальним процесом виробництва. Його пропонують під час церемоній та офіційних зустрічей. Він займає особливе місце як в японській культурі, так і в серцях гурманів по всьому світу.
Сьогодні відповімо на найпоширеніші запитання про саке: в чому його особливість, який його склад та як пити саке в домашніх умовах?
Що таке саке: рисове вино чи неповторний напій?
Ти, ймовірно, помічала саке в меню японських ресторанів і ультрасучасних коктейль-барів. Його позначають як «ніхоншю», що буквально означає «японський алкоголь». Також можна зустріти назви окремих видів, наприклад, «Дайґіндзьо», «Ґіндзьо» або «Дзюнмай», які вказують на якість та насиченість.
Але що таке саке? В чому його секрет? Перше, що треба зазначити про саке, що це унікальний напій, виготовлений із рису. Його часто називають «рисовим вином» за ферментований спосіб виготовлення, а інколи помилково йменують «рисовою горілкою», хоча технологія виробництва інша, подібна до пивоваріння.
Основні інгредієнти для саке:
- Рис
Використовують особливі зерна, які мають назву «сакамай». Рис ретельно полірують, знімаючи зовнішні шари зерна, щоб залишити тільки серцевину, яка дає чистий і витончений смак.
- Вода
Вода складає близько 80% готового саке, тому її якість безпосередньо впливає на структуру. Вона повинна включати оптимальну кількість мінералів, таких як кальцій і магній, які сприяють активності дріжджів та ферментації.
- Дріжджі
Вибір правильних дріжджів та контроль їхньої роботи має величезний вплив на текстуру кінцевого продукту. Окремі виробники розробили навіть власні штами дріжджів.
- Коджі (пліснява)
Це один з найважливіших елементів, який перетворює складні вуглеводи рису на прості цукри, які потім перетворюються на алкоголь під дією дріжджів.
Процес приготування дуже складний і включає кілька етапів, що потребують високої кваліфікації та уваги до деталей. Важливо зазначити, що кожна стадія, від обробки рису до ферментації, впливає на кінцевий результат — скільки обертів буде містити саке, його насиченість, текстуру та якість.
Міцність напою: скільки градусів у саке?
Вміст алкоголю у саке такий же, як і в червоному або білому вині, приблизно 15%.
Сьогодні бренди представляють широкий спектр смаків і стилів саке. Скільки градусів у ньому, залежить від кількох факторів, таких як процес ферментації, додавання спирту та співвідношення інгредієнтів. Виробники часто експериментують із саке з низьким вмістом алкоголю та саке, що перевищує середній рівень, щоб задовольнити різні уподобання споживачів.
Слабоалкогольне саке
Слабоалкогольне саке має більш легкий смак і його краще вживати охолодженим. Цьому виду японського алкоголю властивий хороший баланс солодкості та кислотності. Подається зазвичай як аперитив, оскільки напій м’який і легко п’ється.
Ось кілька варіантів саке з низьким вмістом алкоголю, які можуть тобі сподобатися:
- Саке Akashi Tai Sparkling sake Junmai Ginjo, 7% — це ігристе саке з освіжаючим характером. Аромат напою відкривається нотами білого персика, абрикосу та цитрусових. Має солодкуватий смак, що добре збалансований з відтінками лимона та банану. Цей напій нагадує легке, елегантне шампанське, але з характерними рисами японського саке.
- Sake Awayuki Sparkling 5.5% має освіжаючий аромат з фруктовими нотами, а також тонкими відтінками бананового крему, лісового горіха та ванілі. У смаку — вишукана комбінація яскравої кислотності та ніжної солодкості. Це саке схоже на ігристе вино, але з більш фруктовою палітрою.
Замовити вишукані види слабоалкогольного саке можна на MAUDAU.
Саке з високим вмістом алкоголю
Відоме своїм сильним смаком і багатим ароматом. Вміст алкоголю може бути в межах від 16 до 20%. Цей тип саке часто має більш інтенсивний профіль, що робить його ідеальним для особливих випадків.
Зверни увагу на саке з більшим вмістом алкоголю:
- Саке Akashi Tai Junmai Daiginjo, 17% дивує своїм розкішним ароматом, який розкривається нотами свіжих цитрусових, соковитої дині, витонченими відтінками шавлії та тонкими трав’яними акцентами. На смак це саке ідеально поєднує свіжість лимона з помірною гіркотою апельсина, що додає йому цікавої динаміки. Воно має тонку схожість з високоякісними білими винами з виразною фруктовою терпкістю.
- Саке Misen Ginjyo, 15,4% — цей варіант азійського алкоголю може бути схожим на фруктові вина, але має свою унікальність завдяки японському характеру. Його елегантний аромат відкривається м’якими відтінками квітів та екзотичних фруктів. Смак приємно м’який, шовковистий та насичений, з легкими кисло-фруктовими відтінками та нотками злаків. Саке без надмірної солодкості, з добре збалансованою текстурою.
Замовляй пляшку, яка найбільше зацікавила, на нашому сайті та відкрий нові горизонти японської традиції прямо у себе вдома.
Секрети максимального смаку: як правильно пити саке?
Чи знала ти, що саке можна вживати гарячим, холодним або кімнатної температури? І в кожному з варіантів смак відкриватиме нові грані. На відміну від інших алкогольних напоїв, саке можна підігрівати, що робить його унікальним.
Тепле саке зазвичай подають взимку, коли хочеться насолодитися цією перлиною японської культури в холодну пору року. Через підвищену температуру алкогольна складова стає менш вираженою. Тепло має чудову здатність згладжувати кислоти й підкреслювати солодкі та гіркуваті відтінки.
Тепле саке ідеально підходить для таких сортів, як Junmai чи Honjozo. Завдяки нагріванню воно набуває об’ємної текстури, що підсилює його солодкість і створює враження глибини.
Водночас холодне саке зберігає всю свою свіжість та легкість. Низька температура дозволяє виявити фруктові та квіткові нотки напою, які під час підігріву могли б загубитися. Для холодної подачі підійде саке типу Ginjo, яке подарує відчуття прохолоди та енергії.
Японці п’ють саке при температурі від 5-60°C. Його вживання при різних градусах дозволяє відчути різницю в ароматі та смакових відтінках. Спробуй повільно охолодити тепле саке, і ти помітиш, як відчуття зміняться.
Смачні поєднання: з чим пити саке?
Розібравшись з тим, як пити саке, варто звернути увагу на те, з чим його можна поєднувати, щоб максимально насолодитися смаковими відчуттями.
Суші та сашимі — це класичні страви, які зазвичай спадають на думку, коли мова йде про поєднання саке з японською кухнею. Однак воно чудово гармоніює й з іншими делікатесами з різних країн світу, розкриває нові смакові відтінки. Наприклад:
- італійська кухня: добре гармоніює з пастою, чудово поєднуються з ризотто або стравами з морепродуктами;
- французька кухня: більш насичені сорти відмінно підходять до страв з фуа-гра, ніжного сиру або класичних французьких закусок;
- іспанська кухня: відмінно підходить до тапас, зокрема до смаженої риби, а також до іберійської шинки;
- американська кухня: легке саке чудово поєднується з бургерами або смаженими курячими стравами.
На майбутнє, коли ти будеш пити цей елегантний рисовий напій, запам’ятай ці деталі — і вражай своїх друзів новими знаннями про саке!
Але навіщо чекати наступного разу? Замовляй саке прямо зараз і насолоджуйся чудовим смаком, який точно вартий уваги!