Алкогольні напоїВино

Домашнє вино з ожини: прості рецепти, як робити

5 Хв

Розповідаємо, як зробити вино з ожини в домашніх умовах, ділимось простими рецептами та пропорціями. 

Настало літо, а разом із ним – пора ароматних ягід і фруктів, з яких можна приготувати не лише різні цікаві й смачні страви, але й напої. Йдеться не лише про фреші, смузі та молочні коктейлі з додаванням свіжих сезонних інгредієнтів, але й про міцні напої. Одним із найкращих серед них є вино з ожини – простий рецепт, що отримує найкращі відгуки від шанувальників саморобного натурального алкоголю. 

Також буде цікаво

Чим цікаве вино ожинове?

Домашнє вино з ожини

Ожина має цілющі властивості, адже містить багато мінералів та антиоксидантів, серед яких: калій, магній, кальцій, натрій, залізо. Окрім того, в ній незліченна кількість вітамінів, зокрема групи В, С, Е, А та інші. Тому вино з неї – це справжнє джерело поживних речовин, що зміцнюють імунітет, покращують метаболізм, підтримують здоровʼя серцево-судинної системи тощо.

До речі, його міцність зазвичай становить 10-15% алкоголю, залежно від кількості цукру, умов бродіння і часу витримки. Це робить напій з ожини схожим на класичне червоне вино середньої міцності, що має глибокий смак, але водночас не надто міцне. Саме тому вино з ожини ідеально підходить як для святкових застіль, так і до затишних вечерь у колі близьких або наодинці.

Для того, щоб зробити цей напій, не потрібно мати спеціальне обладнання чи особливих навичок. Достатньо лише трохи стиглих ягід, меду, цукру і терпіння. В цій статті ми детально розберемо, як зробити вино з ожини так, як подобається саме тобі. Збережи її собі та не забудь поділитися з друзями, щоб і вони змогли насолодитися цією смакотою.

Яке на смак і аромат домашнє вино з ожини

Яке на смак і аромат

Загалом ожинове вино має дуже приємний, насичений, але збалансований солодко-кислий ягідний смак. Коли воно довго настоюється, напій може набувати легкої терпкості через шкірку та кісточки ягід. Аромат ожинове вино має свіжий, ягідний, інтенсивний, схожий на перетерту чорницю. При тривалій витримці, він розкривається більше та стає подібним до варення.

До речі, якщо зробити вино саморобне з ожини і малини разом в домашніх умовах, рецепт не стане складнішим, але натомість напій матиме більш різноманітний смак і аромат. Водночас напій буде ще солодшим і м’якшим, навіть може набути трохи витончених квіткових ноток. Для цього достатньо замінити частину ожини малиною в довільних пропорціях. Оптимально – 50 на 50, але, якщо ти хочеш, щоб смак малини був ледь помітним, можна 70 на 30.

Вино з ожини: пропорції

Вино з ожини пропорції

Сам рецепт вина з ожини – дуже простий і не вимагає великої кількості продуктів. Проте, варто запастися й розхідними матеріалами, необхідними для процесу приготування цього напою. Тобі знадобляться 2 чисті трилітрові банки, 2 літрові чисті пляшки, рулон марлі, резинка, пара гумових рукавиць. 

Інгредієнти та пропорції на 3 літрову банку: 

  • 1 кг ягід;
  • 1 л теплої води;
  • 400 г цукру;
  • 300 г рідкого меду.

За бажанням, рецепт ожинового вина можна зробити тільки з медом, без цукру. Тоді смак буде м’якший, благородніший, з більш вираженими медовими нотками, а зберігатися напій буде набагато довше. Щоправда, процес бродіння теж потребуватиме більше часу, тому такий рецепт вина з ожини – для терплячих.

Вино з ожини пропорції

Втім, варто звернути увагу на те, що мед може викликати алергію. Проте, це зовсім не означає, що в такому випадку не можна робити цей напій в домашніх умовах. Секрет того, як зробити ожинове вино менш алергенним, у тому, щоб зробити його тільки з цукру. Ще одна перевага такого рецепта – напій швидше забродить. Проте, ожина або продукти бродіння також можуть викликати алергію в деяких людей, тому рекомендуємо тобі звернути увагу на свій анамнез.

