Іспанське вино з сорту Темпранільо: дегустуй бюджетне й дороге разом з сомельє

8 Хв

Розповідаємо, чим Темпранільо знаковий для червоних іспанських вин та як відрізнятиметься дегустаційний досвід від бюджетних та дорогих вин цього сорту. 

Іспанія – країна яскравого сонця та безмежних виноградників. Ніде у світі немає такої великої території, відведеної під виноградні угіддя. Коли мова заходить про її винну спадщину, першим на думку спадає сорт Темпранільо. Він є четвертим або п’ятим за поширеністю червоним сортом винограду у світі, але саме Іспанія вирощує понад 85% світових обсягів. Це справжній амбасадор іспанського виноробства, який займає близько четверті від загальної площі всіх виноградників країни. Він здатен дивувати різноманіттям ароматів, смаків та цін. Чи може іспанське вино за кілька сотень гривень конкурувати у враженнях зі зразками за кілька тисяч? Відповідь – так, але по-своєму. Поринемо разом у світ іспанських вин Темпранільо та дослідимо, як змінюється характер цього сорту в різних цінових категоріях.

Також буде цікаво

Чим Темпранільо знаковий для іспанських вин

Чим Темпранільо знаковий для іспанських вин

Темпранільо – це червоний технічний сорт винограду, який є беззаперечним королем іспанських виноградників. Його назва походить від слова “temprano”, що означає “ранній”, адже він дозріває раніше за більшість інших місцевих сортів. Цей виноград вирощують по всій Іспанії, але найвизначніші та найпрестижніші вина з Темпранільо походять з регіонів Ріоха (Rioja) та Рібера-дель-Дуеро (Ribera del Duero). У Торо (Toro), Ла-Манча (La Mancha) та Наварра (Navarra) цей сорт також демонструє високу якість. Саме з Темпранільо виробляються кращі іспанські вина, що здобули світову славу.

Що робить цей сорт настільки особливим для іспанських вин:

  1. Універсальність. Темпранільо чудово адаптується до різних кліматичних умов та ґрунтів, від прохолодних високогірних плато до жарких низин. Це дозволяє виробляти з нього широкий спектр вин – від легких, фруктових до повнотілих, витриманих та потужних.
  2. Стійкість до витримки. Вина іспанські з цього сорту мають чудовий потенціал до витримки, особливо ті, що дозрівають у дубових бочках. Вони можуть розвиватися десятиліттями, набуваючи складних третинних ароматів.
  3. Характерний профіль. Темпранільо дарує напоям особливий профіль, адже до яскравих ароматів червоних ягід вишні, полуниці та сливи витримка у бочках додає нотки шкіри, тютюну, ванілі, прянощів та кокоса, особливо після контакту з американським дубом. Це робить його впізнаваним та улюбленим серед поціновувачів вина іспанського.
  4. Історія та традиції. Темпранільо – це частина багатої іспанської виноробної культури, що передається з покоління в покоління. Вважається, що Темпранільо є аборигенним сортом Піренейського півострова, і його корені сягають часів Фінікійців та Римської імперії. Наприклад Каберне Совіньйон з’явився тільки у 17 ст.

Традиційно червоні іспанські вина, у тому числі з Темпранільо, поділяються за терміном витримки, що зазначено на етикетці:

  • Joven (Ховен) – вино, що має лише короткий період або взагалі не витримувалось у дубі. Призначене для вживання молодим.
  • Crianza (Кріанса) – витримка мінімум 24 місяці, з яких 6 місяців (у Ріосі та Рібера-дель-Дуеро – 12 місяців) у дубових бочках.
  • Reserva (Резерва) – витримуються мінімум 36 місяців, з яких 12 місяців у дубових бочках.
  • Gran Reserva (Гран Резерва) – мінімум 60 місяців, з яких 18-24 місяці у дубових бочках. Це найдовша витримка, що дарує вину найбільшу складність.

Ці позначки дозволяють орієнтуватися в стилі та потенціалі вина.

