Розповідаємо, як приготувати печінковий торт з курячої печінки вдома.
У цій статті:
Печінковий торт — рецепт, який давно став улюбленою стравою багатьох сімей завдяки поєднанню ніжних коржів і смачних начинок. Він універсальний, адже його можна готувати як для повсякденного обіду, так і для святкового столу, змінюючи склад соусів і додаткових інгредієнтів на свій смак. У всіх варіантах страва залишається ситною та апетитною.
З якої печінки готувати торт?

Рецепт з курячої печінки відрізняється особливою ніжністю і соковитістю. На відміну від більш щільної й насиченої яловичої, куряча швидко готується, коржі виходять м’якими та повітряними, а смак стає більш делікатним і без гірчинки. Свиняча печінка теж має насиченіший смак і більшу частку жирності. Через це готові коржі можуть бути важчими для шлунку. Швидка у приготуванні, багата на залізо та білок куряча печінка ідеально підходить для багатошарового печінкового торта. Залишається вибрати для себе найпростіший та найсмачніший рецепт.
Детально розберемо, як приготувати печінковий торт, чим перекласти і як гарно прикрасити його в домашніх умовах. Крім того, поділимося кількома ідеями, як урізноманітнити класичний рецепт, щоб він став ще смачніший.
Рецепт печінкового торта з курячої печінки з морквою

Печінковий торт з курячої печінки з морквою — варіант домашньої страви, який виходить ніжним, соковитим і ароматним. М’які печінкові коржі поєднуються з тушкованою морквою та цибулею, а часниково-майонезний соус додає легку пікантність і насичений смак. Особливість цього класичного рецепта — багатошаровість, завдяки чому кожен шматочок містить і корж, і овочі, і соус, що створює гармонійне поєднання смаків.
✅ Порції: 6-8
⏳ Час приготування: 1 год. 30 хв.
🔥 Калорійність: приблизно 164 кКал/100 г
Інгредієнти для приготування печінкового торта:
- 500 г курячої печінки;
- 450 г моркви;
- 200 г ріпчастої цибулі;
- 2 зубчики часнику;
- 2 курячих яйця;
- 100 г майонезу;
- 80 г борошна;
- 2 ст. л сметани;
- рослинна олія;
- сіль;
- перець.
Як приготувати печінковий торт, рецепт простий:
Крок 1
Моркву помий, зніми шкірку та натри на терці. Очищену цибулю подрібни. Розмір шматочків залежить від вподобань: більші дадуть текстурність, менші – м’яку одноманітність.
Крок 2
Візьми сковорідку, постав її на середній вогонь, налий в неї 1 ст. л олії, висип туди овочі та посоли. Смаж, поки цибуля не стане прозорою.
Крок 3
Під холодною водою промий курячу печінку, а потім залиш стікати в друшляку.
Крок 4
Візьми блендер, поклади туди печінку та подрібни. Додай курячі яйця та сметану, посоли, поперчи, а потім ще раз подрібни до однорідності.
Крок 5
В глибоку миску перелий перебиту курячу печінку та додай борошно. Розмішай до однорідності. Суміш має бути схожою на густу сметану.
Крок 6
Розігрій сковорідку на середньому вогні, додай олію та вливай порціями тісто. Розподіли його рівномірно, формуючи корж потрібного розміру. Смаж з обох боків до румʼяності. Готові коржі виклади на тарілку та залиши охолонути.
Крок 7
Почищені зубчики часнику натри на дрібній терці та переклади в невелику миску. Додай майонез (ось рецепт домашнього) і добре перемішай.
Крок 8
Збери найсмачніший печінковий торт, по черзі змащуючи коржі часниковим соусом і рівномірно викладаючи суміш з морквою і цибулею.
Печінковий торт з курячої печінки на молоці