Якщо ти зовсім не полюбляєш солодкі напої, ділимося секретом, як правильно зробити сухе вино з ожини, простий рецепт. Для цього відкорегуй пропорції наступним чином. Замість 1 л води, варто додати 1,3 л, а замість 400 г цукру – лише 100 г. Мед не додавай зовсім. Натомість за бажанням, можна додати 20 г немитих родзинок, щоб вино краще бродило.

Ожинове вино: простий рецепт

Ожинове вино

Тепер, коли ти маєш всі інгредієнти, детально розберемо простий рецепт, як приготувати вино з ожини.

Крок 1
Візьми глибоку миску, бажано дерев’яну, та переклади в неї немиті ягоди. Розімни їх руками в рукавицях або товкачем до однорідної консистенції. Пюре з ожини переклади в скляну банку.

Крок 2
В глибокій ємності добре розведи у 1 л води 300 г меду та 200 г цукру. Перелий суміш у банку з ожиною, накрий її двома чи трьома шарами марлі й закріпи резинкою. Постав у тепле місце на кілька днів і зачекай, поки з’явиться піна, бульбашки та кислуватий аромат.

Крок 3
Проціди ожинове вино через марлю та добре витисни. Додай у напій решту цукру, добре розмішай та перелий у чисту банку. На горлечко натягни гумову рукавичку з невеличкою дірочкою на пальці й постав її у тепле місце.

Залиш вино 3 місяці дозрівати

Крок 4
Через 3-6 тижнів, коли бродіння закінчиться, а рукавичка на банці впаде, обережно перелий вино у чисту суху пляшку так, щоб не потрапив осад. Закрий пляшку кришкою і залиш її на 3 місяці дозрівати у прохолодному темному місці.

Якщо на 5 день не почало бродити домашнє вино з ожини, рецепт все ще можна врятувати. Додай у вино 20 г немитих родзинок або 1 г спеціальних винних дріжджів і залиш ще на кілька днів.

Вино з ожини без води

Вино з ожини без води

На випадок, якщо ти полюбляєш більш концентровані напої, ближчі до портвейну або настоянки, пропонуємо варіант, як зробити вино з ожини в домашніх умовах без води. Шляхом того, що напій робиться на чистому ягідному сокові, його смак буде дуже насичений, терпкий і виразний. З тієї ж причини, щоб вийшла достатня кількість вина, потрібно 2 кг немитої ожини та 500-600 г цукру чи меду. Цей рецепт відрізняється від класичного тим, що перші кілька днів важливо перемішувати пюре щодня, поки воно не почне бродити. 

Отже, тепер, коли ти знаєш, як робити вино з ожини на будь-який смак: сухе, солодке, з малиною, з медом тощо, запасайся всім необхідним і нумо готувати. Найкраще одиноке вино поєднується з ягідними або шоколадними десертами, фруктами, випічкою, птицею з травами та легкими стравами зі свіжих овочів, мʼяких сирів та зелені. Тому, щоб літні вечори з натуральним вином, зробленим власноруч, були ще приємніші, пропонуємо приготувати до нього смачний і легкий літній салат


Бажаємо смачного!

Авторка M Journal Вероніка Понуляк
69 записи

Про автора
Філософиня, танцівниця, музикантка, викладачка і амбасадорка пізнання. Обожнюю дізнаватися про щось нове для себе і розбиратися у цікавих темах, у тому числі — історіях смачних коктейлів.
статті
Схожі записи
Алкогольні напоїТекіла

Як вибрати текілу? 

6 Хв
Розповідаємо, як вибрати текілу, на що звернути увагу.
Алкогольні напоїВіскі

Ірландське віскі: 5 причин спробувати

6 Хв
Розповідаємо, в чому головні фішки ірландського віскі та чому варто його спробувати.
Алкогольні напоїВино

9 цікавих недорогих вин: добірка пляшок з високим рейтингом за відгуками

5 Хв
У статті розповідаємо про бюджетні білі та червоні вина.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Алкогольні напоїВино

Цікаві вина з винограду сорту Гевюрцтрамінер: добірка від сомельє