Грог: 7 рецептів в домашніх умовах 

7 Хв

Розбираємо рецепти приготування грогу в домашніх умовах від класичного з ромом до оригінальних фруктових та безалкогольних варіантів з чаєм. 

Грог – це той самий ідеальний напій, коли хочеться зігрітися, насолодитися смаком та розслабитися в темні холодні вечори. Аромат спецій, цитрусових і рому асоціюється з теплом, затишком, м’якою ковдрою та меланхолічним настроєм. Колись він був напоєм британських моряків, а сьогодні на рівні з глінтвейном став улюбленим зимовим міксом у багатьох країнах світу. Приготувати коктейль грог вдома зовсім не складно. Достатньо кількох простих інгредієнтів і натхнення. Нижче зібрали найсмачніші варіанти: від класичного рецепта до безалкогольного, яблучного, обліпихового й апельсинового.

Також буде цікаво

Грог: класичний рецепт з ромом

Грог: класичний рецепт з ромом

Класичний рецепт має глибокий аромат рому, цитрусу й спецій. Його історія сягає XVIII століття, коли британські моряки розбавляли ром гарячою водою, щоб зробити його м’якшим. Сьогодні класичний напій грог п’ють взимку, як альтернативу глінтвейну, щоб зігрітися та насолодитися смаком теплих спецій. 

✅Порція: 1 склянка (приблизно 200 мл)
🔥Калорійність: 160 ккал
⌛Час приготування: 10 хвилин

Інгредієнти:

  • темний ром – 50 мл;
  • вода – 150 мл;
  • цукор або мед – 1 ч. ложка;
  • лимонний сік – 1 ч. ложка;
  • кориця – щіпка;
  • гвоздика – 1-2 зірочки;
  • мускатний горіх – на кінчику ножа.

Покрокове приготування грогу за класичним рецептом:

  1. У невеликій каструлі або сотейнику підігрій воду разом із цукром (або медом) і спеціями. Не доводь до кипіння – достатньо, щоб суміш стала гарячою й ароматною.
  2. Зніми з вогню, додай ром і лимонний сік. Добре перемішай.
  3. Перелий напій у термостійку склянку або кухоль.
  4. За бажанням прикрась часточкою лимона чи паличкою кориці.

Порада: напій грог за класичним рецептом з ромом найкраще смакує одразу після приготування – гарячим, із ніжною парою і насиченим ароматом. Спробуй додати трохи апельсинової цедри або імбиру для пікантності.

Безалкогольний грог

Безалкогольний грог

Варто спробувати, що таке грог безалкогольний, коли хочеться насолодитися класичним смаком напою, але без додавання рому. Alcohol-free коктейль має такий самий глибокий смак завдяки поєднанню чаю, цитрусових і прянощів. Перевагою такого грогу буде те, що його можна вживати й дітям. 

✅Порція: 1 склянка (приблизно 200 мл)
🔥Калорійність: 90 ккал
⌛Час приготування: 10-12 хвилин

Інгредієнти:

  • чорний чай – 150 мл;
  • апельсиновий сік – 50 мл;
  • мед або цукор – 1 ч. ложка;
  • лимонний сік – 1 ч. ложка;
  • кориця – щіпка або 1 паличка;
  • гвоздика – 2-3 зірочки;
  • скибочка апельсина або лимона – для подачі.

Покроковий рецепт приготування грогу безалкогольного:

  1. Завари міцний чорний чай і проціди його.
  2. У невеликій каструлі змішай чай, апельсиновий та лимонний соки, мед і спеції.
  3. Підігрій суміш на середньому вогні до гарячого стану, але не доводь до кипіння.
  4. Зніми з плити, залиш на 1-2 хвилини, щоб спеції розкрили аромат.
  5. Перелий у склянку, прикрась скибочкою апельсина або паличкою кориці.

Порада: якщо хочеться зробити напій грог ще цікавішим, додай трохи тертого імбиру або дрібку ванілі, які підкреслять аромат напою.

Яблучний грог

Яблучний грог

Ароматна осіння версія класичного напою, у якій ром гармонійно поєднується з яблучним соком і теплими спеціями. Напій має м’який фруктовий смак, легку кислинку й приємну солодкість, що нагадує домашній сидр, але з прянощами. Яблучний грог – ідеальний варіант для затишних вечорів або дружніх посиденьок.

