Розповідаємо, в чому головні фішки ірландського віскі та чому варто його спробувати.
У цій статті:
Віскі – це один із найпопулярніших міцних напоїв у світі з багатовіковою історією, адже перша письмова згадка про нього з’явилася в далекому 15 столітті. Сьогодні його вживають не лише у чистому вигляді, але й активно використовують для різноманітних коктейлів – від класичних до авторських.

Основними країнами, де виготовляють цей напій, є Шотландія, Ірландія та США, кожна з яких має свій унікальний підхід. В результаті продукти виходять різні за смаком, ароматом і кольором. І серед поціновувачів триває нескінченна дискусія, яке віскі краще: ірландське чи шотландське. Чи може взагалі американське або ж смакове? Сьогодні ми хочемо звернути твою увагу на вид цього алкоголю, який для багатьох зробила відомим кава. Так, мова йде про ірландське віскі. Пропонуємо розглянути 5 причин, чому варто спробувати саме його, а особливо коли ти новачок у пізнанні міцного алкоголю.
Потрійна дистиляція

Ірландські виробники традиційно тричі дистилюють віскі у мідних перегінних кубах. У цьому процесі алкоголь випаровується три рази, а потім конденсується, перетворюється на рідину, яку збирають у спеціальні резервуари. Завдяки цьому виходить легкий, чистий напій, мʼякий на смак, а його аромат – делікатний і без зайвих домішок.
Легкий фруктовий смак

Ірландія і Шотландія – давні суперники на ринку віскі, адже кожна з цих країн претендує на звання батьківщини напою. Однією з помітних відмінностей є те, що шотландці сушать ячмінь для виробництва алкоголю на торфʼяному димі, а ірландці – просто гарячим повітрям. Через це шотландське віскі має димний смак і аромат, а ірландське – легкий і солодкий. Окрім того, шотландці, на відміну від ірландців, зазвичай дистилюють віскі лише двічі, тому воно міцніше і насиченіше. Ірландці ж, завдяки потрійному процесу дистиляції, отримують більш легкий, мʼякий та витончений алкоголь. Саме тому відповідь на запитання про те, яке віскі краще, ірландське чи шотландське, дуже індивідуальна.
Різноманітність ірландського віскі
Віскі ірландське має багату палітру смаків, залежно від використаних для приготування інгредієнтів і методу витримки. Завдяки такому різноманіттю кожен може знайти собі напій до смаку – від м’якого і витонченого, що легко п’ється, до більш насиченого і пряного. Загалом є чотири види віскі.

Single Malt або солодове
Один із найвишуканіших видів цього напою. Його роблять виключно з пророщеного ячменю (солоду) та дистилюють в мідних кубах на одній винокурні. Завдяки цьому на смак він м’який і легкий, з фруктовими, медовими, квітковими, карамельними й ванільними нотками.
Grain Irish або зернове
Цей вид готують з інших зернових, але з додаванням солодженого ячменя. Наприклад, з пшениці, кукурудзи тощо. Його дистилюють в перегонних ректифікаційних колонах, тому його смак ще легший, м’якший і нейтральний, іноді з легким ванільним присмаком. Часто його використовують як основу для купажу.
Pot Still або традиційне змішане
Хоч його роблять в основному з суміші солодженого і звичайного ячменю, іноді додають трохи іншого зерна. Дистилюють його традиційним способом – у мідних перегінних кубах. На смак він кремово-дерев’янистий, з нотками меду й зеленого яблука.

Blended або купаж
Таке віскі ірландське – це суміш солодового, зернового та традиційного змішаного видів, всіх разом чи двох з них. Його смак збалансований, легкий, округлий, з нотками ванілі, карамелі, фруктів, дерева й солоду.
Широкий вибір на ринку
Сьогодні в магазинах легко можна знайти як класичний ірландський віскі, так і купажований. Пропонуємо добріку цікавих пляшок, які стануть чудовою покупкою як для себе, так і на подарунки друзям.
Віскі Bushmills Single Malt 10 років витримки
Міцність: 40%
Напій з десятирічною витримкою має бурштиновий колір, цитрусово-медовий аромат та кремовий ванільно-дубово-шоколадний смак.
Витримані або блакитні сири, в’ялені види м’яса, запечені чи сушені фрукти, темний шоколад стануть чудовою закускою до нього.