Цей рецепт печінкового торта — дуже насичена смаком і ароматна версія страви, у якій ніжні коржі готуються на молоці. Використовуй його, якщо в холодильнику не виявилось моркви. Такий класичний рецепт з курячої печінки ідеальний, коли часу на приготування небагато, але хочеться ситної та поживної страви з виразним часниковим акцентом.
До речі, якщо робити без молока, але на кефірі, печінкові коржі вийдуть більш ніжними, пористими й легкими. Кислуватий відтінок кефіру підкреслить смак печінки та добре поєднується з часниково-майонезним або іншими соусами. Проте, важливо слідкувати за балансом солоності.
✅ Порції: 4-6
⏳ Час приготування: 45 хв.
🔥 Калорійність: приблизно 166 кКал/100 г
Печінковий торт інгредієнти:
- 500 г курячої печінки;
- 300 мл молока;
- 200 г борошна;
- 3 курячих яйця;
- 3 ріпчасті цибулини;
- 300 г майонезу;
- 6 зубчиків часнику;
- перець;
- сіль;
- олія.
Як приготувати печінковий торт з курячої печінки на молоці:
Крок 1
Підготуй продукти. Обріж зайве з курячої печінки, промий та дай стекти у друшляку. З цибулі зніми лушпиння.
Крок 2
Візьми мʼясорубку та пропусти через неї печінку з цибулею в глибоку миску. Цю масу посоли, поперчи, додай молоко, яйця, борошно та 1 ст. л олії. Добре все перемішай до однорідності.
Крок 3
Розігрій сковорідку на середньому вогні та рівномірно порціями вливай туди тісто. Смаж з обох боків до золотистого кольору. Готові печінкові млинці викладай на тарілку та залиши, щоб вони охололи.
Крок 4
Часник почисть та подрібни в невеличку миску. Для цього можна використати як прес, та і натерти на дрібній терці. Додай майонез і розмішай до однорідної консистенції.
Крок 5
По черзі змащуй корж часниковим соусом і накривай наступним. Ніжний печінковий торт готовий.
Печінковий торт по-новому: чим перемазати

Коли йдеться про печінковий торт, начинка має велике значення, адже саме додає коржам соковитості й акцентів смаку. Саме завдяки їй можна створити оригінальний варіант класичного рецепта. Ми вже розповіли, як готувати печінковий торт покроково, час поділитися ідеями, чим перемастити та що додати в начинку.
Домашній майонез
Домашній майонез без яєць на молоці — дієтичний варіант, чим перемазати печінковий торт. Він, як і звичайний, робить коржі соковитими, додає ніжності та кремової текстури, але при цьому робить страву легшою. Водночас використання домашнього майонезу дозволяє контролювати кількість солі та жирів, щоб зробити торт з курячої печінки частиною дієтичного харчування.
Соус з крем-сиром
М’який крем-сир робить печінковий торт легким і ароматним, особливо якщо додати трохи кропу. Стане гарною альтернативою майонезу. Легка кислинка крем-сиру підкреслює смак печінки, а часник додає пікантності й глибини аромату. Така комбінація робить торт соковитим, багатошаровим і цікавішим на смак, водночас зберігаючи його апетитний зовнішній вигляд.
Соус з плавленим сиром
Така начинка додає страві насиченості та ніжного сирного смаку, водночас робить печінковий торт ще більш ситним і приємним на смак. Плавлений сир добре тримає форму, завдяки чому коржі залишаються акуратними й м’якими. До речі, якщо додати до сиру трохи часнику, начинка стане пікантною та зробить смак страви більш виразною. В результаті вийде найсмачніший печінковий торт по-новому.
Гриби
Начинка з грибами робить печінковий торт по-справжньому насиченим. Для цього печериці потрібно обсмажити з цибулею до золотистого кольору, можна навіть додати трохи спецій для більш виразного смаку. Завдяки своїй соковитості і щільній текстурі, гриби додають цікавого контрасту ніжній печінці. Така начинка перетворює торт з курячої печінки на багатошарову страву з цікавим смаковим профілем та текстурою. А поєднання печінки та грибів може багатьої здивувати своєю гармонійністю. Окрім звичних печериць можна використовувати білі гриби, лисички тощо.
Зелень
Зелень — це смачний і корисний варіант начинки для печінкового торта, який додає страві свіжості та легкості. Рубана петрушка, кріп або кінза підкреслюють смак печінки, роблячи його більш яскравим, а також додають привабливий зелений колір і текстуру. Така начинка робить печінковий торт соковитим, водночас зберігає його легкість і робить кожен шматочок апетитним і корисним.
Овочі
Завдяки овочевій начинці, печінковий торт виходить не лише найсмачніший, але й найсоковитіший. Окрім класичних моркви та цибулі, можна додати:
- солодкий перець для легкого солодкуватого смаку та яскравого кольору;
- кабачок або цукіні для ніжності;
- броколі чи цвітну капусту для текстури і додаткових корисних елементів;
- помідори, які нададуть трохи кислинки і свіжості.
Важливо, щоб овочі були тушковані або обсмажені до м’якості, але не перетворювалися на рідку масу, щоб начинка добре тримала форму між коржами.
Як прикрасити печінковий торт та цікаво його подати