✅Порція: 1 склянка (приблизно 200 мл)
🔥Калорійність: 150 ккал
⌛Час приготування: 10-15 хвилин

Інгредієнти:

  • темний ром – 40-50 мл;
  • натуральний яблучний сік – 150 мл;
  • мед або коричневий цукор – 1 ч. ложка;
  • кориця – щіпка або 1 паличка;
  • гвоздика – 2 зірочки;
  • мускатний горіх – дрібка;
  • часточка яблука або лимона – для подачі.

Покрокове приготування в домашніх умовах:

  1. У невеликій каструлі змішай яблучний сік, мед і спеції.
  2. Підігрій на середньому вогні, не доводячи до кипіння, поки напій не стане гарячим і ароматним.
  3. Зніми з плити, додай ром і перемішай.
  4. Перелий у склянку або кухоль, бажано термостійкі, щоб не обпектися.
  5. Прикрась часточкою яблука, паличкою кориці або скибочкою лимона.

Порада: для більш насиченого смаку можеш використовувати домашній яблучний сік або додати кілька крапель ванільного екстракту. А якщо хочеш безалкогольну версію – просто не додавай ром, і отримаєш напій грог для всієї родини.

Обліпиховий грог

Обліпиховий грог

Це яскравий, ароматний і корисний варіант класичного рецепта грогу. Завдяки обліписі він має насичений сонячно-оранжевий колір, приємну кислинку та справжній вітамінний заряд. Такий грог не лише зігріває в холодну пору, а й зміцнює імунітет. Тож це майже ідеальний напій для осінньо-зимового сезону.

✅Порція: 1 склянка (приблизно 200 мл)
🔥Калорійність: 120 ккал
⌛Час приготування: 12-15 хвилин

Інгредієнти:

  • темний ром – 40 мл;
  • обліпиховий сік (свіжий або заморожений) – 150 мл;
  • мед – 1 ч. ложка;
  • лимонний сік – 1 ч. ложка;
  • кориця – щіпка або 1 паличка;
  • гвоздика – 2-3 зірочки;
  • імбир (свіжий або мелений) – до свого смаку.

Покроковий рецепт приготування обліпихового грогу:

  1. Якщо використовуєш заморожену обліпиху, розімни її ложкою й проціди через сито, щоб отримати сік.
  2. У сотейнику або каструлі змішай обліпиховий сік, мед, лимонний сік і спеції.
  3. Підігрій на середньому вогні до гарячого стану, але не кип’яти.
  4. Зніми з вогню, додай ром і перемішай.
  5. Перелий у чашку або келих, прикрась паличкою кориці чи шматочком лимона.

Порада: для безалкогольної версії просто не додавай ром – отримаєш корисний і смачний вітамінний напій, який чудово замінить чай у холодні дні.

Апельсиновий грог

Апельсиновий грог

Тут поєднується цитрусовий аромат, м’яка солодкість та легкий ромовий посмак. Напій має насичений смак із нотками спецій і апельсинову енергію, що заряджає навіть у найпохмуріший день. Такий коктейль грог (рецепт з ромом) ідеально пасує до зимових свят.

✅Порція: 1 склянка (приблизно 200 мл)
🔥Калорійність: 140 ккал
⌛Час приготування: 10-12 хвилин

Інгредієнти:

  • темний ром – 40 мл;
  • свіжовичавлений апельсиновий сік – 150 мл;
  • мед або цукор – 1 ч. ложка;
  • лимонний сік – 1 ч. ложка;
  • кориця – щіпка або 1 паличка;
  • гвоздика – 2 зірочки;
  • скибочка апельсина – для подачі.

Покрокове приготування в домашніх умовах:

  1. У каструлі або сотейнику змішай апельсиновий і лимонний соки, мед і спеції.
  2. Підігрій на середньому вогні до гарячого стану,  але слідкуй, щоб суміш не закипіла.
  3. Зніми з плити, додай ром і перемішай.
  4. Перелий напій у термостійку склянку або келих.
  5. Прикрась скибочкою апельсина або паличкою кориці.

Порада: якщо хочеш зробити апельсиновий грог ще ароматнішим, додай кілька крапель ванільного екстракту або трохи тертого імбиру — це підсилить смак і зробить коктейль грог святковим.