Віскі Writers Tear’s Irish Whiskey
Міцність: 40%
Цей напій від Writers Tear’s – купаж традиційного змішаного та солодового ірландського віскі. На смак він ніжний, пряний, хлібно-фруктовий із нотками ірису. Пахне він квітами й фруктовим деревом.
Це ірландське віскі ідеально смакуватиме з сигарою, м’якими сирами, горіхами, сухофруктами, яблучним пирогом або морозивом. Словом – це універсальний напій на будь-який привід.
Віскі Wise Salmon Irish Whiskey
Міцність: 43%
Купажований ірландський віскі Wise Salmon зі смаком чорного шоколаду та праліне з ванільно-дубовими нотками.
Такий віскі найкраще пити чистим або з додаванням води, льоду. Проте, якщо дуже хочеться чимось закусити, рекомендуємо надати перевагу салямі з перцем, копченій індичці, сиру чеддер або чорному шоколаду з морською сіллю.

Віскі The Pogues Blended Irish Whiskey
Міцність: 40%
Цей купаж від The Pogues із солодового та зернового віскі має збалансований солодкий фруктово-дерев’янистий смак з відтінками кориці, арахісу та шоколаду.
Він смачний як чистим, так і з водою або льодом. Окрім того, з нього можна робити класичні коктейлі, наприклад, Old Fashioned. А якщо твій улюблений напій – кава, то ірландське віскі чудово пасуватиме до нього. З їжі до цього алкоголю найкраще підійдуть устриці, копчений лосось та морепродукти.
Віскі Bushmills Carribean Rum Cask Finish Blended Irish Whiskey
Міцність: 40%
Головна фішка цього купажу солодового та зернового віскі від Bushmills – це те, що його витримували в дубових бочках з-під карибського рому. Завдяки цьому напій має тропічні нотки у смаку, де свіжий яблучно-медові нотки поєднуються з вершковими, ірисовими, ананасовими та кокосовими.
З їжі з цим віскі найкраще смакуватиме курка або креветки на грилі, козячий сир з медом і горіхами, шоколад з кокосами, сушені ананас, манго, банан, свіжі інжир, виноград і персики.
Смакує практично з усім

Завдяки тому, що віскі ірландське м’яке, солодке і легке, його дуже класно пити у чистому вигляді зі спеціального келиха. Найкраще його смак розкривається за кімнатної температури. Щоб воно пилося ще легше, рекомендуємо покласти в келих великий кубик льоду. Також у віскі міцністю 43% і більше можна додати трошки води, це розкриє ще більше квітково-фруктові нотки.
Ірландський віскі має збалансований смак, тому чудово проявляється в коктейлях, особливо в солодких та кислих. Наприклад, в таких, де є цитрусовий фреш і цукрові сиропи. На особливу увагу заслуговує теплий коктейль «Кава по-ірландськи», в якому є кава, ірландське віскі в пропорції 3:1, тростинний цукор та збиті вершки за смаком.

З їжі до ірландського віскі загалом пасують різноманітні сири, горіхи, мед, сухі та свіжі фрукти. Якщо вибираєш алкоголь до вечері, рекомендуємо його поєднувати з в’яленим м’ясом, барбекю зі свинини, стейками з яловичини та птахом, запеченим з яблуками. Морепродукти на грилі та лосось слабосолоний чи запечений також чудово смакуватимуть з ірландським віскі. Якщо плануєш його пити за десертом, спробуй чорний шоколад, пироги з фруктовими чи ягідними начинками, крем-брюле та панна котту.
Отже, тепер, коли ти вирішив для себе, яке віскі краще, ірландське чи шотландське, вибирай свою пляшку та проведи вечір затишно на самоті чи з друзями. Тим паче, що маєш безліч варіантів, з чим його пити та міксувати. Якщо хочеш ще більше розібратися в тому, як правильно пити віскі, пропонуємо почитати наш гайд.
Бажаємо приємних покупок!