Дізнавайся, які цікаві гарячі алкогольні коктейлі окрім глінтвейну можна приготувати взимку.
У цій статті:
Новорічний ярмарок, подарунки, вайб прийдешніх вихідних і зігрівальні зимові напої для серця й рук. Звісно, келих паркого глінтвейну — це перша асоціація з холодною порою року. Але якщо допустити на хвильку, що не ним єдиним живиться різдвяний настрій?
Гарячі алкогольні напої радують різноманіттям: якщо назви грог, егг-ног ще нічого тобі не говорять, лови нові рецепти. Вони смачні, прості для приготування в домашніх умовах та не потребують екзотичних інгредієнтів на кшталт луски дракона чи відьомської настоянки.
Гарячі алкогольні коктейлі дуже смачні, але підступні — взимку споживай ще відповідальніше!
Грог: що входить у склад і як приготувати
Грог — це кмітливий винахід Едварда (ні, не Каллена) Вернона, щоб зменшити щиру любов моряків до чистого рому. Хоч кар’єра адмірала була не зовсім вдалою, ми завдячуємо йому рецептом грогу. До речі, назву коктейль отримав на честь прізвиська Вернона «Old Grog» — Старий Грог, бо він носив плащ, який називають «grogram».
Отже, що таке грог — це гарячий напій на основі рому та води з додаванням прянощів (кориці, гвоздики та мускатного горіха). Звучить знайомо, адже подібний набір додають до глінтвейну. Це два зовсім різні напої, хоч і з дещо схожими нотками.
Інгредієнти для грогу:
- 50 мл світлого або темного рому;
- 150 мл води;
- 5-10 г цукру;
- 1-2 ч. л лимонного соку;
- прянощі (кориця, гвоздика та мускатний горіх).
Калорійність на порцію 200 мл: приблизно 150-160 ккал.
Приготування класичного грогу: рецепт з ромом покроково:
- Розігрій воду у невеликому сотейнику чи каструлі, але не доводь до кипіння.
- Додай цукор і ретельно перемішай. На цьому етапі можна додати прянощі, проварити їх кілька хвилин чи дати настоятися.
- До суміші додай сік лимона.
- До келиха чи горнятка налий 50 мл рому, залий водою з цукром і спеціями. Легке перемішування — і все готово.
За бажанням прикрась долькою лимона. Щоб приготувати яблучний грог, просто заміни воду на яблучний сік. Також можна використовувати апельсиновий або зробити напій грог з твістом на основі сидру.
Ірландська кава (кава по-ірландськи)
Ірландська кава — це популярний кавовий напій, проте у твоїй улюбленій кав’ярні віскі туди не додають. Смакового ефекту досягають за допомогою сиропу. Але ти можеш приготувати справжню каву по-ірландськи вдома, якщо маєш пляшку віскі.
Інгредієнти кави по-ірландськи:
- 40 мл ірландського віскі (або який маєш удома);
- 150 мл гарячої чорної кави;
- цукор до смаку.
Калорійність: 132 ккал на порцію без вершків, з ними приблизно 200 ккал.
Як готувати ірландську каву в домашніх умовах покроково:
- Підігрій келих чи чашку для подачі, обдавши її окропом.
- Додай цукор і віскі, перемішай.
- Залий алкоголь чорною кавою, поєднай інгредієнти.
- За бажанням прикрась збитими вершками, тертим шоколадом чи дрібкою какао.
Егг-ног
Це популярний у США, Канаді та Великобританії зимовий гарячий напій. І як зрозуміло з його назви, до складу входять яйця, але частіше використовують яєчний лікер. Це вже «готове» рішення, в якому є жовтки, цукор, молоко та алкоголь, переважно бренді чи коньяк.
Інгредієнти егг-ногу:
- 100 мл яєчного лікеру;
- 100 мл молока чи вершків;
- кориця та (або) мускатний горіх на свій смак.
Калорійність: на порцію приблизно 250 ккал.
Як зробити егг-ног:
- Розігрій у сотейнику молоко або вершки для густішої консистенції.
- Додай яєчний лікер і прянощі. Цукор на цьому етапі зробить коктейль солодшим.
- Перемішай і подавай гарячим у горнятку чи келиху. Якщо маєш бажання, прикрась збитими вершками.
Гарячий апероль
Це точно не той зимовий алкогольний напій, який очікуєш побачити, еге ж? Експериментуй, якщо маєш смак до цитрусових і легкої гіркуватості, але хочеш випити чогось гаряченького.
Інгредієнти на гарячий апероль:
- 50 мл аперолю;
- 100 мл апельсинового соку;
- 50 мл води;
- цукор або мед — до 2 ч. л;
- прянощі: гвоздика, кориця.
Калорійність: приблизно 175 ккал на порцію
Гарячий апероль: рецепт покроково:
- Розігрій (але не кип’яти) сік і воду.
- Додай апероль, добре перемішай.
- Цукор, мед і прянощі собі до смаку.