Грушевий грог

Грушевий грог

Має м’який, оксамитовий смак із ледь помітною фруктовою солодкістю. Теплий грушевий сік у поєднанні з ромом і корицею створює ідеальний напій грог для спокійного вечора, коли хочеться чогось ароматного, але не надто міцного.

✅Порція: 1 склянка (200 мл)
🔥Калорійність: 150 ккал
⌛Час приготування: 12 хв

Інгредієнти:

  • темний ром – 40 мл;
  • грушевий сік – 150 мл;
  • мед – 1 ч. ложка;
  • кориця – дрібка;
  • гвоздика – 1 зірочка.

Рецепт приготування грогу:

  1. У каструлі змішай грушевий сік, мед і спеції.
  2. Підігрій на середньому вогні до гарячого стану.
  3. Додай ром і перелий у склянку.

Порада: Трохи лимонного або апельсинового соку дадуть більш збалансований смак. Можна подати зі скибочкою свіжої груші або яблука.

Пряний грог із ваніллю та імбиром

Пряний грог із ваніллю та імбиром

Цей варіант поєднує в собі гостру нотку імбиру й ніжну солодкість ванілі, створює глибокий, теплий смак. Напій чудово бадьорить і одночасно розслабляє, тому ідеально підходить для зимових вечорів або святкових зустрічей. Аромат кориці, меду та спецій робить його справжнім символом домашнього тепла.

✅Порція: 1 склянка (200 мл)
🔥Калорійність: 170 ккал
⌛Час приготування: 12–15 хв

Інгредієнти:

  • темний ром – 50 мл;
  • вода – 150 мл;
  • мед – 1 ч. ложка;
  • кориця, гвоздика, імбир – до свого смаку;
  • ванільний екстракт – 2-3 краплі.

Приготування в домашніх умовах:

  1. У каструлі змішай воду, мед і спеції. Підігрій до гарячого стану.
  2. Додай ром і ваніль, перемішай і перелий у склянку.

З чим подавати грог

З чим подавати грог

Грог – це чудова пара легким солодким закускам, які підкреслюють його пряний і фруктовий аромат, але не перебивають смак. Це може бути імбирне, медове або пряне печиво, бісквіти, чорний шоколад або трюфелі, а також нарізане асорті з яблук, груші, апельсина чи ягоди. 

Добре смакуватимуть брускети з медом або джемом, м’які сири, такі як брі чи камамбер, легкі тверді сири, наприклад, чедер чи гауда, а також підсмажені горіхи – мигдаль, фундук або волоський. 

Крім того, смачним доповненням стануть мінікекси, мафіни, пироги або тарталетки з яблуками, грушами, ягодами чи апельсином, а також медові пряники та сухофрукти. Більше рекомендацій з чим ще міксувати ром та як пити читай в нашій добірці коктейлів.


Грог – це більше, ніж просто гарячий напій. Це маленький ритуал, що створює настрій і атмосферу спокою навіть у найлютіший холод. Експериментуй зі смаками: додавай свої улюблені спеції, соки чи фрукти, щоб створити власну ідеальну версію коктейлю. Якщо цінуєш традиції, то грог рецепт класичний стане чудовим вибором, а якщо хочеться різноманітності смаків – вибирай з фруктовими соками.

Дар'я Шовгеня, авторка M Journal
107 записи

Про автора
Журналістка, копірайтерка, на порозі в SMM та майбутня психологиня. Люблю читати, писати та бути в курсі новин. Улюблені теми — ментальне здоров'я, дитяча психологія, саморозвиток, їжа, вино та подорожі. Встаю лише після третього дзвінка будильника, бо весь світ — театр.
статті
Схожі записи
Алкогольні напоїКоктейлі

4 коктейлі на Геловін для домашньої вечірки

5 Хв
Розповідаємо, якими коктейлями здивувати близьких на святковій вечірці Halloween 2025.
Алкогольні напоїВино

ТОП-10 французьких вин: добірка від сомельє

7 Хв
Розповідаємо, які французькі вина варто спробувати в першу чергу та ділимось рейтингом пляшок від сомельє.
Алкогольні напоїВіскі

ТОП-11 віскі: рейтинг MJournal за відгуками

8 Хв
Склали рейтинг віскі за відгуками користувачів, які цінують міцний алкоголь.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ПродуктиПерші страви

Суп Том ям: рецепти приготування в домашніх умовах