Розповідаємо, чому безалкогольний джин, ром та інші міцні напої стали такі популярні та як їх використовувати у приготуванні коктейлів.
У цій статті:
Ще кілька років тому безалкогольний ром чи джин на полиці супермаркету здавалися дивиною. Але глобальні тенденції підтверджують: алкоголь без алкоголю стає популярнішим щорічно. У світі з 2019 по 2023 рік кількість таких трунків на ринку майже потроїлася.
За статистикою, споживачі дедалі частіше вибирають коктейль безалкогольний або пиво-нульовку. Хтось збирається кермувати, комусь не до вподоби похмілля, а дехто серйозно налаштований вести здоровий спосіб життя.
NoLo, зумери й до чого тут Том Голланд

NoLo — це скорочення від No Alcohol або Low Alcohol, тобто «безалкогольний або з низьким вмістом алкоголю». Під цю категорію і підпадають напої з вмістом спирту до 1,2%. Не плутай зі слабоалкогольними — в них від 1,2% до 7% ABV.
Міленіали та зумери — головна цільова аудиторія NoLo трунків. Кілька причин їхнього успіху:
- Розвиток wellness: спорт, здорове харчування, турбота про своє тіло, аскези зовсім не в’яжуться з наслідками непомірного вживання алкоголю.
- Свідоме ставлення до розвитку алкогольної залежності.
- Кермування. Сісти за кермо випивши — зовсім не рішення, але залишатися осторонь вечірки чи зустрічі в барі не хочеться.
- Зміна смакових уподобань і ставлення до спиртного. Молодь хоче смакувати, а не просто пити. І як не крути, справжній алкоголь відчувається навіть у коктейлях.
- Ментальне здоров’я. Багато людей страждає на підвищену тривожність: hangxiety (похмільна тривога) тільки її погіршує.

Зо два роки тому актор Том Холланд розповів про свої складні стосунки з алкоголем, чим порушив актуальну проблему, зважаючи на кількість переглядів:
@jayshetty Tom Holland opens up about his struggles with alcohol and social anxiety on the newest episode of the podcast ❤️ Available now on all platforms!
♬ mirage – théos & Antent
У жовтні 2024, після двох років тверезості, він випустив безалкогольне пиво під власним брендом Bero Brewing. Так, напій дозволяє залишатися в атмосфері party, не вживаючи справжній алкоголь.
Модель Белла Хадід, акторка Блейк Лайвлі, блогери та інфлюенсери частіше заявляють, що обмежують або зовсім виключають вживання спиртного.
Тому безалкогольний алкоголь вже й не видається таким беззмістовним. Він пропонує максимально наближений смак, низький вміст спирту, від якого не буде не то що похмілля, а навіть легкого сп’яніння.
Особливості виробництва alcohol free напоїв

Напевно, тебе цікавить, як виробники досягають такої схожості смаку, але з нульовим спиртом у міцній категорії трунків.
Як виробляють безалкогольний джин
Спочатку готують традиційний напій, використовуючи спирт, екстракти трав та інші компоненти. На етапі дистиляції спирт видаляють шляхом випаровування на низьких температурах (через спеціальні апарати або вакуумну дистиляцію). Іноді застосовують перегонку через водяні пари. Таким чином спирт зникає, а ароматні компоненти залишаються.
А як готують безалкогольний ром і віскі

Зміни вносять ще на етапі ферментації: замість звичних дріжджів до патоки додають спеціальні штами, які продукують низький рівень спирту. Після бродіння напій дистилюють, видаляючи зайвий алкоголь.
Ба більше — існують методи фільтрації, які дозволяють вилучити сліди метанолу та етанолу майже до 0%: зворотний осмос або мембранне фільтрування. Деякі виробники настоюють напій як класичний у дубових бочках, щоб надати йому характерний смаковий профіль. Безалкогольний віскі виробляють за схожою технологією.
На виході alcohol free джин, ром і віскі містять менше ніж 0,5% спирту, що дорівнює міцності магазинного квасу, і менше ніж у домашнього, який може набувати аж 1% алкоголю.
За законодавством багатьох країн безалкогольний алкоголь не можна категоризувати як джин, ром, лікер. Тому на етикетці пишуть «напій», англійською spirit.
Який приготувати моктейль: ідеї безалкогольних напоїв

