Розповідаємо, що це за лікер, як правильно пити лімончелло чистим й у коктейлях.
У цій статті:
Сама назва лімончелло промовляє, що його головний інгредієнт — лимони. Саме завдяки цьому напій багатий на вітамін С, який не лише допомагає підтримувати імунітет, але й дарує додатковий заряд енергії.
Однак лімончелло — це не просто віматінний напій. Це ще й чудова можливість для кожного спробувати себе в ролі бармена або майстра зі створення домашніх лікерів. Детально розберемо, як пити лімончелло та що можна з ним заміксувати. Також ділимося рецептами, як його зробити самостійно.

Також буде цікаво
Що таке лімончелло

Лімончелло — це лікер яскраво-жовтого кольору, який виготовляють із лимонної цедри, алкоголю, води та цукру. Напій має трохи густу консистенцію, насичений солодкий смак з вираженою лимонною свіжістю та легкою гірчинкою. Аромат — яскраво цитрусовий, інтенсивний, іноді з квітковими нотками.
Історична батьківщина лімончелло — Італія, а саме її південь. Насправді за цей статус борються три регіони, де здебільшого виготовляється цей лікер: Амальфі, Сорренто та острів Капрі. Це і не дивно, адже в кожному з них ростуть ті насичені ароматом і смаком сорти лимонів, що необхідні для приготування лімончелло. Подейкують, що напій виник приблизно у XX столітті.
В середньому в лімончелло від 25 до 35 градусів алкоголю. Хоч цей лікер досить міцний, його легко пити, адже в ньому багато цукру. Солодкість помʼякшує відчуття алкоголю, а консистенція додає лікеру десертного характеру — тому й вживають його не так, як більшість інших міцних напоїв. Детально розберемося, як пити лімончелло.
Як та з чим пити лімончелло чистим

На відміну від шоколадних і молочних лікерів, а також віскі, коньяку тощо, які найкраще смакують кімнатної температури, лімончелло зазвичай подають дуже охолодженим, нерідко прямо з морозилки. Завдяки цьому максимально розкривається його яскравий цитрусовий смак, роблячи напій особливо освіжаючим і легким.
Лікер лимончелло — типовий дижестив, тобто напій, який подають після обіду чи вечері, щоб полегшити травлення. Його пʼють маленькими порціями — зазвичай у чарках обʼємом 40 мл. Лімончелло не запивають і не закусують, а просто повільно смакують кількома ковтками. Проте, якщо сильно хочеться, разом із ним можна подати фруктові нарізки, особливо ті, що в смаку мають кислинку. Також лікер гарно поєднується з мʼякими сирами та десертами.

Це не алкоголь для тривалого застілля, як горілка чи текіла, а радше приємне завершення трапези. Втім, зрештою, як пити лімончелло — вирішувати тобі. Можливо, він настільки припаде до душі, що захочеться ще і ще. До речі, цей лікер зовсім не обов’язково купувати — його можна зробити самостійно. Нумо розбиратися, як приготувати лімончелло в домашніх умовах.
Як зробити лімончелло в домашніх умовах

Хоча цей лікер легко знайти в магазинах, шанувальники натуральних напоїв надають перевагу домашньому варіанту. Головний його плюс в тому, що ти сама вибираєш інгредієнти та регулюєш міцність лімончелло на свій розсуд. Можна зробити солодшим, цитрусовішим, міцнішим — як повелить натхнення. Ділимося секретами, як приготувати вдома смачний лімончелло — рецепт на горілці та на спирті.
Лімончелло рецепт на горілці

Рецепт лімончелло на горілці починається з вибору правильних лимонів. Вибирай плоди з товстою, яскраво-жовтою шкіркою — саме в них буде найбільше ефірних олій, які надають лікеру славнозвісний насичений смак і аромат.
Найкраще брати домашні лимони з базару, адже магазинні фрукти нерідко вкриті воском. Його використовують для того, щоб продукти якнайдовше зберігали свій товарний вигляд. Настоянка зі шкірки таких лимонів може бути шкідливою. Якщо ж таки маєш з ними справу, обдай плоди окропом — це допоможе прибрати воскове покриття.
👥Порції: приблизно 35
🔥Калорійність: 250 кКал/100 г
🕐Час приготування: 11-21 днів
Інгредієнти:
- 8 великих лимонів;
- 750 мл горілки (40%);
- 700 мл води;
- 500 г цукру.

Рецепт приготування лімончелло:
Крок 1
Добре вимий лимони. Ножем для овочів або теркою зніми з них цедру — жовту частину шкірки.
Крок 2
Візьми чисту банку на 3 літри, поклади туди цедру, залий горілкою та ретельно закрий кришкою. Постав у темне місце на 1 тиждень, якщо хочеш мʼякий смак і аромат, або на 2 тижні — для максимально насиченого. Добре струшуй банку щодня.
Крок 3
Візьми каструлю, налий в неї воду та постав на плиту грітися. Коли вода стала гарячою, висип у неї цукор і розмішуй до повного розчинення. Залиш охолонути.
Крок 4
Проціди настоянку з цедрою через марлю або дрібне сито в каструлю з сиропом. Добре розмішай, розлий у пляшки та щільно закрий.
Крок 5
Поклади їх у холодильник настоюватися. Через 4 дні лімончелло за рецептом на горілці вже можна пити. А якщо витримати 7 або більше днів, смак буде ще більш збалансованим і мʼяким.
Хоч цей рецепт лімончелло вимагає мало зусиль, напій виходить чудовий. Інгредієнти для нього доступні, а смак виходить мʼякий і делікатний, адже горілка витягує не дуже багато ефірних олій з цедри. Проте, лікер виходить відносно неміцний, тому, якщо ти полюбляєш високий градус і насиченіший смак, розповідаємо, як приготувати лімончелло на спирту.
Рецепт лімончелло на спирті

