Пояснюємо професійні пивні терміни простими словами.
У цій статті:
Пиво — це напій із багатовіковим минулим, який має власну культуру, що розвивається. Наприклад, сьогодні його пʼють не лише чистим, а й використовують для різноманітних коктейлів, а ефект свіжого пінного дарує навіть магазинне пиво з азотним віджетом.
Разом із пивом еволюціонувала й мова, яка позначає процес його приготування, види, характеристики тощо. У цій статті ми розберемо пивний словник, щоб ти міг краще розуміти світ цього напою. Збережи статтю собі та поділися нею з друзями, щоб і вони знали, що означають пивні терміни.
Терміни пивоваріння

Щоб розібратися у світі пива, варто почати з основ — процесу його створення. Пивоваріння має свою технічну мову, де кожен термін описує важливий етап або інгредієнт. Знання цих понять допоможе краще зрозуміти, як формується смак і аромат напою, а також дозволить по-новому подивитися на улюблений келих пива.
Солод
Пророщене та висушене, іноді й підсмажене зерно, зазвичай ячмінь, що дає пиву цукри для ферментації і формує його колір, аромат і смак. Різні види солоду створюють відтінки від легкого солодкуватого до карамельного чи шоколадного.
Хміль
Рослина, що додає пиву гіркоту і аромат, а також діє як природний консервант. Різні сорти хмелю можуть надавати цитрусові, трав’яні, квіткові або смолисті відтінки.
Сусло
Ароматна рідина після затирання солоду у воді, що містить цукри для бродіння і закладає смак та аромат майбутнього пива.
Мацерація
Замочування солоду у воді для розщеплення крохмалю на цукри, що утворюють солодке сусло.

Верхова ферментація
Процес бродіння при високих температурах, коли дріжджі збираються на поверхні. Воно надає пиву яскравий аромат і насичений смак, характерний для елів.
Низоверхова ферментація
Бродіння при низьких температурах, коли дріжджі осідають на дно, що дає чистий, свіжий і легкий смак. Воно характерне для лагера.
Доброджування
Фінальна стадія бродіння, коли пиво дозріває, стає м’яким, прозорим і набуває остаточного смаку та аромату.
Карбонізація
Насичення пива вуглекислим газом, що робить його шипучим, освіжаючим і допомагає розкрити смак та аромат. Вона може відбуватися природно під час доброджування або штучно — шляхом додавання газу перед розливом.
Види пива

Після того як ми розібрали пивний словник, який містить основні терміни пивоваріння, настав час познайомитися з різноманіттям стилів цього напою. Кожен з них має свій унікальний смак, колір, аромат і характер бродіння, а знання цих особливостей допомагає обирати пиво на будь-який смак і настрій.
Лагер
Світле пиво з чистим, свіжим смаком, яке легко пʼється. Більше про нього можна дізнатися в нашій статті «Що таке лагер та які особливості смаку має це пиво?».
Індійський блідий ель (IPA)
Пиво з виразною гіркотою та яскравим ароматом хмелю. Щоб дізнатися більше, рекомендуємо ознайомитися зі статтею «Що таке пиво IPA та в чому його особливості?».
Портер
Смачне темне пиво з насиченим солодким карамельним і шоколадним смаком. Детальніше про нього у статті «Пиво портер: кому сподобається та що треба знати».
Стаут
Темне пиво з насиченим смаком обсмаженого солоду та щільною текстурою. Прочитай нашу статтю «Стаут: що це за тип пива та який смак має?», щоб дізнатися більше цікавинок про цей напій.
Пілснер
Світлий лагер із чистим, освіжаючим смаком і легкою гіркотою. Його головна особливість — яскравий аромат хмелю, який робить напій освіжаючим і злегка пряним.
Гелес
Світлий німецький лагер із м’яким, солодкуватим смаком і легкою гіркотою. Гелес зазвичай менш гіркий, ніж пілснер.