Бюджетне вино – свіжість та легкість на кожен день

Бюджетне вино – свіжість та легкість на кожен день

Початкова цінова категорія до 300-400 грн демонструє легку та доступну сторону Темпранільо. Це бюджетні вина, які не проходять тривалу витримку в дубі або зовсім не контактують з ним. Їхня головна перевага – свіжість, фруктовість та легкість, що робить їх ідеальними для невимушеного споживання. Вони зрідка мають позначку Crianza, Reserva чи Gran Reserva.

Дегустаційний досвід

Зазвичай це світло-рубіновий, прозорий колір з фіолетовими відблисками, що свідчить про молодість вина.

На передньому плані – інтенсивні аромати свіжих червоних ягід: вишні, полуниці, малини, а також нотки фіалки. Може бути легкий натяк на трав’яні відтінки або спеції.

Смак легкий, питкий, злегка шорсткими танінами та яскравою, соковитою кислотністю. Він повторює аромат, залишаючи свіжий, фруктовий посмак. Це вино не має складної структури чи багатошаровості, його привабливість у безпосередності та легкості.

Такі вина не призначені для тривалого зберігання. Вони найкраще смакують протягом 1-3 років після розливу.

Гастрономічні поєднання 

Це ідеальні вина до пасти з легкими соусами, піци, легких салатів, тапас, м’ясних закусок та грильованих овочів. Їх можна подавати трохи охолодженими – до 14-16°C. 

Типові представники:

  • Campo Viejo Tempranillo Joven (Ріоха) – яскравий приклад молодого Темпранільо.
  • Pagos del Rey Ouno Tempranillo Toro Organic (Торо) – яскраве та молоде органічне іспанське вино з Темпранільо, яке дивує свіжим, соковитим смаком чорних ягід та легкими пряними нюансами.
  • Irache 1891 Roble (Ріоха) – привабливе поєднання свіжих червоних фруктів та делікатних пряних відтінків.

Середній сегмент – гармонія та перші ознаки витримки

Середній сегмент – гармонія та перші ознаки витримки

У діапазоні від 400 до 800-1000 грн починають відкриватися нові грані Темпранільо. Тут ми зустрічаємо вина іспанські з позначками Crianza та Reserva, які вже провели певний час у дубових бочках. Це додає їм складності, округлості та глибини.

Дегустаційний досвід

Колір стає більш насиченим – від середньо-рубінового до гранатового, з легкими цеглястими відтінками по краю келиха, що свідчить про довшу витримку.

До фруктових нот додаються аромати, набуті від дуба: ваніль, кокос, прянощі (гвоздика, кориця), тютюн, шкіра та легкі відтінки кави чи шоколаду. Фруктовість стає більш концентрованою, з’являються ноти сушених ягід.

Вино набуває повнотілості. Таніни стають м’якшими та інтегрованими, а кислотність – гармонійнішою. Смак є складнішим, з багатошаровим розкриттям: спочатку фрукти, потім прянощі. Посмак стає довшим і виразнішим, з відчутними нюансами ванілі та спецій. Це іспанське вино вже має характер.

Вина середнього сегмента можуть зберігатися 3-7 років, а деякі Reserva – до 10 років, продовжуючи розвиватися та відкривати нові відтінки.

Гастрономічні поєднання

Такі вина з Іспанії чудово поєднуються зі смаженим м’ясом (яловичина, свинина), дичиною, твердими сирами, пастою з насиченими м’ясними соусами та іспанськими (але не тільки) ковбасами. Температура подавання – 16-18°C.  За посиланням більше про те, як вибрати вино до м’яса.

Типові представники:

  • Manuel Quintano Selección Particular (Ріоха) – плавне поєднання червоних фруктів з м’якими танінами та легкими пряними акцентами після дозрівання.
    Irache Crianza червоне сухе (Наварра) – яскрава фруктовість гармонійно поєднується з тонкими нюансами тютюну та спецій.
  • Torres Celeste Crianza (Рібера-дель-Дуеро) – пропонує збалансований досвід, зваблює зрілими ягодами та витонченими півтонами витримки.

Дорогий сегмент – велич та елегантність

Дорогий сегмент – велич та елегантність

Вина від 1000 грн і вище – це вершина майстерності виноробів та неперевершений потенціал Темпранільо. Тут панують вина категорій Reserva та Gran Reserva з найкращих ділянок виноградників. Вони проходять тривалу витримку в дубових бочках та у пляшках, що часто перетворює їх на справжні шедеври, які заслуговують назву кращі іспанські вина.