- Подавай у келихах, прикрасивши скибочкою апельсина.
Гарячий шоколад з ромом
Гарячі алкогольні коктейлі з комбінацією рому та шоколаду — це те, що варто спробувати хоча б раз у житті. Саме чорний ром додасть карамельні нотки, що пасують до шоколаду.
Інгредієнти:
- 40 мл темного рому;
- 200 мл молока;
- 2-3 ч. л какао-порошку;
- 5 г цукру.
Калорійність: 275 ккал без збитих вершків
Як приготувати напій самостійно в домашніх умовах:
- Підігрій молоко та розчини какао-порошок. За бажанням додай цукор і дочекайся, поки суміш стане однорідною.
- Зніми сотейник з плити. Додай алкоголь і перемішай.
- Подавай зі збитими вершками, прикрась дрібкою кориці чи тертим шоколадом.
Гльог (глег)
На хвильку перенесемося до Скандинавії, щоб спробувати традиційний напій на основі вина. Гльог — це міцніша версія глінтвейну з відмінностями в рецептурі.
Що входить у склад гльогу:
- 125 мл червоного або білого вина (сухого або напівсухого);
- 10-15 мл міцного алкоголю: ром, горілка чи бренді;
- 25 мл води;
- 25 г ягід малини, чорниці або журавлини (можна взяти заморожені);
- 1 ч. л цедри апельсина;
- прянощі: кориця, гвоздика та кардамон.
Калорійність: 180 ккал на порцію без родзинок і горіхів.
Як зробити вдома класичний глег (гльог):
- Попередньо розморозь ягоди.
- У каструлі розігрій вино, воду, додай цедру та прянощі. Знову ж таки, не доводь до кипіння.
- Додай ягоди, грій суміш ще 5 хвилин.
- Зніми ємність з вогню, додай міцний алкоголь. Ретельно перемішай.
- Дай настоятися ще 5 хв. Проціди напій, щоб прибрати ягоди та спеції.
- Для автентичної подачі додай до чашок родзинки або мигдаль.
Гарячий пунш
Асортимент зимових напоїв складно уявити без пуншу, бо він впевнено конкурує з глінтвейном. Можна робити пунш на основі будь-яких соків, а ще додавати різний алкоголь.
Інгредієнти для класичної версії:
- 125 мл яблучного соку;
- 50 мл апельсинового соку;
- 30 мл рому світлого (підсилить фруктові нотки);
- прянощі: кориця, кардамон, гвоздика;
- 1 ч. л цукру.
- 1 ч. л цедри апельсина (за бажанням).
Калорійність: на одну порцію 190 ккал.
Як приготувати смачний пунш вдома:
- Змішай соки в сотейнику, підігрій, не доводячи до кипіння.
- Додай спеції та цедру, тримай на вогні ще 5-7 хв.
- Тепер цукор (або мед), перемішай.
- Зніми суміш з вогню. Додай міцний алкоголь.
- Подавай, прикрасивши шматочком апельсина чи яблука.
Бонусний рецепт коктейлю на основі пуншу — сніжний кокос (особисте відкриття авторки на ярмарку). До неалкогольної основи додають 30-40 мл кокосового лікеру, до прикладу Malibu замість рому чи бренді. Коктейль отримує делікатний тропічний смак, до того ж стає не таким міцним. Чудовий варіант, якщо потрібні гарячі алкогольні напої з меншим градусом.
Гарячий сидр
Простий, але не менш смачний коктейль, щоб урізноманітнити алкогольне меню. Це, на відміну від гарячого аперолю, доволі класичний європейський рецепт, адже сидр був популярним напоєм, як і вино.
Інгредієнти:
- 200 мл яблучного сидру (краще брати менш солодкі види)
- 30 мл рому або бренді (опціонально)
- цукор або мед
- класичні спеції: кориця, гвоздика й мускатний горіх
Калорійність: приблизно 200 ккал
Рецепт покроково у домашніх умовах:
- Не доводячи до кипіння, розігрій сидр у сотейнику.
- Додай прянощі та цукор/мед до потрібної солодкості.
- Щоб підвищити міцність, влий 30 мл міцного алкоголю й перемішай.
Безпрограшна подача зі скибочкою апельсина чи яблука. Основою для цього коктейлю може бути будь-який сидр: вишневий, грушевий чи чорничний. Це трохи змінить домінантні нотки на кисліші чи солодші. Регулюй рівень цукру за власними уподобаннями.
Кілька корисних порад:
- для збільшення градуса додавай трохи більше рекомендованої порції міцного алкоголю;
- у прянощах теж орієнтуйся на свій смак — ти можеш вилучити ті, які не подобаються;
- деякі коктейлі доступні в безалкогольних версіях, вийдуть не менш смачними.
Тепер ти знаєш, як готувати оригінальні гарячі коктейлі. Бери друга/подругу, гарний термос і вирушай на зимову прогулянку, куштуючи незвичайні напої. Смачного!