Розбираємось, які цікаві факти про пиво є міфами, а які правдою.
У цій статті:
Пиво є найпопулярнішим алкогольним напоєм у світі, тож не дивно, що воно оповите безліччю міфів. Тримаючи келих, поціновувачі сперечаються: чи повинно бути багато піни? А чи воно «живе» чи «порошкове»? Спробуємо розібратися, звідки ростуть ноги в міфів й дізнаємося цікаві факти про пиво. Кажуть, що зі знаннями смакує краще!
Є «живе» та «порошкове» пиво

Хтось скуштував не дуже смачне пінне та вирішив: точно «хімія». Зрештою, якщо є сухе молоко, чому не може бути сухого пива? А от і не може!
Пиво — це продукт бродіння. Під час процесу утворюється не лише алкоголь, а й сотні інших сполук (ефіри, альдегіди, кетони, органічні кислоти), які формують смак, аромат і посмак. Висушити все це технологічно неможливо.
Певно, цей міф про пиво живиться хибним уявленням про процес варіння, адже існує солодовий екстракт у вигляді порошку. Він полегшує життя броварам-аматорам, дозволяючи готувати домашнє пінне.
Пишна піна є зайвою

Обурюєшся, що бармен налив аж стільки піни, бо врешті-решт платиш за напій, а не повітря? Не поспішай засуджувати:
- Піна діє як «ковпак», що захищає пиво від контакту з киснем.
- Бульбашки захоплюють леткі ароматичні сполуки та утримують їх у келиху.
- Пінна шапка додає кремовості та м’якості, випускаючи CO₂, що робить напій приємнішим.
Проте не кожен сорт сам по собі має високу та стійку піну — невисока «шапка» теж окей.
У пиво можна доливати спирт

Навіщо? Мабуть, щоб зробити його міцнішим і суттєво заощадити. Думка хибна, бо у хмільному напої алкоголь утворюється природно — дріжджі ласують цукром, виробляючи спирт.
Додавати його штучно набагато дорожче, ніж дозволити ферментації взяти своє. Міф про доданий спирт породила різка спиртова нота, яка з’являється, якщо пиво не добродило як слід.
Темне пиво обов’язково міцніше, ніж світле
Колір залежить від того, наскільки сильно був обсмажений солод. Ось у пляшці темного Guinness 4,2% алкоголю, а у світлих Stella Artois та Budweiser по 5%.

Чому виник цей міф про пиво — ймовірно, через глибокий і насичений смак темних сортів. За відчуттями вони п’ються важче, тому видаються міцними.
Пиво треба пити лише сильно охолодженим
А такі міфи про пиво шкідливі, бо можуть раз і назавжди зіпсувати враження під час дегустації. Бровари наголошують, що кожен сорт має ідеальну температуру подачі. Так, лагери найкраще розкриваються при ~4–7°C, а елі — при ~8–12°C. Дуже низькі температури «вбивають» аромат, який є ключовим для розкриття всього букету.
У пляшках з темного скла пиво краще зберігається

А цей міф про пиво має реальне підґрунтя. Ось чому:
- Ультрафіолетові промені спричиняють фотодеградацію пінного, а саме руйнують гіркі кислоти.
- Їх рештки реагують з іншими речовинами, утворюючи нові сполуки, схожі на меркаптани.
- Найвідомішим меркаптаном є речовина, яка надає скунсу його запах. Саме тому присмак засвіченого пива іншомовні джерела описують як «skunky», тобто «скунсовий».
Майже століття броварі використовують коричневі та зелені пляшки для захисту від УФ. Деякі бренди, як-от Corona, продають хмільне у прозорих. Воно не псується, бо у складі модифіковані хмелеві екстракти, не чутливі до світла.
Зрештою, при масовому виробництві та швидкій логістиці колір скла не має вирішального значення. Якщо береш кілька сортів про запас, тримай і кольорові, і прозорі пляшки в темному місці. Але не довше 6 місяців за кімнатної температури: згідно з дослідженням, за цей час змінюється хімічний склад.
Пиво у склі смачніше, ніж у банці

Дебати про пластик, скло чи алюміній вічні. Певно, ти маєш друзів, які купують тільки скляну тару, бо вміст начебто смачніший.
Насправді алюмінієва банка — чи не найкращий варіант: не пропускає світла, швидко остигає, легка. Фактично, це мінікега. Багато хто стверджує, що відчуває металічний присмак, але за належної якості пакування його немає. Тому хоч скло, хоч алюміній — жодної різниці.
Розливне пиво швидко псується

Пінне з дна кеги може бути таким самим свіжим, як і пляшкове, а іноді навіть кращим. Видається нелогічним, тому час дізнатися цікаві факти про пиво кегове:
- Воно захищене від світла, тому не псується протягом довгого часу.
- Не видихається, бо не контактує з киснем. У системах розливу використовують не звичайне повітря, а стиснений вуглекислий газ, іноді з азотом.
За дотримання всіх умов зберігання та розливу кожен келих смакуватиме, як перший.
Тільки розливне пиво «живе»

Щоб спростувати міт, треба визначитися, що мається на увазі під «живим» пінним.
У пастеризованому знищені всі мікроорганізми, такі як дріжджі та бактерії. Непастеризоване («живе») цей процес не проходить, іноді його ще й не фільтрують, зберігаючи частки дріжджів і білків.
Отож розливне — не синонім «живого», а пляшкове не завжди означає «пастеризоване». У тарі може бути й те, й те: в кезі — пастеризоване пиво, а у пляшці — навпаки. Коли шукаєш саме непастеризоване, орієнтуйся на відповідні написи, а не лише на те, що воно розливне.
У любителів пива завжди буде пивний живіт

Небажані кілограми — це наслідок надмірного споживання калорій. Світле хмільне на 100 г має приблизно 40-60 ккал. І це не страшна цифра, бо у звичайній Кока-колі десь 45, а в апельсиновому соку — 50 ккал. Зайві з’являються через захоплення закусками та снеками.
Наприклад, яловичі джерки мають мінімум 270 ккал, а чипси — аж 500 (на 100 г). Цей міф про пиво зруйновано! Як варіант, заміни висококалорійні закуски на щось інше: є безліч вдалих поєднань до кожного сорту.
Безалкогольне пиво не схоже на смак на класичне світле

З появою безалкогольного пива думки розділилися: одні кажуть, що смак ідентичний, а інші стверджують, що відрізняють нулівку з першого ковтка. Однак сліпі дослідження показують, що б/а альтернативи стали кращими. Пересічним споживачам стає все важче відрізнити їх від алкогольних.
Ще у 2017 році в Німеччині третина учасників експерименту (віком 18-24 роки) погодилися, що безалкогольне хмільне на смак «таке ж добре», як і звичайне. Ще цікаві факти про пиво без алкоголю — наш мозок теж не бачить різниці. Ось стаття, що посилається на дослідження, яке довело: насолода залежить від смаку, а не градусів.
Ділися з друзями цікавими фактами та спростовуй найпопулярніші міти про пиво — напій заслуговує на чесну історію!