Розповідаємо детально про коктейль Hugo (Хуго), ділимось класичним рецептом та ідеями цікавих твістів.
У цій статті:
Коли мова заходить про барну класику, то на думку зазвичай спадають мікси, що мають досить тривалу історію. Hugo (Хуго) коктейль, про який мова піде у цій статті, є порівняно новим, та це не завадило йому стати завсідником меню популярних барів. Тож варто навчитись його робити й у домашніх умовах.
Рано вранці десь у травні, але не пізніше середини червня, прогуляйся до місця, де цвіте бузина. У час, коли сонце ще не розжарило її маленькі білі квіточки, збери цей божественний подарунок природи та приготуй бузиновий сироп. Саме він важливий в класичному рецепті неймовірно освіжаючого коктейлю Хуго. Втім, якщо романтика ранкових прогулянок тобі не близька, ти все одно зможеш порадувати свою компанію модним легким прохолодним напоєм. У цій статті знайдеш рецепт та все, що взагалі варто знати про Hugo коктейль.
Коктейль Hugo (Хуго): історія створення

У 2005 році бармен з регіону Трентіно-Альто-Адідже, розташованого на італійському боці Альп, вирішив додати аромату до класичного келиха просекко за допомогою м’яти та меліси серцелистої. Думаєш, того хлопа звали Хуго? Ні, його ім’я — Роланд Грубер, а коктейль він так назвав взагалі без будь-якої причини.
Ідея додати дещо ботанічного смаку ігристому була класна і клієнтам сподобалася, але виявилося, що та сама меліса, невідомо як опинившись під рукою у визначений час, є доволі рідкісною рослиною. Треба було знайти щось більш доступне, але не менш ефектне. Після декількох експериментів винахідник зупинився на квітах бузини, яка й увійшла до класичного рецепта коктейлю Hugo.
Заради справедливості треба зазначити, що інший обов’язковий інгредієнт цього коктейлю — содова, або сельтерська, або просто вода відома у складі винних напоїв ще з XIX сторіччя. Тоді німецькі дипломати, торговці та мандрівники, не маючи звички до насиченого смаку італійського вина, просили spritzen — розбавити його водою. Звідси й ще одна розповсюджена назва коктейлю, про який говоримо сьогодні, — Hugo spritz.
Класичний рецепт коктейлю Hugo (Хуго)

🍽️ Кількість порцій: 1
✔️ Енергетична цінність: 124 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 3 хвилини
Цей напій приготувати дуже легко. Він підійде для будь-якої вечірки, барбекю, пікніка, або як аперитив перед застіллям. Є один нюанс: класичний рецепт Hugo коктейлю вимагає використати свіжі квіти бузини, та вони ж не завжди доступні. Тебе врятує готовий сироп, який можна придбати на MAUDAU.
Цікаві штуки на MAUDAU
Переконайся, що в тебе є багато-багато льоду, а ще такі інгредієнти:
- сироп бузини — 25 мл (якщо маєш свіжі квіти, то подрібни їх руками та візьми приблизно столову ложку з великою гіркою);
- просекко або будь-яке сухе ігристе вино — 75 мл;
- газована вода — 50 мл;
- лайм — ⅛ частина;
- м’ята — 10 листочків, або для твісту така ж кількість меліси, базиліку, фенхелю чи їхньої суміші.

Готуй Хуго коктейль так:
- Великий келих об’ємом не менше 200 мл наповни льодом мінімум на третину.
- Вичави у келих сік лайму та кинь той шматочок, з якого він отриманий.
- Подрібни, якщо маєш, квіти бузини та інші рослинні складники, додай у келих, перемішай коктейльною ложечкою. Якщо в тебе сироп, то спершу лід змішай з листям, а потім додай його.
- Налий газовану воду, злегка перемішай.
- Обережно додай ігристе вино.
Досвічені бармени радять: чим більше льоду додати у Хуго коктейль, тим менш водянистим він буде, а льодово-трав’яну суміш можна з’їсти просто ложечкою.
Осінній Hugo коктейль безалкогольний

🍽️ Кількість порцій: 1
✔️ Енергетична цінність: 85,5 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 5 хвилин
Якщо хтось з компанії не вживає алкоголь, то ось тобі неперевершений рецепт — Hugo коктейль безалкогольний. Якщо чесно, ми навіть не впевнені, який з варіантів смачніший: класичний чи цей. В ньому будуть кориця та кисле яблучко, які хоч і асоціюються переважно з осінню, але смакуватимуть у будь-яку пору.
Отже, приготуй такі інгредієнти:
- багато-багато льоду;
- сироп бузини — 20 мл;
- безалкогольне ігристе вино — 120 мл;
- газованка — 60 мл;
- м’ята — 2 гілочки;
- кисле яблуко — ¼ частина;
- кориця — 1 патичка для прикрашання.
Змішуй Хуго коктейль так:
- Яблуко без шкірки наріж невеличкими шматочками, м’яту подрібни руками.
- Склади все в широкий келих без ніжки та трошки потисни так, щоб яблуко пустило сік, але не перетворилося на пюре.
- Насип лід та перемішай все разом.
- Налий сироп бузини та ще раз перемішай.
- Додай воду та безалкогольне ігристе.
Прикрасити келих, окрім кориці, можна скибочкою яблука та гілочкою м’яти.
Літній Hugo коктейль огірковий

🍽️ Кількість порцій: 1
✔️ Енергетична цінність: 124 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 5 хвилин
Все, що стає модним та популярним рано чи пізно спонукає поціновувачів до експериментів. Це й не дивно, адже, по-перше, звичний смак набридає, по-друге, жага досліджень у нас в крові, по-третє, а чому б і ні, власне. Отже, тримай твіст класичного напою з літнім вайбом — Hugo коктейль, до складу якого входять овочі та фрукти.
Інгредієнти:
- багато-багато льоду;
- 1–2 гілочки м’яти;
- огірок — 1 шт., якщо невеличкий, або ¼ довгого;
- лайм — ¼ частина або 7 мл соку;
- лікер з бузини — 25 мл;
- просекко — 75 мл;
- газована вода — 50 мл.
Цікаві штуки на MAUDAU
Готуй за таким планом:
- Огірок подрібни, перебий блендером та проціди, щоб отримати огірковий сік.
- У великий келих поклади м’яту та трошки придави, щоб посилився аромат.
- Додай лід (ти ж пам’ятаєш пораду щодо його кількості?) та перемішай.
- Влий або вичави сік лайма, додай огірковий сік та лікер з бузини, перемішай.
- Долий води та ще раз все перемішай.
- Обережно влий просекко.
Прикрасити келиха можна кружальцями лайма, та гілочками м’яти. Замість огірка можна взяти полуницю, ананас, ківі тощо.
Hugo spritz — це класний варіант міксу, коли хочеться легкості, грайливості та свіжості. Якщо не вживаєш міцного, класичний рецепт коктейлю завжди можна приготувати на безалкогольному ігристому. І головне — сміливо експериментуй З рецептами коктейлів Hugo ти станеш найпопулярнішим барменом у своєму колі та на будь-якій вечірці.