У барах стає популярнішим аналог звичних напоїв — його називають моктейль. Купити вільну від спирту версію вермуту, джину, рому, віскі й навіть лікерів тепер значно легше, що спрощує приготування безалкогольних коктейлів удома. І смак буде не «за мотивами», а дуже близький до оригіналу.
Коктейлі на безалкогольному джині
🥂Том Коллінз (Tom Collins)

Традиційний цитрусовий лонг.
Складність: ⭐⭐
Інгредієнти:
- 50 мл джину, підійде Gordon’s Alcohol Free;
- 25 мл цукрового сиропу;
- 25 мл соку лимона;
- 100 мл содової;
- лід.
Охолоди склянку кубиками льоду. Тим часом у шейкері струси безалкогольний джин, лимонний сік і цукровий сироп. Перелий без льоду в охолоджену склянку, долий содової, перемішай, прикрась кружечком апельсина.
🥂НАгроні (Non alcoholic Negroni)

Яким був би сенс, якби безалкогольний алкоголь не підходив для відтворення класичних рецептів? Тому для тебе Virgin Negroni або NAgroni, як його називають у закордонній міксології.
Безалкогольний джин знайти не так важко, а ось вермути та бітери ще набирають обертів.
Складність: ⭐⭐⭐
Інгредієнти:
- 30 мл неалкогольного вермуту Ciemme Mainardo Ver-Mut Zero;
- 30 мл б/а бітеру;
- 30 мл джину Tanqueray Alcohol Free;
- лід.
Змішай у склянці з кубиками льоду всі компоненти, вичави трохи ефірних олій зі шкірки лимона чи апельсина — і Негроні без алкоголю готовий.
Безалкогольний ром — класичні моктейлі
🥂Куба Лібре (Cuba Libre)

Уяви простіший коктейль, ніж Куба Лібре. І ми не змогли, тож чому б не приготувати класику зовсім без алкоголю і насолоджуватися суто смаком.
Складність: ⭐
Склад Куба Лібре:
- 50 мл б/а рому, до прикладу Captain Morgan Spiced Gold;
- 120 мл кока-коли;
- 10 мл соку лайма;
- лід.
Високу склянку наповни льодом у кубиках, налий всі компоненти, а для кислинки додай лаймовий сік. Можна готувати Whiskey Cuba Libre, якщо до твоїх рук потрапить безалкогольний віскі.
Або моктейль Kentucky Mule:
@thesippingtraveler 🥃 Kentucky Mule Mocktail ✅ Kentucky Mule Recipe:- 2 oz non-alcoholic whiskey alternative- ½ oz lime juice (or juice from one wedge)- Top with ginger beer- Ice- Garnish: lime wheel and sprig of mint.✅ How to make it: – In a copper mug: combine non-alcoholic whiskey alternative and lime juice. Fill the mug with ice and top with ginger beer. Slowly stir to combine. Garnish with a lime wedge and sprig of mint. Enjoy! #thesippingtraveler #cocktailrecipes #mocktails #bartender #mixology #dryjanuary #soberjanuary #nonalcoholicdrink #zeroproofdrinks #dryjanuarydrinks #soberjanuarydrinks #KentuckyMuleMocktail #KentuckyMule #KentuckyMuleDrink
♬ original sound – The Sipping Traveler
🥂Капітан Багама Мама (Captain Bahama Mama)

Тропічний напій, у який ідеально пасує золотий ром Капітан Морган у б/а версії.
Складність: ⭐
Що входить у Багама Мама:
- 50 мл рому;
- 100 мл апельсинового соку;
- 50 мл соку ананаса;
- 5 мл гренадину;
- лід.
Високу склянку наповни льодом, додай ром безалкогольний, соки та гренадин, ретельно перемішай ложечкою. За бажанням прикрась четвертинкою кружечка ананаса.
🥂Моктейль Godfather з безалкогольним Амарето