Подача — важлива частина успіху печінкового торта, адже навіть проста страва може виглядати святково та апетитно, якщо її красиво оформити. Правильно підібраний декор підкреслює шаруватість торта, робить його більш виразним і одразу привертає увагу гостей. Залежно від начинки та стилю, можна створити стриманий мінімалістичний вигляд, прикрасивши торт з курячої печінки візерунками з соусу, тертим сиром чи зеленню або, навпаки, зробити яскравим та по-справжньому святковим. Головне в виборі, як прикрасити, — це елементи, які не лише мають гарний вигляд, а й гармонійно доповнюють смак самої страви.
Помідори чері
Помідори чері — це простий і ефектний спосіб прикрасити печінковий торт, додавши яскравих кольорів і свіжого смаку. Їх можна розрізати навпіл або на четвертинки і розташувати зверху торта у вигляді кола або хаотично для природного вигляду. Вони не лише прикрашають, а й освіжають смак, добре поєднуючись із печінкою, кремовою або овочевою начинкою.
Овочеві троянди
Троянди з огірка чи моркви не лише мають гарний вигляд, але й додають страві свіжого аромату.Щоб їх зробити, потрібно нарізати огірок дуже тонкими довгими смужками, а потім акуратно скрутити їх у формі квітки, закріплюючи зубочисткою. Такі троянди можна розташувати по центру торта або по краях, чергуючи з іншими елементами.
Мікрогрін
Мікрогрін як декор — це стильний і сучасний спосіб, як прикрасити печінковий торт так, щоб він виглядав свіжо, яскраво й апетитно. Мікрогрін — це молоді паростки різних рослин (редиски, гороху, соняшнику, базиліку тощо), які зрізають на стадії перших листочків. Вони мають інтенсивний аромат, насичений смак і високу концентрацію вітамінів, завдяки чому не лише красиво виглядають, а й роблять страву кориснішою. Паростки можна розкласти рівномірно тонким шаром, або щільно викласти по колу.
Перед тим як прикрасити печінковий торт, важливо його змастити соусом. Тоді оформлення зафіксується і не буде спадати.
Кілька корисних порад, як покращити рецепт печінкового торта

Для того, щоб страва вийшла менш жирною, спробуй зробити печінковий торт по-новому в духовці. Замість обсмажування коржів на олії їх можна випікати у формі або на пергаменті, що зменшує кількість додаткового жиру і робить страву легшою для шлунку. Перед тим як спекти коржі, потрібно розігріти духовку на 180 градусів.
А щоб зробити твій печінковий торт ще поживнішим, можна додати до тіста насіння льону або чіа, які збагачують страву омега-3 жирними кислотами та клітковиною, а також допомагають краще тримати форму коржів. На 1 кг печінки достатньо однієї столової ложки насіння льону, замоченого у воді на 10-15 хвилин.
Те, чи можна заморозити печінковий торт, залежать від того, яка саме начинка використана та в яких умовах він був приготований. Якщо страва складається з коржів і стабільного соусу (наприклад, майонезу або крем-сиру) вона переносить заморожування досить добре. Але якщо серед шарів є овочі з високою вологістю, домашній майонез або свіжі інгредієнти, що можуть втратити структуру, після розморожування торт стане водянистим і менш привабливим.
Отже, запасайся всім необхідним і створи свій ідеальний печінковий торт по-новому, експериментуючи з цікавою начинкою. Не забудь заздалегідь поміркувати, чим прикрасити страву, щоб вона перетворилася на справжній кулінарний шедевр.
Бажаємо смачного!



