Алкогольні напоїВино

Цікаві вина з винограду сорту Гевюрцтрамінер: добірка від сомельє

6 Хв

Сомельє розповідає про особливості смаку та аромату вина Гевюрцтрамінер, ділиться добіркою якісних пляшок та рекомендаціями, з чим пити. 

Коли ми з вами обговорювали правила організації дегустації вдома, то згадували про те, що це своєрідне дослідження смаків та ароматів. Як у будь-якому досвіді, важливий системний підхід. Однією зі значущих цеглинок цієї системи є рівень інтенсивності смаків та ароматів. Це достатньо важлива річ, яка допомагає зрозуміти, чи є баланс або гармонійність у вині. Коли починаєш свою подорож у всесвіт винних дегустацій, буває достатньо важко розрізнити, коли середній рівень перетворюється на інтенсивний. У цій статті ми поговоримо про сорт, який частіше за все описують як той, що має високу або дуже високу інтенсивність аромату. Інколи про нього говорять, що він “вистрибує з келиха”. Це Гевюрцтрамінер – справжня “бомба” навіть серед ароматичних білих сортів винограду. Він викликає діаметрально протилежні емоції від захоплення до ненависті. Його інтенсивний, екзотичний букет дозволяє зрозуміти (або “відкалібрувати») відчуття максимальної інтенсивності. 

Сорт винограду гевюрцтрамінер

У цій статті, ми зануримося у світ Гевюрцтрамінер. Розкриємо особливості цього сорту, дізнаємося про тонкощі його смаку та аромату. А також підберемо декілька цікавих зразків вина Гевюрцтрамінер, які варто скуштувати. Окрім того, ми розглянемо ідеальні гастрономічні поєднання, що допоможуть вину Gewurztraminer розкритися у всій своїй красі.

Також буде цікаво

Особливості сорту винограду Гевюрцтрамінер

Особливості сорту

Сорт винограду Гевюрцтрамінер (Gewürztraminer) має своє коріння в Європі. Зазвичай заведено вказувати на італійській Південний Тіроль (Альто-Адідже), де розташоване село Трамін, яке вважають його прабатьківщиною. Однак деякі джерела пишуть про німецьке походження. Назва сорту в перекладі з німецької означає “пряний трамінський”, що вже натякає на його характерні ароматичні властивості.

Сьогодні Gewurztraminer культивується в багатьох виноробних регіонах світу, проте найкращі зразки вина Гевюрцтрамінер традиційно походять з певних країн та регіонів. До них належать:

  1. Франція (Ельзас).  Вважається одним із найкращих теруарів для Гевюрцтрамінер. Прохолодний клімат та різноманітні ґрунти регіону дозволяють отримувати вина з інтенсивним ароматом лічі, троянди, імбиру та абрикосу, часто з елегантною мінеральністю. На етикетках найкращих зразків є позначка Vendanges Tardives (VT) або Sélection de Grains Nobles (SGN). Перша позначає вина, виготовлені з пізнього збору винограду, який має вищу концентрацію цукру та часто складніші аромати. Друга – вина виготовлені з окремо відібраних ягід, уражених “благородною гниллю” (Botrytis cinerea), що призводить до створення насичених, солодких десертних вин з інтенсивними ароматами. 
  2. Німеччина (Пфальц, Баден). Створює чудові вина Гевюрцтрамінер, які відрізняються балансом між солодкістю та кислотністю, а також характерними пряними нотами, але, можливо, менше ніж в Ельзасі.
  3. Італія (Альто-Адідже).  У регіоні, який заведено вважати “історичною батьківщиною” сорту, виробляють елегантні та ароматні вина Гевюрцтрамінер з виразною кислотністю.
  4. Австрія (Бургенланд). Австрійський Гевюрцтрамінер може демонструвати багатий фруктовий профіль та гарну структуру. 
  5. Новий Світ (США – Каліфорнія, Орегон; Канада – Британська Колумбія; Австралія; Нова Зеландія). Ці країни також успішно вирощують Гевюрцтрамінер та створюють вина з яскравими фруктовими й квітковими ароматами, адаптовані до місцевих кліматичних умов.

Вино Гевюрцтрамінер: тонкощі смаку та аромату

Тонкощі смаку та аромату

Вино Гевюрцтрамінер – це справжня ароматична розвага. Його букет вирізняється інтенсивністю та складністю, часто включає ноти:

  • лічі;
  • троянди;
  • імбиру;
  • кориці;
  • гвоздики;
  • абрикосу;
  • персика;
  • маракуї;
  • меду.
Тонкощі смаку та аромату

Щодо смаку, може варіюватися від сухого до солодкого, залежно від стилю виробника та регіону. Зазвичай, вино Гевюрцтрамінер має помірну кислотність, яка добре балансує його часто присутнім залишковим цукром. Текстура вина може бути маслянистою та насиченою.

Температура подачі вина Gewurztraminer є важливим фактором для розкриття його найкращих якостей. Рекомендований діапазон становить 8-12°C. Занадто тепле вино може здаватися важким та втратити свою свіжість, тоді як надмірно охолоджене може приглушити його багатий аромат.