Мерцен (Märzen)
Традиційний німецький лагер середньої міцності, зазвичай темніший за пілснер і гелес. Його назва походить від того, що пиво раніше варили в березні (März) і витримували до осені для святкувань. Він має насичений солодовий смак із легкими карамельними нотками та помірною гіркотою.
Шварцбір (Schwarzbier)
Темний німецький лагер із насиченим кольором від темного до майже чорного. Має м’який солодовий смак із нотками шоколаду та кави, при цьому гіркота зазвичай помірна.
Ламбік
Традиційне бельгійське пиво, яке роблять у відкритих деревʼяних бочках. Завдяки цьому, на відміну від більшості пив, він заражається дикими дріжджами й бактеріями, які містяться в повітрі та бродить «спонтанно». Ламбік має кислуватий, свіжий смак із фруктовими нотками.
Характеристики пива

Щоб краще розбиратися у світі пива, важливо знати не лише його стилі, а й основні характеристики. Вони допомагають описати напій — від кольору та міцності до гіркоти й аромату. Саме ці пивні терміни допоможуть знайти «своє» пиво серед безлічі варіантів.
IBU (Міжнародна одиниця гіркоти)
Чим вищий IBU, тим більш виразною буде хмільова гіркота в напої. Водночас сприйняття гіркоти залежить не лише від цієї цифри, а й від балансу з солодовою солодкістю, тож два пива з однаковим IBU можуть відчуватися зовсім по-різному.
ABV (Алкоголь за об’ємом)
Цей показник відображає відсоток алкоголю в пиві та визначає міцність напою. Параметр впливає не лише на градус, а й на смак — чим вищий ABV, тим насиченішим і щільнішим зазвичай здається пиво.
SRM (Standard Reference Method, Система позначення кольору пива)
Система для вимірювання кольору пива, де низькі значення позначають світле, а чим вони більші, тим темніше пиво. До речі, колір часто вказує й на смак напою:
- світле пиво легке і м’яке;
- золотисте має карамельні нотки;
- темне — насичене та з гіркуватим смаком смаженого солоду.
OG (оригінальна щільність пива)
Це показник щільності сусла перед бродінням. Чим вища оригінальна щільність, тим потенційно міцніше буде пиво, а також насиченіший його смак і тіло. До речі, OG допомагає пивоварам прогнозувати кінцевий ABV і баланс смаку між солодкістю та гіркотою.
Пивний сленг

Також у світі пива існує своя особлива мова — пивний сленг. Він допомагає описати напій, різні пивні атрибути та навіть самих поціновувачів цього напою, роблячи спілкування серед пивних ентузіастів більш живим і колоритним. Ми переконані, що й такі пивні терміни варто занотувати.
Каділлак (Cadillac)
Так називають сучасні пивоварні, де все автоматизовано, а пиво виходить якісним, чистим і смачним.
Хопхед (hophead)
Пивний сленг, що позначає любителя пива з виразною гіркотою та яскравим ароматом хмелю. Зазвичай так називають тих, хто полюбляє IPA та інші хмільні елі.
«Брати бочку»
Цей вираз описує людей, які п’ють пиво дуже часто і багато — бочка за бочкою, ніби ніколи не зупиняються.
Шхуна (schooner)
Так називають великий пивний келих, який вміщує близько пінти. Причиною цьому його форма і розмір, що нагадує шхуну.
Кегель
Будь-яка бочка пива, від маленьких домашніх до великих, які вміщують багато літрів напою.
Нафтовий фонтан (gusher)
Сильно газоване пиво, яке сильно шипить і виплескується з пляшки при відкриванні.
Ключ від церкви (church key)
Це просто пивна відкривачка. Колись вона мала форму ключа, тому така назва залишилася як історичний жарт.

Тож, тепер ти знаєш весь словник пивних термінів українською та можеш розповідати про пиво так, щоб навіть келих аплодував. До речі, якщо ти хочеш заглибитися ще й у винну термінологію, радимо звернути увагу на нашу статтю «Винний словник: від мацерації до кольєретки».
Нехай келих завжди буде повним!