У Хрещеному Батьку можна поєднати лікер-нульовку та ще й безалкогольний віскі без компромісів у смаку.
Складність: ⭐
Інгредієнти:
- 60 мл б/а віскі;
- 20 мл Ciemme Amaretto Zero;
- лід.
Охолоди склянку олд-фешен або іншу низьку, яку маєш. Перемішай з льодом віскі та лікер, проціди. Додай великий куб льоду, опціонально спіраль зі шкірки апельсина, попередньо видавивши ефірні олії.
Готуй самостійно безалкогольний Бейліс за цим рецептом:
@liv.yah baileys but make it non-alcoholic 🤍✨ #baileys #mocktail #cocktail #nonalcoholic #nonalcoholicdrink #winterdrinks #wintercocktails2022 #dryjanuary #wintermocktails #cocktails30sec #winterrecipes ♬ Music Sounds Better With You x Fake ID – J-Key
Коктейлі з alcohol free лімончело
🥂Італійське сонце (Italian Sun)

Складність: ⭐⭐
Підготуй такі інгредієнти:
- 60 мл білого безалкогольного вина Giesen Riesling;
- 45 мл лімончело Ciemme Limoncello Zero;
- 22 мл сиропу лісовий горіх;
- 15 мл лимонного соку.
Охолоди келих для мартіні. Струси всі компоненти з льодом, проціди. Прикрась цедрою лимона за бажанням. Цей незвичайний моктейль має смак солодкої цукерки з цитрусовою ноткою.
🥂Навігатор (Navigator)

Алкогольний Навігатор може збити зі шляху, а ось його вільна версія ніколи такого не вчинить. Але їй не відмовити у збалансованій гіркуватості та кислинці з фруктовими нотами.
Складність: ⭐⭐
Інгредієнти:
- 60 мл alcohol-free джину;
- 22 мл безалкогольного лімончело;
- 37 мл грейпфрутового соку;
- лід.
Підготуй келих на ніжці, на кшталт мартіні. У шейкері з льодом добре струси джин, лімончело та сік грейпфрута (можна свіжовичавлений або ж магазинний). Перелий у келих, подавай домашній моктейль охолодженим.
Напої з безалкогольним вермутом
🥂Безалкогольний Апероль (Alcohol free Aperol Spritz)

Зараз не треба сушити голову над тим, чим замінити Апероль та ігристе — є чудові за смаком б/а альтернативи.
Складність: ⭐
Інгредієнти Апероль Спрітц:
- 60 мл просеко без алкоголю;
- 40 мл Lyre’s Italian Spritz;
- 20 мл содової;
- лід.
Додай у келих на високій ніжці всі компоненти, кілька кубиків льоду та кружечків апельсина. Свіжий і цитрусовий Апероль, від якого не болітиме голова, — мрія, а не моктейль.
🥂Россо-Гранат (Pomegranate Rosso)

Сучасна комбінація безалкогольного вермуту, гранатового соку та гренадину вразить твої смакові рецептори.
Складність: ⭐⭐
Інгредієнти:
- 50 мл вермуту Lyre’s Aperitif Rosso;
- 50 мл гранатового соку (бажано свіжовичавленого);
- 15 мл гренадину;
- лід.
Спочатку поклади до склянки кубики льоду. Потім додай вермут 0% і гранатовий сік. Для аромату та кольору — гренадин. Злегка перемішай моктейль, подавай з зернами гранату та/або апельсином.
Поки старші покоління вважають безалкогольний алкоголь марною тратою грошей, міленіали та особливо зумери демонструють високу зацікавленість. Якщо ніколи не куштувала ром, джин безалкогольний або цнотливий Апероль — час це виправити, приготувавши версії улюблених коктейлів без спиртного.