Розповідаємо, що таке азотний віджет (капсула) і для чого він потрібен.
У цій статті:
Серед багатства сортів пива і брендів на полицях супермаркетів легко не звернути увагу на одну маленьку, але важливу деталь, яка може кардинально змінити враження від напою. Особливо це стосується пива стаут, в якому текстура не менш важлива за насичений смак і аромат.
Азотна капсула — це невеличка, але геніальна хитрість, яка поступово завойовує популярність у поціновувачів пива, які прагнуть нових вражень. Детально розберімося, у чому ж секрет цієї технології та чому вона стала справжньою знахідкою для фанатів стауту і не тільки.
Збережи статтю собі та не забудь поділитися нею з друзями, щоб і вони знали, в чому фішка пива з азотним віджетом.
Що таке азотна капсула?

Азотна капсула, або азотний віджет (floating widget) — це унікальний винахід ірландського бренду пива Guinness, який запатентували в 1989 році. Це маленький пластиковий капсульний пристрій, схожий на кульку. Його кладуть у бляшанку або скляну пляшку пива для утворення густої, щільної пінки як у розливного напою.
Під час розливу пива в пабах воно подається під тиском суміші азоту і вуглекислого газу. Саме тому, щоб відтворити цей ефект, азотна капсула містить рідкий азот, введений під сильним тиском. Коли споживач відкриває пиво, тиск в упаковці різко знижується і з віджета виділяється газ, утворюючи дрібні рівномірні бульбашки та характерну гладку, кремову і шовковисту пінку.
Завдяки цьому інноваційному рішенню пиво з азотною капсулою має мʼякшу текстуру і смак, а також стійку пінку, що нагадує пиво в пабі. Варто зазначити, що floating widget назавжди змінив індустрію, адже слідом за Guinness його почали використовувати й інші бренди. Детально розберемо, які саме.
У яких брендів є «азотне» пиво?

Сьогодні на полицях магазинів можна знайти азотне пиво від різних виробників, які пропонують смаки та текстури під різні запити. Серед них:
- Guinness Draught. Класичне ірландське темне пиво зі збалансованим смаком, в якому є гіркуваті нотки кави, смаженого ячменю, какао, диму й шоколаду.
- Murphy’s Irish Stout. Це темне пиво схоже на попереднє текстурою, але не смаком. Воно мʼякше та має ніжний смак карамелі та смаженого солоду.
- O’Hara’s Irish Stout Nitro. Темне пиво з насиченим гіркуватим смаком, у якому відчутні нотки еспресо та хмелю.
- Boddingtons Pub Ale. Світле азотне пиво також існує і його роблять у Великобританії. Цей класичний англійський ель має збалансований смак, який поєднує солод і гірчинку.
Як правильно пити пиво з азотною капсулою?

Для того, щоб отримати максимальне задоволення таким напоєм, варто дотримуватися кількох простих рекомендацій:
- Температура. Пиво, в якому є азотний віджет, варто пити охолодженим приблизно до 6 градусів. Зверни увагу на те, що вища чи нижча температура може вплинути на напій. Наприклад, якщо воно буде занадто холодним, смак буде відчуватися менш виразно, а якщо тепле — зміниться текстура і не вдасться насолодитися її вершковістю й шовковистістю.
- Швидкість. Банку чи пляшку варто відкрити швидко, щоб різко знизився тиск в ній і азотна кулька активувалася. Завдяки цьому утвориться однорідна кремова пінка.
- Склянка. Пиво з floating widget найкраще пити зі спеціального пивного келиха, який нагадує тюльпан. Наливай в нього напій повільно, одним плавним рухом, щоб пінка змогла рівномірно піднятися. Водночас це дозволить насолодитися ароматом пива.
Якщо ж ти полюбляєш пити прямо з банки або пляшки, так теж можна, але тримай її під кутом, щоб пінка не зникла занадто швидко. Найголовніше — пий повільно, не поспішай та смакуй кожну деталь свого напою: смак, аромат і текстуру.

Щоб пити було ще приємніше, рекомендуємо вибрати до напою закуску. Азотне пиво добре поєднується насиченими смаками. До темного пива чудово пасують будь-які страви з червоного мʼяса, а також копченості. Його кавові, шоколадні й карамельні нотки доповнять десерти, наприклад, шоколадний торт, брауні, тірамісу, крем-брюле.
Якщо ж ти обереш світлий ель з азотною капсулою, радимо звернути увагу на легші закуски. Наприклад, горіхи, сирні тарілки, овочі на грилі, смажена або запечена риба.
Отже, тепер ти точно знаєш, як і з чим пити азотне пиво — залишилося лише знайти момент, щоб насолодитися його оксамитовою пінкою та мʼякою текстурою.
Смачного!