Дегустаційний досвід

Глибокий, насичений гранатовий або цегляно-червоний колір, що часто має помаранчеві відтінки по обідку келиха. Може бути легкий осад, що є нормою для витриманих вин.

Аромат надзвичайно складний та багатошаровий. До вже згаданих нот додаються третинні аромати: сухі листя, гриби, трюфелі, старі меблі, кедр, сигарна коробка, шкіра, сушені фрукти, бальзамічні відтінки. Фруктовість стає менш яскравою, але більш глибокою, трансформуючись у сухофрукти.

Смак повнотілий, потужний, але водночас неймовірно елегантний та гармонійний. Таніни є повністю інтегрованими, м’якими, але все ще присутніми. Вони надають вину благородної структури. Смак розкривається поступово, з кожним ковтком відкриває нові нюанси. Посмак є надзвичайно довгим, складним, з нотами тютюну, спецій та вишневого лікеру. Саме такими є кращі іспанські вина.

Вони мають колосальний потенціал до витримки – від 10-15 до 30-50 років і більше, залежно від виробника та вінтажу. Це інвестиція, яка з часом лише зростає у своїй цінності та смакових якостях.

Гастрономічні поєднання 

Такі іспанські вина вимагають гідного супроводу. Вони ідеальні до вишуканої кухні: витриманої яловичини (стейки, ростбіф), дичини (оленина, кабан), трюфельних страв, потужних витриманих сирів та страв з насиченими, складними соусами. Температура подавання – 18-20°C. Обов’язкова декантація за 1-3 години до подачі, щоб вино “подихало” та розкрило весь свій потенціал.

Типові представники:

  • Leza Garcia La Artesilla De Leza Garcia 2019 – походить зі старих лоз Ріохи, демонструє величну повнотілість, шовковисту структуру та багатий, багатошаровий посмак з тонами стиглої вишні, шкіри та благородних спецій.
  • Vina Pomal Gran Reserva DOC Rioja 2015 – класична Гран Резерва з Ріохи. Елегантна складність витриманого Темпранільо, поєднання ароматів сухофруктів, шкіри та тютюну з м’якими, інтегрованими танінами. 
  • Matsu Vintae El Viejo – культове іспанське вино з Торо, створене з винограду столітніх лоз, що вражає монументальною структурою, інтенсивним смаком темних фруктів та мінеральною свіжістю.

Іспанський Темпранільо – це дивовижний сорт, який пропонує нескінченні можливості для дегустації на будь-який смак та гаманець. Від свіжих, фруктових молодих вин Joven до величних, складних Gran Reserva – кожен зразок розповідає власну історію. Незалежно від того, чи виберете ви бюджетне вино для іспанського пікніка чи поважну пляшку для особливої події, Темпранільо подарує вам незабутні враження. Головне – не бійтеся експериментувати та відкривати для себе нові смакові горизонти не тільки з винами іспанськими

Avatar photo
46 записи

Про автора
Маю магістерський ступінь з сенсорного аналізу, сертифікат 3 рівня Міжнародної школи WSET та досвід роботи в якості головного сомельє мережі винних магазинів. Також є членом Української Асоціації Сомельє та редагував всі описи вина в останньому Винному Гіді України. Моя пристрасть - це поєднання "незрозумілого та пихатого" світу вина з повсякденним життям.
статті
Схожі записи
Алкогольні напоїВино

Як витримка змінює вино: мистецтво часу у пляшці

7 Хв
Розповідаємо, що таке витримка вина, які етапи має та як впливає на смак, текстуру й аромат
Алкогольні напоїКоктейлі

Осінні коктейлі: 6 цікавих рецептів

6 Хв
Розповідаємо, як заміксувати смаки осені в коктейлі, що для цього потрібно та даємо шість простих рецептів.
Алкогольні напоїЦікаві добірки

Винний гороскоп: яке ти вино по знаку Зодіаку?

7 Хв
Для прихильниць астролог та езотерики зібрали винний гороскоп, в якому з’ясували, яке вино схоже характеристиками на твій знак Зодіаку.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ПродуктиПоради та добірки

Печінковий торт: рецепти з курячої печінки та ідеї, чим перемазати