Добірка смачних вин з винограду Гевюрцтрамінер

Добірка смачних вин

Ось декілька прикладів цікавих вин з винограду Гевюрцтрамінер:

  • Jean-Baptiste Adam Gewurztraminer Les Natures (Ельзас, Франція) – представник однієї з найстаріших виноробень Ельзасу, який зараз працює на біодинамічних засадах. Його напівсухе вино Гевюрцтрамінер розкривається ароматами свіжої груші та троянди. У смаку головну скрипку грають жовта слива та соковитий персик, які доповнює свіжий апельсин та трояндова олія.
  • Pierre Sparr Gewurztraminer Vendanges Tardives AOC (Ельзас, Франція). Ельзаський Гевюрцтрамінер того самого пізнього збору – чудовий представник солодкого вина. Розкішний аромат пряних апельсинових шкірок з димними нотами переходить у солодкий смак з тонами кумквата, лічі та делікатною кислотністю й залишає тривалий апельсиново-фруктовий посмак.
  • St.Michael-Eppan Gewurztraminer (Альто-Адідже, Італія) – свіжій та елегантний Гевюрцтрамінер з Alto Adige DOC  з нотами пелюстків шипшини та цитрусових з нюансами гвоздики.
Добірка смачних вин
  •  Schieferkopf Domaine Gewurztraminer (Німеччина). Німецький Гевюрцтрамінер зі свіжим, сухим смаком з тонами лічі та цитрусових, який гармонійно доповнюється інтенсивним ароматом троянди та тропічних фруктів з легкими цитрусовими нюансами.
  • Saint Clair Gewurztraminer Godfrey’s Creek Reserve (Мальборо, Нова Зеландія) – кремово-масляний новозеландський зразок з яскравими ароматами тропічних фруктів, рахат лукуму, білого перцю та нюансами троянди.

MJournal вже розповідав про вина з інших ароматичних сортів винограду, де також згадується вино Гевюрцтрамінер як один із цікавих варіантів для дослідження.

З чим пити вино Gewurztraminer

З чим пити вино

Ароматний та часто злегка солодкуватий профіль вина Gewurztraminer робить його чудовим компаньйоном для різноманітних страв:

  1. Азійська кухня. Гевюрцтрамінер чудово поєднується з гострими та ароматичними стравами тайської, в’єтнамської та індійської кухні. Його легка солодкість та пряні ноти здатні збалансувати гостроту та підкреслити екзотичні спеції. Спробуйте його з зеленим або червоним карі, стравами з кокосовим молоком, локшиною пад тай або індійськими самосами.
  2. Гостра та пряна їжа. Вино Гевюрцтрамінер може стати вдалим вибором до страв мексиканської або марокканської кухні, особливо тих, що містять перець чилі, кумін, коріандр та імбир.
  3. Сири. Напівтверді та м’які ароматні сири, такі як мюнстер, ліваро або епуас, чудово гармонують з фруктовими та пряними нотами Гевюрцтрамінеру. Легка солодкість вина може збалансувати солоність сиру.
З чим пити вино

4. Паштети та фуа-гра. Багата текстура та фруктові відтінки вина Гевюрцтрамінер створюють елегантне поєднання з ніжними паштетами та фуа-гра.
5. Десерти. Злегка солодкі версії Гевюрцтрамінеру можуть бути чудовим доповненням до фруктових десертів, таких як тарт з абрикосами або персиками, а також до страв з додаванням імбиру або кориці.


Досліджуйте світ Гевюрцтрамінер, експериментуйте з різними виробниками та регіонами, і ви неодмінно знайдете вина, які припадуть вам до смаку. Цей ароматний сорт здатний подарувати незабутні гастрономічні враження.

Avatar photo
22 записи

Про автора
Маю магістерський ступінь з сенсорного аналізу, сертифікат 3 рівня Міжнародної школи WSET та досвід роботи в якості головного сомельє мережі винних магазинів. Також є членом Української Асоціації Сомельє та редагував всі описи вина в останньому Винному Гіді України. Моя пристрасть - це поєднання "незрозумілого та пихатого" світу вина з повсякденним життям.
статті
Схожі записи
Алкогольні напоїВіскіКоктейлі

ТОП-10 коктейлів зі смаковим віскі

8 Хв
Розповідаємо, як приготувати оригінальні варіанти популярних коктейлів зі смаковим віскі.
Алкогольні напоїВино

Не лише Мерло та Шардоне: 12 сортів винограду, вина з яких варто спробувати

8 Хв
У статті розповідаємо про білі та червоні вина, які варто скуштувати.
Алкогольні напоїІгристе і шампанське

Що таке петнат: сомельє розповідає про цей метод виробництва вин

6 Хв
Розповідаємо про виробництво вин методом петнат та ділимось добіркою вин, які варто спробувати.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Алкогольні напоїВино

Рожеві вина та ігристі: добірка від сомельє