Цей варіант занурить тебе прямо в атмосферу сонячної Італії, адже там лімончелло готують саме на спирті. До речі, ти можеш контролювати скільки градусів в лімончелло завдяки додаванню або, навпаки, зменшенню кількості сиропу.
👥Порції: приблизно 32
🔥Калорійність: 305 кКал/100 г
🕐Час приготування: 15-21 днів
Інгредієнти:
- 8 великих лимонів;
- 500 мл спирту (95%);
- 700 мл води;
- 500 г цукру.
Як зробити лімончелло в домашніх умовах:
Крок 1
Помий лимони та зніми з них цедру.
Крок 2
Поклади цедру в трилітрову банку та залий туди спирт. Закрути кришку та поклади в темне місце з прохолодною температурою на 10 днів або 2 тижні. Щодня струшуй банку.
Крок 3
В каструлі розігрій воду та розведи в ній цукор. Охолоди до кімнатної температури.
Крок 4
Проціди у воду спирт із цедрою, добре перемішай і розлий у пляшки.
Крок 5
Поклади лимончелло у холодильник на 5 днів або на тиждень.
Тепер ти знаєш, як зробити лімончелло в домашніх умовах. Але не обмежуйся лише його подачею в чистому вигляді! Спробуй також і коктейль з лімончелло.
Коктейлі з лімончелло

Лімончелло — це не лише дижестив, а ще й чудова основа для коктейлів. Його солодко-кисла цитрусова нотка чудово поєднується з ігристим вином, кавою, вершками, ягідними лікерами та навіть міцним алкоголем. Далі — кілька простих ідей, з чим мішати лімончелло, щоб було смачно.
Сицилієць

Головна фішка цього коктейлю — у несподіваному поєднанні цитрусової свіжості лімончелло з оксамитовим смаком кави. Якщо ти фанат бамбл кави, щиро рекомендуємо спробувати цей рецепт. Він доволі міцний, але водночас збалансований, з виразним ароматом і смаком.
👥Порції: 1
🔥Калорійність: 193 кКал/100 г
🕐Час приготування: 5 хв.
Інгредієнти:
- 20 мл лікеру Limoncello Rossi d’Asiago;
- 30 мл коньяку;
- 15 мл кавового лікеру;
- 30 мл чорної кави;
- трохи льоду;
Як зробити коктейль з лімончелло:
Крок 1
Візьми шейкер, додай в нього всі інгредієнти та добре струшуй 10-15 секунд.
Крок 2
Проціди коктейль в охолоджений келих для коньяку (або будь-якої іншої форми, яка тобі до вподоби) .
Секс під лимонним деревом

Цей соковитий і яскравий коктейль з лімончелло вражає з першого ковтка. В його смаку дуже вдало поєднуються солодкість, кислинка та свіжість фрешу, а також цитрусові, фруктові та ягідні нотки. Словом, він — те, що треба для літнього настрою.
👥Порції: 1
🔥Калорійність: 185 кКал/100 г
🕐Час приготування: 5 хв.
Інгредієнти:
- 40 мл горілки;
- 20 мл персикового шнапсу;
- 30 мл лікеру Bottega Limoncino;
- 40 мл апельсинового фрешу;
- 15 мл малинового лікеру;
- 30 мл журавлинного соку;
- трохи льоду.
Коктейль з лімончелло рецепт українською:
Крок 1
Візьми шейкер і додай туди всі інгредієнти. Добре струшуй 10-15 секунд.
Крок 2
Проціди коктейль в охолоджений келих хайбол.
Чирлідер

Цей коктейль — справжній експеримент зі смаками, який працює на всі 100. Цим він завдячує інгредієнтам, з яких складається рецепт: лімончелло з яскравим цитрусовим смаком, екзотичний ананасовий сік і молочний Baileys. Все це підкреслює мʼякий на смак ром і газований лимонад.
👥Порції: 1
🔥Калорійність: 160 кКал/100 г
🕐Час приготування: 6 хв.
Інгредієнти:
- 25 мл світлого рому;
- 30 мл лікеру Baileys;
- 15 мл лікеру Sevico Fior di Limoncello;
- 40 мл ананасового соку;
- 40 мл Спрайту;
- трохи льоду.
Як зробити коктейль з лімончелло:
Крок 1
Візьми шейкер, додай в нього лід, ром, лімончелло, ананасовий сік і Спрайт. Легко струшуй кілька секунд.
Крок 2
Додай бейліс і вилий в охолоджений келих хайбол.
І наостанок — не забувай, що в коктейлях важливий не лише сам напій, а й подача. Кожен мікс — це маленька історія, яку ти створюєш власноруч, тож додай трохи стилю за допомогою саморобних прикрас на келих. Експериментуй, смакуй і насолоджуйся.
Смачного!